POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT RESMİ REKLAM TÜMÜ
ABD Başkanı Trump: Çin ile aramız iyi!
ABD Başkanı Trump: Çin ile aramız iyi!
Savcı Uçuk açığa alınmıştı... Gözaltı kararı verildi!
Savcı Uçuk açığa alınmıştı... Gözaltı kararı verildi!
Fahiş fiyat soruşturmasında 40 tutuklama!
Fahiş fiyat soruşturmasında 40 tutuklama!
Mahkemeden Hasan Atilla Uğur için karar!
Mahkemeden Hasan Atilla Uğur için karar!
19 Eylül 2026 Cumartesi - 11:15

İzmir’de yangın güvenliği konuşuldu

İzmir Büyükşehir Belediyesi ve TMMOB tarafından düzenlenen 6. Uluslararası Katılımlı Yangın Sempozyumu’nda yangın güvenliğinde yeni dönem ele alındı. İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanı Ahmet Karaman, değişen risklere karşı itfaiyelerin yalnızca müdahale eden değil, riski önceden gören ve yöneten teşkilatlar olması gerektiğini vurgulayarak, “Daha akıllı, daha hızlı, daha uzman” bir yapı için çalıştıklarını söyledi.

İzmir’de yangın güvenliği konuşuldu

İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ne (TMMOB) bağlı meslek odalarının iş birliğinde düzenlenen 6. Uluslararası Katılımlı Yangın Sempozyumu ve Sergisi tamamlandı. Tepekule Kongre ve Sergi Merkezi’nde iki gün süren sempozyumda yangın güvenliğinin geleceği, yangınların çıkmadan önlenmesi ve değişen risklere karşı geliştirilecek stratejiler ele alındı. Alanında uzman isimleri bir araya getiren sempozyumda; erken uyarı sistemlerinden yeni nesil teknolojilere, orman ve endüstriyel yangınlardan bina güvenliğine, elektrikli araçlardan güneş enerji santrallerine, afet yönetiminden yangın mevzuatına kadar çok sayıda başlık değerlendirildi.

Periyodik kontrol
Sempozyumun kapanış oturumunda “Gelişen Teknolojiler ve Değişen İhtiyaçlar Çerçevesinde Bina Yangın Yönetmeliği” başlığı ele alındı. İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanı Ahmet Karaman’ın başkanlığındaki oturumda kamu, meslek odaları ve farklı disiplinlerden uzmanlar bina yangın yönetmeliğinde yapılması planlanan düzenlemeleri değerlendirdi. 

Kapanış oturumunda konuşan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Mesleki Hizmetler Genel Müdür Yardımcısı Murat Bayram, bina yangın güvenliğinde periyodik kontrol döneminin başlayacağını belirterek, binaların belirli aralıklarla yangın güvenliği açısından denetlenmesinin planlandığını söyledi. Bayram, “Bundan sonra hayatımıza binaların yangın güvenliğinin periyodik olarak kontrol edilmesi kavramı giriyor. Artık yangın güvenliği açısından binalarımız araç muayenesi gibi belli periyotlarla kontrol edilecek” dedi. 

Yangın güvenlik uzmanları görev alacak
Yeni sistemde itfaiyelerin yanı sıra yangın güvenlik uzmanlarının da görev almasının planlandığını belirten Bayram, “Herhangi bir nedenle itfaiye ekibi binaya giremiyor ve kontrolleri gerçekleştiremiyorsa, bina sahiplerini mağdur etmemek adına yangın güvenlik uzmanlığı sistemini getiriyoruz. İtfaiyeler, yangın güvenlik uzmanlarından yararlanarak yangın güvenlik raporları oluşturabilecek. Yangın güvenlik uzmanları kademeli olacak. Binanın özellikleri ve sistemlerine göre; tesisat, mekanik, elektrik ve mimari alanlarda ya da tehlikeli madde bulunup bulunmamasına göre farklı uzmanlık seviyelerindeki yangın güvenlik uzmanları görev yapacak. Her güvenlik uzmanı her binada görev alamayacak” diye konuştu.

“Sadece müdahaleyi değil, önlemeyi de düşünmeliyiz”
İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanı Ahmet Karaman, kentlerin büyümesi, teknolojinin gelişmesi ve yeni enerji ile üretim sistemlerinin yaygınlaşmasının yangın risklerini de değiştirdiğini söyledi. İtfaiye teşkilatlarının bu değişime uyum sağlaması gerektiğini belirten Karaman, “Artık sadece müdahale kapasitesini değil, önlemeyi, hazırlığı ve uzmanlaşmayı da birlikte düşünmek zorundayız” dedi.
Çoklu afetlerde kurumlar arası koordinasyonun önemine dikkat çeken Karaman, itfaiyenin görev alanının yalnızca yangınlarla sınırlı olmadığını söyledi. Karaman, depremde arama kurtarma, tehlikeli maddelere müdahale ve su baskınlarında teknik kurtarma gibi farklı alanlarda da itfaiyenin görev yaptığını belirtti.

“Daha akıllı, daha hızlı, daha uzman bir yapı”
Karaman, İzmir İtfaiyesi’nin değişen risklere karşı dijital projeler, sertifikasyon süreçleri, ağır arama-kurtarma akreditasyonu ve Ar-Ge çalışmalarını sürdürdüğünü belirterek, “Hedefimiz sadece daha büyük bir teşkilat kurmak değil. Daha akıllı, daha hızlı, daha uzman ve daha hazırlıklı bir yapı kurmak. Bunun için insan kaynağından teşkilat yapısına, eğitimden teknolojiye kadar bütün parçaları birlikte geliştirmemiz gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Elektrikli araçlardan orman yangınlarına geniş kapsamlı değerlendirme
Sempozyum boyunca yangınların önlenmesine yönelik teknolojik çözümler de kapsamlı şekilde ele alındı. Elektrik kaynaklı yangınlar, elektrik tesisatlarında güvenlik, yangın algılama sistemleri, erken uyarı teknolojileri ve periyodik kontrollerin yanı sıra elektrikli araçlar ve şarj istasyonlarının oluşturduğu yeni riskler değerlendirildi. Orman ve kırsal alan yangınlarında ilk müdahalenin önemi, yangınların biyoçeşitlilik ve habitatlar üzerindeki etkileri ile yangın sonrası doğa temelli çözümler de uzmanların gündeminde yer aldı.
Yüksek riskli yapılar, oteller ve konaklama tesislerinde yangın güvenliği; yapı tasarımı, malzeme seçimi, yangın risk analizleri ve sistem entegrasyonu da tartışıldı. Yangın ile deprem arasındaki ilişki kapsamında ise yangın kapılarının deprem sonrası performansı, betonarme yapılarda yangın hasarları ve yangın tesisatlarında sismik askılama konuları ele alındı.
Sempozyumun iki gününde ortaya konulan ortak yaklaşım ise yangınlarla mücadelenin yalnızca alevlere müdahale etmekten ibaret olmadığı oldu. Uzmanlar; risklerin önceden belirlenmesi, yapıların düzenli denetlenmesi, eğitim ve standartların güçlendirilmesi, teknolojinin etkin kullanılması ve kurumlar arası koordinasyonun geliştirilmesinin yangın güvenliğinin temel unsurları olduğuna dikkat çekti.

 
Başkan Tugay'dan Buca turu
 
Foça'da Avrupa Şampiyonası heyecanı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Başkan Tugay'dan Buca turu
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, Buca’nın sorunlarını ...
Mutlu’dan Gaziler Günü’ne özel buluşma
Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu, 19 Eylül Gaziler Günü dolayısıyla ...
40 yıllık altyapıya 600 milyonluk neşter!
İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü, Kınık’ta içme suyunun ...
 
Bornova'ya 2 yeni kent bostanı daha!
Bornova Belediyesi, Karacaoğlan ve Yunus Emre mahallelerinde toplam 11 ...
İzmir Çocuk Meclisi için başvuru zamanı
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin çocukların kent yaşamına ilişkin görüşlerini ...
İzmir'de 25. İZMAR hizmete girdi... Tugay'dan 'et entegre tesisi' müjdesi!
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin halkı uygun fiyatlı ve güvenilir alışverişle ...
 
Menemen'de festivalde dikkat çeken eserler
Menemen Belediyesi tarafından 5’incisi düzenlenen Uluslararası Çömlek ...
Karşıyaka’da nesiller arası buluşma
‘Avrupa Hareketlilik Haftası’ etkinliklerini dopdolu bir programla sürdüren ...
Buca’dan gazilere sonsuz vefa
Buca Belediyesi, 19 Eylül Gaziler Günü dolayısıyla düzenlediği anlamlı ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
Siyasi tarihe geçen transferin ‘Z’ raporu!
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye İletiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri