POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT RESMİ REKLAM TÜMÜ
Oya Lale Arslan hakkında gözaltı karar
Oya Lale Arslan hakkında gözaltı karar
Berhan Şimşek’in kadına şiddet anı kamerada!
Berhan Şimşek’in kadına şiddet anı kamerada!
Akaryakıtta çifte zam: İşte yeni tarife
Akaryakıtta çifte zam: İşte yeni tarife
Yaren ve eşi göç yolculuğuna başladı
Yaren ve eşi göç yolculuğuna başladı
4 Eylül 2026 Cuma - 12:07

İzmir, Büyükşehir'den memnun değil: Oran yüzde 59'a çıktı!

Bayetav İzmir Barometresi 2026 Yaz Raporu’na göre toplu taşıma dışında neredeyse tüm hizmetlerin sınıfta kaldığı İzmir’de, Büyükşehir Belediyesi’nden memnun olmadığını belirtenlerin oranı %59’a ulaştı. Memnuniyetsizliğin genç yaş gruplarında ve farklı siyasi parti seçmenlerinde yaygınlaşması dikkat çekerken, kent sakinlerinin en çok dert yandığı konular altyapı, temizlik ve trafik oldu.

İzmir, Büyükşehir den memnun değil: Oran yüzde 59 a çıktı!

GERÇEKİZMİR – Bayetav İzmir Barometresi 2026 Yaz Raporu açıklandı.

Toplu taşıma dışında neredeyse tüm hizmetlerin sınıfta kaldığı İzmir’de, Büyükşehir Belediyesi’nden memnun olmadığını belirtenlerin oranı %59’a ulaştı. Memnuniyetsizliğin genç yaş gruplarında ve farklı siyasi parti seçmenlerinde yaygınlaşması dikkat çekerken, kent sakinlerinin en çok dert yandığı konular altyapı, temizlik ve trafik oldu.

YÜZDE 59 MEMNUN DEĞİL!

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin hizmetlerinden memnun olmadığını söyleyenler %59 ile açık bir çoğunluk oluşturuyor. Belediye hizmetlerinden memnun olduğunu belirtenlerin oranı %24 iken; “ortadayım” diyenler %17 oranında kalıyor.

Yaş kırılımına bakıldığında memnuniyetsizlik 18-29 yaş grubunda %68'e, 30'lu ve 40'lı yaşlarda %62-64 düzeyine ulaşıyor. Altmış yaş üzerinde %51'e gerilerken; memnun olanların oranı da %35 ile en yüksek düzeyine yine bu grupta çıkıyor.

EN OLUMLU YENİ PARTİLİLER

Parti tercihi kırılımında ise memnuniyetsizlik, bütün seçmen gruplarında yüksek seyrediyor. Hizmetlerden memnun olmayanların oranı Cumhur İttifakı seçmeninde %73, kararsızlarda %70, DEM Parti seçmeninde %90 düzeyinde. CHP seçmeninin %50’si İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin hizmetlerinden memnun olmadığını belirtiyor. Bu konudaki görece en olumlu değerlendirme, %39'luk memnuniyet ve %42'lik memnuniyetsizlikle YENİ Parti seçmeninden geliyor. Oranlar seçmen grupları arasında farklılaşsa da memnuniyetsizlik, parti mensubiyetini aşan bir yaygınlığa sahip.

Belediye hizmetlerinden memnuniyetin parti tercihine göre seyrine bakıldığında, Cumhur İttifakı seçmenindeki memnuniyetin, iki yıldır %11-16 aralığında kaldığı görülüyor. CHP seçmeninde ise Mayıs 2026'da %57'ye yükselen memnuniyet, bu araştırmada %42'ye iniyor. Bu değer, Mayıs ölçümü dışarıda bırakıldığında serinin geneliyle örtüşüyor. Mayıs'taki yükseliş CHP'li belediyelere yönelik operasyonların yoğunlaştığı bir döneme denk geliyordu. Bir önceki raporda da ifade ettiğimiz gibi bu sapma hizmet değerlendirmesinden çok belediyelere yönelik operasyonlar karşısında, partiyi sahiplenme refleksiyle ilgili görünüyordu. Bu araştırmada, ilk kez ayrı bir kategori olarak yer alan YENİ Parti seçmeninde ise memnuniyet %39 düzeyinde. Kararsız seçmenlerdeki memnuniyet ise %14 ile barometre araştırmaları içerisindeki en düşük değerinde.

TEMEL SORUNLAR ALTYAPI, TEMİZLİK, ÇÖP VE TRAFİK

Somut hizmet alanlarına ilişkin değerlendirmeler, genel memnuniyetsizliğin hangi alanlarda yoğunlaştığını gösteriyor. Katılımcıların %71,3'ü yol, kanalizasyon, su gibi temel altyapı hizmetlerinin yeterli olduğu görüşüne katılmıyor. Temizlik ve çöp toplama hizmetlerinden memnun olmadığını belirtenler %63,8 iken, trafik yoğunluğunu normal bulmayanlar %56,9 oranında.

Toplu taşıma bu tablonun dışında kalıyor. Memnun olduğunu söyleyenler %47,2 ile memnun olmayanların (%32,3) üzerinde; beşte birlik bir kesim ise “ortadayım” yanıtını veriyor. Temizlik ve altyapıya dönük olumsuz değerlendirmelerin yaygınlığı, bu iki alanın kentin en önemli sorunları sıralamasında, ilk sıralarda yer almasıyla bütünlük oluşturuyor.

Somut hizmet alanlarının yaş tercihine göre kırılımı, olumlu değerlendirmelerin hangi yaş gruplarında toplandığını net olarak gösteriyor. Yaş kırılımındaki örüntü bütün hizmet alanlarında aynı yönde ilerliyor; yani somut kent hizmetlerine dönük olumlu değerlendirme yaşla birlikte yükseliyor. Temel altyapıyı yeterli bulanların oranı 50 yaş altında %10'un altında kalırken, 50 yaş üzerinde %22-25 düzeyine çıkıyor. Toplu taşıma memnuniyeti 18-29 yaş grubunda %36,2 iken, 50 yaş üzerinde %57’ye ulaşıyor.

Gençlerin belediye hizmetlerine dönük memnuniyetsizliği, kentteki somut hizmet alanlarının tümüne yayılıyor.

Parti tercihi kırılımında olumlu değerlendirmeler CHP ve YENİ Parti seçmenlerinde yoğunlaşıyor. Bu iki grupta da yalnızca toplu taşıma, %50'nin üzerinde olumlu değerlendirme alıyor (%69,2 ve %60,2). Temizlik ve çöp toplama hizmetlerinden memnuniyet ise, YENİ Parti seçmenlerinde %32,3'e çıkarken CHP seçmenlerinde %15,4'te kalıyor. İki grubun genel belediye değerlendirmesi birbirine yakınken, somut hizmet alanlarındaki tutumları ayrışma gösteriyor.

Somut hizmet alanlarına ilişkin değerlendirmelerin son yedi araştırmadaki seyri, bu tablonun büyük ölçüde yerleşik olduğunu gösteriyor. Toplu taşıma memnuniyeti Ocak 2025'teki %42'lik düzeyin ardından %47-50 aralığında seyrediyor. Temel altyapı hizmetlerini yeterli bulanların oranı son iki yıldır %12-20 aralığında seyrederken, trafik yoğunluğunu normal bulanlar %25-31 aralığında. Temizlik ve çöp toplama hizmetlerinde ise %21'lik memnuniyet, serinin en düşük değeri olmakla birlikte önceki araştırmadaki %28,2 olan oranın belirgin bir şekilde altına düşüyor. Kentin en önemli sorunları sıralamasında, temizlik ve çevrenin bu araştırmada ilk sıraya çıkmasıyla birlikte okunduğunda, çöp sorununa dönük tepki, hizmet değerlendirmelerine de yansıyor.

 

 
AK Parti Kaya'dan üst geçit çıkışı: Ne yaptığını bilen bir yönetime ihtiyaç var!
 
Cemil Tugay ne yapmalı? İşte İzmir'in cevabı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Berhan Şimşek’in kadına şiddet anı kamerada!
CHP Genel Başkan Yardımcısı Berhan Şimşek'in, eşi Özlem Şanver'e şiddet ...
Elektrik faciası davasında duruşma günü!
İzmir'de İnanç Öktemay (44) ile Özge Ceren Deniz'in (23) sağanakta, sokak ...
4 Eylül Cuma günü İzmir'de hangi ilçelerde su kesintisi yaşanacak?
İZSU, 4 Eylül Cuma günü İzmir'de arıza ve bakım çalışmasına bağlı su kesintisi ...
 
Makam aracı sonrası bu kez de belediye tesisi kurşunlandı!
İzmir'in Çiğli ilçesinde, belediyeye ait kafeye kimliği belirsiz 2 kişi ...
Yaren ve eşi göç yolculuğuna başladı
Karacabey'de balıkçı Adem Yılmaz ile dostluğu filme konu olan Yaren leylek ...
İzmir'in 9 Eylül programı: Solo Türk gökyüzünde olacak!
İzmir Valiliği, İzmir'in düşman işgalinden kurtuluşunun 104. yıl dönümü ...
 
İstanbul'da IŞİD operasyonu: Polise ateş açıldı
İstanbul Sultanbeyli'de IŞİD terör örgütü ile bağlantılı olduğu belirlenen ...
Melih Gökçek bugün ifade verecek
Eski Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, hakkında başlatılan ...
Silivri'deki gemi kazasında 2 kişi tutuklandı
Silivri açıklarında meydana gelen gemi kazasına karışan ALSU gemisinin ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
Bir istifanın anlattığı ve Büyükşehir Adaylığı adımı!
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye İletiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri