POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT RESMİ REKLAM TÜMÜ
Yükseliş sürüyor: Altın fiyatları ne kadar oldu?
Yükseliş sürüyor: Altın fiyatları ne kadar oldu?
İran: Hamaney'in öldürülmesi cezasız kalmayacak
İran: Hamaney'in öldürülmesi cezasız kalmayacak
CHP’nin 9 Mart planı: Silivri'ye çıkarma!
CHP’nin 9 Mart planı: Silivri'ye çıkarma!
Son Dakika... Özgür Özel hakkında soruşturma!
Son Dakika... Özgür Özel hakkında soruşturma!
1 Mart 2026 Pazar - 07:38

İran Dini Lideri Hamaney öldürüldü

İran devlet televizyonu, İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney'in ABD ve İsrail'in saldırılarında hayatını kaybettiğini doğruladı. Hamaney'in ölümünün ardından İran'da 40 günlük yas ilan edildi.

İran Dini Lideri Hamaney öldürüldü

Amerika Birleşik Devletleri ile İsrail, İran'a yönelik ortak saldırılara devam ediyor.

İran medyası, dini lider Ayetullah Ali Hamaney'in ABD ve İsrail'in saldırılarında hayatını kaybettiğini doğruladı. Hamaney'in ölümünün ardından İran'da 40 günlük yas ilan edildi. Ülke genelinde 7 günlük resmi tatil ilan edildi.

Hamaney'in cumartesi erken saatlerde ofisinde öldürüldüğü açıklandı.

İran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Ali Şemhani'nin de öldürüldüğü duyuruldu.

İran Lideri Hamaney kimdir?

Ayetullah Ali Hamaney 19 Nisan 1939'da Meşhed kentinde doğdu.

Meşhed ve Kum kentlerinde dini ilimler eğitimi alan Hamaney, 1962 yılında Kum'da Ayetullah Humeyni'nin Şah'a karşı başlattığı harekete katıldı. Çeşitli aralıklarla tutuklandı ve sürgüne gönderildi.

1978'de İslam Cumhuriyeti Partisi kurucularından olan Hamaney, devrim sonrası Temmuz 1979'da İran İslam Cumhuriyeti Savunma Bakanı Yardımcılığını üstlendi.

24 Kasım 1979'da İslam İnkılabı Muhafızları Ordusu Başkanlığına atanmasının yanı sıra aynı yıl, Tahran Cuma namazı imamlığına atandı. 1980 yılında İmam Humeyni tarafından İran Yüksek Savunma Şurası'na temsilci olarak atandı. Aynı yıl, İran Meclisine Tahran milletvekili olarak seçildi.

27 Haziran 1981 tarihinde Tahran Ebuzer Camisi'nde Halkın Mücahitleri grubunun düzenlediği iddia edilen bombalı saldırısında ağır yaralandı. Ekim 1981'de yapılan seçimlerde devrimden sonra ülkenin 3'üncü Cumhurbaşkanı seçildi. 1985 yılındaki Cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazanmasıyla da ikinci kez Cumhurbaşkanı oldu.

Humeyni'nin vefatından sonra Hamaney, ülke liderini seçme ve denetlemeyle görevli Uzmanlar Meclisi tarafından Haşimi Rafsancani'nin desteğiyle 1989 yılında ülkedeki en üst makam olan Lider (Rehber) olarak seçildi.

Yönetimi boyunca Batı karşıtlığıyla ön plana çıkan Hamaney, Rusya ve Çin ile iyi ilişkiler kurmaya çalıştı.

İran'da seçimle işbaşına gelen Cumhurbaşkanı sınırlı yetkilere sahipken, Ali Hamaney'in temsil ettiği liderlik makamı, tüm devlet organlarının üzerinde, sahip olduğu anayasal yetkilerle iç ve dış politika konularında son sözü söyleyen isim oldu.

Cumhurbaşkanı dahil olmak üzere tüm devlet organlarının üzerinde bir otoriteye sahip Rehber, İran Silahlı Kuvvetleri Başkomutanı olarak iç güvenlik ve dış politika konularında da belirleyici rol oynadı.

Özellikle son yıllarda, yönetim sorunları ve ekonomik problemlerden kaynaklanan sokak gösterilerinde Hamaney yönetim karşıtı eylemcilerin hedefi oldu. (TRT Haber,AA)

 
İzmir'de mobilya atölyesinde yangın paniği
 
CHP’nin 9 Mart planı: Silivri'ye çıkarma!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İran dini lideri Hamaney'in yerleşkesi vuruldu
ABD ve İsrail, İran'a saldırıyor. İran'ın dini lideri Ali Hamaney'in Tahran'daki ...
ABD destekli İsrail-İran savaşı başladı!
ABD ve İsrail, İran'ı vuruyor. İsrail'in duyurduğu önleyici saldırının ...
''İran Trump'ın nükleer şartını kabul etti'' iddiası!
ABD Başkanı Donald Trump, İran ile devam eden müzakerelere ilişkin umutsuz ...
 
Netflix-Warner Bros. hattında yeni gelişme!
Netflix, Warner Bros.'u satın almak için verdiği teklifi artırmayı reddettiğini ...
Pakistan Afganistan'a savaş ilan etti!
Pakistan Savunma Bakanı Khawaja M. Asif, Afganistan ile 'açık savaş' ilan ...
Fenerbahçe tur umuduyla İngiltere'de!
UEFA Avrupa Ligi son 16 play-off turunda temsilcimiz Fenerbahçe, 3-0 mağlup ...
 
Gazeteciler için en ölümcül yıl: 2025!
Merkezi New York'ta bulunan Gazetecileri Koruma Komitesi, 2025 yılının ...
Küba-ABD hattında gerilim: Tekneye ateş açıldı
Küba, kara sularında "dur" ihtarına uymadığı ve polis teknesine ateş açtığı ...
Epstein dosyasında 2. raunt başlıyor: 'Zula' patladı
Pedofil milyarder Jeffrey Epstein'in, ABD'nin farklı bölgelerinde kiralık ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
Rıfat Nalbantoğlu sessizliğini bozdu
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye İletiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri