POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Özel: Yeni Anayasa yapmanın birinci şartı…
Özel: Yeni Anayasa yapmanın birinci şartı…
Bakan Koca: Saldırgan tutuklandı!
Bakan Koca: Saldırgan tutuklandı!
Bu kez sınıf öğretmenine saldırı
Bu kez sınıf öğretmenine saldırı
Biden ile Trump, kozlarını paylaşacak
Biden ile Trump, kozlarını paylaşacak
17 Nisan 2023 Pazartesi - 10:20

ŞPO'dan o serbest bölge kararına tepki: Satıştan vazgeçin!

Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi'nden mülkiyeti Menemen Belediyesi'ne ait olan, Maltepe Mahallesi ile İzmir Serbest Bölge (İZBAŞ) arasında kalan 1 milyon 501 bin 130 metrekare büyüklüğündeki ve 435 milyon lira da değer biçilen serbest bölgenin satış kararına tepki geldi. 

ŞPO dan o serbest bölge kararına tepki: Satıştan vazgeçin!

GERÇEKİZMİR - İzmir'in Menemen ilçesi Maltepe Mahallesi'nde bulunan ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzası ile 30 Ekim 2022 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan kararla serbest bölge ilan edilen alan satışa çıkarıldı.

Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi'nden mülkiyeti Menemen Belediyesi'ne ait olan, Maltepe Mahallesi ile İzmir Serbest Bölge (İZBAŞ) arasında kalan 1 milyon 501 bin 130 metrekare büyüklüğündeki ve 435 milyon lira da değer biçilen serbest bölgenin satış kararına tepki geldi. 

ŞPO İzmir açıklamasında daha önce alanın serbest bölge ilan edilmesine tarım alanları ve sulak alanlar üzerindeki olumsuzlukları nedeniyle dava açıldığı belirtirken bu nedenle de satış işleminden vazgeçilmesi konusunda ilgili kurumlara çağrıda bulunuldu.

İŞTE O AÇIKLAMA: 
30.10.2022 tarih ve 31988 sayılı Resmi Gazete`de yayımlanan, 29.10.2022 tarih ve 6318 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile ilan edilen Menemen Serbest Bölgeye isabet eden mülkiyeti Menemen Belediyesine ait taşınmazın satışa çıkarılmasına ilişkin TMMOB Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi tarafından basın açıklaması gerçekleştirildi. Yapılan açıklamada daha öncesinde Cumhurbaşkanı Kararı ile Serbest Bölge ilan edilmesinin üst ölçekli plan kararları, tarım alanları ve sulak alanlar üzerindeki olumsuzlukları nedeniyle dava açıldığı bu nedenle de satış işleminden vazgeçilmesi konusunda ilgili kurumlara çağrıda bulunuldu.

MENEMEN OVASI`NIN ZARAR GÖRMESİNE NEDEN OLACAK FAALİYETLERDEN VAZGEÇİLMELİDİR
30.10.2022 tarih ve 31988 sayılı Resmi Gazete`de yayımlanan, 29.10.2022 tarih ve 6318 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile; listede sınır ve koordinatları gösterilen alan, 3218 sayılı Serbest Bölgeler Kanunu`nun 2.maddesi gereğince Menemen Serbest Bölgesi ilan edilmiştir. Menemen Serbest Bölge ilanının hemen ardından bu bölgedeki taşınmazların satışının yapılmasına yönelik işlemlerin başlatıldığı basına yansımıştır.   

Oysa ki; Menemen Serbest Bölge kararının, İzmir-Manisa Planlama Bölgesi 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı ile 1/25000 ölçekli İzmir Büyükşehir Bütünü Çevre Düzeni Planı ana kararlarına ve 3194 sayılı İmar Kanunu`na uygun olmadığı,
Menemen İlçesi, Maltepe Mahallesi (Eski Belde Belediyesi)`ne ve Villakent Mahallesi yerleşimlerine bitişik konumda bulunduğu,
21.01.2017 tarih ve 29955 sayılı Resmi Gazete`de yayımlanarak yürürlüğe giren 12.12.2016 tarih ve 2016/9620 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile 5403 sayılı Kanunun 14. maddesi gereği ilan edilen Menemen Ovası (Gediz) büyükova koruma alanı içerisinde bulunan bölgenin, yapılacak faaliyet itibariyle büyük ovaya ve verimli tarım topraklarına olası olumsuz etkilerinin incelenmesi ve bu yönüyle değerlendirilmesi gerektiği,
Ayrıca bölgenin, Ülkemizdeki 14 Ramsar Alanından biri olan Uluslararası öneme sahip Gediz Deltası Sulak Alanı Tampon Bölge sınırları içerisinde ve etki alanında bulunduğu,
Bölgenin hassas nitelikleri ve etki alanı da dikkate alındığında, Menemen Serbest Bölge ilanından önce 2872 sayılı Çevre Kanunu`nun ilgili maddeleri gereği Çevresel Etki Değerlendirmesi yapılması/yaptırılması gerektiği tespitleriyle;
Menemen Serbest Bölgesi ilanına ilişkin, 30.10.2022 tarih ve 31988 sayılı Resmi Gazete`de yayımlanan, 29.10.2022 tarih ve 6318 sayılı Cumhurbaşkanı Kararının öncelikle yürütmesinin durdurulması ve iptali talebiyle dava açılmıştır.
Meslek odaları olarak;  bilimsel ve teknik herhangi bir gerekçeye dayanmadan, üst ölçekli plan kararlarına ve mevzuata aykırı bir şekilde ilan edilen ve korunması gereken alanlar üzerinde geri dönülmesi mümkün olmayan zararlara neden olacak Menemen Serbest Bölgesi kararı ve gündemde olan taşınmazların satış kararından ilgili kurumları vazgeçmeye davet ediyoruz. 

 
Başkan İduğ'dan 'işsizlik' mesajları: En büyük boşluklardan biri...
 
Memleket Partisi'nde disiplin kurulu üyesi adaydan istifa kararı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Borç yapılandırma 50 milyar TL'yi aştı
Kamu borçlarına yapılandırma başvuruları devam ediyor. Şu ana kadar 1,5 ...
Bayram şekeri yüzde 32 zamla tezgahta!
Hazırlıkların hızlandığı bayram döneminin vazgeçilmezi olan şekerde fiyatlar ...
Bakanlık uyardı: Tatil dolandırıcılığına dikkat!
Ticaret Bakanlığı, kopya edilmiş web sitelerinin yanı sıra e-posta ve ...
 
Rekabet Kurumu'ndan kırmızı ette fiyat artışına para cezası uyarısı
Rekabet Kurumu, kırmızı ette fiyat artışlarının yakından takip edildiğini ...
Bayram öncesi sahte seyahat acentelerine dikkat!
Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Firuz Bağlıkaya, turizm ...
Büyükşehir'de memurlar 2 saat iş bıraktı
Büyükşehir Belediyesi ile yürütülen Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmelerinde ...
 
MAST Fuarı'na büyük ilgi
Fuarizmir’de bu yıl ilk kez düzenlenen MAST-Marine Saloon Trade Tekne, ...
IMATECH makine sektörünün buluşma noktası oldu
IMATECH - Endüstriyel Üretim Teknolojileri Fuarı, dört gün boyunca yerli, ...
TMMOB İzmir: Emeğimizi yok sayamazsınız!
TMMOB İzmir İKK tarafından yapılan açıklamada, kamuda çalışan mühendis, ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
CHP İzmir ve Büyükşehir’de görünen o ki…
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri