POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT RESMİ REKLAM TÜMÜ
Fenerbahçe maçında F-16 uçuşu görevinden etti!
Fenerbahçe maçında F-16 uçuşu görevinden etti!
Özgür Özel'den ittifak sorusuna çarpıcı yanıt
Özgür Özel'den ittifak sorusuna çarpıcı yanıt
Emekli bayram ikramiyesi ne kadar olacak?
Emekli bayram ikramiyesi ne kadar olacak?
Arif Kocabıyık CHP rozeti taktı, partililer isyan etti!
Arif Kocabıyık CHP rozeti taktı, partililer isyan etti!
13 Nisan 2026 Pazartesi - 17:32

Meclis'te Buca Cezaevi için 'siyasi karar' tartışması!

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nde Buca planları ve İller Bankası süreci üzerine yapılan görüşmelerde AK Parti ve CHP’li üyeler arasında “siyasi karar” tartışması yaşandı.

Meclis te Buca Cezaevi için  siyasi karar  tartışması!

GERÇEKİZMİR - İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nde Buca planları ve İller Bankası süreci üzerine yapılan görüşmelerde meclis üyeleri arasında tartışma yaşandı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi İmar ve Bayındırlık Komisyonu, Buca’daki eski cezaevi arazisine ilişkin 1/5000 ölçekli nazım imar planına yapılan itirazların büyük bölümünü “kamu yararı” gerekçesiyle kabul etti. Komisyon, 12 Ocak 2026 tarihli plan değişikliğinin iptal edilmesini ve 10 Ocak 2024 tarihli önceki plan kararlarının yeniden geçerli olmasını önerdi.

Meslek odaları ve vatandaşların yaptığı itirazların değerlendirildiği süreçte, komisyon raporları oy çokluğuyla kabul edildi.

Sevil: Kararı siyasi buluyoruz

AK Partili Meclis Üyesi Burçin Kevser Sevil "Burada sanki İller Bankası keyfi olarak konut yapmak istiyormuş gibi bir algı oluşturmanın bir anlamı yok. İller Bankası da bir kamu kurulu. İller Bankası Adalet Bakanlığına bağlı ve bunun maddi karşılığını ödeyerek mülkiyet edindi. Parasını ödeyerek mülkiyet edindiği bir yerin tamamen yeşil alan olarak belirlenmesini istemeyi mantıklı bulmuyorum. Konuşurken kamulaştırma yükü çıkabilir dediler, çıkabilir. Buranın tamamını siz yeşil alan olarak belirlerseniz, parasını ödeyebilecek durumdaysanız kamulaştırın. Adalet Bakanlığına iller bankasının ödediği parayı da iller bankasına ödeyin. Buranın nasıl kamu zararına neden olmasını istemiyorsak orada da kamu zararı çıkmaması için uğraşmamız gerekir.  Verdiğiniz bu kararı biz siyasi buluyoruz. Çünkü Buca Cezaevi yıllarca Buca’nın kalbide kalmış, akpli siyasilerin çabasıyla o alandan kaldırılmış, Buca trafiğine biraz da olsa nefes veren bulvar oluşturulmuştur. İller bankası buranın bedelini ödedi. Siz şahıs olarak bedelini ödediğiniz bir yerde sırf yeşil alan olsun diye işin içinden çıkabilir misiniz?" ifadelerini kullandı.

Güler: Bu itirazların itibarsızlaştırılması benim canımı acıttı

CHP'li Elvin Sönmez Güler ise "Meslek odaları bilimsel teknik ve kamusal sorumlulukla hareket eden anayasal kurumlardır. Bir STK değildir. Yapılan itirazlar zaten hep yapar odalar, nasıl olsa reddederiz gibi bir bakış açısını yakıştıramadım. Yapılan itirazların hepsi ciddi bir altyapıyla yapılır. Bu itirazların itibarsızlaştırılması benim canımı acıttı. Yapılan bu itirazlar için bir askı süreci vardır. Komisyonumuz burada bunu inceleyip haklı bulduysa bu kutlanmalıdır.  Ben alınan karardan dolayı kutlamak ve tebrik etmek istiyorum. Karar burada amacına ulamıştır" sözleriyle yanıt verdi.

Eroğlu: Niyetiniz AVM yapmaksa mücadele edeceğiz

AK Partili Fırat Eroğlu ise, “2 ay önce farklı söylemde bulunan Tugay bambaşka bir yaklaşımda bulunuyor. Tüm teknik bilgiler ve hukuki bilgiler bir anda değişti. Büyükşehir planlarında burası AVM’ydi. Burayı AVM’den çıkaran bakanlıktı. Şu an ne yapmak istediğnizi bilmiyoruz. Niyetiniz AVM yapmaksa biz mücadele edeceğiz. Bizim 3 bin 159 metrekare yerimiz var, boş duruyor, saat kulesinin yanında. Orayı yeşil alan yapalım, insanların da talebi var. Basmane Çukuru’ndaki hakkınızdan feragat edin yeşil alan olsun. Neden itiraz ediyorsunuz?” şeklinde konuştu.

Bir 'siyasi karar' çıkışı da Erol'dan

AK Partili Emrah Erol ise konuşmasında şu ifadelere yer verdi: "Meslek odaları Basmane Çukuru’na da itiraz etti ama onların itirazına bakıp vazgeçmedik. Meslek odalarının itirazı dikkate alınarak vazgeçiliyorsa Basmane Çukuru için de yeni bir karar mı alacağız onu da merak ediyoruz açıkçası. Teknik anlamda bir açıklama biz henüz görmedim. Teknik olarak nasıl bir çekincesi var konuşan hatiplerin bunları açıklarlarsa sevinirim. Şu anda alınan kararlarda birçok maddenin siyasi olarak karar verildiğini düşünüyoruz. Cemil Beyi de bugün biraz gergin gördüm. Bunu da ona bağladım. Gerek hatiplerimiz sözlerini bölme, alınan kararlar ya da geçmişte alınan kararların değiştirilmesi gibi sebeplerle siyasi buldum."

AK Parti Grup Başkan Vekili Hakan Yıldız, daha önce oy birliğiyle alınan bazı imar kararlarına değinerek, mevcut süreçte yapılan değişiklikler hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Yıldız'dan Tugay'a katılım eleştirisi

Yıldız, İller Bankası ile yürütülen sürece ilişkin açıklamalarda bulunarak, kamulaştırma maliyetleri ve plan değişiklikleri hakkında sorular yöneltti. Yıldız konuşmasında şu ifadelere yer verdi: "Cemil Bey meclislerin üçte birine geliyor, onda da yarısına geliyor. Dilek temennilerde bir iki olumsuz cümle duyuca başkan meclisi size bırakıyor.
Aynı imar komisyonu, aynı üyeler 2 ay önce Buca planlarını oy birliğiyle geçirirken ne 26’ncı maddeye baktılar ne başka bir şeye. Şimdi de itirazları alıyorlar savunmakta zorlanıyorlar. Kredi meselesinde sayın başkanı istifaya davet ettim. Bu konuda netim. Menemen konusunda da itirazınız varsa dava açın dedim. Bayraklı’da Pazar yeri geçirdik. Bir emsali iki emsal yaptık, oy birliğiyle yaptık. İki katlı yeri 10 kat yaptık, o zaman siz imar komisyonunda bu maddeyi aramadınız mı? Bornova’da EÜ girişindeki itfaiye alanını ticarete çevirdik. Bir emsali iki emsal yaptık 10 kat yaptık. O zaman kat artışlarının değeri yok muydu? Size gelince oldu ama kamu yapmak istediğinde olmadı. İller Bankası süreci başkanın kamuoyu önünde defaten yaptığı açıklamalar var. 18 milyardan bahsedildi, anlaşmadan bahsedildi. O süreç içerisinde siz iller bankasıyla görüştünüz. Ortak akıl dediğimiz şeyi inşa ettik. İlgili kanundaki yeşil alan arayışımız yok muydu? 
Bu kadar çok örnekler veririm ki bununla ilgili. Çoğuna da oy birliği verdik. Bu grup kentin meselelerinin çözümünde samimiyetle çalışıyor. 3 gündem maddesi öncesi Buca’yı tartışırken arkadaşlarımızın ısrarlı şekilde gelecek ay konuşalım dediği gerçekliği yok sayarsanız burada da başka bir akıldan bahsetmekle çelişkiye düşmüş olmaz mısınız? Egeşehir’e Çiğli’deki yeri ayni sermaye yaptık oy birliğiyle. Onun nedenine karşı olduklarımızı da konuşacağız. Şatoyu verdiniz neden veriyoruz dediniz. Mezarlık başında kalktınız otel verdiniz dedik. 

Çelişkilerinizle kenti mahkum ettiğiniz anlayış bu

İller bankası sizinle görüşüp anlaşmış. Burayı bir bedel karşılığında almış. Bu kadar emek verilmiş. İller Bankası genel müdür yardımcısı bu kente gelmiş, toplantıya gitmişsiniz. Sonra da ŞPO geçtiğimiz dönem bir arkadaşımızın itirazını aldınız. Acı olan şu, bir komisyon toplantısında paydaş durumuna bulunan İller Bankası’nın bilgisi yokken onlarla yürüttüğünüz çalışmayı yok sayarak döndünüz 26. Madde dediniz ve burada itirazları kabul ettiniz. Biz Urla planlarında itirazları bir bölüm reddettik o kapsamda düzenleniyor. O planı yok edemesiniz. Yeni plan getirirsiniz görüşülür. O plan geçer askıya çıkar kesinleşir o yürür. Ancak çelişkilerinizle dolu kenti mahkum ettiğiniz anlayış bu. Yoksa ben ne olursa olsun bu mecliste kalması gerektiğini düşünüyorum. Düne kadar basına demeç demeç ifade verdiğiniz 18 milyar TL kaynağımız yok burada düzenlemeye gitmek zorundayız dediğiniz yerde bu çelişkilerinizi nereye koyalım? Ortak iradenin bir anda tartışmadan tüm itirazları kabul eden anlayışınızı nereye koyalım? Çıkın bize açıklayın. Bu aşamada kamulaştırma için gereken 18 milyar lirayı nasıl bulacaksınız? 
Kütürpark planlarına yapılan itirazları neden reddetmişler onu da bir sorsun? Özetle bence artık aynaya mı bakacaksınız nereye bakacaksınız, Cemil Bey de ne zaman bu meclise saygı duyup gelip meclis başkanlığını ne zaman yapacak merak ediyoruz."

Özkan'dan 'Meslek Fabrikası' hatırlatması

CHP Grup Başkan Vekili Yağmur yurdakul Özkan ise yanıtında "İtirazların kabul edilmesi hususu fazla manipüle edildi. Buca planları geri gönderilsin diye ısrarcı olundu orada söylemiştik, yine söylüyoruz. Burada da gereğini yaptık. Böyle şeyleri herhalde anlamaya çalışıyorlar, siyasi operasyonlara maruz kalan kimselerin psikolojisini anlamaya çalışıyorlar sanırım. Ortak aklın terk edildiği haber verilmediği söylendi. Bu bana bir şey hatırlattı, hiçbir haber verilmeden bir kamu kurumuna el konuldu. Meslek Fabrikası'nda bize hiç haber verilmeden bize ait bir tapu, orada eğitim gören insanlara sorulmadan, kamu zararını kim ödeyecek diye düşünmeden bir kamu kurumunu bu kentte polis baskınıyla bastılar. Bunları da düşünüyor mu acaba sayın başkan. Bu kentte en son günlerde bir kaostan utanılacak bir tablodan bahsedilecekse bir kamu kurumu diğer bir kamu kurumuna zulümde bulundu bunu konuşalım" ifadelerini kullandı.

 
Yıldız'dan Tugay'a istifa resti!
 
Altının kilogram fiyatında düşüş
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yıldız'dan Tugay'a istifa resti!
İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nde kredi tartışması sertleşti. AK Parti ...
Buca planlarına oy çokluğu!
Buca Güney Planlama Bölgesi’ne ilişkin imar planları Meclis’te sert tartışmalara ...
Buca’nın Kent Lokantaları 14 Nisan'da ücretsiz!
Buca Belediyesi Kent Lokantaları, Şehitler Haftası kapsamında salı günü ...
 
Atatürk’ün Aliağa’ya gelişinin 92’nci yılı kutlandı
Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 13 Nisan 1934’te Aliağa’ya gelişinin 92’nci ...
Meclis'te yeni dönem: Görev dağılımı belli oldu!
İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi toplantısında partilerin grup başkan ...
Tugay'dan 'kredi' çıkışı: Buradan birileri arayıp 'yapmayın' dedi!
İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nde Çiğli’deki işçi ölümü üzerinden ...
 
Tugay'dan 'iş kazası' açıklaması: Vinci aile çağırmadı!
İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nde Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi’nde ...
Meclis'te 'adam değilsin' polemiği!
İzmir Büyükşehir Belediyesi nisan ayı meclis oturumu, AK Partili Hüsnü ...
Urla'nın dört bir yanında hummalı çalışma!
Urla genelinde yaşam kalitesini artırmaya yönelik çalışmalar hız kesmeden ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
Bir yemek... Birden fazla mesaj... Bir eleştiri!
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye İletiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri