Asena TUNCA/GERÇEKİZMİR - İzmir’in Çiğli ilçesi Harmandalı mevkiinde yer alan ve İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından işletilen Harmandalı Katı Atık Depolama Tesisi’ne, Danıştay’ın işlemi durdurma kararına rağmen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan ikinci kez izin çıktı.
Bakanlıktan 31 Aralık 2025’e kadar yeni izin
Danıştay’ın kapatma kararının ardından tesis için verilen 31 Ekim tarihli geçici izin süresi dolmuştu. Kentte çöplerin nereye döküleceği merak edilirken, Bakanlık’tan yeni bir izin daha geldi. Buna göre Harmandalı Katı Atık Depolama Tesisi’nde günlük bin tonla sınırlı olmak üzere 31 Aralık 2025’e kadar çöp depolanmasına izin verildi.
Daha önce günlük 2 bin 500 ton olarak belirlenen kapasite bin tona düşürülürken, İzmir Büyükşehir Belediyesi bu süreçte Manisa’daki çöp tesisini de kullanarak kentteki atık krizini geçici olarak çözmeyi planlıyor.
Uzun yıllardır tesisin faaliyetlerinin son bulması için mücadele eden eski Cumhuriyet Mahallesi Muhtarı Dursun Ali Kazar karara çok sert tepki gösterdi.

“Türkiye bir hukuk devleti değil”
Kazar, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
“Diyeceğim tek şey şudur: Yazıklar olsun, Türkiye bir hukuk devleti değil. Birilerinin kirli devletidir. Burası muz cumhuriyetidir, diyecek başka hiçbir şey yok. Türkiye'nin bir hukuk devleti olmadığı bugün net bir şekilde ortaya konuldu. Burada can ve mal tehlikesi var. Alınması gereken önlemler var. Mahkeme kararlarına rağmen bugün bir hukuk devleti olunmadığı kanıtlandı. Çevre, Şehircilik bugün bu işi yapıyorsa ‘Ben hukuk tanımıyorum’ diyordur. Bu kadar net, bunun başka adı yok. Burada bir felaketin önüne kim geçecek? Kim durduracak? Birileri masa başında oturup kendi egolarını tatmin etmek için çalışmış. Demek Çevre, Şehircilik Bakanlığı'ndan biri besleniyormuş. Biz de bunu bilmiyorduk, belediye ile ortakmış.”
Kazar, eylemlerin süreceğini belirterek “Biz eylemlerimize 24 saat devam ediyoruz. Yoruldum artık, Bakanlıktan yoruldum, hukuksuzluktan yoruldum. İki yüzlülükten yoruldum” dedi.
Kazar ve mahalle sakinleri mahkemeye başvurmuştu
Çöp depolama alanının bulunduğu Cumhuriyet Mahallesi'nin o dönemki muhtarı Dursun Ali Kazar ve mahalle sakinleri, 15 Haziran 2023'te, Harmandalı Düzenli Atık Depolama Tesisi'nin kapatılması istemiyle idare mahkemesine başvurmuştu.
İzmir 4. İdare Mahkemesinde aynı gün görülen duruşmada, çöplüğe ilişkin bilirkişi raporu hazırlanması talebinde bulunulmuş, yetkililer de savunmalarını mahkemeye sunmuştu.
İlk derece mahkemesinde Harmandalı Düzenli Atık Depolama Tesisi'nin kapatılmasına karar verilmiş, dosya bu kez istinafa taşınmıştı. İzmir Bölge İdare Mahkemesi 7. İdare Dava Dairesi de kararı hukuka uygun bulmuştu.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|||||
|
|
|||||||
![]() Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |











Künye
İletişim
Facebook
Twitter
RSS
Sitene Ekle
Günün Haberleri