POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT RESMİ REKLAM TÜMÜ
Özgür Özel kurmaylarıyla pazar kampına girdi
Özgür Özel kurmaylarıyla pazar kampına girdi
Alışverişte yeni dönem: Kredi kartı limitlerine 'ayar' geliyor
Alışverişte yeni dönem: Kredi kartı limitlerine 'ayar' geliyor
Tedesco'nun Göztepe planı belli oldu
Tedesco'nun Göztepe planı belli oldu
Haldun Dormen'e Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde veda
Haldun Dormen'e Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde veda
25 Ocak 2026 Pazar - 11:11

Milyonları ilgilendiriyor: Emeklilik için kritik karar

Yargıtay, yalnızca işe giriş bildirgesinin verilmiş olmasının sigortalılığın başladığını kanıtlamaya yetmeyeceğine hükmetti. Emeklilik için fiilî çalışmanın somut ve resmi delillerle ispatlanması zorunlu hale geldi.

Milyonları ilgilendiriyor: Emeklilik için kritik karar

Çanakkale’de 1992 yılında adına işe giriş bildirgesi düzenlenen ancak prim yatırılmayan bir yurttaşın açtığı dava, sosyal güvenlik hukukunda emsal niteliğinde bir kararla sonuçlandı.

Yerel mahkeme ve bölge adliye mahkemesinin davacıyı haklı bularak verdiği karar, Yargıtay tarafından bozuldu.

"AÇIK BİR ŞEKİLDE KANITLANMALI"

Yargıtay 10. Hukuk Dairesi, sadece işe giriş bildirgesi verilmiş olmasının sigortalılığın başladığını ispatlamaya yeterli olmadığına hükmetti. Kararda, emeklilik yaşını ve tarihini öne çekmek isteyen sigortalıların, fiilî çalışmayı bordro, prim ödemesi veya resmi kayıtlarla açık ve tartışmasız şekilde kanıtlaması gerektiği vurgulandı.

Yüksek Mahkeme, sosyal güvenlik davalarında resen araştırma ilkesinin geçerli olduğunu hatırlatarak, mahkemelerin yalnızca taraf beyanlarıyla karar veremeyeceğini belirtti. Davalı iş yerinin faaliyet gösterdiği döneme ilişkin olarak; komşu iş yerleri, belediye, zabıta, maliye ve meslek odaları kayıtları üzerinden ayrıntılı inceleme yapılması gerektiği ifade edildi.

Dosyada ilgili döneme ait bordroların bulunmadığı, dinlenen tanıkların ise davacıyı hatırlamadığına dikkat çeken Yargıtay, çalışmayı doğrulayacak daha güçlü ve somut delillerin toplanmasının zorunlu olduğunu kaydetti.

DOSYA YEREL MAHKEMEDE

Türkiye gazetesinde yer alan habere göre Yargıtay, uyuşmazlık konusu dönemde aynı iş yerinde ya da çevrede çalıştığı tespit edilen kayıtlı çalışanlar ve iş yeri sahiplerinin belirlenerek ifadelerine başvurulmasını istedi. Eksik araştırma ve incelemeyle hüküm kurulmasının usul ve yasaya aykırı olduğu belirtilerek, Bölge Adliye Mahkemesi kararı kaldırıldı ve dosya yeniden yargılama yapılmak üzere yerel mahkemeye gönderildi.

Bu kararla birlikte, geçmişte fiili çalışmaya dayanmadan yapılan sigorta girişleriyle emekli olma ihtimali önemli ölçüde zorlaşırken, emeklilik davalarında ispat yükümlülüğü daha sıkı kriterlere bağlanmış oldu.

 
'Kesik baş' cinayeti: Dehşeti itiraf ettiler!
 
Sinan Meydan, Uğur Mumcu’nun mücadelesini Karşıyaka’da anlattı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Benzine yeni haftada zam geliyor
Brent petrol fiyatlarında dalgalanmayla, benzin, motorin ve otogaz fiyatları ...
Fitch, Türkiye'nin not görünümünü 'pozitif'e çevirdi
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye'nin ...
Borsa, tüm zamanların en yüksek açılış seviyesinde
Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, güne yüzde 0,60 artışla 12.924,25 ...
 
Merkez Bankası yılın ilk faiz kararını açıkladı
Merkez Bankası, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını ...
Tarih belli oldu: Akaryakıta bir zam daha!
Akaryakıt ürünlerinden motorinin litre fiyatına artış yapılması bekleniyor. ...
En yüksek emekli promosyonunu hangi banka veriyor? İşte banka banka güncel oranlar...
Emekli maaşları 2026 Ocak zammıyla artırıldı. Yılın ilk yarısında uygulanacak ...
 
Egeli turizmcilerin Çinli turist umudu!
Çin Halk Cumhuriyeti vatandaşlarına yönelik vize muafiyetinin yürürlüğe ...
Akaryakıta zam geldi, tablo değişti: İşte güncel fiyatlar
Motorin fiyatlarına 1 TL'lik zam geldi. Brent petrol fiyatlarındaki hareketlilik, ...
İzmir'in konut satış raporu: 1+1'ler ortalama 3,5 milyon TL!
İzmir'de 2025 yılında Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
Rıfat Nalbantoğlu sessizliğini bozdu
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye İletiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri