POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT RESMİ REKLAM TÜMÜ
Özgür Özel'den ittifak sorusuna çarpıcı yanıt
Özgür Özel'den ittifak sorusuna çarpıcı yanıt
Emekli bayram ikramiyesi ne kadar olacak?
Emekli bayram ikramiyesi ne kadar olacak?
Arif Kocabıyık CHP rozeti taktı, partililer isyan etti!
Arif Kocabıyık CHP rozeti taktı, partililer isyan etti!
Rojin Kabaiş'in telefonu için özel ekip kuruldu
Rojin Kabaiş'in telefonu için özel ekip kuruldu
16 Nisan 2026 Perşembe - 00:10

Sondaj kazıları ortaya çıkardı: Foça’da arkeolojik sit kararı!

İzmir’in Foça ilçesinde yapılan sondaj kazıları sonrası bir parselin bir bölümü 1. derece arkeolojik sit alanı ilan edildi.

Sondaj kazıları ortaya çıkardı: Foça’da arkeolojik sit kararı!

GERÇEKİZMİR - Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı İzmir 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, Foça ilçesinde yer alan bir taşınmaza ilişkin karar aldı.

Yapılan incelemeler sonucunda parselin bir bölümünün 1. derece arkeolojik sit alanı olarak tescillenmesi uygun bulundu.

Sondaj kazıları belirleyici oldu

Karar, İzmir’in Foça ilçesi Atatürk Mahallesi’nde, Foça Özel Çevre Koruma Bölgesi ve 3. derece arkeolojik sit sınırları içinde kalan 1227 ada 2 parselde gerçekleştirilen sondaj kazıları sonrası alındı.

Kurul, yapılan kazılarda ortaya çıkan buluntulara ilişkin hazırlanan sondaj raporunu ve ilgili belgeleri değerlendirerek alanın arkeolojik değer taşıdığına hükmetti.İncelemeler sonucunda söz konusu taşınmazın belirli bir kısmının 1. derece arkeolojik sit alanı olarak tescillenmesine karar verildi. 

Karar kapsamında, parselin güneydoğu bölümünde bulunan tek sıra tüf taşlarının, ilgili müzenin uygun göreceği yöntemle ve müze denetiminde sit sınırları içerisine taşınmasına hükmedildi. Sondaj çalışmalarının ardından açılan çukurların uygun şekilde kapatılması istendi.

Söz konusu karar şöyle: 

İzmir ili, Foça ilçesi, Atatürk Mahallesinde, Foça Özel Çevre Koruma Bölgesi sınırları kapsamında; Izmir 1 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nun 09.09.1993 tarih ve 4685 sayılı kararı ile belirlenen ve İzmir 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun 08.03.2017 tarih ve 7844 sayılı kararı ile sınırları son şeklini alan Kentsel-3. (Üçüncü) Derece Arkeolojik Sit içerisindeki, Koruma Amaçlı İmar Planı bulunmayan, tapuda 1227 ada 2 parsel numarasında tüzel kişilik mülkiyetinde kayıtlı taşınmaza ilişkin Kurulumuzun 16.12.2025 tarihli ve 23390 sayılı kararı, Kurul Müdürlüğüne revize sondaj rölövesinin iletildiği 17.02.2026 tarihli dilekçe ve taş kaldırma raporu ile Kurul Müdürlüğü uzmanlarınca hazırlanan 18.02.2026 tarih ve 4057333 sayı ile kayıtlı rapor okundu, ekleri ve işlem dosyası incelendi. Yapılan görüşmeler sonunda;

İzmir ili, Foça ilçesi, Atatürk Mahallesinde, Foça Özel Çevre Koruma Bölgesi sınırları kapsamında ve Kentsel-3.(Üçüncü) Derece Arkeolojik Sit içerisindeki, tapuda 1227 ada 2 parsel numarasında tüzel kişilik mülkiyetinde kayıtlı taşınmazda gerçekleştirilen sondaj kazıları sonucunda ortaya çıkan buluntulara ilişkin sondaj rölövesinin uygun olduğuna, taşınmazın kararımız eki paftada gösterildiği şekilde kısmen 1. (Birinci) Derece Arkeolojik sit olarak tescil edilmesine, sit fişinin uygun olduğuna, Kurulumuzun 16.12.2025 tarihli ve 23390 sayılı kararı gereği, taşınmazın güneydoğu kısmında konumlanmış tek sıra tüf taşların Müzesinin uygun göreceği yöntem ile 1. (Birinci )Derece Arkeolojik Sit sınırları içerisine ilgili Müzesi denetiminde taşınmasına, sondaj çukurlarının ilgili Müzesinin uygun göreceği yöntem ve malzeme ile kapatılarak çalışma sonucundan Kurul Müdürlüğüne bilgi verilmesine, taşınmazda gerekli güvenlik önlemlerinin ilgililerince alınmasına, karar verildi.

 
Devler Ligi'nde yarı finalistler belli oldu!
 
Saldırı paylaşımlarına soruşturma!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Hikmet Arı 21 Nisan 2026 Salı 19:48

Ne yapılacaklar an önce yapılsın, aksi halde kazılan çukurları yakındaki evin temeline kadar gelmeye başladı. Bu evlere zarar verirse sorumlusu sizler olacaksınız.

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bakanlar valilerle toplantı yapacak
İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi ve Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, yarın ...
CHP'li Bakan'dan Kahramanmaraş'ta açıklama: Hiçbirimiz güvende değiliz!
CHP'de 4 kişiden oluşan heyet Kahramanmaraş’taki okul saldırısının ardından ...
İzmir'de kadınlardan Gülistan Doku çağrısı
İzmir’de Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu üyesi kadınlar, 5 ...
 
Sivas'ta okula saldırı tehdidi: Gözaltına alındı!
Sivas'taki okullara yönelik saldırı olacağına dair paylaşımlar yapıldığı ...
EGM: 591 sosyal medya hesabı hakkında işlem
Emniyet Genel Müdürlüğü, Kahramanmaraş ve Şanlıurfa'da yaşanan okul saldırılarına ...
Meslek Fabrikası nöbetinde 10'uncu gün... Nalbantoğlu: Teslim olmayacağız, direneceğiz!
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Meslek Fabrikası binasının tahliye girişimine ...
 
Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu toplandı
Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu (YİK), Cumhurbaşkanı Recep Tayyip ...
Erdoğan'dan okul saldırısına ilişkin açıklama
Kahramanmaraş'ta, Ayser Çalık Ortaokulu'nda yaşanan silahlı saldırının ...
Okul saldırılarına ilişkin komisyon kurulacak
TBMM Genel Kurulu'nda grubu bulunan siyasi partiler, Kahramanmaraş’taki ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
Bir yemek... Birden fazla mesaj... Bir eleştiri!
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye İletiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri