POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT RESMİ REKLAM TÜMÜ
Tarih verildi: Bakanlıktan şiddetli yağış ve don uyarısı
Tarih verildi: Bakanlıktan şiddetli yağış ve don uyarısı
Mine Kırıkkanat hakkında soruşturma başlatıldı
Mine Kırıkkanat hakkında soruşturma başlatıldı
Türkiye Kupası finalinin oynanacağı şehir açıklandı
Türkiye Kupası finalinin oynanacağı şehir açıklandı
Özel'den Erdoğan'a jet 'Beytülmal' yanıtı
Özel'den Erdoğan'a jet 'Beytülmal' yanıtı
29 Nisan 2026 Çarşamba - 15:43

Haber içerikleri için ödeme zorunluluğu yolda!

Dijital platformlar ile medya kuruluşları arasındaki gelir paylaşımı tartışması küresel bir düzenleme dalgasına dönüşürken, hükümetler teknoloji devlerini haber içerikleri için ödeme yapmaya zorluyor. Bu süreç, gazeteciliğin geleceğini ve dijital ekonomide bilginin değerini yeniden tanımlayabilecek kritik bir dönüm noktası olarak görülüyor.

Haber içerikleri için ödeme zorunluluğu yolda!

Dijital platformlar ile medya kuruluşları arasındaki güç dengesi köklü biçimde değişirken, GoogleMeta ve TikTok gibi teknoloji devlerinin yerel medya kuruluşlarıyla ödeme anlaşmaları yapmaya zorlanması küresel ölçekte yeni bir dönemin kapıları aralıyor. Avustralya’da başlayan bu düzenleme yaklaşımı, bugün dünya genelinde gazeteciliğin ekonomik değerinin yeniden tanımlandığı bir test alanına dönüşmüş durumda.

HABERCİLİĞİN BEDELİ: KİM ÖDEYECEK?

Son on yılda medya sektörünün iş modeli ciddi şekilde değişti. Reklam gelirlerinin büyük bölümü gazeteler ve televizyonlardan dijital platformlara kayarken, teknoloji şirketleri haber içeriklerinin dolaşımından doğrudan gelir elde etmeye başladı. Buna karşılık içerik üreticileri, yani gazetecilik yapan kurumlar, bu ekonomik değerden yeterince pay alamadı.

The New York Times’ın aktardığına göre, bu dengesizlik hükümetleri harekete geçirdi. Platformların haber içeriklerinden elde ettiği değerin karşılığını ödemesi gerektiği yönünde güçlü bir görüş oluştu. Bu çerçevede, teknoloji şirketlerinin medya kuruluşlarıyla doğrudan ödeme anlaşmaları yapmasını zorunlu kılan düzenlemeler gündeme geldi.

AVUSTRALYA MODELİ

Bu yaklaşımın en somut örneği Avustralya oldu. 2021’de yürürlüğe giren düzenleme, platformları medya kuruluşlarıyla anlaşmaya zorladı; aksi halde bağımsız tahkim mekanizması devreye giriyordu. The Washington Post’un haberine göre bu sistem, kısa sürede yüz milyonlarca dolarlık anlaşmaların yapılmasını sağladı.

Ancak süreç burada kalmadı. Yeni düzenlemeler, platformların anlaşma yapmaması durumunda doğrudan mali yaptırımlarla karşılaşmasını öngörüyor. Bu da sistemi gönüllü iş birliklerinden çıkarıp, fiilen zorunlu bir ekonomik modele dönüştürüyor. Anlaşmalar genellikle medya kuruluşlarının büyüklüğü, gazeteci sayısı ve içerik üretim kapasitesine göre şekilleniyor.

MODEL KÜRESELLEŞİYOR

Avustralya’nın attığı adım kısa sürede diğer ülkelere de yayıldı. Kanada, benzer bir yasa ile platformları medya kuruluşlarıyla anlaşma yapmaya zorladı. Ancak The Guardian’ın aktardığına göre Meta, bu düzenlemeye tepki olarak ülkede haber içeriklerini platformlarından kaldırdı.

Avrupa Birliği ise farklı bir yol izledi. Burada mesele rekabet değil, telif hakkı üzerinden ele alındı. Platformların haber içeriklerini kullanması lisans ödemesine bağlandı. Endonezya daha yumuşak bir model benimserken, BrezilyaHindistan ve Yeni Zelanda gibi ülkeler benzer düzenlemeleri tartışmaya başladı.

Reuters’a göre, bazı ülkelerde ise resmi yasa olmadan da platformlar üzerinde baskı kurularak medya kuruluşlarıyla anlaşmalar yapılması sağlanıyor.

TEKNOLOJİ ŞİRKETLERİNİN STRATEJİSİ

Platformlar bu yeni döneme farklı stratejilerle yanıt veriyor. Google genellikle anlaşma yolunu seçerken, Meta daha sert bir tutum benimsiyor ve bazı pazarlarda haber içeriklerini tamamen kaldırmayı tercih edebiliyor.

Financial Times’ın analizine göre bu durum, 'haberin platformlar için ne kadar vazgeçilmez olduğu' sorusunu gündeme getiriyor. Eğer platformlar haber olmadan da kullanıcıyı elde tutabiliyorsa, ödeme yapma motivasyonları azalıyor.

Platformlar ayrıca medya kuruluşlarına trafik sağladıklarını ve bunun zaten bir değer yarattığını savunuyor. Medya tarafı ise bu trafiğin ekonomik sürdürülebilirlik için yeterli olmadığını belirtiyor.

Üstelik tartışma artık sadece sosyal medya ile sınırlı değil. Yapay zekâ sistemlerinin haber içeriklerini eğitim verisi olarak kullanması, yeni bir tartışma alanı oluşturdu.

The New York Times’a göre, medya kuruluşları artık sadece içerik dağıtımı için değil, aynı zamanda içeriklerinin yapay zekâ tarafından kullanılmasına karşılık da ödeme talep etmeye başladı. Bu durum, dijital içerik ekonomisinin geleceğini kökten değiştirebilecek bir gelişme olarak görülüyor.

KİM KAZANACAK?

Bu küresel düzenleme dalgasının nasıl sonuçlanacağı henüz net değil. Eğer hükümetler başarılı olursa, platformlar ile medya kuruluşları arasındaki ödeme anlaşmaları kalıcı hale gelebilir ve gazetecilik için yeni bir gelir modeli oluşabilir.

Ancak riskler de büyük. Platformlar haber içeriklerini azaltabilir, görünürlüğünü düşürebilir ya da tamamen sistemden çıkarabilir. Bu da özellikle küçük medya kuruluşları için daha zor bir ortam yaratabilir.

Sonuç olarak, mesele yalnızca 'kim ödeyecek' sorusu değil. Asıl soru, dijital çağda bilginin ekonomik değerinin nasıl paylaşılacağı. Bu mücadele, sadece medya sektörünü değil, küresel bilgi düzeninin geleceğini de şekillendirecek gibi görünüyor.

 
Yüreğir'de başkan vekili belli oldu
 
13 yıllık bekleyiş: Acılı babadan Akın Gürlek'e çağrı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Pasaportlara Trump'ın portresi basılacak!
ABD Dışişleri Bakanlığı, üzerinde Başkan Donald Trump'ın portresinin bulunduğu ...
Birleşik Arap Emirlikleri OPEC'ten ayrılıyor
Birleşik Arap Emirlikleri, 1 Mayıs’tan itibaren Petrol İhraç Eden Ülkeler ...
'Salata yiyen adam' dünyanın gündeminde!
ABD’de Beyaz Saray Muhabirleri Derneği’nin geleneksel akşam yemeğinde ...
 
Atina'da silahlı saldırı: Yaralılar var!
Yunanistan’ın başkenti Atina, bugün art arda gelen silahlı saldırılarla ...
Mali Savunma Bakanı intihar saldırısında öldü!
Mali'de silahlı grupların bombalı araçla evini hedef aldığı Savunma Bakanı ...
Trump: Ben tecavüzcü, pedofili değilim!
ABD Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray Muhabirleri Derneği'nin yemeğinde ...
 
Trump'ın katıldığı yemekte silah sesleri!
ABD Başkanı Trump, Beyaz Saray Muhabirleri Derneğinin düzenlediği program ...
Macron'dan Atina'da tansiyonu yükseltecek sözler!
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Atina’da yaptığı açıklamada Türkiye’den ...
Egea'nın yerini alacak: İşte yeni Fiat Koala!
Türkiye'de satış rekorları kıran Fiat Egea'nın yerini alması beklenen Fiat Koala görüntülendi.
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
Bir yemek... Birden fazla mesaj... Bir eleştiri!
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye İletiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri