POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT RESMİ REKLAM TÜMÜ
Yol haritası toplantısı sonrası sert mesajlar!
Yol haritası toplantısı sonrası sert mesajlar!
CHP'de 5 farklı oturumla yol haritası görüşüldü
CHP'de 5 farklı oturumla yol haritası görüşüldü
TOKİ eliyle 'kiralık sosyal konut' dönemi başlıyor
TOKİ eliyle 'kiralık sosyal konut' dönemi başlıyor
Marco Asensio derbide oynayacak mı?
Marco Asensio derbide oynayacak mı?
25 Nisan 2026 Cumartesi - 10:25

Mobil dolandırıcılıkta emsal karar: Banka tazminat ödeyecek!

İzmir'de telefonunun ekranına gelen reklamı kapatmak isterken bilgisi dışında banka hesabından para ve kredi çekilerek toplam 273 bin 537 lira dolandırılan S.P., konuyu yargıya taşıdı. İzmir 6'ncı Tüketici Mahkemesi, söz konusu olayda bankanın üzerine düşen yükümlülükleri yerine getirmediği gerekçesiyle yüzde 70 oranında kusurlu olduğuna karar verip, tazminat ödemesine hükmetti.

Mobil dolandırıcılıkta emsal karar: Banka tazminat ödeyecek!

İzmir'de telefonunun ekranına gelen reklamı kapatmak isterken bilgisi dışında banka hesabından para ve kredi çekilerek toplam 273 bin 537 lira dolandırılan S.P., konuyu yargıya taşıdı.

Olay, 17 Ekim 2023 tarihinde meydana geldi. S.P, telefonuyla film izlerken ekranın üst kısmında reklamı kapatmak amacıyla 'X' işaretine tıkladı. Bu işarete tıkladıktan sonra telefonun ekranı kilitlendi. Ekran ışığı yanıp sönmeye başladı. S.P., telefona müdahale edemedi. S.P., sabah uyandığında bilgisi ve rızası dışında mobil bankacılık üzerinden 10 bin lira kredi çekildiğini ve vadeli hesabının bozularak toplam 263 bin 537 lirasının üçüncü şahıslara havale edildiğini fark etti. Bunun üzerine S.P., avukatı Şenay Geçkil aracılığıyla durumu yargıya taşıdı.

TEKNİK ARAYÜZ GÜVENLİK AÇISINDAN EKSİK

İzmir 6'ncı Tüketici Mahkemesi'nde açılan davada alınan bilirkişi raporunda; mobil uygulamanın tüketicilere 2 bileşenli doğrulama (2FA) güvenlik protokolünü ayarlayabilecek arayüz sunmadığı vurgulandı. Raporda teknik arayüz güvenlik eksikliği bulunduğunun altı çizilirken, bankanın olayda yüzde yüz teknik eksikliği/hatası olduğu kanaatine varıldığı belirtildi. Bilirkişi raporunun ardından davanın kısmen kararına karar veren İzmir 6'ncı Tüketici Mahkemesi, bankaların internet bankacılığı sisteminin güvenliğine yönelik tüm tedbirleri almaları ve sistem hatalarını ve eksikliklerini gidererek, sistemi bilinen en son teknolojik gelişmeye uygun hale getirmeleri gerektiğini vurguladı.

FAİZİYLE BİRLİKTE TAZMİNAT

Bankaların bankacılık işlemlerinde işlem yapan gerçek müşteri olup olmadığını belirleme yönünde gelişen dolandırıcılık yöntemlerine karşı gerekli alt yapıları sağlamaları gerektiğinin de altı çizildi. Mahkeme, söz konusu olayda bankanın üzerine düşen yükümlülükleri yerine getirmediği; davacının da yeterli özeni göstermediğine kanaat getirdi. Mahkeme, bankanın kusurunun oranının yüzde 70, S.P'nin kusur oranının ise yüzde 30 olduğuna karar verdi. Bu sebepten ötürü yüzde 70 oranında kusurlu olan bankanın, bu orana denk gelen 184 bin 415 liralık maddi tazminatı en yüksek mevduat faiziyle birlikte davacıya ödemesine hükmetti.

'MÜŞTERİYİ KORUMAK ZORUNLULUKTUR'

Kararı değerlendiren S.P'nin avukatı Şenay Geçkil, "Şüpheli ve yüksek tutarlı işlemlere rağmen ek doğrulama ve güvenlik mekanizmalarının devreye alınmaması dijital bankacılıkta açık bir güvenlik zafiyetidir. Güvenlik yoksa sorumluluk bankadadır. Mahkemenin bankayı kusurlu bulması, benzer mağduriyetler yaşayan vatandaşlar açısından emsal niteliği taşımaktadır. Bankanın, elektronik bankacılık işlemlerinde güvenli işlem altyapısını sağlama ve müşteriyi koruma yükümlülüğü bir tercih değil, zorunluluktur" dedi.(DHA) 

 
Faili meçhullerde İzmir ilk sırada: Dosyalar raftan iniyor!
 
Fırat Aydınus’tan flaş Yasin Kol iddiası!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Faili meçhullerde İzmir ilk sırada: Dosyalar raftan iniyor!
Adalet Bakanlığı 75 ilde 693 maktulün adının geçtiği 638 faili meçhul ...
Gülistan soruşturmasında 2 yeni gözaltı!
Gülistan Doku soruşturmasında Tunceli Devlet Hastanesi bilgi işlem görevlileri ...
Milli Eğitim Bakan Yardımcısı görevden alındı
Resmi Gazete’de yayımlanan kararlarla çok sayıda bakanlık ve kamu kurumunda ...
 
İzmir'de hafta sonu hava nasıl olacak?
İzmir’de hafta sonu parçalı bulutlu ve ılık bir hava bekleniyor. Sıcaklıklar ...
Ela Rümeysa Cebeci tahliye edildi!
Uyuşturucu soruşturması kapsamında tutuklanan spiker Ela Rümeysa Cebeci, ...
Sosyal konut projesinin örnek daireleri tanıtıldı
Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından hayata geçirilen 500 ...
 
Ayaş Kaymakamlığı'nın paylaşımı hakkında inceleme
Ankara Valiliği, Ayaş Kaymakamlığı'nın paylaşımı hakkında inceleme başlattığını duyurdu.
Aleyna Kalaycıoğlu hakkında müebbet hapis istemi
21 yaşındaki futbolcu Kubilay Kaan Kundakçı’nın öldürülmesine ilişkin ...
Soruşturmada kritik gelişme: Gizli tanığın tarif ettiği yerde...
Tunceli'de Gülistan Doku soruşturmasında geçen yıl ocak ayında gizli tanık ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
Bir yemek... Birden fazla mesaj... Bir eleştiri!
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye İletiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri