POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Miçotakis, Türkiye'ye geliyor: Hangi konular masada?
Miçotakis, Türkiye'ye geliyor: Hangi konular masada?
Brezilya'da sel felaketi: Ölü sayısı 144 oldu!
Brezilya'da sel felaketi: Ölü sayısı 144 oldu!
Galatasaray'dan şampiyonluğa dev adım...
Galatasaray'dan şampiyonluğa dev adım...
Erdoğan: Tarihin en büyük katliamı yaşanıyor
Erdoğan: Tarihin en büyük katliamı yaşanıyor
25 Kasım 2021 Perşembe - 18:09

Mecliste gündem 'Adıgüzel' protokolü: 'Millet İttifakı'nda çatlak!

Oturuma İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Adıgüzel Eğitim, Kültür, Araştırma, Yardımlaşma ve Sağlık Vakfı arasında, Meslek Fabrikası'nda Tarım ve Teknoloji Üniversitesi kurmak için imzalanmak üzere hazırlanan protokol hakkındaki önerge damga vurdu. Önergeye MHP ile AK Parti ile birlikte İYİ Parti grubu da ret oyu kullandı.

Mecliste gündem  Adıgüzel  protokolü:  Millet İttifakı nda çatlak!

GERÇEKİZMİR - İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi Kasım ayı olağan 7.oturumu Başkan Tunç Soyer idaresinde gerçekleşti. 

Oturuma İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Adıgüzel Eğitim, Kültür, Araştırma, Yardımlaşma ve Sağlık Vakfı arasında, Meslek Fabrikası'nda Tarım ve Teknoloji Üniversitesi kurmak için imzalanmak üzere hazırlanan protokol hakkındaki önerge damga vurdu. 

AK Parti ve MHP'nin tepkilerine neden olan protokol 'Millet İttifakı' cephesinde de çatlak yarattı. Önergeye MHP ile AK Parti ile birlikte İYİ Parti grubu da ret oyu kullandı. Önerge CHP Grubunun ve DEVA Partisi Meclis Üyesi Nezih Özuyar'ın 'evet'leriyle oy çokluğuyla geçti. CHP Meclis Üyesi Suat Çağlayan’ın önergeyle ilgili oy kullanmamak için toplantıya katılmadığı açıklandı.



AK PARTİ VE MHP'DEN ELEŞTİRİLER 
AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal önerge hakkında yaptığı konuşmada, "Bu adından anlaşılacağı gibi bir aile vakfı... Bu vakfın İstanbul'da kurduğu yüksekokul ticari ve akademik anlamda son sıralarda yer alan bir eğitim kuruluşu haline gelmiş, öğrencilerden talep görmüyor. Sonra demişler ki 'Biz batıyoruz, İzmir'e gelelim'... İzmir Büyükşehir Belediyesi'ni bulmuşlar, '100 milyon paramız var' demişler. Ortada 100 milyon falan yok, sadece 50-70 milyonluk bir lisans değeri var" dedi. 

AK Partili Meclis Üyesi Hüsnü Boztepe'den ise önergeyi isim isim oylama önerisi bulundu. Boztepe, "Sayın Soyer Sizin daha önce bir açıklamanız var, '1 kişi bir hayır derse bu önergeyi geri çekeceğim' diye. Ben 25 sene CHP'de siyaset yapmış biriyim. İnanıyorum ki CHP'ye oy verenler ve bugün burada seçilenlerin de çoğu buna karşı! İzmirlilerin vicdanen yüzde 50'den fazlasının bu olaya 'hayır' dediğini biliyoruz. Kamu malını ihalesiz bir aile vakfına vermek kimsenin vicdanına uygun gelmiyor. Burada 'evet' diyenlerin hepsine zimmet çıkacağını duyurmak istiyorum.  Eğer uygun görürseniz bunu isim isim oylayalım ve İzmirliler kimlerin İzmir'e ihanet ettiğini görsün" diye konuştu. 

MHP Grup Başkanvekili Selahattin Şahin ise Büyükşehir'e ait meslek fabrikasının şehrin merkezinde olduğunu ifade ederek, "Büyükşehir'in bir üniversite kurma gereksinimi varsa, kendisi kurabilir ya da ticaret odası gibi kurumlarla kurabilir. Herkes bir vakıf kursa ve gelip yer tahsisi istense aynı davranış gösterilecek mi?" dedi.



SOYER'DEN TOPLU YANIT 
Başkan Soyer eleştirileri toplu olarak yanıtladı. Soyer açıklamasında, "Biz Tarım ve Teknoloji Üniversitesi kurulmasını istiyoruz. Tarım fakülteleri var ama tarımda dünya başka bir yerde. Bizim üniversitemizdeki müfredat ne yazık ki tarımdaki bu muazzam gelişmeleri okuyacak.Bambaşka bir tarım teknoloji gelişiyor. Bizim böyle bir boşluğu görmemiz vizyon meselesi. Türkiye’nin bu trendi yakalamamız lazım. Beyin göçü oluyor, çocuklarımız gidiyor. Çünkü Türkiye’de üniversitelerimizin bu akışla ilgili bir donanımı yok. Bu bir vizyon ve bakış açısı meselesi. Daha iyisini yapan vardır ama biz bunun eksikliğini görüyor ve nasıl giderebiliriz diye kafa yoruyoruz. Tarım Lisesi’ni de aynı nedenlerle istedik. Bu yüksekokul bir yer tahsisi talebi ile bize geldi. Biz de oturup konuştuktan sonra bir yer tahsisi yapmak istemiyoruz, İzmir’le ilgili talebimiz bu. Mutabakat sağlanırsa birlikte bir üniversite kurmak istiyoruz’ dedik. Bir yıl müzakere ettik ve bir karara vardık. Özgür Bey’in söylediği batmış bir vakıf gibi söylemlere karşı sormak isterim: Nasıl batmış, neyi batmış? Kimsenin itibarını bu kadar ayaklar altına alacak bir söylem herhalde sağlam belgelere dayanıyordur, o belgeleri görmek isteriz. Batak bir vakfa herhalde YÖK asla izin vermeyecektir. Mademki YÖK izin verecek demek ki batak değil. Silivri’de neden kurulmadı bilemiyoruz ama burayı uygun gördüler ve üniversite yapma kararı oldu" ifadelerine yer verdi. 

Soyer sözlerine şöyle devam etti: Meslek Fabrikası olarak kullanılırken Hasan Tahsin’in mezarı orada değil miydi? Eğitim için kullanıyorduk yine eğitim için kullanacağız. Üstelik yeni bir üniversite olarak. İzmir’deki bütün vakıflara kapımız açık. İzmir’deki vakıf üniversitelerimizin her biriyle beraber çalışacağımız bir üniversite kurmaya hazırız. Çünkü İzmir’de daha çok üniversite kurulması gerektiğine inanıyoruz. İzmir’de şu anda 180 bin civarında öğrenci var, bir bu kadar daha öğrenciyi kaldırabiliriz. Yani bir 10 tane daha üniversite kurulabilir. Gelsinler, kuralım.

İZFAŞ TAHSİSİNİ İPTAL ETTİK ÇÜNKÜ... 
İzmir Ticaret Odası (İZTO) ile birlikte İZQ şirketini kurduk. Bir girişimcilik şirketi... Biz İZTO ile EBSO ile İzmir’in tüm dinamikleri iş birliği yapmaya hazırız. Ortak akla sonuna kadar açığız. İBB Başkanı olarak odalarımızla her ay düzenli olarak buluşmaya devam ediyorum. Onlardan öğrendiklerimi sizlerle paylaşıyorum. Burada bir teamülden bahsettik: Tınaztepe’ye İZFAŞ binasını tahsis eden yine bu meclis. Zimmet çıkmadı, tahsis edildi. Biz iptal ettik. Neden iptal ettik? Herhangi bir üniversite ya da vakıfla üniversite kurmak başka bir şey gayrimenkulümüzü tahsis etmek başka bir şey. Çok gayrimenkulünüz olur tahsis edersiniz. Bizim çok gayrimenkulümüz yok. İptal etmemizin nedeni bir Kültürpark’ta olması, iki tahsis edilmiş olması. Bizim amacımız bir Tarım Teknolojileri Üniversitesi kurmak. İzmir tarımının yeni bakış açılarına ihtiyacı var. Bu bizim için sadece ARGE amaçlı üniversite değil; yüksek lisans ve lisans odaklı bir üniversite olması. Bu bir ön şart ve ön protokol. Biz bu vakıfla ön anlaşma yapıyoruz. YÖK’ün kabul edeceği şartları taşıyan bir protokol. Sonrasını hep birlikte konuşacağız. Büyükşehir bu üniversitede ne kadar rol sahibi olsun diye müzakere edeceğiz. Ama bunlar sonraki iş. Bizim ihtiyacımız olan şey YÖK’ün üniversite kurulmasına izin vermesi. Bu protokolün bundan başka bir amacı yok. Gerçekten bu vakfın bir üniversite kurmasını istiyor musunuz, istemiyor musunuz?

ENSAR VAKFI ÖRNEĞİ 
Tek bir arkadaşımın bile ikna olmayacağını söylerse iptal edeceğim’ dedim, evet. Bütün arkadaşlarımla müzakere ettim. Herkesin vicdanı rahat. Ben sizin vicdanınızı rahatlatacak bir şey söyleyeyim: Urla Zeytineli’nde 40 bin 403 metrekare, deniz kenarında, bir bölümü kıyı kenar şeridinin içinde kalan yeri Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 49 yıllığına ihalesiz, ücretsiz tahsis etmiş, nereye? Ensar Vakfı’na. Türkiye’de böyle şeyler oluyor. Burada yapmak istediğimiz şey karıştırılmasın. Biz böyle bir şey yapmıyoruz!

 
Maestro: Fenerbahçe maçını kazanmak istiyoruz
 
Kritik toplantı sona erdi... MB Başkanı'ndan açıklama!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
‘Adalet çığlığı’ Gaziemir’den yükseldi
Gaziemir Belediyesi’nin, Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ...
"Kadınlar şehrin parçası değil bizzat kendisi!"
Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle ...
Buca kadına şiddete karşı tek ses
Toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda önemli çalışmalara imza atan Buca ...
 
Çiğli'de Kadınlar 25 Kasım'da sahaya indi
Çiğli Belediyesi, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ...
İzmir’de Turuncu Bahçe ve Kadın Anıtı açıldı
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in “kadın dostu kent” vizyonu ...
"Kadına yönelik şiddet insanlığa, ülkeye ihanettir"
Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde, Konak Belediyesi’nin ...
 
Başkan Sandal: Sosyal adaleti yarattık
Başkan Serdar Sandal “Bir ülkenin gelişimi temel eğitimin kalitesi ile ...
Narlıdere'nin kadınları ‘şiddete hayır’ dedi!
Narlıdere Kadın Danışma Merkezi, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı ...
Karşıyaka’da büyük sempozyum yola çıktı
Karşıyaka tarihine, bitki örtüsüne, mimarisine kent ve sosyal yaşamına ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
İzmir'de CHP'li başkanların 3 sınavı
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri