POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT RESMİ REKLAM TÜMÜ
Sarı'dan Özel'e: CHP'li başkanları taciz etmesin!
Sarı'dan Özel'e: CHP'li başkanları taciz etmesin!
Amedsporlulara ‘sarı torba’ sallayan 5 kişiye ev hapsi
Amedsporlulara ‘sarı torba’ sallayan 5 kişiye ev hapsi
Rojin Kabaiş dosyasında gözler yeni Adlı Tıp raporunda
Rojin Kabaiş dosyasında gözler yeni Adlı Tıp raporunda
Güllü'nün öldüğü geceye ait yeni görüntüler ortaya çıktı
Güllü'nün öldüğü geceye ait yeni görüntüler ortaya çıktı
26 Ağustos 2026 Çarşamba - 10:46

Kuru incirde bereket yılı: İzmir’de beklenti büyük!

İzmir Ticaret Borsası (İTB) Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, kuru incirde geçen sezona göre yaklaşık yüzde 20 rekolte artışı beklediklerini belirterek, “Genel beklenti, bu yıl üretimin 90 bin tonun üzerine çıkması yönünde. Bu, üreticimiz ve sektörümüz açısından önemli bir fırsat" dedi.

Kuru incirde bereket yılı: İzmir’de beklenti büyük!

İTB’nin ağustos ayı olağan meclis toplantısı, İTB Meclis Salonu’nda gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan Kestelli, kuru incir sezonunda sektör açısından sevindirici bir tablo beklediklerini söyledi. Yalnızca yüksek üretimin değil, ürünün kaliteli, güvenli ve sürdürülebilir şekilde dünya pazarlarına ulaştırılmasının da önemli olduğunu vurgulayan Kestelli, özellikle Avrupa Birliği pazarındaki gıda güvenliği denetimlerine dikkati çekerek, “2024/25 sezonunda 155 olan bildirim sayımız, geçtiğimiz sezonda 248’e yükseldi. Okratoksin bildirimlerinde yaklaşık yüzde 280 artış yaşanırken, aflatoksin bildirimlerinde yüzde 50’ye varan bir düşüş görüyoruz" dedi. Aflatoksin bildirimlerindeki düşüşün doğru yöntemlerin sahada uygulanmasıyla sonuç alınabileceğini gösterdiğini belirten Kestelli, “Aynı kararlılığı okratoksin konusunda göstermemiz gerekiyor. Hasat öncesinden başlayarak toplama, kurutma, ayıklama ve depolama süreçlerinin tamamında daha dikkatli olmamız şart. Çünkü zincirin herhangi bir halkasındaki hata, bütün bir partinin risk altına girmesine neden olabiliyor" diye konuştu.

'İZMİR, TÜRKİYE'NİN EN DİNAMİK TARIM EKOSİSTEMİNE SAHİP'

İklim değişikliğinin de gıda güvenliği risklerini artırdığını belirten Kestelli, “Üreticiden ihracatçıya, kamu kurumlarından borsalara, araştırma enstitülerinden üniversitelere kadar hep birlikte hareket etmemiz gerekiyor. Önümüzde 90 bin tonun üzerinde bir üretim potansiyeli var. Temennimiz, bu bereketli sezonu yalnızca yüksek rekolteyle değil, yüksek kalite, güçlü gıda güvenliği ve sürdürülebilir ihracatla tamamlamak" ifadelerini kullandı. İzmir’in üreticisi, tüccarı, sanayicisi, ihracatçısı, üniversiteleri, limanları ve ticaret kültürüyle Türkiye’nin en dinamik tarım ekosistemine sahip olduğunu söyleyen Kestelli, 2025 yılında 4,4 milyar dolarlık tarımsal ürün ihracatına ulaşıldığını dile getirdi. Bu potansiyelin daha da ileri taşınması gerektiğini kaydeden Kestelli, “Üretim ve ticaret sistemlerimizi teknoloji ile buluşturmalı ve sürdürülebilirlik uygulamalarını geliştirmeliyiz. Şehrimizin köklü tarımsal mirasını coğrafi işaretlerle, ürün çeşitliliğiyle ve uluslararası sertifikasyonlarla güçlendirerek İzmir’i Akdeniz havzasının yüksek katma değerli gıda üssü haline getirmeliyiz" dedi.

'GÜÇLÜ BİR EKOSİSTEM İNŞA EDECEK'

Üretici nüfusunun yaşlanması ve gençlerin tarımdan uzaklaşmasının da önemli bir sorun olduğunu ifade eden Kestelli, “Tarımı, katma değerli, öngörülebilir gelir üreten, teknolojiyle entegre ve cazip bir girişimcilik alanına dönüştürmeliyiz" ifadelerini kullandı. Kestelli, etkin ve şeffaf bir tarımsal ticaret sistemi ile güçlü iş birliğinin önemine de dikkati çekerek, “Geleceğin İzmir tarımını sadece bir kurum değil, ortak akla önem veren ve birlikte hareket eden güçlü bir ekosistem inşa edecektir" diye konuştu.(DHA)

 
YENİ Parti’de ön seçim hareketliliği: 30 ilçe aynı anda sandık kuracak
 
Güç'ten iddialı mesaj: Yüzde 35'in üzerinde oy oranı ile yola çıktık!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'in 30 Ağustos programı belli oldu!
İzmir’de 30 Ağustos Zafer Bayramı’nın 104’üncü yıl dönümü, Cumhuriyet ...
İzmirli balıkçının umudu palamut!
İzmir Balıkçı İş Adamları Derneği Başkanı Mehmet Şahin Çakan, yeni balık ...
Rojin Kabaiş dosyasında gözler yeni Adlı Tıp raporunda
Van'da şüpheli bir şekilde hayatını kaybeden 21 yaşındaki Rojin Kabaiş ...
 
26 Ağustos Çarşamba günü İzmir'de hangi ilçelerde su kesintisi yaşanacak?
İZSU, 26 Ağustos Çarşamba günü İzmir'de arıza ve bakım çalışmasına bağlı ...
Güllü'nün öldüğü geceye ait yeni görüntüler ortaya çıktı
Yalova'da 6'ncı kattaki evinin penceresinden düşerek hayatını kaybeden ...
Gözlerini kapatıp öğrendiler: Görme engellilere rehberlik için özel eğitim
İzmir Büyükşehir Belediyesi, görme engelli bireylere yönelik hizmet veren ...
 
'Zafer' coşkusu İzmir'i saracak!
İzmir Büyükşehir Belediyesi, 30 Ağustos Zafer Bayramı’nın 104. yıl dönümünü ...
İzmir'den Ankara'daki madenciler için destek eylemi
Ankara'da Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı önünde 16 gündür eylem yapan ...
Otel ve plaj işletmelerine yeni düzenleme
Kültür ve Turizm Bakanlığı, basit konaklama tesisleri ve plaj işletmeleri ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
Çağatay Güç'ün parti içi sınavı: O formül gündeme gelir mi?
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye İletiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri