POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Murat Ongun'un avukatlarına yurt dışı yasağı
Murat Ongun'un avukatlarına yurt dışı yasağı
AFAD duyurdu: Marmara Denizi'nde bir deprem daha
AFAD duyurdu: Marmara Denizi'nde bir deprem daha
Fırtına uyarısı: Sıcaklık aniden düşecek!
Fırtına uyarısı: Sıcaklık aniden düşecek!
Demirtaş’a 15 yıl hapis istemiyle yeni dava
Demirtaş’a 15 yıl hapis istemiyle yeni dava
24 Nisan 2025 Perşembe - 08:03

İşte İstanbul depreminin teknik analizi!

AFAD, dün saat 12.49'da Marmara Denizi'nde meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki depremin ilk analizini yayınladı. Analize göre, depremde 35 km uzunluğunda 9.5 km genişliğinde bir hat kırıldı. Sağ yanal atımlı bir hareketin oluştuğu depremde fay üzarinde 30 cm'lik yer değiştirme yaşandığı ifade edildi.

İşte İstanbul depreminin teknik analizi!

Deprem Bilim Kurulu üyelerinin yaptığı değerlendirmeye yer veriler açıklamada ayrıca sarsıntıların önümüzdeki günlerde de devam edebileceği kaydedildi.

AFAD'ın yaptığı yazılı açıklama şu şekilde:

"23 Nisan 2025 Mw: 6.2 Silivri (Marmara Denizi) Depremi Basın Bilgilendirme Notu

Bugün 12.49’da Marmara Denizi içinde Silivri açıklarında Mw 6.2 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmiştir.

Deprem Kuzey Anadolu Fay Zonu’nun Orta Marmara içinden geçen segmenti üzerinde gerçekleşmiştir.

Yerin yaklaşık 7 km derinliğinde meydana gelen depremin yaklaşık 13 saniye sürdüğü saptanmıştır.

Deprem dış merkezden 300 km yarıçaplı bir alan içindeki illerimizde hissedilmiştir.

Ana şok sonrasında şu ana kadar toplam 184 adet artçı sarsıntı kaydedildi. 4 ve üzeri büyüklükteki artçı sayısı 7’dir.

Bu artçı sarsıntıların önümüzdeki günlerde bir süre daha devam edebilecektir.

Depremin ardından gelişen artçıların dağılımı doğuya doğru yaklaşık 10-15 km’lik bir hat üzerinde yoğunlaşmaktadır.

Artçı sarsıntılar özellikle Marmara Orta Çukuru’nun kuzey kenarında ve ana fay izine yakın bölgelerde toplanmıştır.

Depremin hemen sonrasında ülkemizin değişik üniversitelerinde görev yapan, yerbilimleri ve farklı disiplinlerden akademisyenlerden oluşan AFAD “Deprem Bilim Kurulu” üyeleri toplanarak deprem ile ilgili değerlendirmelerde bulunmuştur. Bilim kurulumuz sürekli çalışma halinde olup zaman zaman kamuoyunu bilgilendirmeye devam edecektir.

Deprem Bilim Kurulu Yerbilimleri Üyelerimiz yaptığı değerlendirme

(1) 6.2 büyüklüğündeki deprem yüksek ivme değerlerine sahip değildir.

(2) Deprem, Kuzey Anadolu Fayının kırılma mekanizmasıyla uyumlu olarak sağ yanal doğrultu atımlı bir kırılma mekanizmasına işaret etmektedir.

(3) İlk analizler yaklaşık 35 km uzunluğunda 9.5 km genişliğinde bir segmentin kırıldığını göstermektedir. Fay üzerinde yaklaşık yer değiştirme 30 cm civarında tahmin edilmiştir.

(4) Yapı hasarlarının tespiti amacıyla inceleme görevine çıkmak üzere 30 ekip, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımızın görevlendirdiği saha çalışmaları için hazırdır.

(5) Bölgede kadir 112’ye gelen çağrı sayısı 10 bini aşmıştır. Bunların %29’u sağlık hizmetleri tarafından yapılan değerlendirilmedir. Vatandaşlarımızın resmi kanallar dışında bilgi kirliliğini önlemek için yalnızca resmi açıklamalara itibar etmeleri ve gelişmeleri endişeye kapılmadan takip etmeleri önem arz etmektedir.

(6) Riskli olduğu düşünülen binalara girilmemesi önem arz etmektedir.

(7) Binası ile ilgili şüphesi olan vatandaşlarımız 112 Acil Çağrı Merkezi'ne durumu bildirmelidir.

(8) Ana şoktan sonra devam eden artçı sarsıntılar nedeniyle bir süre daha belli bir büyüklükte veya depremden olma hasar ihtimaliyle, hasarlı olma şüphesi, taşıyan yapıların yapılamaması, ancak mühendislerce netleştirilecektir.

Vatandaşlarımızın resmi kurumlarımızın açıklamalarını dikkate almaları, artçı sarsıntılara karşı tedbirli olmaları, sosyal medya ve farklı kanallardan yayılabilecek yanlış haberlere itibar etmemeleri rica ediliyor.

İstanbul’umuz ve depremin hissedildiği illerimizde yaşayan vatandaşlarımıza bir kez daha geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz.

Gelişmeleri kamuoyuyla paylaşmaya devam edeceğiz.

Saygılarımızla"

 
Arda Güler Real Madrid'e galibiyeti getirdi!
 
Telefondan deprem bildirimi nasıl alınır?
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
AFAD duyurdu: İstanbul'da 4.1 büyüklüğünde deprem!
AFAD Deprem Dairesi, İstanbul'un Büyükçekmece ilçesinde saat 07.19 sıralarında ...
3 ilde daha okullara deprem tatili!
İstanbul'un Silivri ilçesi açıklarında meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki ...
Bakan Güler'den silah bırakma açıklaması
Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, PKK'nın silah bırakma süreci ile ilgili, ...
 
İzmir'de 46 düzensiz göçmen yakalandı
İzmir'in Seferihisar ve Urla ilçelerinde 46 düzensiz göçmen yakalandı.
Deprem sonrası cezaevlerinde durum ne?
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, İstanbul'daki depremlerin ardından adliye binalarında, ...
Naci Görür'den 'Evlere girelim mi' sorularına yanıt
İstanbul Silivri açıklarında meydana gelen 6.2'lik deprem sonrası Prof. ...
 
Bakan Yerlikaya artçı depremlerin sayısını açıkladı
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya "Saat 17.55'e kadar en büyüğü 5.9 olmak ...
Bilim Kurulu'ndan ‘deprem’ uyarısı: Risk devam ediyor
İstanbul'da yaşanan 6.2 ve devamındaki depremlerin ardından toplanan İBB ...
İstanbul'da deprem fay hatlarını nasıl etkileyecek?
Marmara Denizi'ndeki 6,2 büyüklüğündeki depremin ardından bu sarsıntının ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
CHP İzmir’de ‘başkanvekili krizi’nin anatomisi!
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye İletiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri