POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT RESMİ REKLAM TÜMÜ
CHP lideri Özgür Özel'e bir soruşturma daha!
CHP lideri Özgür Özel'e bir soruşturma daha!
Uraz Kaygılaroğlu, Devlet Bahçeli ile görüşmesini anlattı
Uraz Kaygılaroğlu, Devlet Bahçeli ile görüşmesini anlattı
Ermenistan Başbakanı Paşinyan'a saldırı girişimi
Ermenistan Başbakanı Paşinyan'a saldırı girişimi
Çerçioğlu'ndan Özel'e yanıt: Yargı önünde hesap verecek
Çerçioğlu'ndan Özel'e yanıt: Yargı önünde hesap verecek
29 Mart 2026 Pazar - 12:24

Prof. Dr. Sözbilir'den Sındırgı için iyi haber

Dokuz Eylül Üniversitesi’nden Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Sındırgı’daki 6,1 büyüklüğündeki depremlerin ardından bölgede stres boşalımının tamamlandığını belirterek deprem aktivitesinin sona erdiğini açıkladı. Sözbilir, "Sındırgı'da artık deprem aktivitesinin sonlandığını söyleyebiliriz. Kırılan fay parçalarında belli bir stres birikimi yok, boşalım gerçekleşti" dedi.

Prof. Dr. Sözbilir den Sındırgı için iyi haber

Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Balıkesir'in Sındırgı ilçesinde geçen yıl 10 Ağustos ve 27 Ekim'de meydana gelen 6,1 büyüklüğündeki depremlerin ardından bölgedeki fayların stres analizlerini tamamladıklarını belirterek, "Sındırgı'da artık deprem aktivitesinin sonlandığını söyleyebiliriz. Kırılan fay parçalarında belli bir stres birikimi yok, boşalım gerçekleşti. Şu anda daha çok güneydoğuda ve kuzeybatıdaki kısımlardaki faylar üzerinde bir gerilim etkisi oluşmaya başlamış durumda." dedi.

Aynı zamanda Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Deprem Bilim Kurulu Üyesi olan Sözbilir, Balıkesir'in Sındırgı ilçesinde geçen yıl 10 Ağustos ve 27 Ekim'de meydana gelen 6,1 büyüklüğündeki depremlerin ardından bölgede bilimsel çalışma başladıklarını söyledi.

Ana şokların ardından bölgedeki artçı şokların aylarca devam ettiğini hatırlatan Sözbilir, "10 Ağustos'tan bu yana bölgede 26 bin deprem meydana geldi. Bilim ekibimizle depremlerin yaşandığı fayların stres analizini yapmak için arazide jeolojik gözlemler, jeodezik ve jeofizik alanında çalışma yürüttük. Bu çalışmalarda 3 farklı sonuç elde ettik. Dağlık bölgede, ovadan dağa doğru devam eden Emendere Fay Zonu boyunca birbirini tetikleyecek şekilde gelişen 5 fay parçası saptadık.??????? Bu fayların depremlere kaynaklık ettiği ortaya çıktı. İkinci önemli sonucumuz dağlık kesimde yaklaşık 20 santimetrelik bir çökme meydana geldiği ortaya çıktı. Üçüncü olarak buradaki stres boşalımının hem kuzeybatıda hem de güneydoğuda yeni fayların tetiklenme olasılığını arttırdığını belirledik. Bir diğer önemli sonuç da Demirci ve Gördes tarafına doğru depremlerin kaydığını, oraya doğru göç ettiğini ortaya çıkardık." diye konuştu.

Bölgede son günlerde gündelik deprem sayısının azaldığını vurgulayan Sözbilir, artık birkaç günde 1-2 sarsıntının meydana geldiğini dile getirdi.

"Sındırgı'da artık deprem aktivitesinin sonlandığını söyleyebiliriz"

Yaptıkları çalışmada Sındırgı'daki depremlerin jeotermal kaynaklı olduğunu tespit ettiklerini belirten Sözbilir, şunları kaydetti:

"Sındırgı'da artık deprem aktivitesinin sonlandığını söyleyebiliriz. Kırılan fay parçalarında belli bir stres birikimi yok, boşalım gerçekleşti. Şu anda daha çok güneydoğuda ve kuzeybatıdaki kısımlardaki faylar üzerinde bir gerilim etkisi oluşmaya başlamış durumda. Kuzeybatıda Balıkesir ilimiz, Gelenbe Fay hattı boyunca orada köyler var. Oradaki fay boyunca belli bir gerilimin biriktiğini söyleyebiliriz. Yine Gördes ve Demirci taraflarında stresin biriktiğini söyleyebiliyoruz. Son aylarda Sındırgı ve Simav faylarında depremler yaşandı, iki bölge arasındaki faylarda ise stres biriktirmeye devam etti."

Prof. Dr. Sözbilir, AFAD tarafından "Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi" ilan edilen Sındırgı için deprem riskinin olmadığını düşündüğünü sözlerine ekledi. (AA)

 
Ümit Milli Takım kadrosunda değişiklik
 
İzmir Çoruhlu'ya 'hükmen' can suyu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir Tabip Odası’nda iki listeli seçim
İzmir Tabip Odası’nda 18-19 Nisan tarihlerinde yapılacak Olağan Genel ...
İZSU uyardı, saatler sürecek: 29 Mart'ta hangi ilçelerde su kesintisi yaşanacak?
İZSU, 29 Mart Pazar günü İzmir'de arıza ve bakım çalışmasına bağlı su ...
Kubilay Kaan Kundakçı cinayetinde yeni detay!
Kubilay Kaan Kundakçı cinayetine ilişkin, Aleyna Kalaycıoğlu'nun olayın ...
 
Eski milli sporcu çocukları tenisle buluşturuyor
İzmir'in ilçelerinde dezavantajlı bölgelerdeki çocukları tenisle buluşturan ...
Suya kapılan sürücü ağaç dallarıyla hayata tutundu
Aydın'ın Nazilli ilçesinde, Mergen Çayı'nın taşması sonucu suda mahsur ...
Bakan Fidan, Pakistanlı mevkidaşı ile bir araya geldi
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, bölgedeki gelişmelerin ele alınacağı toplantıya ...
 
AK Partili Kasapoğlu duyurdu: Karşıyaka Stadı’nda kritik eşik aşıldı!
Karşıyaka Stadı için Gençlik ve Spor Bakanlığı ile İzmir Büyükşehir Belediyesi ...
Defne Soyer'den babasına mektup: Olmayan suç var edilemez
Buca Cezaevi’nde tutuklu bulunan Eski İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı ...
Meteoroloji'den 10 il için kuvvetli yağış uyarısı
Yurdun kuzeybatı kesimleri ile Batı Akdeniz'de beklenen karla karışık ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
‘Güç’ sınav: CHP İzmir’de ses var, görüntü yok!
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye İletiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri