POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Acun Ilıcalı satın alacağı yeni kulübü duyurdu!
Acun Ilıcalı satın alacağı yeni kulübü duyurdu!
Tavuk etine ihracat sınırlaması getirildi
Tavuk etine ihracat sınırlaması getirildi
Mahzen-35 operasyonlarında 6 ilde 6 suç örgütü çökertildi!
Mahzen-35 operasyonlarında 6 ilde 6 suç örgütü çökertildi!
Simit fiyatında Bakanlığın onayı zorunlu hale geldi
Simit fiyatında Bakanlığın onayı zorunlu hale geldi
18 Mayıs 2023 Perşembe - 08:20

Rekor oy başarısını ve yeni modeli anlatan Engin’den ‘hedef büyük kitle olmalı’ çıkışı!

Politika Durağı’nda ilçedeki rekor oy başarısının detaylarını ve yeni modeli anlatan Narlıdere Belediye Başkanı Engin, çarpıcı sandık analizleri yaparken Millet İttifakı’nın 28 Mayıs için asıl hedefinin ‘yüzde 49.5’tan oy almak olması gerektiğini söyledi.

Rekor oy başarısını ve yeni modeli anlatan Engin’den ‘hedef büyük kitle olmalı’ çıkışı!

GERÇEKİZMİR - Narlıdere Belediye Başkanı Ali Engin Bir TV’d yayınlanan Politika Durağı programında Gazeteci Sercan Avcı’nı sorularını yanıtlarken, önemli açıklamalarda bulundu.



ÇARPICI SANDIK ANALİZİ

Söze ‘14 Mayıs’ta ortaya çıkan fotoğrafı nasıl okuyorsunuz?’ sorusunu yanıtlayarak başlayan Narlıdere Belediye Başkanı Engin, “Her seçimin bir sürprizi var, Türkiye dinamik bir ülke çünkü. Bunun bir nedeni büyük bir ülke ve büyük bir seçmen kitlesi olması. Bugünlerde hep Macaristan, Slovenya örnekleri konuşuluyor ama Macaristan’ın 10-15 milyon nüfusu var zaten, diğerinin daha düşük. Bu tür örnekler Türkiye ile bağdaşmıyor. Bu kadar büyük coğrafya ve maalesef de gelir adaletsizliği var. Türkiye dünyanın 20.-21. ekonomisi ama bunu eşit dağıtan bir ülke değil. Bunların da etkisi var seçim sonuçlarına. Türkiye’nin orta sınıfı yok. Dünyanın her öngörülebilir ülkesinde demokrasiye ve sandığa sahip çıkan sınıf orta sınıftır. Maalesef Türkiye’de bu yok oldu. Böyle olunca anket firmaları da tam ölçemiyor, çünkü örneklemler doğru alınamıyor. Normal bir seçmen davranışı yoksullaştığında bunu yönetenlerden bilir, 30-40 yıldır iktidar olmayan bir partiden bilmez. Bir de tabi deprem. Cumhuriyet tarihinin en büyük felaketlerinden birini yaşadık ve buradan hükümetin yaptıkları ve yapmadıkları üzerinden bir seçim beklentisi oluştu. Türkiye imparatorluk bakiyesi bir ülke. Güçlü bir ülke, etrafımızdaki ülkeler hep Osmanlı vilayetiymiş. Türkiye büyüklüğü tarihinden gelen bir ülke. Osmanlı’da bile Anadolu hep yoksul ama imparatorluk hep güçlüymüş. Aslında toplumun önemli bir kısmı güçlü devlet kavramına önem veriyor. Biz de sosyal demokrasiyi savunan, eşitliği getirmek isteyen bir parti olarak, ‘Devlet insanına hizmet etmek için güçlü olmalıdır, kutsal olan bireydir’ görüşüne sahibiz. Sağlıklı olan da budur. Peki seçmen tarafından bu böyle algılandı mı? Maalesef korku siyaseti hakim geldi. Sanki ülkemiz işgal edilecekmiş gibi bir atmosfer, hain ilan etmeler, FETÖ’cü ilan etmeler gibi kriminilizelerle yılbaşında yüzde 42’lerde olan Recep Tayyip Erdoğan 49’a çıktı. 7 puanlık bir seçmen transferi oldu. O da şöyle bir transfer,önce bizden İYİ Parti’ye gitmişti, sonra da oradan MHP’ye gitti. Zaten MHP tüm anketlerde yüzde 6 gözüküyordu, sonra yüzde 10 oldu. HDP’ye verilen emanet oylar geri geldi, ilk kez oy atan seçmen ve genç seçmen olarak da ciddi oyumuz vardı ama oranımız yüzde 25’te kaldı. Bunun yanı sıra bir de ittifak partilerinde de oy aldık, onu da ekleyin. Bu korku siyaseti siyaseti paralize etti” diye konuştu.

”ÇOK BÜYÜK İYİ NİYET KAMPANYA DÖNEMİNDE ZEHİRLENDİ”
Narlıdere Belediye Başkanı Engin ayrıca, “Kemal Kılıçdaroğlu hiç kimsenin kaybetmeyeceği bir düzen kurmak istedi, muhafazakarın kaybetmediği, milliyetçilinin, teröre bulaşmamış Kürt kökenli vatandaşların barışçıl kaygılarını anlayan, demokrasi isteyen herkesin kaygısının anlayan, iş insanlarının kaygısını anlayan, herkesi bir araya toplayan bir yol izledi. ‘Parti programlarını dışında 2500 sayfalık bir öncelikler programı oluşturalım ve Türkiye’nin temel sorunlarıyla ilgili topluma birşey sunalım’ dedi. Bu aslında müthiş bir şey, bir devrim! Kılıçdaroğlu ile diğer liderlerin yaptığı çok büyük bir iyi niyet. Ama bu 3 aylık bir kampanyayla zehirlendi. Önce İYİ Parti ile yaşanan aday kriziyle sonra da terör örgütü sözcülerinin de destek açıklamalarıyla... Bunlar iyi niyetli bazı vatandaşlarımızı ürküttü” diye ekledi.

Başkan Engin sandıklardaki durağın tabloyu da yaratan kutuplaşma konusunda ise, “Bu tablo CHP’nin eseri değil tam tersi CHP muhafazakarlara 30-40 milletvekili verdi, başörtüsünü çözdü, Kürt sorunu için ‘Parlamentoda çözelim’ dedi. Bunlar Türkiye’yi rahatlatacaktı, kutuplaşmayı da azaltacaktı. Ama buna izin verilmedi. Tam tersine güçlü bir liderlik, devlet olanaklarıyla kutuplaşmayı derinleştiren, yoksulluğu değil değerleri ortaya çıkaran, beka siyasetini öne alan bir anlayışla zehirlendi” dedi.

SİNAN OĞUN YORUMU
Engin, Sinan Oğan’ın aldığı oy oranı hakkında ise, “Yine aynı ortamda alınmış oylar. Zafer Partisi gibi partiler de toplumu birleştirmek ya da rasyonel bir siyaset üretmek yerine, gençlere iyi bir gelecek vaat edeceğine korkutma yolunu seçti. Sığınmacı sorunu bir sorun mudur? Evet. Bunun nedeni nedir? Recep Tayyip Erdoğan ve Orta Doğu siyasetidir,  Neo-Osmanlıcı siyasettir. Ayrıca da iş gücünü karşılamak için bilerek yapılan bir şeydir. Türkiye’de 10 milyon üniversite öğrencisi var, Almanya’da 3 milyon. Siz 10 milyon insana geçici bir hayalle üniversite diploması verirseniz, bunu Anadolu’daki kiralar, esnafın kazancı artsın diye yaparsanız, bu kez o çocuklar mezun olduğunda ellerinde diplomayla ‘atanamayanlar’ topluluğu oluşturur. Dünyada başka bir örneği yok. Bu gençlik heba edildi, hesabı 20 yıldır Türkiye’yi yöneten insanlara sorulmalı. İş insanları ne diyor? ‘Mülteciler olmasa çalıştıracak insan bulamayız’ diyorlar. Bırakın fabrikayı çiftliği, ayda 15-20 bin lira maaşla beyaz eşya dükkanında çalışacak insan bulamıyorlar. Öyle bir hale getirdiniz ki, meslekleri yok ettiniz, çalışmayı ayıp saydınız. 6’lı masa bu düzene itiraz etti işte ve yeni bir şey önerdi. Ama toplum farklı tepkiler de verdi. Zafer Partisi de mesela o öfkeyi örgütledi ve o gençler de korkuya oy verdiler” değerlendirmesini yaptı.

”İNCE’NİN BU DAVRANIŞLARI BİZİ ÜZDÜ”
Narlıdere Belediye Başkanı, Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce’nin adaylıktan çekilmesi ve süreçte verdiği mesajların etkisi hakkında ise, “Muharrem İnce bizim partilimiz, belli yeteneklere de sahip bir insan ama siyasette muhalefete muhalefet yapılmaz. Muharrem İnce ve arkadaşları sanki iktidara değil CHP kurultayına hazırlanıyor. Bunlar hakikaten toplumun gündeminde olmayan şeyler. Kendisi açısından da büyük beklentiler yarattı ama bunlar rasyonelitenin dışında şeyler. Bu kadar deneyimli bir siyasetçi bunları nasıl yaptı ben anlamadım. Ayrılıp parti kurması değil bu davranışları bizi üzdü” dedi.

”BÜYÜK KİTLEDEN BÜYÜK KOPARMAK LAZIM”
Başkan Engin, 28 Mayıs yolunda Sinan Oğan’ın oyları ve hedef kitle gündemi hakkında ise, “Siyasette aslında büyük kitle hedeflenir. 2’sini, 3’ünü alırsınız, bu çözüm olmaz. Sandığa gitmeyenleri sandığa getirmek elbetteki amaçtır ama bizim asıl hedefimiz biz yüzde 49.5’tan oy alacağız. Çünkü 3 ay önce oraya oy veren yüzde 7 tarafsızdı ve kararsızdı. Bunlar Tayyip Erdoğancı değil ki? Neden onlara hitap edilmesin. Büyük kitleden büyük koparmak lazım. Biz 5’ten alacağımızı alacağız, ya Sinan Oğan’la ittifak yapacağız ya da serbest bırakacaklar aldığımızı alacağız. Ama biz asıl rakibimizden koparmamız lazım çünkü 3 alsak bu 6 demektir. Bunu da topluma yeni bir hikaye anlatıp, yeni söylemler ve yeni sürprizlerle yapabiliriz diye düşünüyorum” dedi.

”KORKU SİYASETİNİ MAHKUM ETMEMİZ LAZIM”
Engin ayrıca yeni söylem vurgusu yaparak, “Biz o 2500 sayfalık ortak metni anlattık yüzde 45 aldı, şimdi korku siyasetini mahkum etmemiz lazım. Bunların yalan ve iftira olduğunu, hepimizin kırmızı çizgilerinin bir partiye ait olmadığını, savunma sanayimizin sonuna kadar arkasında olacağımız, bunun bir Cumhuriyet projesi olduğunu, daha da üstüne koyacağımızı anlatmamız lazım. Bu ayrıca bir parti projesi değil, dünya üretti bunları. Bir ihtiyaçtan dolayı doğdu. Bu bir milli reflekstir ve iktidar kim olursa olsun yapacaktı ve yapmalıdır. Daha fazlasını da yapmak lazım ve bunu günlük bir siyasi konu yapmamak lazım. Yerli ve milli araba, özel sektörü bu konuda teşvik etmek doğru bir iş. Bu TOGG fabrikasını yapan Anadolu, Vestel ve Tosyalı Grubu, bu devletin mi? Peki AK Partili bakanlar bu arabalara binip niye geziyorlar? O törenlerde sahiplerini hiç gördün mü? Bu fabrika devletin mi? Hayır özel sektör. Hepsini özel sektör yaptı. Evet devlet buna teşvik vermiş, destek olmuştur ama neden herşeyi tek kişiye ve devlete mal ediyoruz. Bu sürdürülebilir bir şey mi? Yüzlerce özelleştirme oldu, ne dendi, ‘Devlet ekonomiden çekilsin’... Tamam güzelmiş, peki siz yeni bir Arçelik, TÜPRAŞ, Vestel fabrikası kurdunuz mu? Yeni bir tekstil fabrikası bile kurulmadı. Bunlar konuşulmadı ve buraya geldik. Vatandaş oyunu verdi, işsizlik mi azalcak, döviz kurları mı düşecek? Tarihin en büyük krizinin beklendiği söyleniyor ve Recep Tayyip Erdoğan bu politikalarını sürdüreceğini söylüyor” ifadelerini kullandı.

”KUTUPLAŞMA SİYASETİ OLMASAYDI...”
Engin İzmir sandığı hakkında CHP üzerinden yaptığı değerlendirmede, “Biz siyaseti çeşitlendirmeyi ve demokrasiyi istiyoruz. Bunu istemesek zaten o dönem İYİ Parti’ye grup kurabilmesi için milletvekili vermezdik. Seküler, şehirli, merkez sağ seçmen yıllarca İYİ Parti olmadan bize verdi, bize vermeye devam ederdi. Biz bu vesileyle yüzde 10’luk bir alanı boşalttık. Bizim açımızdan sorun yok, iyi de oldu. Daha önce barajı aşsın diye yine bizim seçmenimizin bir kısmı HDP’ye oy verirdi. Bu kez o oylar geriye geldi. Dolayısıyla bu aldığımız oylar eğer bu kutuplaşma siyaseti olmasaydı tabi ki 8+8 ya da 9+9 vekil sınırına çıkabilirdi. Bu şehrin bu potansiyeli var. AK Parti’nin yüzde 28 oy oranı bu kutuplaşma siyaseti olmasaydı 20’ye düşerdi, biz de o 5’i belki İYİ Parti’yle bölüşürdük. İzmir’de CHP görevini yapmıştır. Topluma güven vermiştir, barışçıl siyaset izleyerek kutuplaşmayı reddetmiştir” diye konuştu.

”BU FEDAKARLIĞA DEĞERDİ”
Narlıdere Belediye Başkanı CHP’nin listelerinde ittifak partisi adaylarına çok fazla yer verdiği ve bu partilerin katkısı olmadığı yönündeki eleştirilere ise, “Kemal Kılıçdaroğlu bu milletvekilliklerini verirken, ‘Büyük resme bakacağız’ dedi. Parlamentoda bu isimler de CHP gibi o 2500 sayfalık metni savunacak. Bir de bunu yaparak muhafazakar, muhafazakar demokratları TBMM’ye taşıdı. Doğru yapıldı. Buradaki eksiklik şu, partiye yıllarca emek veren çok sayıda insan milletvekili olamadı. Ama bu bir fedakarlık ve buna değerdi. Bu sadece oranlarla değerlendirilebilecek birşey değil, Türkiye’ye büyük bir iyilik yapıldı. Bu arada Türkiye’de başörtüsü sorunu çözüldü, kutuplaşma daha derin olurdu, azaltıldı” yanıtını verdi.

”LİSTENİN SEÇİME SONUCUNA ETKİSİ ÇOK AZ”
Engin, CHP’nin İzmir listelerine yönelik eleştiriler hakkında ise, “Sadece bir milletvekilliği seçimi olsa bu tartışmaların bir etkisi olabilirdi ama burada odakta Cumhurbaşkanlığı seçimi var. Bir süre tartışıldı ve sonra yol alındı ve parti doğal oyunu almış oldu. Belki CHP’ye veren bazı seçmenler TİP’e ya da Yeşil Sol’a verdi ama böyle geçişkenlikler olur. Hatta önseçimde bile olur, önseçime girip kaybedip partiye küsenler oluyor. Bunlar insani şeyler. Benim tecrübem şu liste konusunun seçim sonucuna etkisi çok az. Mesela TİP’in aldığı oy adaylara bağlı değildir. Orada bir popülerlik var, dönemsel bir şey” yorumunu yaptı.

Meclis aritmetiğindeki Cumhur İttifakı çoğunluğunun 28 Mayıs’a etkisi hakkında konuşan Engin, “Parlamenter sistem olsaydı bir üstünlük yaratabilirdi ama başkanlık sistemi. Kanun çıkarma yetkisi var, her konuda yönetmeyle ilgili karar alma yetkisi. Ayrıca 28 Mayıs’ta inşallah biz seçimi kazandığımızda parlamento aritmetiği de değişebilir” dedi.

NARLIDERE’DEKİ BAŞARIYI ANLATTI
Engin, Narlıdere özelinde sandıkta yaşanan başarı ve hem Cumhurbaşkanlığı seçiminde Kılıçdaroğlu, hem de CHP cephesindeki etkili oy artışı üzerine yaptığı değerlendirmede ise, “Siyaset bir güven ve istikrar işi. Seçmenin güvenmesi lazım ve o ilçedeki atmosferin de güven vermesi lazım. Biz de 4 yıldan beri hiç bir ayrım yapmadan kapsayıcı bir siyaset izledik. Bunun yanı sıra temiz, şeffaf bir yönetimle kentin geleceği için çalışmalar yaparak halkın güvenini sağladık. Bunun yanında da Mesut Durgun gibi hakikaten makul ve çalışkan bir başkan var. Uyumlu bir yönetim var, buradan tüm örgüte de teşekkür ederim. Ben örgüte karışmıyorum onlar da belediyeye müdahale etmiyor. İkimiz de işimizi iyi yapıyoruz, birbirimize yardımcı oluyoruz. Benim etkim var, örgütümüzün de etkisi var. Bunu sürdüreceğiz. Bunu böyle yapmak aynı zamanda partime ve ülkeme karşı da görevim. Bu arada Narlıdereliler de tabiki Atatürkçü, çağdaş ve birlikte yaşama kültürü olan insanlar. Kapsayıcı bir yönetim anlayışı birleştirir, biz aslında onu yaptık. Yerel seçimde Türkiye rekoru kırmıştık, şimdi de Kılıçdaroğlu’nun aldığı oy oranı öyle sanırım” ifadelerini kullandı.

YENİ MODEL
Engin son olarak 28 Mayıs için bir mahalle modeli oluşturduklarını ifade ederek, “Yüzlerce insanı seferber ediyoruz. Esnaf gezmek, pankart, yürüyüş yok. Tek tek her haneyi ziyaret edeceğiz. Ben bunu il başkanıyken köylerde uygulamıştım, inşallah Narlıdere’de de başarılı sonuç alacağız” dedi.

 
Bezircilioğlu’ndan İzmir sandığı yorumu, 10 günlük yol haritası ve iddialı ‘Oğan oyları’ mesajı!
 
Tartışmalı satışta önemli gelişme: Mahkemeden tapuya ihtiyati tedbir!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen 1 yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Muammer Gezginci 20 Mayıs 2023 Cumartesi 08:09

Mükemmel bir analiz , mutlaka okunmalı ve bilginilmeli.Abin olarak gurur duyuyorum.

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bezircilioğlu’ndan İzmir sandığı yorumu, 10 günlük yol haritası ve iddialı ‘Oğan oyları’ mesajı!
Politika Durağı programında ‘İzmir sandığı’nı değerlendiren, ‘ikinci vekil’ ...
Sinan Oğan 2. turda kimi destekleyecek?
Recep Tayyip Erdoğan ve Kemal Kılıçdaroğlu, 28 Mayıs'ta yapılacak Cumhurbaşkanlığı ...
Soyer'den 'milliyetçilik' mesajı: Hamasetle olmaz!
Başkan Soyer, Cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci turu öncesi sandığa etkisi ...
 
Sandığa 'acil çözüm' etkisi: O mahallelerde oylar arttı!
Başkan Soyer'in 'yaralara merhem olacağız' mottosuyla sahaya inen acil ...
Millet İttifakı'nda ana gündem sandık güvenliği!
6'lı masa liderleri CHP Genel Merkezi'nde bir araya geldi. Toplantıda ...
"Siyaset üstüdür, siyaset üstü kalmalıdır"
Nalbantoğlu, “Böyle acı bir felaket, siyasallaştırılmamalıdır. Her açıdan ...
 
Erdoğan: Oynanmak istenen oyunu bozacağız!
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ''28 Mayıs'a kadar bu işe sıkı sıkı ...
Almanya Büyükelçisi Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı
Diplomatik kaynaklar, Almanya’da Türk basın mensuplarının gözaltına alınmalarına ...
Kılıçdaroğlu'ndan yeni video: Ayağa kalkın!
Millet İttifakı cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, kişisel Twitter ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
İzmir'de CHP'li başkanların 3 sınavı
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri