POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
CHP'nin ilk yurt dışı mitinginin saati belli oldu
CHP'nin ilk yurt dışı mitinginin saati belli oldu
İrem Derici'den operasyon sonrası açıklama!
İrem Derici'den operasyon sonrası açıklama!
Hadise’den flaş uyuşturucu soruşturması açıklaması!
Hadise’den flaş uyuşturucu soruşturması açıklaması!
Güllü'nün evinde bilirkişi heyeti inceleme yaptı
Güllü'nün evinde bilirkişi heyeti inceleme yaptı
8 Ekim 2025 Çarşamba - 21:49

İspanya'dan İsrail'e silah ambargosu

İspanya'da azınlık sol koalisyon hükümetinin, Gazze'de yaptığı soykırımdan dolayı İsrail'e uyguladığı yaptırımlar arasında olan, bu ülkeye silah ambargosu getirilmesine ilişkin kararname, Mecliste yapılan oylamada kabul edildi.

İspanya dan İsrail e silah ambargosu

Hükümetin, 9 Eylül'de Bakanlar Kurulu'nda aldığı İsrail'e karşı 9 maddelik yaptırım kararları arasında en çok tartışılan ve diğer maddelere nazaran "hukuki süreç" gerekçe gösterilerek kararnamesi çıkması 23 Eylül'e sarkan silah ambargosu, zor da olsa Meclisten onay aldı.

Kararname, Mecliste oylanmak üzere normalde 7 Ekim'de gündeme alınsa da, bu tarihin Hamas'ın 7 Ekim 2023'te gerçekleştirdiği Aksa Tufanı'nın 2'nci yılına denk gelmesi sebebiyle, İsrail'in de baskılarıyla, oylama bugüne ertelendi.

Kararname, ana muhalefette olan sağ görüşlü Halk Partisi (PP) ve aşırı sağcı Vox partisinin karşı oylarına rağmen azınlık hükümetine dışarıdan destek veren Bask ve Katalan milliyetçi partileri ile Podemos'un desteğiyle kabul edildi.

Podemos'a göre, İspanya'nın İsrail'e uyguladığı silah ambargosu sahte

İspanya'da "İsrail'e karşı en sert siyasi baskıyı yapan parti" olarak bilinen ve Mecliste 4 milletvekili olan Podemos, "gerçek bir silah ambargosu değil, sahte" suçlamasıyla karşı çıkmasına rağmen kararnamenin geçmesinde kilit oldu.

Podemos lideri Ione Belarra, Instagram şirketindeki sosyal medya hesabında yaptığı açıklamada, Sanchez hükümetine "Filistin'deki soykırıma 2 temel katkısı olan silah alım satımı ve İsrail'e gönderilecek askeri teçhizatın geçişi konusunda net adım atmıyorsunuz, sahte bir ambargo uyguluyorsunuz." suçlamasında bulunarak, şu ifadeleri kullandı:

"Podemos, İsrail ile tüm ilişkilerin kesilmesi ve tam bir silah ambargosu uygulanması yönündeki talebini sürdürecek ve bugün bu Kraliyet kararnamesinin onaylanmasına izin vereceğiz. Çünkü bunun, İspanya'nın İsrail ile askeri ilişkilerini sürdürdüğünü ve bunun Meclisteki herhangi bir grubun oylamasından değil, hükümetin sahte bir ambargo koymasından kaynaklandığını herkesin görmesinin en iyi yolu olduğuna inanıyoruz."

İspanya hükümeti, İsrail'in Gazze'de 2 yıldır süren soykırımından bu yana İsrail ile silah ticareti yapmadığını uzun süredir savunsa da bazı sivil toplum kuruluşları, tarih ve kontratlarla bunun tersi olduğunu ileri sürüp, hükümete baskı yapmıştı.

Hükümet, gerek iç baskılar gerekse İsrail ile yaşadığı diplomatik krizden ötürü 9 Eylül'de İsrail'e 9 maddelik yaptırım kararı almıştı. (AA)

 
Hadise’den flaş uyuşturucu soruşturması açıklaması!
 
Lastik botta umut yolculuğu İzmir'de bitti
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
11 ülkenin tabipler birliğinden ortak 'Gazze' tepkisi
Türk Tabipleri Birliği (TBB) ve İngiliz Tabipleri Birliği’nin de aralarında ...
Korkusuz Felix'in ölüm nedeni belli oldu
Uzaydan yaptığı atlayışla rekor kırıp tarihe geçen ve yamaç paraşütü yaparken ...
İsrail Özgürlük Filosu'na da saldırdı
İsrail askerleri, Gazze'deki ablukayı kırmak için Akdeniz'de seyreden ...
 
2025 Nobel Fizik Ödülü'nü kazananlar belli oldu
2025 Nobel Fizik Ödülü, John Clarke, Fransız Michel Devoret ve ABD'li ...
Gazze müzakerelerinde kritik 48 saat
ABD Başkanı Trump'ın Gazze'de ateşkes umudu yaratan planı kapsamında İsrail ...
İsrail, Greta Thunberg dahil 171 aktivisti sınır dışı etti
İsrail, Küresel Sumud Filosu'ndan alıkonan 171 aktivisti daha sınır dışı ...
 
Sumud Filosu gönüllüleri açlık grevi başlattı
Küresel Sumud Filosu’nun İsrail hapishanelerinde alıkonulan 42 gönüllüsü, ...
Meclise ayak basmadan gitti: Fransa'da siyasi kriz!
Siyasi krizin derinleştiği Fransa'da Sebastien Lecornu, meclise ayak basmadan ...
Greta Thunberg bugün Yunanistan'a gönderiliyor!
Küresel Sumud Filosu, aktivist Greta Thunberg'in İsrail donanması tarafından ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
CHP'de Genel Merkez'in 'Aslanoğlu' kararı
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye İletiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri