POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
CHP’de operasyon önlemi: Meclis üyelerine genelge!
CHP’de operasyon önlemi: Meclis üyelerine genelge!
Milli yıldız Orkun Kökçü İstanbul'a geldi
Milli yıldız Orkun Kökçü İstanbul'a geldi
MEB'den LGS'de 'şaibe' iddialarına açıklama
MEB'den LGS'de 'şaibe' iddialarına açıklama
Erdoğan beklenen 'tarihi konuşmayı' yaptı!
Erdoğan beklenen 'tarihi konuşmayı' yaptı!
12 Temmuz 2025 Cumartesi - 13:07

İzmir'de orman yangınlarında 'yanan alan' rekoru kırıldı

Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Çevre, Biyoçeşitlilik ve İklim Değişikliği Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, "İzmir'de son 1 ayda çıkan orman yangınlarında 26 bin 260 hektarlık alan zarar gördü. İzmir'deki orman yangınlarında yanan alan rekoru kırıldı" dedi.

İzmir de orman yangınlarında  yanan alan  rekoru kırıldı

Ege Bölgesi'nde başta İzmir, Manisa, Aydın olmak üzere çok sayıda bölgede orman yangını çıktı. Birçok noktada yeşil alanlar tamamen küle dönerken, ormanlar, gri renge büründü. TÜBA Çevre, Biyoçeşitlilik ve İklim Değişikliği Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, "2020 sonrası ciddi bir kurak dönem geldi. Bu dönemin geleceğini biliyorduk. Mayıs ve haziran ayları yağmur yağmazsa, o yıl orman yangını çok olur, çok da alan kaybederiz. Türkiye genelinde 2008 yılında 29 bin hektar alan kaybettik. Türkiye genelinde 2021 yılında ise 139 bin hektar alan kaybettik. 2022'de 12 bin hektar, 2023'te 15 bin hektar, geçen yıl ise 27 bin hektar alan kaybettik. Geçen yıl metrekare başına 0,4 litre su düştü. Bu yıl ise hiç yağmadı. Toprak susuz kaldı. Toprakta nem kalmayınca sıcak havayla birlikte çıra etkisi yaptı. Rüzgar faktörü de etkili olunca çok geniş bir alan kaybettik. İzmir'de son 1 ayda çıkan orman yangınlarında 26 bin 260 hektarlık alan zarar gördü. İzmir'deki orman yangınlarında yanan alan rekoru kırıldı" ifadelerini kullandı.

'ASIL SORUN KURALLARA UYULMAMASI'

Nüfus artışının ormanlara olan baskıyı artırdığını belirten Prof. Dr. Yaşar, "1960'larda dünya nüfusu 3 milyarken bugün 8,2 milyara ulaştı. Türkiye nüfusu 27 milyondan 85 milyona, İzmir nüfusu ise 1 milyondan 4,5 milyona çıktı. Artan nüfusla birlikte barınma ihtiyacı doğdu. Önce kıyılarda gecekondulaşma başladı, ardından bu alanlar imara açıldı. Bir de 2B sorunu var. Bozuk orman alanları imara açılıyor. 2019'da Orman Şurası'nda bu alanlarda inşaat yapılacaksa yangına karşı önlem alınması gerektiği karara bağlandı. Ancak asıl sorun bu kurallara uyulmaması" dedi.

'ORMANA GİRİŞ TÜM YIL YASAKLANMALI'

Ormanlara girişin belli dönemlerde yasaklandığını hatırlatan Prof. Dr. Yaşar, bu yasağın yıl boyunca sürmesi gerektiğini dile getirdi. Prof. Dr. Yaşar, "Vatandaşın ormanda işi yok. Ormanda yeri olmayan tek canlı insandır. Sadece orman köylüsü girmeli. Örneğin Rusya'da vatandaş ormana giremez. Ormanlar suyu süzer, doğayı dengeler, ekosistemin temel taşıdır. Orman yoksa yaşam da yoktur. Orman kenarlarında kontrollü mesire alanları oluşturulabilir. Dünyada da uygulama bu şekilde. Yetkililer buralarda gerekli önlemleri almalı. Orman yangını her ülkede olur ama önemli olan bunu bilinçli davranarak önlemektir" diye konuştu.

'YANGIN SEZONU HENÜZ BİTMEDİ'

Prof. Dr. Doğan Yaşar, İzmir'de yangınlardan zarar gören alan miktarının geçen yıla göre büyük oranda arttığını belirtip, "Geçen yıl toplam kayıp 6-7 bin hektar civarındaydı. Bu yıl ise yangın sezonu henüz bitmemiş olmasına rağmen 26 bin hektarı aştı. Bu, çok büyük bir fark. Türkiye genelinde yılda ortalama 9 bin hektar orman yanar. İzmir tek başına bu ortalamanın üç katını geçti" dedi.

Yangınların büyük ölçüde insan kaynaklı olduğunu kaydeden Prof. Dr. Yaşar, "Türkiye'de orman yangınlarının yüzde 90'ı insan kaynaklı, yüzde 4'ü ise kasıtlı. Örneğin kaynak yapılırken yangın tüpü bulundurmak zorunlu ama bu kurala uyulmuyor. Fabrika atıkları usulüne uygun şekilde bertaraf edilmiyor, yakılarak kurtulunmak isteniyor" dedi. (DHA)

 
Alkışlar Karabağlar tiyatro kursiyerlerine
 
Bayraklı'da anlamlı turnuva, duygusal final!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İsmi anketle belirlenmişti... Doğal Yaşam Parkı'nda öldü... Belediyeden açıklama!
Torbalı ilçesinde çiftlikte ele geçirildikten sonra Büyükşehir Belediyesi ...
MEB'den LGS'de 'şaibe' iddialarına açıklama
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki ...
Erdoğan beklenen 'tarihi konuşmayı' yaptı!
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, tarihte yeni bir sayfanın açıldığını ...
 
DEM Parti tarih verdi: 'Tahliyesini bekliyoruz'
DME Parti, HDP eski Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ ...
TMSF başkanlığına Fatin Rüştü Karakaş atandı
Resmi Gazete'de yayımlanan atama kararlarına göre Tasarruf Mevduatı Sigorta ...
İzmir'de 95 adrese eş zamanlı baskın: 133 gözaltı!
İzmir'de hakkında kesinleşmiş hapis cezası ve aranması olan şüphelilere ...
 
İBB'ye yönelik soruşturmada 8 kişi daha tutuklandı
CHP'li belediyelere yönelik operasyonlar hız kesmeden devam ediyor. İBB'ye ...
Otomobilin çarptığı bisikletli hayatını kaybetti
İzmir'in Karşıyaka ilçesinde otomobilin çarptığı bisikletli yaşamını yitirdi.
"Aslana hakkımı helal ediyorum"
Manavgat'ta aslanın saldırması sonucu yaralanan çiftçi Süleyman Kır taburcu ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
CHP’de atama şıkkı oluşursa oklar tek bir ismi işaret ediyor
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye İletiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri