Konak’ta gündem işgal yönetmeliği
Konak Belediye Meclisi ikinci birleşimini gerçekleştirdiği temmuz ayı meclis toplantısında gündemin ilk maddesi Kentsel Tasarım Müdürlüğü tarafından hazırlanan Konak Belediyesi İşgal İzni Uygulama Yönergesinin oybirliği ile uygun bulunduğuna ilişkin Hukuk - Esnaf Komisyonu raporu oldu. Yapılan oylamada tüm meclis üyelerinin onayını alan yönerge, oybirliğiyle uygulamaya konmuş oldu. Uzun zamandır kent gündeminde kalan, en çok şikayetin geldiği konulardan olan işgaliyeyle ilgili göreve geldiği ilk günden itibaren bir yönetmelik hazırlanacağının sözünü veren Başkan Mutlu, emeği geçenlere teşekkür ederek, “Bu çok önemsediğimiz, Konak için kente estetik anlamda ciddi katkı sunacak bir yönetmelik. Emeği geçen tüm komisyon üyelerine ve meclis üyelerine teşekkür ederim” diye konuştu.
Yönetmelik yürürlüğe giriyor
İşgal yönetmeliğinin uygulanmasıyla Konak daha estetik bir görünüme kavuşurken, işgal kaynaklı karışıklık da ortadan kalkarak yaya dostu bir kent haline gelecek. Engelli yolları ve erişilebilirlik öncelenecek. İşgal izni verilen sınırların dışına çıkılamayacak. İşgal izni kullanım koşullarına uyulmadığının tespiti halinde, ilgili Kanunlar kapsamında yasal işlemler yürütülecek ve ilk ceza tarihinden itibaren bir yıl içinde üç kez tekrarı halinde verilen işgal izni iptal edilecek.
Yeni çöp araçlarıyla güçlü filo
Meclis gündeminin görüşülmesinin ardından Başkan Nilüfer Çınarlı Mutlu, meclis üyelerinden gelen soruları yanıtladı. Çöp, çöp aracı, hurda ve kentsel dönüşümle ilgili açıklamalar yapan Başkan Mutlu konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Araç filomuz çok eski. Önceki mecliste de bu konuya değindik. Biz geldiğimizden beri on beş ay geçti. 10 adet çöp aracını Konak Belediyesi’ne kazandırdık. Ama bu sayı yeterli değil. En az yirmi tane daha olması gerekiyor. Burada bir karar almıştık, çöp arabalarımızı yenileyecektik. Ama o ara böyle bir kesinti beklemiyorduk. İller Bankası payımızda kesinti olunca alımları durdurduk. Şu an on araç filomuza katıldı. Ama yoğun bir çalışma yapıyoruz. Bundan sonra da 15-20 tane daha aracı leasing yöntemiyle satın alma üzerine bir çalışma yapıyoruz. Bunu en kısa zamanda sonuçlandıracağız. Kiralama yapmayacağız. Kendi mülkümüz, malımız olsun istiyoruz.”
Araçlar takipte
Çöp araçlarında takip sistemiyle çalıştıklarını dile getiren Başkan Mutlu, “Çöp araçlarımız için bir araç takip sistemi kurduk. Bu sistemde, şikayet geldiğinde, konteyner boşaltıldı ama etrafı temizlenmedi, dendiğinde; hangi araç gitmiş, içinde hangi personel varmış ve etrafını neden temizlememiş konusuyla ilgili de disiplin soruşturması yapıyoruz” dedi.
Hurdacı terörü
Başkan Mutlu, hurda konusunda mücadeleden vazgeçemeyeceklerini şu sözlerle ifade etti: “Çöp anlamında hurdacıların Konak’ta yarattığı müthiş bir kirlilik var. 2.Kadriye Mahallesi’nde iki gün önce 20 hurdacıyı Emniyet Müdürlüğüyle birlikte mühürlettik. Hurdacıların kaldırılması gerekiyor. Bir koltuğun, herhangi bir eşyanın telini, işe yarar bölümünü söküp sonra da onu bir yere götürüp atmak çok maliyetli olduğu için gece yarısı ilk bulduğu yere bırakıyor. Bazen sizin de dikkatinizi çekiyordur; çevre yolunda, ortada hiçbir binanın olmadığı bir yerde bir koltuk takımıyla karşılaşıyorsunuz. Gerçekten bir hurdacı terörü var. Bununla mücadele halindeyiz. Bir yandan insanlara eşyalarınızı atmayın, biz gelip evlerden alıyoruz, diyeceğiz. Ama bizim çalışanlarımız da işini eksiksiz yapacak. Bunların hepsini bir bütün olarak ele alıyoruz. Bu bütün İzmir’in problemi. Herhangi bir ilçeye gittiğinizde çok sayıda mobilya değiştiriliyor gibi görünüyor ama bu, hurdacıların yarattığı bir sıkıntı.”
Atık yönetiminde yeni dönem
Başkan Mutlu, atık yönetimine İzmir Büyükşehir Belediyesi’yle birlikte güzel bir çalışma yaptıklarını ve bu çalışmayı pilot mahallelerden Konak’ın bütüne yaymak istediklerini belirterek sözlerini şu cümlelerle sürdürdü: “Büyükşehir’in başlattığı güzel bir çalışma var; atıkların ayrıştırılması. Ben bunu çok önemsiyorum. Evet çevrecilik boyutu var. Ama ev çöpünün içine plastik, karton malzemenin girmemesi bizim topladığımız çöp miktarını çok azaltıyor. Düzensiz atılan ev eşyaları bizi maddi olarak da çok zorluyor. Sabah çöpü alıp çıkıyoruz, iki üç saat sonra atılan bir atıkla hiç rotanızda olmayan bir şekilde tekrar toplamaya giriliyor. Mazot ve diğer gelirler de gündeme gelmiş oluyor.”
Kentsel dönüşümde kararlılık devam ediyor
Kentsel dönüşüme hazır bölgelerle ilgili bir sonraki mecliste bir sunum yaparak dönüşümde gelinen noktayı paylaşacaklarını söyleyen Başkan Mutlu, konuşmasını şöyle tamamladı: “Her şeyiyle, uygulama planıyla, hazır olan bölgelerimiz var. Sadece bir yatırımcının girip ada bazında hızlıca dönüştürebileceği şekilde. Bu dönüşümü yaptığında Konak siluetinde bu dönüşüm çok rahat görüleceği yerler. Bunları gelecek mecliste bir sunumla anlatalım. Ticaret Odasında yaptığımız sunumda da faizlerin yüksekliği; maliyetlerin yüksek, satışın düşük olması sebebiyle inşaat sektörünün riskli bir sektör olması gibi çeşitli konulara takıldık. Biz, bu konudaki hazırlıklarımızı paylaşalım ve hepimiz bir görelim. Konak’ta nereler kentsel dönüşüme hazır, nerelerin 18 uygulamaları bitmiş, nerelerde hızlıca yapılabilir, bunu paylaşalım. Hep birlikte bunu içselleştirip ‘nasıl başlatabiliriz’i görüşelim. Bir takım fikir jimnastikleri yaptık. Mesela yapı ruhsatlarından harç almama gibi bir meclis kararı teşvik edici olur mu? Yapı kullanmalarda bedel almayacağız mı diyelim? Ama bir şeyler yapıp en azından bizim saptadığımız üç büyük adada bunun başlamasının çok kıymetli olacağını ben de düşünüyorum. Dirençli bir kent için de bir adım olacaktır.”
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|||||
|
|
![]() Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |