POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Esad hakkında 3. kez tutuklama emri çıkarıldı
Esad hakkında 3. kez tutuklama emri çıkarıldı
CHP'nin kurultay tarihi belli oldu!
CHP'nin kurultay tarihi belli oldu!
Ahmet Türk hakkında beraat kararı!
Ahmet Türk hakkında beraat kararı!
8 aydır tutuklu bulunan Ercüment Akdeniz'e tahliye!
8 aydır tutuklu bulunan Ercüment Akdeniz'e tahliye!
23 Ekim 2025 Perşembe - 12:35

Kadın dostu kentler için 25 belediye el ele

Kadınların kentlerde her alanda eşit, güvenli ve engelsiz yaşaması, kent yönetimlerindeki karar alma süreçlerine etkin katılımının sağlanması amacıyla hayata geçirilen "Kadın Dostu Kentler" programının 3. fazı başladı. Programın lansmanı, ilgili paydaşların katılımıyla Ankara'da yapıldı. İzmir Büyükşehir Belediyesi’ni ise Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanlığı temsil etti.

Kadın dostu kentler için 25 belediye el ele

Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) Türkiye’nin, Türkiye Belediyeler Birliği’nin ortaklığı, Avrupa Birliği’nin finansal desteği ve Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı'nın koordinasyonunda yürüttüğü “Kadın Dostu Kentler 3” programının lansman Ankara’da gerçekleştirildi. Kamu kurumları, elçilikler, uluslararası kurumlar, sivil toplum kuruluşları ve akademi dünyasından üst düzey temsilciler ile çok sayıda belediye başkanının katılımı ile düzenlenen etkinlikte, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nı temsilen Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanı Anıl Kaçar yer aldı. Program ortağı 25 belediye ve çok sayıda yerel sivil toplum kuruluşu ile yerelde kadın-erkek eşitliğinin desteklenmesi için ortak taahhütte bulunuldu. Program, Türkiye’nin 7 bölgesinden 25 belediye ve yerel sivil toplum kuruluşlarının iş birliğiyle 3 yıl boyunca devam edecek.

Eşit kentler oluşturulması için 
“Güçlü kadınlar, güçlü şehirler ve güçlü toplumlar” sloganıyla yola çıkan programın temel amacı; kadınlar, kız çocukları ve kırılgan gruplar başta olmak üzere yaşı, cinsiyeti, kökeni, fiziki, ekonomik ya da sosyal koşulları fark etmeksizin kentte yaşayan herkesin hak ve ihtiyaçlarının gözetildiği yaşam alanları oluşturmak. Bu kapsamda, bütün kent sakinlerinin sağlıktan eğitime, altyapıdan ulaşıma, istihdamdan sosyal hizmetlere kadar tüm temel hak ve hizmetlere eşit, güvenli ve engelsiz şekilde erişebilmesi, kadınların kentlerdeki planlama, programlama, bütçeleme, karar alma, uygulama, izleme, değerlendirme süreçlerine etkin şekilde katılabilmesi hedefleniyor.
 
Kadın Dostu Kentler programı ile ayrımcılık ve her türlü şiddetten uzak, her bireyin güvenle yaşayabildiği ve belediyeler tarafından sunulan hizmetlerle kadınların haklarının ve sahip oldukları fırsatların güçlendirildiği, hayatın her alanında kadın-erkek eşitliğinin sağlandığı kentler oluşturulması için çalışılacak. Programa katılan belediyeler, bu kentlerde faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarının da desteğiyle kadınların ve kırılgan grupların ihtiyaçlarına duyarlı, daha kapsayıcı ve eşitlikçi bir yönetim anlayışı ile yaşam kalitesini artırarak önce yerel sonra toplumsal düzeyde sosyal ve ekonomik gelişime katkı sunacak.

Daha kapsayıcı yönetim 
TBB Başkan Vekili Vahap Seçer, UNFPA Türkiye Temsilcisi Mariam A. Khan, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu İşbirliği Bölümü Başkanı Maria Luisa Wyganowski ve Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı, Mali İşbirliği ve Proje Uygulama Genel Müdürü Bülent Özcan açılış konuşmalarında, bu önemli iş birliğinin ve programın hedeflerinin altını çizerek programa dahil olan 25 belediyeyi eşitlik taahhütleri için tebrik etti.

“Kadınların güçlendiği bir kent, toplumun da güçlendiği kenttir” 
TBB Başkan Vekili Vahap Seçer, “Kadın Dostu Kent markasıyla hayat bulan şehirler, dayanışmanın, güvenin ve eşitliğin kök saldığı yerlerdir. Kadınların önündeki engeller kalktığında kentlerin de ufku genişler, yarının liderleri bugünden daha cesur ve umut dolu adımlar atabilir” ifadelerini kullandı. 

Kadın dostu adımlar atılacak
Programın hedefleri kapsamında 3. faza katılan 25 belediyeye UNFPA tarafından kapasite geliştirme desteği verilecek. Bu kentlerde, birçok farklı alanda kadın dostu adımlar atılması amacıyla yerel eşitlik birimleri kurulacak. Mevcut birimler güçlendirilecek, yerel eşitlik eylem planları hazırlanacak ve uygulanacak. Yerelde sahip oldukları uzmanlık ve bağlantılarla sivil toplum kuruluşları da programın kritik bileşenlerinden biri olacak ve özellikle kırılgan gruplara erişim, sorun tespiti, politika geliştirme, eşitlik odaklı hizmet sunumu ve hak temelli, kapsayıcı ve katılımcı bir yerel yönetişim anlayışı benimsenmesi için belediyeleri destekleyecek.

Kadın Danışma Merkezleri ve Sığınma Evleri sayısı artırılacak 
Program kapsamında kadına yönelik şiddetle mücadeleyi, kadının güçlenmesini ve kadın sağlığını desteklemek amacıyla Kadın Danışma Merkezleri ve Sığınma Evleri kurulması teşvik edilecek. Kadınların ekonomik ve sosyal hayata katılımını artırmak için belediye bünyesindeki kreş ve bakım hizmetleri güçlendirilecek. Kadınların güvenliği için aydınlatılmış yolların, güvenli ulaşım hatlarının ve kamera sistemlerinin yaygınlaştırılması desteklenecek. Engelli kadınların toplumsal yaşama daha aktif katılımını sağlamak için fiziksel mekanlar daha erişilebilir hâle getirilecek. Kadın liderliği ve karar mekanizmalarında kadınların temsilini artırmak için çalışmalar yürütülecek. Program kapsamında ayrıca, kadınlar ve kız çocukları başta olmak üzere kentte yaşayan herkesin şiddetten uzak yaşamlar kurması için çalışmalar yürütülecek. Toplumsal farkındalığı artırmak amacıyla kadın hakları ve eşitlik konularında konferanslar ve paneller düzenlenecek.

Kadın Dostu Kentler programı 3. faz toplantısına İzmir’in yanı sıra Adana, Adıyaman, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Edirne, Erzurum, Eskişehir, Giresun, İstanbul, Kars, Manisa, Mersin, Muğla, Muş, Nevşehir, Niğde, Ordu, Şanlıurfa, Tekirdağ belediyeleri katıldı.

 
7 dakikada soyulmuştu: Louvre'un müdürü istifa etti
 
Çeşme'de miniklere beslenme desteği
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Buca’da park ve refüjlerde hummalı çalışma
Buca Belediyesi, sosyal alanlardaki yenileme ve bakım çalışmalarına hız ...
Gelmez denilen doğal gaz geldi!
Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu’nun öncülük ederek hız kazandırdığı ...
Karşıyaka'da minikler can dostlarla bir arada
Karşıyaka Belediyesi’nin kısa süre önce hizmete açtığı Bakioğlu Can Dostlarımız ...
 
Gaziemir’de Cumhuriyet coşkusu 4 gün sürecek
Gaziemir Belediyesi’nin 25-28 Ekim tarihlerinde düzenleyeceği Cumhuriyet ...
Karabağlar‘da bir ilk: 'Atık yönetimi' toplantısı
Karabağlar Belediyesi, ilçede artan mobilya ve sahipsiz atıklara kalıcı ...
Bornova'da temiz çevre atağı!
Bornova Belediyesi, temizlik hizmetlerini iyileştirmek amacıyla ilçe genelinde ...
 
İzmir'de 'Cumhuriyet Her Yerde' coşkusu başladı
İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından Cumhuriyet Bayramı’nın 102’nci ...
İZSU'dan temizlik ve altyapı seferberliği!
İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü, kış hazırlıkları kapsamında ...
İzmirli çocuklara Başkan Tugay'la okuma saati
Fuat Köprülü İlkokulu 3. sınıf öğrencileri, Kültürpark’ta bulunan İlber ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
Artılarıyla ve handikaplarıyla Güç’ün yeni dönemi!
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye İletiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri