POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Araç sahipleri dikkat: Akaryakıtta tabela değişti!
Araç sahipleri dikkat: Akaryakıtta tabela değişti!
Yeni 20 TL'lik banknotlar bugün tedavüle girdi
Yeni 20 TL'lik banknotlar bugün tedavüle girdi
Irak ve Suriye tezkeresi Meclis'ten geçti
Irak ve Suriye tezkeresi Meclis'ten geçti
Trump-Putin zirvesi iptal mi oldu?
Trump-Putin zirvesi iptal mi oldu?
22 Ekim 2025 Çarşamba - 08:23

İzmir'de bir lise ayağa kalktı: Yapay zeka tehlikesi!

İzmir, Buca’da bir lise öğrencisi, kız öğrenciler ile öğretmenlerin fotoğraflarını yapay zekâyla müstehcen kareler haline getirdi. Lisede tepkiye neden olan fotoğraflar, dijital şiddetin yeni bir yüzünü ortaya koydu. Uzmanlar, bu durumla topyekün mücadele öneriyor.

İzmir de bir lise ayağa kalktı: Yapay zeka tehlikesi!

Yapay zekâyla üretilen sahte fotoğraflar ve videolar yeni bir dijital şiddet türü haline geldi. Özellikle çocuklar ve gençler arasında hızla yayılan bu tehlikeli eğilim, kişilerin fotoğraflarının izinsiz şekilde alınıp yapay zekâ araçlarıyla müstehcen içeriklere dönüştürülmesiyle kendini gösteriyor. Milliyet'ten Ozan Ömer Kadüker'ün haberine göre tehlikenin son örneği İzmir’in Buca ilçesindeki Sultan Alparslan Anadolu Lisesi’nde yaşandı. Lisede bir erkek öğrenci, iddiaya göre okulundaki tüm öğretmenlerin ve öğrencilerin fotoğraflarını yapay zekâyla müstehcen hale getirdi. Görsellerin ortaya çıkması okulda büyük tepkiye yol açarken öğrenci, ilk gün diğer erkek öğrenciler tarafından şiddete uğradı. Ayrıca olayın duyulmasının ardından okul bahçesinde protesto düzenleyen öğrenciler “Adalet istiyoruz, Mahremiyet kutsaldır, Fotoğrafın sana değil, bana ait” yazılı dövizlerle tepkilerini dile getirdi.

TESADÜFEN ORTAYA ÇIKTI

Öğrenciler, okul yönetiminden ve yetkililerden sorumlular hakkında gereken cezai işlemlerin bir an önce uygulanmasını talep etti. Konuyla ilgili Milliyet’e bilgi veren bir öğrenci “Tesadüfen ortaya çıktı. Bu görüntüleri bir yerde yayınlandı mı bilmiyoruz ama telefonunda yüzlerce fotoğraf vardı. Tüm öğrenciler olarak tedirgin olduk. Gerekli cezanın verilmesini istiyoruz” dedi.

YANLIŞ ANLAŞILMALARA DİKKAT

Uzmanlar, özellikle dijital okuryazarlığı düşük ailelerin bu tür içerikleri gerçek sanarak hem çocuklarına hem de başkalarına zarar verebileceğine dikkat çekiyor. İletişim Bilimci Doç. Dr. Elif Posos Devrani, “Aileler, yapay zekâ ile üretilmiş görsel ve videoları gerçeklerinden ayırt etme, en azından şüphe duyma yetisine sahip olmalıdır ki, haksız suçlamaların ve yanlış anlamaların önüne geçilebilsin ve dijital ortamdaki bilgiyi sorgulama becerisi çocuklarına rol model olsun” ifadelerini kullandı. Yapay zekânın etik dışı kullanımıyla mücadelenin ancak topyekûn ve bilinçli bir yaklaşımla mümkün olabileceğini aktaran Devrani “Yasa yapıcıların, eğitimcilerin ve teknolojiyi geliştiren şirketlerin de çocuğun yüksek yararını gözeten çok paydaşlı bir sorumluluk bilinciyle hareket etmesi gerekir” diye konuştu.

‘SUÇ DUYURUSUNDA BULUNABİLİRSİNİZ’

Rıza almadan bu tarz müstehcen görüntülerin oluşturulması ve paylaşılmasının yaşları küçük olsa dahi hukuki ve cezai sorumluluk doğurabileceğini kaydeden Bilişim Hukukçusu Gökhan Ahi şunları söyledi:

“15-18 yaş arası kişilerde ceza sorumluluğu tamdır, ancak yaş küçüklüğü nedeniyle cezada üçte bir indirim uygulanır. Yapay zekâyla oluşturulmuş müstehcen görseller, eğer bir kişinin gerçekteki yüz görüntüsü ile oluşturulmuş ise kişilik hakkı ihlali ve hakaret suçu oluşturur. Bu durumda aileler, öğretmenler veya mağdurlar suç duyurusunda bulunabilir, ayrıca maddi ve manevi tazminat talep edebilirler. Rehber öğretmenlerin, özellikle cinsel içerikli vakalarda ihbar yükümlülüğü vardır.”

 
Avcı’dan öncesiyle sonrasıyla çarpıcı ‘il kongresi’ yorumları!
 
22 Ekim Çarşamba günü İzmir'de hangi ilçelerde su kesintisi yaşanacak?
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'de gece yarısı silahlar konuştu!
İzmir’in Bayraklı ilçesinde iki grup arasında çıkan silahlı kavgada tabanca ...
1250 kişi işe alınacak... İçişleri Bakanlığı açıkladı
İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'ndan yapılan ...
Meteoroloji uyardı: Perşembe gününe dikkat!
Bugün beş büyük kentte yağış var. Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün son ...
 
Muğla açıklarında 4.5 büyüklüğünde deprem
Akdeniz'de Muğla'nın Ortaca ilçesi açıklarında saat 05.45'te 4.5 büyüklüğünde ...
İzmir sularında bitmeyen dram
İzmir'in Çeşme ve Menderes ilçeleri açıklarında 18'i çocuk 52 düzensiz göçmen yakalandı.
Erdoğan, Körfez turunun ikinci durağı olan Katar'da
Cumhurbaşkanı Erdoğan, üç gün sürmesi beklenen Körfez turunda ilk olarak ...
 
'Lübnan' tezkeresi Meclis'te kabul edildi
Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK), Lübnan'daki görev süresinin 2 yıl uzatılmasına ...
Soruşturma genişliyor: 2 belediyeye inceleme!
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, “Aziz İhsan Aktaş suç örgütü” soruşturması ...
ABB soruşturması: İddianame kabul edildi
ABB'nin konser harcamalarına ilişkin soruşturmada 14 kişi hakkında hazırlanan ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
Artılarıyla ve handikaplarıyla Güç’ün yeni dönemi!
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye İletiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri