POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT RESMİ REKLAM TÜMÜ
Gazeteciler için en ölümcül yıl: 2025!
Gazeteciler için en ölümcül yıl: 2025!
İmamoğlu'nun duruşması öncesi sürpriz gelişme!
İmamoğlu'nun duruşması öncesi sürpriz gelişme!
CHP'li Gençlik Kolları Başkanı gözaltına alındı
CHP'li Gençlik Kolları Başkanı gözaltına alındı
Son seçim anketi: Partilerin oy oranı ne oldu?
Son seçim anketi: Partilerin oy oranı ne oldu?
26 Şubat 2026 Perşembe - 10:07

Özgener: Enflasyon arzu edilen seviyede değil!

İzmir Ticaret Odası (İZTO) şubat ayı olağan meclis toplantısında konuşan İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, "Enflasyonu kalıcı biçimde düşürmeden, sanayide yaşanan sıkıntıların sürdürülebilir şekilde çözülmesi mümkün gözükmüyor. Enflasyonu düşürme kararlılığından taviz vermeden; sektörel, bölgesel ve gelir gruplarına özgü farklılaşan etkileri azaltacak mikro politikaların hızla devreye alınması gerekir" dedi.

Özgener: Enflasyon arzu edilen seviyede değil!

İZTO şubat ayı olağan meclis toplantısı İZTO Meclis Salonu'nda gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, İzmir'in ekonomisi ve turizmi açısından önemli gelişmeler yaşandığını belirtip, "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın davetiyle, bu ay içerisinde Yunanistan Başbakanı Mitçotakis'in Türkiye'yi ziyaretinde önemli gelişmeler yaşandı. Öncelikle; İzmir Limanı ile Selanik Limanı arasında Ro-Ro seferleri konusunda yeni bir adım atılmasını memnuniyetle karşılıyoruz. İki dost liman arasında seferlerin başlatılması sadece iki ülke arasındaki ticaret ve lojistik bağlarını güçlendirmekle kalmayacak, ayrıca İzmir üzerinden denizyolu ile başlayarak Selanik'e ve devamında Avrupa'ya ulaşan entegre bir taşımacılık olanağı da sunacak. Bir diğer faydası ise karşılıklı turizm iş birliklerinin geliştirilmesine de zemin oluşturacak" ifadelerini kullandı.

'HENÜZ ARZU EDİLEN SEVİYELERDE DEĞİL'

Türkiye ekonomisinde yaklaşık 31 aydır devam eden dezenflasyon programına ilişkin konuşan Özgener, "Mevcut ekonomik göstergeler çerçevesinde, enflasyon düşüş eğiliminde; ancak henüz arzu edilen seviyelerde değil. Bununla birlikte, Merkez Bankası hedeflerinin üzerinde kalmaya da devam ediyor. Bu tablo, para politikasındaki sıkı duruşun sürdürülmesini gerekli kılmakla birlikte, finansal koşulların reel sektör üzerindeki baskısını artırmakta ve özellikle üretim, yatırım ve istihdam kararlarını zorlaştırmakta. İş dünyamızın bu süreçte dile getirdiği kaygıların son derece anlaşılır ve haklı olduğunu özellikle ifade etmek istiyorum. Gerçekten de sanayi sektörümüzde; finansmana erişim zorluğu, yüksek işletme sermayesi ihtiyacı, reel kur baskısı, iç talep daralması ve kapasite kullanım oranlarında dalgalanma gibi ciddi sıkıntılar yaşandığını görüyoruz. Özellikle emek yoğun ve KOBİ ağırlıklı sektörlerde bu baskı daha belirgin hissedilmekte. Ancak burada teknik olarak altını çizmemiz gereken önemli bir husus olduğunu vurgulamak istiyorum. Enflasyonu kalıcı biçimde düşürmeden, sanayide yaşanan sıkıntıların sürdürülebilir şekilde çözülmesi mümkün gözükmüyor" dedi.

'MİKRO DAYANIKLILIĞIN BİRLİKTE SAĞLANMASININ ÖNEM ARZ ETTİĞİNE İNANIYORUZ'

Enflasyonu düşürme kararlılığından taviz vermeden; sektörel, bölgesel ve gelir gruplarına özgü farklılaşan etkileri azaltacak mikro politikaların hızla devreye alınması gerektiğini söyleyen Özgener, "Bu çerçevede özellikle üç alanda adım atılmasının önemli olduğunu düşünüyoruz. İlki; finansal sıkılık döneminde nakit akışı bozulan ancak üretim kapasitesi güçlü firmalar için geçici ve performans kriterine bağlı likidite destek mekanizmalarının oluşturulması, ikincisi rekabet baskısı altında olan sektörlerde kapasite kaybını önlemek amacıyla, verimlilik ve teknoloji yatırımı şartına bağlı dönüşüm desteklerinin devreye alınması. Üçüncüsü ise bölgesel maliyet farklılaşmalarını dengelemek amacıyla, üretim ve ihracat odaklı firmalara yönelik seçici ve geçici maliyet azaltıcı uygulamaların tasarlanması ve makro istikrar ile mikro dayanıklılığın birlikte sağlanmasının önem arz ettiğine inanıyoruz" diye konuştu. (DHA)

 
İZBETON asfalt dosyasında 2. duruşma günü!
 
İzmir’de helikopter destekli baskın: Suç ağı çökertildi!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
SPK'dan 2 şirketin halka arzına onay!
SPK'nin haftalık bültenine göre, Kurul, Gentaş Kimya Sanayi ve Ticaret ...
Özgener’den üç adımlı ekonomi çağrısı
İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, finansal sıkılık döneminde ...
Alsancak Limanı'nı Albayrak Grubu işletecek!
Türkiye Varlık Fonu'nun 2016 yılından bu yana elinde tuttuğu TCDD İzmir ...
 
Altında ibre yukarı yönlü: İşte güncel fiyatlar
ABD Başkanı Donald Trump'ın yeni küresel gümrük vergisi yüzde 10 oranıyla ...
Mehmet Şimşek'ten 'enflasyon' yorumu
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ocak ayında beklentiyi aşan rakamlara ...
İzmir'de mobilya fuarı düzenlenecek
İzmir'de yerli ve yabancı sektör profesyonelinin katılımıyla mobilya fuarı gerçekleştirilecek.
 
Motorin tarihte ilk kez 60 TL'yi aştı!
ABD ve İran gerilimi nedeniyle petrol fiyatlarının hızlı yükselmesi akaryakıt ...
Araç sahipleri dikkat: Akaryakıta dev zam kapıda
Brent petrol fiyatlarında dalgalanmayla, benzin, motorin ve otogaz fiyatları ...
IBAN'a para transferinde yeni değişiklik: Tarih belli oldu
1 Ocak 2026 itibarıyla 200 bin TL ve üzerinde yapılacak tüm para transferlerinde ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
Rıfat Nalbantoğlu sessizliğini bozdu
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye İletiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri