POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT RESMİ REKLAM TÜMÜ
Muhittin Böcek'e fuhuş soruşturması!
Muhittin Böcek'e fuhuş soruşturması!
Fenerbahçe transferi kapattı: Taraftar isyanda!
Fenerbahçe transferi kapattı: Taraftar isyanda!
ABB'den Melih Gökçek ve ailesi hakkında suç duyurusu
ABB'den Melih Gökçek ve ailesi hakkında suç duyurusu
Tupac Shakur cinayetinde 28 yıl sonra tarihi karar
Tupac Shakur cinayetinde 28 yıl sonra tarihi karar
1 Eylül 2026 Salı - 09:36

Kırsal mahalleler yangına karşı güçleniyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi, yaz aylarında artan yangın riskine karşı kent genelindeki çalışmalarını sürdürüyor. “Yangına Dirençli Köy” projesi kapsamında Kiraz’ın Cevizli Mahallesi’nde eğitim ve saha çalışmaları gerçekleştirildi. Yurttaşlara, itfaiye ekipleri olay yerine ulaşana kadar yangın ve diğer afetlere karşı nasıl müdahale edebilecekleri anlatıldı.

Kırsal mahalleler yangına karşı güçleniyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin orman alanlarına bitişik veya yakın konumda bulunan mahallelerde meydana gelebilecek orman yangınlarının yerleşim alanlarına sıçrama riskini azaltmak amacıyla başlattığı “Yangına Dirençli Köy” projesi, Kiraz’ın Cevizli Mahallesi’nde devam etti. Orman yangınlarıyla mücadelede kırsal mahallelerin ilk müdahale kapasitesini artırmak amacıyla toplam 601 yangın söndürme tankeri ile kişisel koruyucu ekipman dağıtan Büyükşehir Belediyesi ekipleri, mahallelerde vatandaşları yangın anında yapılması gerekenler konusunda bilgilendirmeyi sürdürüyor.

Tahliye güzergâhları belirlendi
İzmir Büyükşehir Belediyesi Afet İşleri ve Risk Yönetimi Dairesi Başkanlığı Afet Koordinasyon Merkezi Şube Müdürlüğü öncülüğünde yürütülen projede; İtfaiye Dairesi Başkanlığı, Muhtarlık İşleri Dairesi Başkanlığı, Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı, Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığı, Kırsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı, Yol Yapım, Bakım ve Onarım Dairesi Başkanlığı ile Afete Hazırlık Şube Müdürlüğü de yer aldı.
İlgili birimler, 20 Temmuz’da koordinasyon toplantısı gerçekleştirdi. 30 Temmuz’da ise Cevizli Mahallesi’nde saha değerlendirme çalışması yapıldı. Mahallede ormanlık alanlarla yerleşim alanları arasında oluşturulması planlanan koruma bölgeleri ve tampon bölgeler ile tahliye güzergâhları ve müdahale erişim alanlarına ilişkin yapılması gerekenler belirlendi.

Yangın ve afetlere karşı eğitim
Çevresinin ormanlarla çevrili olması nedeniyle yangın riski taşıyan Cevizli Mahallesi’nde yurttaşlara yangına ilk müdahale teknikleri ile deprem ve diğer afetlerde yapılması gerekenler anlatıldı. Su tankeri kullanımı konusunda da eğitim alan mahalle sakinlerine, yangın riskini azaltmak amacıyla mahalle çevresindeki kuru otların ve çöplerin nasıl temizlenmesi gerektiği öğretildi.
Ayrıca bir greyder yardımıyla olası yangınlara müdahaleyi kolaylaştıracak noktalar oluşturuldu. Eğitimlerle yangına müdahale konusunda bilinçlenen yurttaşlar, itfaiye ekipleri olay yerine ulaşana kadar ilk müdahaleyi yapabilmek amacıyla örgütlenerek ekipmanla desteklendi.

“Amacımız bilinçlendirmek”
İzmir Büyükşehir Belediyesi Afet İşleri ve Risk Yönetimi Dairesi Başkanlığı Afet Koordinasyon Merkezi Şube Müdürü Ferdi Gölcük, son dönemde artan orman yangınları nedeniyle “Yangına Dirençli Köy” projesini başlattıklarını belirtti. Gölcük, “Afet risklerinin azaltılması amacıyla başta orman yangınları olmak üzere yangından korunma, ilk yardım ve temel afet bilinci eğitimleri veriyoruz. Daha sonra köyümüzde belirlediğimiz riskli bölgelerde kurumuş otların biçilmesi, düzenlenmesi ve temizlenmesi çalışmalarını yürütüyoruz. Amacımız İzmir’i en uç noktasına kadar, yerelden başlayarak bilinçlendirmek ve farkındalığı artırmak” dedi.

“Birçok analiz ve proje gerçekleştiriyoruz”
İzmir Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı Kırsal Alan Kalkınma ve Geliştirme Şube Müdürü Serdar Simsar, İzmir kırsalında yaşam koşullarını iyileştirmek amacıyla birçok çalışma yürüttüklerini söyledi. Simsar, “Biz İzmir kırsalında yaşam koşullarını iyileştirmek için birçok analiz ve proje gerçekleştiriyoruz. Ekonomik kapasitenin geliştirilmesi, kadınların ve yerel kapasitenin güçlendirilmesi, doğal değerlerin sürdürülebilir kullanımı gibi birçok konuda yalnızca Cevizli Mahallesi’nde değil, pilot çalışma alanlarımız Saçlı, Karabağ ve Doğancılar ile çevresindeki mahallelerde de çalışmalar yürütüyoruz. Bölgenin sosyoekonomik olarak gelişmesi, farkındalık ve sosyal etkileşimin artırılması, tarımsal üretimin sürdürülebilirliğinin sağlanması amacıyla eyleme dönük somut projeler gerçekleştiriyoruz. Cevizli’de de bölgenin ormanla en fazla temas eden yerleşim alanı olması nedeniyle saha çalışması yapmayı planladık. Eğitimlerle birlikte yangına karşı dirençli bir bölge oluşturmak için vatandaşlarımızı bilgilendirdik” diye konuştu.

“Yangın tankerinin önemini çok iyi anladık”
Cevizli Mahallesi Muhtarı Cengiz Candan, çalışmalardan memnun olduklarını belirterek, “Yangın tankerinin önemini çok iyi anladık. Yangını önlemek için çok iyi çalışmalar yapıldı. Vatandaşı bilgilendirdik. Otların temizlenmesi yangını önlemede önemli. Vatandaşımız yangınlara karşı çok duyarlı. En ufak bir durumda anında müdahale ediyor. Bu eğitimler çok isabetli ve iyi oldu” dedi.

“Yangının nasıl söndürüleceğini öğrendik”
Cevizli’de yaşayan Ali Asker ise eğitimlerin faydalı olduğunu belirterek, “Memnunuz. Yangın söndürme tankerimizi kullanmayı ve yangının nasıl söndürüleceğini öğrendik. Eğitimler faydalı olacak, herkes bilgilendi. En ufak bir yangında herkes görevini yapar” ifadelerini kullandı.

Yangına Dirençli Köy Projesi nedir?
Orman köylerinde yangın riskini azaltmak amacıyla hayata geçirilen “Yangına Dirençli Köy Projesi”, Ege Orman Vakfı ve Türkiye Ormancılar Derneği iş birliğiyle yürütülüyor. Proje, Kemalpaşa’nın Yukarıkızılca ve Bergama’nın Yerlitahtacı mahallelerinde uygulandı. Her iki mahalle için risk haritaları hazırlanırken eylem planları oluşturularak ilçe belediyeleriyle paylaşıldı. Kemalpaşa ve Bergama’nın ardından proje çalışmalarına Tire ve Kiraz’da devam ediliyor.
Küçük bir alanda başlayan orman yangınlarının kısa sürede geniş alanlara yayılabileceğine dikkat çekilen proje ile yangına dirençli mahalleler oluşturulması, orman köylerinde çıkabilecek yangınların önlenmesi ve olası afetlerde can ve mal kayıplarının en aza indirilmesi hedefleniyor.
İzmir Büyükşehir Belediyesi ayrıca orman yangınlarıyla mücadelede kırsal mahallelerin ilk müdahale kapasitesini artırmak amacıyla, bazı mahallelere ikişer adet olmak üzere toplam 601 yangın söndürme tankeri ile kişisel koruyucu ekipman dağıttı. Gönüllü yurttaşlara da yangına ilk müdahale konusunda eğitimler verildi.

 
Kurultay davasında 8 kişiye tahliye kararı
 
Tupac Shakur cinayetinde 28 yıl sonra tarihi karar
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bornovalı minikler geleceği tasarladı
Bornova Belediyesi, çocukların eğlenerek öğrenmesini destekleyen projelerine ...
Çiğli’nin Yıldızları için burs başvuruları başladı
Çiğli Belediyesi’nin, eğitimde fırsat eşitliğine katkı sunmak amacıyla ...
Aliağa'da bir aylık sanat şöleni
Aliağa Belediyesi tarafından bu yıl üçüncüsü düzenlenen Aliağa Sanat Günleri, ...
 
Çeşme’de 30 Ağustos Zafer Bayramı coşkuyla kutlandı
Çeşme’de 30 Ağustos Zafer Bayramı, düzenlenen tören ve etkinliklerle büyük ...
Dikili’de 30 Ağustos coşkusu meydanlara taştı
Dikili’de, Cumhuriyet tarihimizin en önemli dönüm noktalarından biri olan ...
30 Ağustos coşkusu Menderes’i sardı
Menderes Belediyesi, 29-30 Ağustos tarihlerinden Zafer Bayramı kutlamaları ...
 
Karşıyaka Çarşısı kırmızı-beyaz!
Karşıyaka Belediyesi tarafından 30 Ağustos Zafer Bayramı’nın 104. yılı ...
Konak'ta annelere nefes aldıran hizmet!
Konak Belediyesi’nin annelerin hayatını kolaylaştıran Saatlik Hizmet’i ...
Gaziemir'de örnek geri dönüşüm vizyonu
Geri dönüşüm altyapısını tamamlayan ve bu alanda örnek projeler hayata ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
Çağatay Güç'ün parti içi sınavı: O formül gündeme gelir mi?
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye İletiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri