POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Kabine yarın toplanacak: İşte öne çıkan başlıklar
Kabine yarın toplanacak: İşte öne çıkan başlıklar
Beşiktaş'ta flaş Rafa Silva gelişmesi!
Beşiktaş'ta flaş Rafa Silva gelişmesi!
Göçük altındaki işçilerden acı haber
Göçük altındaki işçilerden acı haber
Anastasia'nın katil zanlısına kırmızı bülten
Anastasia'nın katil zanlısına kırmızı bülten
16 Kasım 2025 Pazar - 11:37

Konak'ta kent belleği söyleşisi

Konak Belediyesi’nin düzenlediği Kültürel Miras Söyleşileri, Sosyal Psikolog Prof. Dr. Melek Göregenli’nin Kemeraltı’nın kent kimliği ve toplumsal hafızadaki yerine ışık tutan sunumuyla sürdü. Söyleşide Kemeraltı’nın yalnızca tarihsel bir çarşı değil, kentlilerin ortak duygularını ve aidiyetlerini taşıyan bir hafıza mekanı olduğu ele alındı.

Konak ta kent belleği söyleşisi

Konak Belediyesi’nin kültürel mirası görünür kılmak amacıyla düzenlediği “Kültürel Miras Söyleşileri” dizisi, “İzmir Kent Belleğinde Kemeraltı” konulu etkinlikle devam etti. Alsancak’taki Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde düzenlenen söyleşide, Sosyal Psikolog Prof. Dr. Melek Göregenli konuşmacı olarak yer aldı. Kent kimliğinin oluşumunda mekanın ve toplumsal hafızanın rolünün masaya yatırıldığı söyleşide, kültürel mirasın geleceğe aktarılması ve Kemeraltı’nın bu süreçteki yerine vurgu yapıldı.

“Kemeraltı’nın bu şehrin hayatındaki rolü çok büyük”

Sosyal psikoloji ve kent belleği alanındaki önemli çalışmalarıyla bilinen Prof. Dr. Göregenli, insanın fiziki çevrenin uyaranlarıyla şekillenen bir varlık olduğunu dile getirdi. Kemeraltı’nın, şehrin kimliği ve belleğinde geçmişten bugüne önemini kaybetmeyen bir mekan olduğunu belirten Prof. Dr. Göregenli, “Şehrin fiziksel yapısı bizim tüm davranışlarımızın en önemli belirleyicilerinden bir tanesi. O nedenle şehrin bir bölümü üzerine konuşurken bütün ile ilişkisini ele almak durumundayız. Aslında bütün fiziksel olgular birer gerçekliktir; sadece algılamanın ötesinde onlarla bir ilişki kurarız. Hissederiz, bağlanırız, anlamlar atfederiz ya da uzaklaşırız. İnsan yaşadığı şehre göre biçimlenir. Kemeraltı’nın bu şehrin hayatındaki rolü çok büyük” dedi.

“Kolektif belleğin bir üyesi”

Kemeraltı’nın kolektif hafızadaki yerini araştırmalarla ortaya koyan Prof. Dr. Göregenli, şunları söyledi: “Türkiye’de ilk kez bir çarşı ile ilgili İzmir Ticaret Odası’nın desteğiyle envanter çalışması yapmıştık. 9 bin 300 kişiyle anket yaptık, 12 bin 432 yapı birimini kaydettik. Aynı zamanda İzmir Büyükşehir Belediyesi ile geçmiş yıllarda yapmış olduğumuz ‘Kemeraltı’nın Yüzleri’ ve ‘Yaşayan Kemeraltı Rehberi’ çalışmaları var. Kemeraltı’nın geçmişten bugüne tüm dinamizmini yansıtmaya çalıştığımız. Kemeraltı’nın çok dinli, çok dilli ve çok kültürlü bir yapısı var. İzmir için tarihsel önemi de bundan kaynaklanıyor. Kemeraltı, geçmişte hep şehrin farklı sınıflarının ortak mekanı olmuş. Hafıza sadece bireysel değil aynı zamanda kolektif bir şeydir. Kemeraltı aynı zamanda kolektif belleğin de bir üyesi.”

 

Söyleşi Prof. Dr. Göregenli’nin sunumunun ardından soru-cevap bölümüyle devam etti.

 
Sidar'ın katili 'güzel mesajlarla' buluşmaya ikna etmiş!
 
Karşıyaka'da Zübeyde Hanım Sosyal Tesisi açılıyor!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
'Bir Çanta Dikelim Pazara Gidelim' atölyesi: Selçuk'ta kadın dayanışması
Efes Tarlası Yaşam Köyü’nde düzenlenen “Bir Çanta Dikelim Pazara Gidelim” ...
Bornova’da '10 Kasım' anısına futbol turnuvası
Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki, Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ...
Büyükşehir'den bir 'Kırmızı Bayrak' daha: İzmir’de erişilebilirlik ağı genişliyor!
İzmir Büyükşehir Belediyesi, engellilerin erişimine uygunluğu sebebiyle ...
 
İzmir'de kadın ve çocuklar için 'adil yaşam' hedefi
İzmir Büyükşehir Belediyesi kadın, çocuk ve toplumsal cinsiyet eşitliği ...
İzmir'de 'Kent Denetçileri' sahaya indi
İzmir Büyükşehir Belediyesi, yerel demokrasinin güçlendirilmesi yönündeki ...
Ara tatilin gözdesi İzmir Doğal Yaşam Parkı!
İzmir Büyükşehir Belediyesi Doğal Yaşam Parkı, ara tatil süresince binlerce ...
 
Bayraklı'da hayati etkinlik!
Bayraklı Belediyesi,  Dünya Diyabet Günü kapsamında, "Diyabet ve İyi Olmak" ...
Büyükşehir'den yeni otogar açıklaması: İşgalci İZOTAŞ!
İzmir Büyükşehir Belediyesi İzmir Otogarı ile ilgili açıklamada bulundu. ...
O ilçede Büyükşehir meclis üyelerinden ‘Cemil Tugay’ boykotu!
Karşıyaka’da aynı zamanda Büyükşehir Meclis üyesi konumunda bulunan CHP'li ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
Çağatay Güç’ün ‘A Takımı’nın şifreleri!
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye İletiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri