POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT RESMİ REKLAM TÜMÜ
Cem Adrian adli kontrolle serbest
Cem Adrian adli kontrolle serbest
Trump'tan 'İran ile müzakere' açıklaması
Trump'tan 'İran ile müzakere' açıklaması
Başaran Aksu hakkında tahliye kararı
Başaran Aksu hakkında tahliye kararı
'Yakışıklı Mısırcı' hayran akınına uğruyor!
'Yakışıklı Mısırcı' hayran akınına uğruyor!
13 Nisan 2026 Pazartesi - 10:05

Şakran Cezaevi'nde 'tutuklu kimlik kartı'na Nalbantoğlu'ndan tepki!

CHP İzmir Milletvekili ve Türkiye Büyük Millet Meclisi İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi Rıfat Nalbantoğlu, cezaevlerinde uygulanmaya başlanan “Tutuklu Kimlik Kartı” dayatmasının insan hakları açısından kabul edilemez olduğu gerekçesiyle “Cezaevlerindekiler insan değil mi?” diyerek tepki gösterdi.

Şakran Cezaevi nde  tutuklu kimlik kartı na Nalbantoğlu ndan tepki!

CHP İzmir Milletvekili ve Türkiye Büyük Millet Meclisi İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi Rıfat Nalbantoğlu, cezaevlerinde uygulanmaya başlanan “Tutuklu Kimlik Kartı” dayatmasının insan hakları açısından kabul edilemez olduğu gerekçesiyle “Cezaevlerindekiler insan değil mi?” diyerek tepki gösterdi.

Uygulamaya karşı çıkan ve kimlik kartını kabul etmeyen tutuklu ve hükümlülerin açık ve kapalı görüşlere çıkarılmadığı, telefon haklarının kullandırılmadığı, sağlık hizmetlerine erişimlerinin zorlaştırıldığı ve sosyal faaliyetlerden men edildiğine de dikkat çeken Nalbantoğlu, yaşanan hak ihlallerinin infaz kanununa da aykırı olduğunu belirterek konuyu Meclis gündemine taşıdı.

“Tutuklu kimlik kartı” Dayatması Onur Kırıcı Bir Uygulamadır.

2017 ve 18 yıllarında da Elazığ ve Diyarbakır gibi cezaevlerinde benzer uygulamalar nedeniyle açlık grevleri yaşandığını ve uygulamanın kaldırılmasıyla grevlerin sona erdiğini hatırlatan Nalbantoğlu, açıklamasında şunlara değindi:

“CHP’li İnsan Hakları Komisyonu üyeleri olarak hem verdiğimiz önergelerle hem de yaptığımız konuşmalarla tutuklu ve hükümlülere yönelik hak ihlallerini defalarca dile getirmemize karşın, ne yazık ki artarak devam ettiğini görüyoruz. Bunun son örneği de “Tutuklu Kimlik Kartı” uygulamasıdır. Geçmişte denenmiş olan ve kaldırılan bu uygulamanın ne hikmetse bugün tekrar tutuklu ve hükümlülere dayatılıyor olması, onları ölüme sürükleme anlayışından başka bir şey değildir. Başta İzmir Şakran olmak üzere bazı cezaevlerinde başlatılan siyasi suçlulara yönelik “Tutuklu kimlik kartı” taşıma zorunluluğu uygulaması haksız, hukuksuz ve onur kırıcı bir dayatmadır. Nitekim buna karşı çıkanlara uygulanan hak ihlalleri de cezaevinden cezaevine değişmekte keyfi yaptırımlarla mağduriyetler yaşatılmaktadır. İnfaz kanununa da aykırı bu ihlaller nedeniyle bazı cezaevlerinde açlık grevleri başlamıştır. Bu grevler nedeniyle sağlık sorunları yaşayan ve bu sorunları kalıcı hale gelen tutukluların yaşamından hem cezaevleri yönetimleri hem de Adalet Bakanlığı sorumludur. Oysa sorunun çözümü son derece basittir. Cezaevlerindekilerin de insan olduğunu görmek ve soruna insani yöntemlerle yaklaşmak.”

Açlık Grevlerine Yol Açan Uygulama Meclis Gündemine Taşındı.

Ailelerin ve avukatların cezaevleri yönetimiyle yaptıkları görüşmelerde uygulamaya yönelik talimatın Adalet Bakanlığı’ndan geldiğinin ifade edildiğini ancak bakanlığa yapılan başvurulara ise cevap verilmediğini ifade eden Nalbantoğlu, konuyu soru önergesiyle Meclis gündemine de taşıdı. Adalet Bakanı Akın Gürlek’in yanıtlaması istemiyle hazırlanan önergede şu sorulara yer verildi:

“İzmir Şakran Kadın Kapalı Cezaevi'nde hükümlü ve tutuklulara yönelik getirilmiş olan zorunlu "tutuklu kimlik kartı" uygulaması (boyna asma veya sürekli taşıma dayatması) insan hakları açısından onur kırıcı bir davranış olup, uygulamaya karşı çıkan ve tepki gösteren mahkumlar ise infaz kanununa aykırı bir şekilde ciddi hak ihlalleriyle cezalandırılmaktadır. Avukatların Söz konusu uygulama ve hak ihlalleriyle ilgili görüştüğü cezaevi yönetimi ve savcılık ise sorumluluğun bakanlığınızda olduğunu ifade etmektedir. Bu bağlamda; 

1.      “Tutuklu kimlik kartı” uygulamasının yasal dayanağı ve gerekçesi nedir?

2.      Söz konusu uygulamaya ne zaman geçilmiştir ve uygulamayla ilgili cezaevi yönetimlerine takdir hakkı tanınmış mıdır? Halen hangi cezaevlerinde uygulanmaktadır?

3.      Zorunlu “tutuklu kimlik kartı” uygulaması bütün tutuklu ve hükümlülere mi yöneliktir? Uygulamadan muaf tutulanlar var mıdır? Varsa hangi tip suçlar muaf tutulmuştur?

4.      Zorunlu “tutuklu kimlik kartı” uygulamasının hukukla, tutuklu ve hükümlü haklarıyla ve infaz kanunuyla bağdaşır yanı var mıdır?

5.      Onur kırıcı bir fişleme olduğu gerekçesiyle “tutuklu kimlik kartı” uygulamasına karşı çıkanların çıplak arama, tecrit, disiplin cezaları ve sosyal faaliyetlerin kısıtlanması gibi hak ihlallerine maruz kalmasının infaz kanununda yeri var mıdır?

6.      İzmir Şakran Cezaevinde, “tutuklu kimlik kartı” uygulamasını reddedenlere yönelik yaşanan hak ihlalleriyle ilgili bir inceleme ve araştırma başlatılacak mıdır?

7.      Zorunlu “tutuklu kimlik kartı” uygulaması nedeniyle açlık grevlerine başlayanların yaşamlarını kaybetmeleri halinde sorumlusu cezaevi yönetimi mi yoksa bakanlığınız mı olacaktır?

8.      İnsan haklarına da aykırı olan bu uygulamayla ilgili bakanlığınızca yeni bir değerlendirmeye gidilecek midir?”

 
Konak’tan okullara hijyen desteği
 
Bornova’da lezzet ve yaratıcılık bir arada
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Meslek Fabrikası direnişi 1 haftayı devirdi!
Meslek Fabrikası’nın devrine karşı başlatılan direniş 8’inci gününe girdi. ...
Meclis'te gündem 15 yaş altına sosyal medya yasağı
TBMM Genel Kurulu'nda yeni haftada sosyal medyaya 15 yaş sınırı getiren ...
Özgür Özel'den 'Ümit Erkol' tepkisi
CHP lideri Özgür Özel, CHP Ankara İl Başkanı Ümit Erkol'un tutuklanmasının ...
 
CHP'den 'Ümit Erkol' hamlesi: İl başkanları toplanacak!
CHP lideri Özel, Ümit Erkol'un tutuklanmasının ardından tüm il başkanlarını ...
CHP'li Güç'ten 'Ümit Erkol' açıklaması: Toplumdaki tüm kesimleri endişelendiriyor!
CHP İzmir İl Başkanı Çağatay Güç, CHP Ankara İl Başkanı Ümit Erkol'un ...
Ümit Özdağ'a 'ara seçim' ziyareti ve 'anket' açıklaması!
CHP lideri Özgür Özel, "ara seçim" turları kapsamında Zafer Partisi Genel ...
 
Mecliste hayali komisyonlar: Bu yıl hiç toplanmadılar!
Milletvekillerinin devamsızlığı nedeniyle çalışmaması tartışılan Meclis’in ...
Kabine üyelerinden Netanyahu'ya tepki!
Kabine üyeleri, İsrail Başbakanı Netanyahu'nun Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı ...
AK Partili Hızal'dan Tugay'a 'kanun maddesi' kontrası: Yapay zekadan destek isteyeceğinize...
“Tapu kiminse mülkiyet de onundur” çıkışında bulunan AK Parti İzmir Milletvekili ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
İzmir’de başkanların geride kalan 2 yılı!
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye İletiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri