POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT RESMİ REKLAM TÜMÜ
Esat Yontunç hakkında mahkemeden karar!
Esat Yontunç hakkında mahkemeden karar!
'Kent uzlaşısı' davasında Ahmet Özer'e hapis cezası!
'Kent uzlaşısı' davasında Ahmet Özer'e hapis cezası!
Sigara fiyatında 'yeni sınır' önerisi: En az 300 TL olmalı!
Sigara fiyatında 'yeni sınır' önerisi: En az 300 TL olmalı!
Ergin Ataman İsrail'de tepki: Çılgına döndü!
Ergin Ataman İsrail'de tepki: Çılgına döndü!
23 Ocak 2026 Cuma - 08:08

Meclis'te arbede: Emekli aylığı düzenlemesi tartışması

En düşük emekli aylığını 20 bin liraya yükselten düzenlemeyi de içeren kanun teklifi Meclis Genel Kurulu'nda kabul edildi. Görüşmeler sırasında milletvekilleri arasında arbede çıktı. CHP lideri Özel, düzenlemeyi Anayasa Mahkemesi'ne taşıyacaklarını duyurdu.

Meclis te arbede: Emekli aylığı düzenlemesi tartışması

En düşük emekli aylığının artıran düzenlemenin de yer aldığı Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede (KHK) Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi. Yasa Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın onayının ardından Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girecek.

Ayrıca işverenlere sunulan asgari ücret desteği de bin liradan bin 270 liraya çıkarıldı.

GENEL KURUL'DA TARTIŞMA 1

GENEL KURUL'DA TARTIŞMA

CHP Grup Başkanvekili Murat Emir, kanun teklifinin 15'inci maddesinin görüşmeleri sırasında önerge vererek, usul tartışması açılmasını talep etti. Lehte söz alan AK Parti Bilecik Milletvekili Halil Eldemir, İçtüzük'e göre usul tartışması açılamayacağını belirterek, milletvekillerinin İçtüzük'e uygun hareket etmesi gerektiğini söyledi. İYİ Parti Grup Başkanvekili Turhan Çömez, Yeni Yol Partisi Grup Başkanvekili Selçuk Özdağ ile CHP Grup Başkanvekili Murat Emir de en düşük emekli aylığının 20 bin liraya çıkarılmasının kabul edilemeyeceğini ifade ederek, iktidarı eleştirdi. Konuşmaların ardından Meclis Başkanvekili Celal Adan, kanun teklifinin temel kanun olarak görüşüldüğünü, maddeler üzerinde sadece önerge işlemlerinin yapıldığını ve usul tartışmasının açılamayacağını belirtti.

ARBEDE ÇIKTI 2

ARBEDE ÇIKTI

Teklifin tümünün oylamasından önce lehte söz alan AK Parti Yozgat Milletvekili Süleyman Şahan, teklife ilişkin bilgi verdi. Aleyhte söz alan CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, kürsüye, kartondan yapılan tabut ve mezar taşı ile çıkmak istedi. Bunun üzerine TBMM Başkanvekili Adan, Ağbaba'yı uyararak "Bunları getiremezsiniz." dedi. AK Partili milletvekillerinin, CHP'li milletvekillerinin elinden karton tabutu almak istemesi üzerine Genel Kurulda arbede yaşandı. Meclis Başkanvekili Adan, birleşime ara verdi.

Emekli aylığı düzenlemesi Meclis'ten geçti 3

Arada da AK Parti ve CHP'li milletvekilleri arasındaki tartışma ve arbede sürdü. Aranın ardından birleşimi açan Adan, İçtüzük'e göre Genel Kurulun çalışma düzenini ve huzurunu bozucu döviz pankart benzeri materyal getirmenin ve kullanmanın yasak olduğunu hatırlatarak, bu konuda siyasi partilerin grup başkanvekilleri arasında da mutabakat imzalandığını anımsattı.

Ağbaba'nın konuşma yapmak için kürsüye yeniden karton tabutla çıkmak istemesi üzerine tekrar tartışma ve arbede yaşandı. Adan, birleşime bir kez daha ara verdi. Aranın ardından kürsüye gelen Ağbaba, en düşük emekli aylığına yapılan artışa ilişkin iktidarı eleştirdi. Daha sonra kanun teklifi oylanarak kabul edildi.

Genel Kurulda düzenlemenin kabul edilmesinin ardından TBMM Başkanvekili Celal Adan, birleşimi, saat 14.00'te toplanmak üzere kapattı.

Emekli aylığı düzenlemesi Meclis'ten geçti 4

Arada da AK Parti ve CHP'li milletvekilleri arasındaki tartışma ve arbede sürdü. Aranın ardından birleşimi açan Adan, İçtüzük'e göre Genel Kurulun çalışma düzenini ve huzurunu bozucu döviz pankart benzeri materyal getirmenin ve kullanmanın yasak olduğunu hatırlatarak, bu konuda siyasi partilerin grup başkanvekilleri arasında da mutabakat imzalandığını anımsattı.

Ağbaba'nın konuşma yapmak için kürsüye yeniden karton tabutla çıkmak istemesi üzerine tekrar tartışma ve arbede yaşandı. Adan, birleşime bir kez daha ara verdi. Aranın ardından kürsüye gelen Ağbaba, en düşük emekli aylığına yapılan artışa ilişkin iktidarı eleştirdi. Daha sonra kanun teklifi oylanarak kabul edildi.

Genel Kurulda düzenlemenin kabul edilmesinin ardından TBMM Başkanvekili Celal Adan, birleşimi, saat 14.00'te toplanmak üzere kapattı.

1 OCAKTAN İTİBAREN GEÇERLİ 5

1 OCAKTAN İTİBAREN GEÇERLİ

Genel Kurul'da kabul edilerek yasalaşan teklifle 16 bin 881 TL olan en düşük emekli aylığı, yüzde 18.40'lık artışla 20 bin TL’ye yükseltildi. 3 bin 119 liralık zam, 1 Ocak'tan itibaren geçerli olacak.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Emekli Sandığı bünyesinde maaş alanların maaş zam farklarının bugün hesaplarına geçeceğini duyurmuştu.

DEVLET MEMURLARINDA DİSİPLİN CEZALARI

TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen maddelere göre, Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararı çerçevesinde devlet memurlarının disiplin cezalarının yargı kararıyla iptal edilmesi halinde uygulanacak zaman aşımı süresine ilişkin düzenlemeye gidiliyor. Buna göre, disiplin cezasını gerektiren fiil ve hallerin işlendiği tarihten itibaren nihayet 2 yıl içinde disiplin cezası verilmediği takdirde ceza verme yetkisi zaman aşımına uğrayacak. Disiplin cezasının yargı kararıyla iptal edilmesi halinde, kararın idareye ulaştığı tarihten itibaren kalan disiplin cezası zaman aşımı süresi içerisinde, zaman aşımı süresinin dolması veya 6 aydan daha az süre kalması halinde en geç 6 ay içerisinde karar gerekçesi dikkate alınarak yeniden tesis edilebilecek.

ELEKTRİKLİ SKUTER KARARI

Karayolları Trafik Kanunu'nda Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının görevlerine ilişkin düzenleme yapılıyor. Buna göre Bakanlık, paylaşımlı elektrikli skuter işletmeciliği faaliyetinde bulunanları denetlemek, aykırı görülen hususlarla ilgili sorumlular hakkında idari para cezasına dair tutanak düzenlemekle yetkili olacak.

Katma Değer Vergisi Kanunu'nun dahilinde işleme ve geçici kabul rejimi kapsamında ihraç edilecek malların üretiminde kullanılacak girdilerin tecil ve terkin uygulaması kapsamında yurt içinden temin edilebilmesine imkan veren düzenlemenin uygulama süresi 31 Aralık 2030'a kadar uzatılacak. Düzenleme 1 Ocak 2026'dan itibaren geçerli olacak.

ÖZEL: AYM'YE GÖTÜRECEĞİZ 6

ÖZEL: AYM'YE GÖTÜRECEĞİZ

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, teklifin kabul edilmesinin ardından, gazetecilerin sorularını cevapladı. Bir gazetecinin Genel Kurul'da çıkan tartışmalara ilişkin sorusunu yanıtlayan Özel, "İçerideki yüksek tansiyon sokaktaki reaksiyon ve tepkinin AK Parti milletvekilleri üzerinde oluşturduğu baskıdan başka bir şey değildir. Bir grup başkanvekilinin, sokaktaki durumu anlatmak için kürsüye götürülmek istenen materyale saldırması Meclis'te görülmüş iş değildir." diye konuştu.

İktidarın oylamada ellerini emekliden yana değil, emeklinin karşısında kaldırdığını söyleyen Özel, şu ifadeleri kullandı: "Sokağa çıkacak halleri, kullandıkları oyu savunacak durumları olmadığı için de şiddete başvuruyorlar. Grubumuz son derece sakin kaldı, emeklinin halini sembolize eden tabutun AK Parti zoruyla kürsüye çıkarılmamasını kabul etmediler. Emekliyi o tabutun içine sokanlar artık sokağa çıkacak halde değildir. O yüzden bu reaksiyonu gösteriyorlar."

Emekliler ile ilgili verdikleri mücadelenin Meclis evresinin bittiğini, bundan sonra mücadelelerini sokaklarda ve meydanlarda sürdüreceklerini söyleyen CHP lideri Özel, "Kanunu kesinlikle Anayasa Mahkemesi'ne taşıyacağız. Bu kanun, Anayasanın insanca yaşama hakkından tutun da eşitlik ilkesine, adalete, hukuk devletine ve sağlık hakkına, Anayasanın neredeyse tüm maddelerine aykırılık teşkil eden vicdansız bir kanundur. Bu vicdansızlığı mutlaka Anayasa Mahkemesi'ne götüreceğiz. Eğer ki devlet bir asgari ücret belirliyorsa, bir esnaf asgari ücretin bir lira altında dahi birine maaş veriyorsa ve buna ceza veriyorsa, devlet kendi emeklisine asgari ücretin altında maaş ödeyemez." ifadelerini kullandı.

 
İran'da gerilim: ABD donanması körfeze gidiyor
 
Emniyette üst düzey görev değişimi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Özgür Özel canlı yayında oy oranlarını açıkladı
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, en düşük emekli aylığının 20 bin lira olması ...
MHP'li İl Başkanı görevden alındı
MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, Aydın İl Başkanı Haluk Alıcık’ın ...
TBMM'de soyadı polemiği: AK Partili Zengin, tek tek saydı!
AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin, soyadı üzerinden kendisini eleştiren ...
 
Kaya’dan ‘altyapı’ eleştirisi: 5 bin kilometre olması gereken kanal sadece 850 kilometre!
AK Parti İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya, yağış sonrası oluşan görüntüler ...
Erdoğan: Yeni düzende kutup başı Türkiye
Yeni dünya düzeninde kutup başının Türkiye olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı ...
MHP İzmir'de bayrağa saldırıya tepki: Hem Türklerin hem Kürtlerin onurudur!
İzmir'de faaliyet gösteren tüm Doğu ve Güneydoğu Anadolu dernekleri federasyonları ...
 
CHP’den emeklilerin bayram ikramiyesi için teklif
CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, emeklilerin bayram ikramiyesinin ...
CHP İzmir'de 30 ilçeye talimat: '15 Şubat'a kadar yapın!'
CHP İzmir’de son dönemde parti içi tartışmaların basın üzerinden yaşanması ...
CHP'li Özlale'den 'emekli maaşı' tepkisi
CHP İzmir Milletvekili Ümit Özlale, "Burada aslında 18 bin 500 lira olacak ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
Rıfat Nalbantoğlu sessizliğini bozdu
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye İletiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri