POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT RESMİ REKLAM TÜMÜ
Borsa İstanbul Genel Müdürü gözaltına alındı
Borsa İstanbul Genel Müdürü gözaltına alındı
Erdoğan, Dolmabahçe'de Zelenski ile görüştü
Erdoğan, Dolmabahçe'de Zelenski ile görüştü
AFAD duyurdu: Ege Denizi'nde deprem!
AFAD duyurdu: Ege Denizi'nde deprem!
YENİ Parti'ye geçenlere: Kapıları sert kapatmayın!
YENİ Parti'ye geçenlere: Kapıları sert kapatmayın!
31 Ekim 2026 Cumartesi - 09:54

Gençler iklim ve afet bilinciyle yetişiyor

Bornova Belediyesi, doğaya uyumlu, dirençli ve "İklim Nötr" bir kent yaratma hedefi doğrultusunda örnek bir eğitim çalışmasına daha imza attı. Bornova Belediyesi Afet İşleri ve Risk Yönetimi Müdürlüğü ile İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü organizasyonunda gerçekleştirilen panelde, Bornovalı lise öğrencilerine yönelik "Afet Bilinci, İklim ve Çevre Farkındalığı Eğitimi" düzenlendi.

Gençler iklim ve afet bilinciyle yetişiyor

Bornova Belediyesi, doğaya uyumlu, dirençli ve "İklim Nötr" bir kent yaratma hedefi doğrultusunda örnek bir eğitim çalışmasına daha imza attı. Bornova Belediyesi Afet İşleri ve Risk Yönetimi Müdürlüğü ile İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü organizasyonunda gerçekleştirilen panelde, Bornovalı lise öğrencilerine yönelik "Afet Bilinci, İklim ve Çevre Farkındalığı Eğitimi" düzenlendi.

"Riskleri afet gelmeden önce belirlemeliyiz"

Nevzat Kavalar Kültür Merkezi’nde yoğun bir katılımla gerçekleştirilen etkinliğin moderatörlüğünü Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürü İlyas Aydınalp üstlendi. Panel kapsamında Afet İşleri ve Risk Yönetimi Müdürü Sinancan Öziçer ile İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürü Fatma Mesutgil öğrencilere yönelik kapsamlı birer sunum gerçekleştirdi.

Türkiye’nin ve İzmir’in deprem gerçeğine değinen Afet İşleri ve Risk Yönetimi Müdürü Sinancan Öziçer; can ve mal kayıplarını azaltmanın en etkili yolunun afet gerçekleşmeden önce riskleri belirlemek ve hazırlık yapmak olduğunu vurguladı. Sunumda lise öğrencilerine afet çantası hazırlığı, yaşam alanlarının güvenli hâle getirilmesi ve aile afet planlarının oluşturulması gibi hayati konularda uygulamalı bilgiler aktarıldı. Belediye bünyesinde kurulan arama kurtarma ekibi ve fikir maratonu yarışmaları gibi öncü projeler de gençlerle paylaşıldı.

Bornova’nın karbon ayak izi Türkiye ortalamasının üzerinde

İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürü Fatma Mesutgil ise küresel iklim krizi, sıfır atık yönetimi ve belediyenin çevre dostu projelerine odaklandı. Zeytince Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği iş birliğiyle yapılan güncel çalışmaya göre, Bornova'da kişi başına düşen karbon ayak izinin yıllık 7.166 kgCO2e olduğu belirtildi. Bu değerin Türkiye ortalamasının (4.494 kgCO2e) %44 üzerinde olduğu, ancak İzmir genel ortalamasına (8.500 kgCO2e) göre çok daha sürdürülebilir bir çizgide yer aldığı gençlere aktarıldı.

Başkan Ömer Eşki: "Deniz yıldızı gibi dünyayı adım adım dönüştüreceğiz"

Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki, iklim kriziyle mücadelenin ve afete hazırlığın yerel yönetimlerin en hayati sorumluluklarından biri olduğunu vurguladı. Eğitim çalışmalarının dalga dalga yayılarak toplumsal bir dönüşüm başlatacağını ifade eden Başkan Eşki, "Deniz yıldızı gibi dünyayı adım adım dönüştüreceğiz. Kentimizde verdiğimiz bu eğitimlerle hem bireysel hem de toplumsal farkındalık yaratarak iklim değişikliği ve atık yönetimi konularında kalıcı bir çarpan etkisi oluşturmayı hedefliyoruz." dedi.

Sıfır atık başarısı tescillendi ve döngüsel ekonomi canlandı

Sürdürülebilir atık yönetiminde büyük başarılar elde eden Bornova Belediyesi, bu vizyonunu resmi belgelerle de taçlandı. Belediye Başkanlığı Binası ile Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır Hizmet Binası, kurulan entegre sistem sayesinde "Sıfır Atık Belgesi (Temel Seviye)" almaya hak kazandı.

Ayrıca kentsel döngüsel ekonomiyi güçlendirmek amacıyla Yaşar Üniversitesi ve S.S. İzmir Çevreci Atık Toplayıcılar Kooperatifi ile imzalanan üçlü iş birliği protokolü (30.10.2025) bültende öne çıktı. Bu sistemle sokak toplayıcıları sosyal güvencelerle sürecin bir parçası hâline getirilirken, Çamdibi Kapalı Pazar Yeri'ne konumlandırılan "Atık Bank" projesiyle de vatandaşların geri dönüşüme doğrudan katılımı teşvik ediliyor.

Organik atıklardan tonlarca gübre üretildi

Sera gazı salınımlarını ve karbon ayak izini azaltmak adına kurulan "Tambur Kompost Sistemi" sayesinde organik atıklar katma değere dönüştürülüyor. Bornova Belediyesi'nin hayata geçirdiği Organik Atık Eylem Stratejileri kapsamında, son iki yılda toplam 6.765 kg katı gübre ve 5.655 litre sıvı gübre üretilerek toprak iyileştirme çalışmalarında kullanıldı.

 
İzmir’in raylarına çeyrek asırdır iz bırakıyorlar
 
BUCAKUT’a dev tatbikatta tam puan
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir’in raylarına çeyrek asırdır iz bırakıyorlar
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin metro ve tramvay sistemlerini işleten ...
Konak’ta hava kalitesi için sıkı denetim
Konak Belediyesi, hava kirliliğinin önlenmesi amacıyla ilçe genelinde ...
İzmir’de nefes kesen deprem tatbikatı
İzmir Depremi’nin 6’ncı yılında, İzmir, Manisa ve Aydın’da 43 ilçeyi kapsayan ...
 
Körfez’de yağmur sonrası yüzey temizliği
İzmir Büyükşehir Belediyesi, yağışların ardından dereler ve yağmur sularıyla ...
İzmir’in renkli festivali Kültürpark’ta kapılarını açtı
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bu yıl dördüncüsünü düzenlediği Balkon-Bahçe ...
Tugay: İzmir'de dönüşümü bakanlığımızla yapacağız!
30 Ekim 2020 İzmir Depremi’nin altıncı yıl dönümünde düzenlenen bölge ...
 
Gaziemir’de 103. yıla özel senfoni konseri
29 Ekim Cumhuriyet Bayramı, Gaziemir’de binlerce kişinin katıldığı Cumhuriyet ...
İzmir’in Deprem Master Planı hazırlanıyor
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay’ın öncülüğünde, kenti ...
Urla’da zeytinin bereketi sanatla buluşuyor
III. Uluslararası Urla Zeytin ve Sanat Festivali, 6-7-8 Kasım’da üç gün ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
Tarihe geçen kongrenin 'liste'si!
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye İletiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri