POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT RESMİ REKLAM TÜMÜ
AK Parti MKYK toplandı: Hakan Fidan sunum yapacak
AK Parti MKYK toplandı: Hakan Fidan sunum yapacak
Altının kilogram fiyatında rekor artış
Altının kilogram fiyatında rekor artış
İlker Ayrık ve Şevket Çoruh Dubai’de mahsur kaldı!
İlker Ayrık ve Şevket Çoruh Dubai’de mahsur kaldı!
AK Parti'den 'emekli ikramiyesi' açıklaması
AK Parti'den 'emekli ikramiyesi' açıklaması
2 Mart 2026 Pazartesi - 13:32

Madencilere TOMA ve biber gazıyla müdahale: İşçiler barikatı aştı!

11 gündür direnen Polyak Maden işçileri, Çinli Qitaihe şirketine tanınan sürenin dolduğunu belirterek maden önünde toplandı. İşçilerin yarısının kendisini madene kilitlediği eyleme jandarma, biber gazı ve copla müdahale etti. Müdahale sonucu örgütlenme uzmanı Başaran Aksu gözaltına alındı.

Madencilere TOMA ve biber gazıyla müdahale: İşçiler barikatı aştı!

İzmir Kınık’taki Polyak Maden işçileri iş bırakma eyleminin 11’inci gününde, “Üreten biziz, kazanan da biz olacağız” diyerek Çinli patrona Kınık’ı terk etmesi için verdikleri sürenin dolduğunu belirterek 1243 işçiyle çalıştıkları maden işletmesinin önünde 3 vardiya olarak bir araya geldi.

Sabah saatlerinde maden önünde olan işçileri çevik kuvvet ve TOMA'lar karşıladı. Bağımsız Maden İş Genel Genel Başkanı Gökay Çakır, "Saat 15.00'e kadar ne getirirseniz getirin. Somut bir şey getirmezseniz bu madenciyi burada bulamazsınız. Siz bariyeri koyarsınız, biz gövdemizi koyarız. Siz barikat koyarsınız, biz kellemizi koyarız" diye uyardı.

Bağımsız Maden İş, 1243 maden işçisi ile 3 vardiyanın tamamı bir araya toplanıp kendi aralarında yönetim kurulu oluşturup bundan sonra madeni işçilerin üreteceği ve yöneteceği ilk toplantısını gerçekleştirme duyurusu yapmıştı. Dün akşam saat 15.00’a destek çağrısı yapan Bağımsız Maden İşçileri Sendikası, Çinli Qitaihe şirketi patronuna Kınık’ı terk etmesi için tanıdığı süre bugün sona erdi. Saat 15.00’e kadar bekleyeceğini söyleyen sendika yönetimi, madeni işgal edeceklerini duyurdu.

İŞÇİLER KENDİNİ MADENE KİTLEDİ

Sendikanın çağrısıyla sabah saatlerinde 301 Madenci Aileleri Derneği de eyleme desteğe gitti. Destekçilerinin yanı sıra sabah saatlerinde onlarca çevik kuvvet ve TOMA'lar da maden önündeki yerini aldı.

Sendika yaptığı açıklamada, 1243 işçinin yarının kendilerini madene kitlediklerini duyurarak "500 kişi içerdeyiz, 500 kişi dışarda. Gittikçe çoğalıyoruz. Bu barikatı kaldırın, saat 15.00'e kadar süre veriyoruz" dedi.

Madenciler, içeride kalan hakları, ödenmeyen ücretleri ve ortaklık yapısının değişmesiyle ortaya çıkan güvencesizlik tehdidine karşı Çinli Qitaihe Longcoal Mining şirketine, "Hisseyi devret, Kınık’ı terk et" çağrısı yapmıştı.

İşçiler, madeni işletmelerinin kanundan ve alacaklarından doğan bir hak olduğunu ifade ederek "Bizim bu madenden 450 milyon alacağımız var işçiler olarak. Servisçiler ve nakliyecileri de koyunca madendeki ana sermaye, özsermaye işçilere ait. Kanundan doğan gerçeklik de bu. Dolayısıyla biz üreteceğiz, biz satacağız. Kendi paralarımızı tahsil edeceğiz. Sonraki sürece karar vereceğiz. Üreten biziz yöneten de biz olacağız" diye konuşmuştu.

Bağımsız Maden İş’in avukatı Abdurrahim Demiryürek, “İşçiler haklarını almak için kararlı. Bu nedenle bir duruşa geçtiler ve duruşlarında da kararlılar. Çağrı yapılarak süre verildi. Tüm vardiyadaki arkadaşlar nizamiye önünde toplandı. Dün gece vardiyası servisçileri, işveren tarafından tehdit ve zor yoluyla korkutarak servise çıkmalarını engelledi. Sendika olarak, çağrı yaptık. Gündüz, serseri ve paşa vardiyalarındaki işçiler şu an madende. Vardiyası olmayanlar da sendika yönetimiyle dışarıda. İşçi arkadaşlarımızın duruşu ve kararlılıkları talepleri gibi çok net. Madendeki işçilerle görüşüp kararları ortak alıyoruz. Çözüme yakın ve kritik bir andayız.”

"PATRONLAR '6 MART'A KADAR İSTİFA EDİN, PARANIZI VERELİM' DİYOR"

Saat 15.00’te işveren ve sendika, işçilerin olduğu bir ortamda bir araya gelerek talepleri konuştu. Görüşmenin ardından sendika hesabından yapılan paylaşımda şunlar denildi:

"Polyak patronları '6 Mart'a kadar istifa edin, paranızı verelim' diyor. Fiba Holding sahibi Özyeğinlere, Muzaffer Polat'a, Qitaihe Şirketine sesleniyoruz. Sizi uyardık. Madencinin aklıyla oynamayın dedik. Biz bu oyunu bozarız dedik."

Örgütlenme uzmanı Başaran Aksu, Polyak Maden önünde şunları söyledi: “Bu barikatlar çok güçsüz, çok zayıf. Biz kayaları deliyoruz. Holdingler halkı soymak, işçiyi soymak üzere kurulmuş organize suç örgütleridir. Millet kendi kazandığı alın terini, yasal hakkını, maaşını, tazminatını alabilmek için onlarca gün mücadele etmek zorunda kalıyor. Bunlar bizim hayatımıza el koydular. Maaşımıza el koydular. Tazminatımıza el koydular. Emeklerimize el koydular."

JANDARMA MÜDAHALESİ

İşverenin işçilerin teklifini reddetmesinin ardından maden önünde bekleyen işçilere, jandarma müdahale etti.

Jandarmanın işçilere biber gazı ve jobla müdahale ettiği görüldü. Müdahale sonucu, aralarında örgütlenme uzmanı Başaran Aksu'nun da olduğu birçok kişi gözaltına alındı.

MADEN İŞÇİLERİ TESİSE GİRDİ

Yaşanan arbedenin ardından sendika yöneticileri ve bir grup işçi, ocağa giden yol üzerindeki jandarma barikatını aşarak maden sahasına girmeyi başardı. Müdahaleye tepki gösteren madenciler, "Yıllarca çalıştığımız ocağa alınmıyoruz" diyerek duruma tepki gösterdi.

(BirGün)

 
Şampiyonluk için olay tahmin: Her şey değişti!
 
İzmir’de 'Cesaretin Adı: Kadın' zirvesi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
'Laikliği Birlikte Savunuyoruz!' bildirisine soruşturma
"Laikliği Birlikte Savunuyoruz!" bildirisine yönelik açılan soruşturma ...
İZSU açıkladı: 24 saatlik kesinti!
İZSU, Torbalı’nın Ayrancılar Mahallesi’nde yapılacak şebeke hattı bakım ...
Öğrencilerden tarım işçilerine iftar sofrası
İzmir'in Torbalı Cumhuriyet Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğretmen ...
 
İzmir'de yine göçmen dramı!
Seferihisar Önen Koyu mevkiinde kara üzerinde tespit edilen 22 düzensiz ...
Yağmurlar durdu: İzmir'in barajlarında düşüş başladı!
Kuraklık ve iklim krizinden en çok etkilenen kentlerden biri olan İzmir'de ...
Türkiye-İran gümrük kapıları için yeni karar!
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye-İran sınırında bulunan gümrük kapılarında ...
 
2 Mart Pazartesi günü İzmir'de hangi ilçelerde su kesintisi yaşanacak?
İZSU, 2 Mart Pazartesi günü İzmir'de arıza ve bakım çalışmasına bağlı ...
Haftanın hava durumu: İzmir’de bahar bekletmeden geldi!
İzmir’de mart ayının gelişi ile birlikte bahar havası kendini hissettirmeye ...
Tekrarlanan seçimi yine Büyükdemir kazandı
Geçtiğimiz günlerde seçimin iptal edilmesi ve ardından yaşanan tartışmalarla ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
Rıfat Nalbantoğlu sessizliğini bozdu
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye İletiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri