POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT RESMİ REKLAM TÜMÜ
Belediyelerde siyasi harita nasıl değişti?
Belediyelerde siyasi harita nasıl değişti?
Eski TFF Başkanvekili Arıboğan’a dava
Eski TFF Başkanvekili Arıboğan’a dava
A Milli Takım'da Sergen Yalçın dönemi!
A Milli Takım'da Sergen Yalçın dönemi!
Merkez Bankası faiz kararını açıkladı
Merkez Bankası faiz kararını açıkladı
21 Ekim 2026 Çarşamba - 09:13

Homeros Mağaraları dünyaya açılıyor!

Bornova’nın binlerce yıllık tarihi ve eşsiz doğası, kitle turizmine alternatif arayan uluslararası projelerin odak noktası haline geldi.

Homeros Mağaraları dünyaya açılıyor!

Bornova’nın binlerce yıllık tarihi ve eşsiz doğası, kitle turizmine alternatif arayan uluslararası projelerin odak noktası haline geldi. Türk-Alman işbirliğiyle yürütülen ekoturizm projesi kapsamında, dünyaca ünlü ozan Homeros’un yaşadığına inanılan mağaralar mercek altına alındı. Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki, "Bornova'yı sadece sanayisiyle değil, saklı kalmış tarihi ve doğasıyla da küresel bir çekim merkezi haline getireceğiz" dedi.

Türk ve Alman bilim insanları Bornova’da buluştu

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Turizm Fakültesi ile Almanya Katholische Universität Eichstätt-Ingolstadt işbirliğinde yürütülen “Türk Kitle Turizmine Alternatif Olarak Ekoturizm” projesi, Bornova’nın tarihi duraklarına ev sahipliği yaptı. TÜBİTAK ve Alman Akademik Değişim Servisi (DAAD) tarafından desteklenen projenin akademisyen ve öğrencilerden oluşan heyeti, Bornova’nın kültürel zenginliğine hayran kaldı.

Ziyaretin ilk durağında Yeşilova Höyüğü Ziyaretçi Merkezi’ne giden heyet, Kazı Başkanı Doç. Dr. Zafer Derin’den İzmir’in 8 bin 500 yıllık köklü geçmişi hakkında detaylı bilgi aldı. Ekip ardından, Bornova'nın Kayadibi Mahallesi’nde yer alan ve edebiyat tarihinin kurucusu kabul edilen Homeros’un izlerini taşıyan Homeros Mağaraları’na geçti.

Tarih, coğrafya ve edebiyat bu coğrafyada birleşiyor

Homeros Mağaraları'ndaki incelemeler sırasında rehber adaylarına ve heyete bilgi veren Arkeolog Dr. Mehmet Akif Erdem, Homeros’un dünyaca ünlü İlyada ve Odessa destanlarını bu mağaralarda derlediğine dair tarihsel verileri paylaştı. Bölgenin zengin florası ve coğrafi yapısına dikkat çeken Dr. Erdem, Homeros’un kendi eserlerinde kullandığı coğrafi tasvirler ile mevcut arkeolojik verilerin birebir uyuştuğunu belirterek, tarihin ve doğanın bu bölgedeki muazzam birlikteliğine vurgu yaptı.

Başkan Eşki: "Sürdürülebilir turizmle Bornova'yı geleceğe taşıyoruz"

Projeye ve Bornova'nın turizm potansiyeline ilişkin değerlendirmelerde bulunan Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki, kitle turizminin yarattığı çevre baskısına karşı ekoturizmin hayati bir alternatif olduğunu vurguladı. Başkan Eşki, "Bornova, Yeşilova Höyüğü ile İzmir’in ilk yerleşim yeri olma unvanını taşırken, Homeros Mağaraları ile de dünya edebiyat mirasının tam kalbinde yer alıyor. Küresel turizm trendleri artık betona ve kalabalığa değil; doğaya, tarihe ve sürdürülebilirliğe evriliyor. Türk ve Alman üniversitelerinin bu ortak çalışması, Bornova’nın ekoturizm potansiyelini dünyaya anlatmak için çok kıymetli bir adım. Biz, bu benzersiz coğrafyanın florasını, endemik çeşitliliğini ve tarihi dokusunu koruyarak turizme kazandırmakta kararlıyız. Amacımız, Homeros’un mirasını korurken bölge halkımıza da ekoturizm yoluyla yeni istihdam ve kalkınma modelleri yaratmaktır." dedi.

 
İzmirli judoculardan üç madalya
 
Masada ön seçim: Avcı ve Çakır'dan isim isim çarpıcı yorumlar!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Dikili'de öğrencilere özel merkezler!
Dikili Belediyesi’nin Dikili Öğrenci Çalışma Merkezi, Çandarlı Ata Uysal ...
Onat Tüneli'nde son durum ne?
Türkiye’nin belediye kaynaklarıyla yapılan en uzun karayolu tüneli olması ...
Mutlu'dan YENİ Parti Lideri Özel'e ziyaret ve Konak raporu!
Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki ...
 
Tugay'dan Ankara'da afetlere hazırlık çağrısı
Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği Başkanı ve İzmir Büyükşehir Belediye ...
Aliağa şehidini unutmadı
Aliağalı Şehit Piyade Yüzbaşı Oğuz Özgür Çevik, şehadetinin 10. yıl dönümünde ...
Buca’da Sertifikalı Zeytin Budama Eğitimi tamamlandı
Buca Belediyesi’nin yerel üreticileri ve kırsal kalkınmayı desteklemek ...
 
Belediyeden çöp açıklaması: Geçiş sürecinin sancıları!
Karşıyaka Belediyesi ilçede son günlerde yaşanan çöp krizine yönelik açıklamalarda bulundu.
Çiftçi Kadınlar Günü’ne özel kutlama
Dünya Çiftçi Kadınlar Günü, Menemen'de renkli görüntülerle kutlandı. İlçenin ...
Konak’ın tarihi sokaklarında keşif yolculuğu
Konak Belediyesi’nin Kültürel Miras Gezileri, kentin tarihini ve kültürel ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
Ön seçimin anlattıkları!
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye İletiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri