POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Muhsin Şentürk çıkışı: Anayasa ihlalinin sembolü!
Muhsin Şentürk çıkışı: Anayasa ihlalinin sembolü!
Galatasaray-Fenerbahçe derbisinin hakemi belli oldu
Galatasaray-Fenerbahçe derbisinin hakemi belli oldu
MSB'den kamuda tasarruf açıklaması
MSB'den kamuda tasarruf açıklaması
Tır viyadükten uçtu: Kurtulan olmadı
Tır viyadükten uçtu: Kurtulan olmadı
24 Kasım 2023 Cuma - 22:07

Soyer’den çarpıcı bütçe konuşması: Yeni dönem vizyonunu da anlattı!

Büyükşehir Belediye Başkanı 2024 yılı bütçesinin masaya yatırıldığı oturumda çarpıcı mesajlar verdi. AK Parti sıralardan gelen eleştirileri tek tek yanıtlayan, hükümete rakamlarla yatırım çıkışında bulunan, cumhuriyet ve demokrasi vurgusu yapan Başkan Soyer “Bir kere daha İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı seçilirsem” diyerek açtığı parantezde yeni dönem seçim beyannamesini de detaylandırdı.

Soyer’den çarpıcı bütçe konuşması: Yeni dönem vizyonunu da anlattı!

GERÇEKİZMİR – Büyükşehir Belediye Meclisi’nin kasım ayı 6.birleşiminde 2024 yılı performansı ve bütçesi masaya yatırıldı. 

Büyükşehir’in yaklaşık 5 milyar 300 milyonluk borçlanma öngören, 39 milyar 800 milyonu da gelir olarak belirlenen ve 2023’e oranla yaklaşık yüzde 60’lık artışla 45 milyar 100 milyon liraya ulaşan 2024 bütçesi oy çokluğuyla kabul edilerek meclisten geçti.  
Saatler süren oturumda Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer de çarpıcı bir konuşmaya imza attı.

MECLİSİN EN BÜYÜK BAŞARISI DEMOKRASİ! 
Başkan Tunç Soyer konuşmasında İzmir’e belediye başkanı olma görevini yaklaşık 5 önce göğsüne bir onur madalyası olarak taşımaya başladığını belirterek, “Bu süreçte benim en önemli rehberlerimden biri İzmirlilerin oylarıyla seçilmiş olan bu meclis oldu. Gün geldi birbirimizi yorduk. Kimi günler çok zor kararları hep birlikte aldık. Omuz omuza çalıştık. Bazen de çok tartıştık ama birbirimizi ikna etmeyi başaramadığımız anlar oldu. Farklı gibi gözüken tüm bu durumların ortak bir paydası var: Demokrasi... Milletimizin iradesinin kayıtsız şartsız tecelli ettiği bu mecliste, hepimiz daima demokrasiden yanaydık. Bana sorarsanız beş yıldır görev yapan meclisimizin en büyük başarısı budur” dedi. 

Büyükşehir Belediye Başkanı konuşmasına şöyle devam etti: 2019 yılında seçim beyannamemde yer alan 16 ana başlık altındaki 165 projeyi işte böyle bir ruh ve kararlılıkla uyguladık. Bugün bu başlıklar altında vaad ettiğimiz 165 projeyi yüzde 87 oranında tamamlanmış olduğumuzu görmekten gurur duyuyorum. Dahası, İzmir'in gelişen ihtiyaçları, deprem ve pandemi gibi nedenlerle 165 proje arasında yer almayan 15 proje daha başlattık ve tamamladık. İnceleyin diğer belediyeleri de, inceleyin ve bunun ne kadar büyük bir başarı olduğunu daha iyi anlayın. 

DEPREM SÜREÇLERİ VE BİR KİRA BİR YUVA KAMPANYASI 
Başkan Soyer, “Bu dönemde şehrimizde ve dünyada eşi benzeri görülmemiş birçok krizi, felaketi yaşadı. Deprem, yangın ve sel gibi felaketlerin yanı sıra, dünya genelinde iklim krizi kuraklık ve pandemi gibi küresel krizlerin etkileriyle yüzleştik. Yaşadığımız feelaketler karşısında iki iki şeyi hiç bir zaman kaybetmedik: Beraberliğimiz ve umudumuz. Daima tek yürek olduk. İzmir'de felaketleri, krizleri birlikte aştık” derken şöyle devam etti: Bunun en güzel örneklerinden birisini, yüreklerimizi tarifsiz bir acıyla sarsan ve 117 canımızı kaybettiğimiz 30 Ekim Depremi’nde gösterdik. Depremin dördüncü dakikasında arama kurtarma ekiplerimiz depremzedeleri kurtarmak için çalışmalara başlamıştı. Bu mecliste yer alan tüm siyasi partilerimizin temsilcileri istisnasız o gün o akşam oradaydık. Deprem gecesi, tek bir vatandaşımızı dışarıda bırakmadık ve bütün depremzedelerimizin geçici olarak barınabilecekleri çadır alanları kurduk. 30 Ekim hem tarifsiz bir acıya, hem de İzmir tarihinin gördüğü en büyük dayanışmaya sahne oldu. Başlattığımız Bir Kira Bir Yuva Kampanyası ile yalnızca bir ay içerisinde tüm depremzede vatandaşlarımızı başlarını sokabilecekleri, güvenle barınabilecekleri bir yuvaya kavuşturduk. 6 Şubat 2023’te yüreğimize tarifi kelimelerle mümkün olmayan bir ateş daha düştü. Ülke tarihinin en acı felaketlerinden birisini yaşadığımız depremde on binlerce canımızı kaybettik. O günden beri hepimizin bir yarısı eksik. Depremin ardından saatler sonra deprem bölgesine ulaştık. Belediyemizin ve İzmir'deki milyonların desteğini  tırlarla, gemilerle, uçaklarla bölgeye taşıdık. Bir Kira Bir Yuva imecemizi bu kez 6 Şubat Depremi'nden etkilenen kardeşlerimiz için başlattık. Halk TV’de yaptığımız canlı yayınla 33 bin 098 ailemize kira desteği olmak üzere 330 milyon liralık yardım topladık ve ihtiyaç sahiplerine doğrudan ulaştırdık.

“YÜZYILIN EN GÖRKEMLİ KUTLAMASINI GERÇEKLEŞTİRDİK”
Başkan Soyer konuşmasında unutulmaz 100.yıl kutlamasında da bir parantez açtı ve “Her zaman Ulu Önderimiz Mustafa Kemal’in 100 yıllık Cumhuriyet mirasına ve Cumhuriyetin faziletlerine kol kanat gerdik. Demokrasiye ve barışa sımsıkı tutunduk. Şehrimizin kurtuluşunun yüzüncü yılı 9 Eylül 2022'de tek yürek olduk. Atalarımızın bize bıraktığı bu büyük emanete layık olacak şekilde, yüzyılın en görkemli ve kalabalık kutlamasını gerçekleştirdik” dedi.                 

“İKTİSAT KONGRESİNİ 100 YIL SONRA YİNE İZMİR’DE DÜZENLEDİK”
Büyükşehir Belediye Başkanı ayrıca, “Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunda bir kilit taşı olan İktisat Kongresi'nden tam 100 yıl sonra İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi'ni yine İzmir'de düzenledik. Geleceğin Türkiyesi’ni ülkemizin dört bir yanından gelen çiftçiler, işçiler, sanayiciler, tüccarlar, esnaflar ve uzmanlarla birlikte, sivil bir iradeyle inşa etmeye başladık” dedi.     

AVRUPA ÖDÜLÜ VE BÖLGELER MECLİS BAŞKANLIĞI GÖREVİ 
Soyer şöyle devam etti: İzmir ruhuyla ortaya koyduğumuz bu duruş sayesinde pek çok uluslararası başarıya imza attık. 2022 Avrupa Ödülü İzmir'e verildi. İzmir dünyadaki kentsel değişimin öncülerinden biri oldu. İnsanın doğayla uyum içinde yaşadığı döngüsel şehirciliğin temellerini attık. Tüm bunların sonucu olarak Ekim 2023’te 46 ülkeden 130 bin yerel yönetimin temsil edildiği Avrupa Konseyi Bölgeler Meclisi'ne Başkan olarak seçildim. Bu görevi bizlere 100 yıllık kesintisiz barışı miras bırakan Mustafa Kemal’in emanetini daha ileriye taşıyacağıma söz vererek üstlendim. 

2019’DAN BU YANA 66 MİLYAR LİRALIK YATIRIM! 
Soyer konuşmasının devamında rakamlarla yatırım raporu verdi. Büyükşehir Belediye Başkanı, “
2019 başından 2023 Eylül ayına kadar İzmir’de toplanan vergilerden maliye payı ve iller bankası payı olarak Belediyemize toplam 44.7 milyar lira gönderilmiştir. Bu dönemde belediyemiz 27.1 milyar TL yatırım harcaması yapmıştır. 12 milyar ulaşım sisteminin işletilmesine yönelik ESHOT başta olmak üzere tüm işletmeci ulaşım şirketlerine ve İZTAŞIT’a destek sağlanmıştır. Bu dönemde personel gider ödemelerimiz 15.2 milyardır. Sadece bu üç kalemin toplamı 54.3 milyardır. Bunun dışındaki tüm gelirlerimizi kendi yarattığımız kaynaklar ile sağlıyoruz. Nasıl mı? AAA, yani en yüksek kategorideki kredi notumuzla hayallerimizi gerçekleştirmek için gerekli fonları İzmir'e getirdik. Ekonomik zorluklara rağmen uluslararası ölçekte sahip olduğumuz başarılar ve elde ettiğimiz itibar sayesinde İzmir’e görev süremizde bir Milyar Euro çok düşük faizli ve uzun vadeli yatırım finansmanı kazandırdık. Bu sayede 2019 yılından bu yana İzmir’de 2.1  milyar Euro, yani bugünün rayiciyle 66 milyar liralık yatırım yaptık. İzmir’den kırk alıp bir veren anlayışın karşısında dimdik durduk. Milyarlarca liralık dev projeleri Belediyemizin kendi imkanlarıyla tamamladık. Güneş balçıkla sıvanmaz. Koşullar ne kadar zor olursa olsun mazeret değil icraat ürettik. 7 gün 24 saat hizmet ilkesiyle çalıştım, çalıştık. Bu süreçte 2019 yılında İzmir için vaat ettiğimiz 165 projeden yedisini tamamlayamadık. Bunlardan bir tanesi Elektrik Fabrikası. Bu projeyi neden yapamadığımızı sanıyorum herkes biliyor. Diğer bazı projelerin gerçekleşememe nedenleri de buna benziyor.  



“DÖRT CUMHURİYET KALESİ”
Soyer ayrıca İzmir’e kazandırılan tesisleri de sayarak, “Ya bir yol bulduk ya da bir yol açtık. İzmir’e yeni hizmetler kazandırdık. Ulu Önderimizin “Her fabrika bir kaledir” sözünde aldığımız ilhamla, Şaşal Su Su Fabrikası, Bayındır Süt İşletme Fabrikası, İzdönüşüm Fabrikası ve Ödemiş Et Entegre Tesisi olmak üzere şehrimize dört Cumhuriyet kalesi kazandırdık” dedi. 

Büyükşehir Belediye Başkanı şöyle devam etti: Dört buçuk yıllık çalışmalarımızın ana rehberi Eylül 2019’da Meclisimizden oy birliği ile geçen 2020-2024 stratejik planımız oldu. Bu belge Türkiye’de bir büyükşehir belediyesinin hazırladığı Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleriyle yüzde yüz uyumlu ilk stratejik plan olarak tarihe geçti. Bu plan önümüzdeki on üç ay daha belediyemize, onun meclisine ve tüm çalışanlarına rehberlik ederek 2025’te yürürlüğe girecek yeni stratejiye geçişimizi sağlayacak.

YENİ DÖNEM VİZYONUNU ANLATTI 
Soyer konuşmasının devamında, “Bu akşam, şayet bir kere daha İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı seçilirsem İzmir’de uygulamak istediğim yeni programın omurgasını burada ilk defa sizlerle paylaşmak istiyorum.  Bir yandan gelecek dönemin hedeflerini anlatırken, diğer yandan geçtiğimiz beş yılda bu doğrultuda tamamladığımız bazı çalışmalara da referanslar vereceğim” diyerek önemli bir parantez açtı ve şunları kaydetti: Ben, Seferihisar'daki on yıllık, İzmir Büyükşehir’deki beş yıllık ve Avrupa Konseyi başta olmak üzere uluslararası kuruluşlardaki tecrübelerim doğrultusunda İzmir’i Türkiye’ye ve dünyaya örnek olacak bir uyum şehri olarak tahayyül ediyorum. Bu vizyonumuz bir ayağıyla kendi aramızdaki uyuma yaslanıyor. Diğer yanıyla tüm fiziki ve beşeri sermayemizin temel kaynağı olan doğaya uzanıyor. Vizyonumuzu oluşturan diğer bir özellik geçmişimizle, köklerimizle olan güçlü bağlarımız. Ve son olarak daima yenilenen, dönüşen, yani değişimle uyumlu bir İzmir çalışıyoruz. Böyle bir şehre kavuşmanın yeni dönem seçim beyannamemi de oluşturan yedi ana başlığı var: 
Güvenli Yaşam, refahın büyümesi ve adil dağılımı, yerel demokrasi, sosyal gelişme, doğayla uyum, geçmişten öğrenmek ve geleceğin inşası…  Yani şunu demek istiyorum. Bu şehirde her şeyden önce vatandaşlarımızın can güvenliği olmalı. Bu, elli yılı aşkın süredir ihmal edilmiş altyapı yatırımlarımızın, kentsel dönüşüm hamlemizin ve devasa ulaşım projelerimizin devam etmesi anlamına geliyor. 

Bununla beraber her bir İzmirlinin refahını büyütmek ve bu şehrin ekonomik gücünün adil dağılımını sağlamak zorundayız. Burada ülkemizin en temel sorunu olan gelir adaletsizliğini çözmek için bir yerel yönetim olarak yapmamız gerekenleri kastediyorum.

Güvenli bir yaşama ve yüksek bir refaha sahip olmanın elbette birçok yöntemi var. Fakat biz bu yöntemin ne olacağını tartışmaya açacak değiliz. Bunu başarmanın bizim için yegane yönetimi Cumhuriyetimizin bize armağanı olan demokrasiye ve onun ilimiz ölçeğindeki tecellisi olan yerel demokrasiye sımsıkı sarılmaktır. Bu öyle beş yılda bir sandık başına giderek olmaz. Demokrasi bir kültürdür. Bu şehrin ortak akıl ve vicdanla karar alma mekanizmalarını beş yıldır ilmek ilmek işledik. Tüm bunları yeni dönemde de artırarak güçlendireceğiz. 

Bir sonraki hedefimiz insana yatırım. İzmir’i kent ölçeğinde geliştirmekle yetinemeyiz. En arkada olanı en ileriye, en dezavantajlı olanı en yukarıya ve dört başı mamur olanları da çok daha iyi noktalara taşımak zorundayız. Bu da ancak sosyal gelişmeye, yani eğitime, sanata, yardımlaşmaya, spora ve elbette çocuklara, gençlere yönelik icraatlarla mümkün olabilir. Yeni dönemde bu çalışmalarımızı daha da öne çıkararak İzmir’in sosyal gelişmesini teminat altına alacağız.

Beşinci hedefimiz ise bizi çağımızın en temel zorunluluğu olan doğayla uyuma taşıyor. İzmirlilere daha çok beton veya kirli bir körfez değil, parklarıyla, yollarıyla ve tüm kamusal alanlarıyla nefes alıp veren bir şehir lazım. Bu konuda İzmir’de görülmemiş yatırımlar yaptık. Çalışmalarımızla dünyaya örnek olmaya devam edeceğiz. 

Bizim rehberimiz, yalnızca bugünün sığ menfaat ilişkileri olamaz. Bugün dediğimiz şeyin bir kolu geçmişe diğer kolu ise geleceğe uzanıyor. Bu nedenle geçmişimizden ilham almaya ve toplumun tüm kılcallarıyla birlikte geleceği inşa etmeye devam edeceğiz. Bir yandan somut ve soyut kültür mirasımızı korurken öte yandan en yeni teknolojileri İzmir’e kazandıracağız.

Burada sizinle paylaştıklarımın hiç biri ham bir hayal değil. Elinizdeki kitapçık bu yedi hedefe doğru giden yolculuğumuzun sayısız ispatı ve müjdesiyle doludur. Halkımız takdir eder ve yeniden İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı seçilirsem İzmir için başlattığımız kısa, orta ve uzun hizmet seferberliğini canla başla sürdürmeye devam edeceğim. 

Büyükşehir Belediye Başkanı bu mesajların ardından yapılan önemli projelere değindi ve AK Parti cephesinden gelen eleştirilere tek tek yanıt verdi. Başkan Soyer Sayıştay raporu, yol yapım ve asfalt çalışmaları, otopark ve çöp gibi önemli başlıklarda açıklamalarda bulundu. Soyer şunları kaydetti: 

“SAYIŞTAY RAPORUNDAKİ MADDELER ÇOK MİNİMUM USUL HATALARI”
Sayıştay meselesi. Kara kaplı bir defter gösterildi. 100 binlerce iş yapmış Büyükşehir Belediyesi’ndeki o dosyada gösterilen maddeler tahmin edebileceğiniz gibi çok minimum usul hataları… Bir zimmet söz konusu değil, bir suç söz konusu değil, bir yolsuzluk bir şaibe söz konusu değil. Ve o sorguların her birinin bir cevabı var. 

ASFALT VE YOL RAPORU 
Yol ve asfaltla ilgili söylenenler var. Bir bu süre içerisinde 5.3 milyon ton asfalt yapmışız. Bu aslında 2019-2023 arasında ayrılan bütçenin tamamı ayrılarak yapıldı. Niye 12 milyon değil? Çünkü bitüm 9 kat, akaryakıt 6 kat artmış. Buna rağmen yeni yol çalışmalar var. Gürçeşme Caddesi’nde yol genişletildi, Güzelbahçe’deki 75.Yıl Bulvarı kamulaştırma biten güzergah da Mithatpaşa Caddesi’ne alternatif olarak düzenleniyor. Karabağlar Dostluk Bulvarı kamulaştırma biten güzergahta yol çalışmasına başlandı. Karşıyaka Dostluk Bulvarı Anadolu Caddesi’ne bağlandı. Kısacası toplam il genelinde 106 kilometre yeni yol açıldı. 70 köprü, menfez yapıldı. 111 kavşağın 103’ü tamamlandı. Buca-Bornova Tüneli 4.7 kilometrelik bir tünel. 2.6 kilometresi tamamlandı, viyadükler bitti. Görecekseniz 2025’te de İzmir trafiğine büyük rahatlık getirecek tünel ve viyadüklerin açılışını hep birlikte yapacağız. 

OTOPARK FONU SORUSUNA YANIT 
2019-2023 Ekim döneminde toplam 168 milyonluk bir otopark fonu elde etmişiz. Otopark kamulaştırması için 51 milyon, açık alan otopark alanları için 66 milyon, 8 bölgesel otopark kamulaştırması için 18 milyon, adliye otoparkı için 68 milyon, yani toplam harcamamız da 203 milyon. Yeşilyurt yeraltı otoparkı da 19 milyon. Kısacası biz otopark fonuyla ilgili hesabımızı net ve şeffaf bir biçimde verebiliyoruz. Deprem fonu için de aynı açıklık ve şeffaflıkta cevap bekliyoruz. Bu dönemde 4 adet katlı otopark açmışız, 5 tanesinin de projesi hazır. 

MÜRSELPAŞA VE ACİL ÇÖZÜM AÇIKLAMASI 
Mürselpaşa Alt Geçidi için 55 milyona yapılan ihalenin iptali… Cumhurbaşkanlığının çıkardığı tasviye yasasından yüklenici firmanın faydalanmak istemesi üzerine tasviye edilmiş. Biz Dünya Bankası’ndan temin edilen İl Bank kredisiyle yeniden ihale edeceğiz. Acil Çözüm Ekipleri ile yaptığımız çalışmalar 183 noktada tamamlanmış durumda. 111 noktada devam ediyor. Arka sıradakilere dokunmaya devam edeceğiz. Bir güzel haberi de paylaşayım. EDS Emniyet onayı nihayet geldi. 

YEŞİL ALAN MESAJLARI 
Geldiğimiz günden beri 2 milyon 86 metrekarelik yeşil alan yaratmışız. 34 adet yeni rekreasyon alanı yapmışız. Özellikle Fırat Parkı’nı hepinize tavsiye ediyorum. Şu anda Bucalıların nefes aldığı bir alana döndü. Bildiğiniz gibi cezaevi alanına da şahane bir rekreasyon alanı geliyor. 

ÇÖP SORUNU: TİRE DE 1 YILDIR İMZA BEKLİYOR! 
Harmandalı’da şu anda yargı kararına aykırı bir şey yapılmıyor. Menderes’teki alanla ilgili 2019 yılından beri çalışılıyordu. 3 yıllık çalışmanın sonunda tüm kurumlardan ÇED ile ilgili olumlu görüş alınmıştı. Son dakika İl Tarım Müdürlüğünün görüşü değiştirmesi nedeniyle proje askıya alındı. Biz 7 ayrı alternatif alanda çalışıyoruz. Ama tüm alternatif alanların Menderes noktasına gelmesi için 3 yıl gerekiyor. ÇED raporunun düzenlenmesi 3 yıllık zamana mal oluyor. Menderes’teki ısrarımız o yüzden. Tüm olumlu görüşler alında sadece İl Tarım Müdürlüğü’nün ‘1.4 kilometre uzakta zeytinlik alan var’ demesi nedeniyle İzmir 3 yıl boyunca harcadığı zamanı kaybetmiş gözüküyor. Maalesef yeni alanlar için devam ediyoruz. Tire’de eskiden vahşi çöp döküm alanı olan eski çöplüğü rehabilite etmek ve Ödemiş tesisinin bakiye atığını depolamak için ÇED dosyasını tamamladık. Süreç tamamlandı. 25 Aralık 2022’den beri ÇED belgesi imza aşamasında! 

“OPERA BİNASI’NDA SÖZLEŞMEYİ BİZ FESHETTİK”
Opera Binası’yla ilgili de bir şeyler dendi. Ülkemizde yaşanan ekonomik kriz nedeniyle kamuya ait yapım işlerinden mevcut sözleşme şartları zorlaştığından Cumhurbaşkanlığı tarafından bir tasviye kararnamesi çıkarıldı. Bu iş ne yazık ki yüzde 40 seviyelerine geldiği için yüklenici bundan faydalanamadı. Devam eden süreçte yüklenicinin işi devam ettirememesi nedeniyle yapım işi idaremizce feshedildi. Olay bundan ibaret. 

Büyükşehir Belediye Başkanı eleştirilere yanıtların ardından detaylı bir proje-hizmet raporu sundu. Büyükşehir Belediye Başkanı şöyle konuştu: 
Gördük ki, İzmir için kurulan kanalizasyon altyapısı geçmişte “birleşik sistem” olarak inşa edilmiş. Yağmur ve kanalizasyon suları aynı hatlarda birleşerek Çiğli Arıtma Tesisi’ne akıyor. Körfezin koku sorununun temel sebeplerinden biri olan bütünleşik sistem hattını ayırarak dört yılda Körfez'e açılan yaklaşık 300 kilometrelik yağmur suyu hattını tamamladık. Bu sayede İzmir’in yağmur suyu ile kanalizasyon hatlarını birbirinden tümüyle ayırıyoruz. Tüm atık sular arıtma tesislerimize, yağmur suları ise hiç kirlenmeden doğrudan Körfez’e akıyor. İzmir tarihi boyunca yapılan yağmur suyu hattının yüzde 50'sini yalnızca 4 yılda yaptık.

İzmir’de güvenli yaşam vizyonumuzun taşıyıcı kolonlarından biri elbette kentsel dönüşüm. Çünkü güven duygusu, yuvada, karnımızın doyduğu ve başımızı yastığa koyduğumuz yerde başlar. 30 Ekim İzmir Depremi’nin ardından gördük ki olası bir depremde doğacak zararları en aza indirmenin yolu bütün paydaşların dahil olduğu ve bilimsel ilkelere dayanan bir kentsel dönüşüm anlayışından geçiyor. 

Başlattığımız kentsel dönüşüm seferberliği ile depreme dirençli ve güvenli bir yapı stoğunu odağımıza aldık. İzmir’in 30 ilçesine yayılan bu hareketle şehrimizdeki binlerce yapının deprem karnesini çıkarıyoruz. 

İzmir'in tam 6 bölgesinde 8 etap halinde, 820 bin metrekarelik dev bir alanda s?ehrimizin depreme dayanıklı, yeni mahallelerini kuruyoruz. Gaziemir, Ege Mahallesi, Uzundere, Ballıkuyu, Çiğli, Güzeltepe ve Örnekköy'de dönüşüm etaplar halinde, aynı anda başladı ve devam ediyor.

Diğer yandan 30 Ekim depreminde hasar gören, yıkılan, yıkılacak olan ya da riskli yapı kabul edilen binaların mevcut yapı yönetmeliklerine uygun olarak yeniden yapılması ve yurttas?ların konut sahibi olması amacıyla Halk Konut projemizi gelis?tirdik.

Bu sayede, kentsel dönüşüm bölgesel ölçekteki çalışmaların yarı sıra Türkiye'de ilk defa bina ölçeğinde dönüşümü başlattık. Halk Konut Kooperatifleri modeliyle, belediyemiz garantörlüğünde vatandas?larımızı kendi binalarının müteahhiti haline getirdik. Kooperatifçilik modelini bina ölçeğinde kentsel dönüşüme taşıdık. Türkiye'ye örnek bir kooperatifçilik modelinin temellerini attık.    

İzmir’in refahını büyütmek için kentimizin bir liman şehri olma karakterine sahip çıkarak bu mirası bir adım ileriye taşımak için çalışıyor, İzmir’in liman ticaretini büyütüyoruz. Bu doğrultuda şehrimizin 8500 yıllık engin kültüründen aldığımız ilhamla, şehrimizi Akdeniz’in en güçlü liman kentlerinden biri yapmaya kararlıyız. Bu irademizin bir yansıması olarak atıl halde bulunan İzmir Limanı’nın kruvaziyer bölümünü yeniledik. 6 yıl aradan sonra kruvaziyer gemilerini İzmir Körfezi'nde görmeye başladık. Bugüne kadar toplamda 49 kruvaziyer gemisini, 69 bin yabancı yolcusuyla İzmir'de ağırladık. Yaz sezonu boyunca devam eden İzmir - Midilli seferlerimizi başlattık. İzmir'in tarihi kent merkez Kemeraltı ve bağlantı noktalarını Tarihi Liman Kenti Başlığıyla UNESCO Dünya Mirası geçici listesine dahil ettik.

İZFAŞ şirketimizin düzenlediği fuarlarımızın sayısını 11’den 35’e çıkardık. Avrupa’nın 12 farklı noktasında şehrimizi tanıtmak amacıyla İzmir Ofisleri kurduk.

“İZMİR TURİZMİ REKORA İLERLİYOR”
Tüm bu çalışmalarımızın meyvesini 2022 yılında topladık. 2022 yılında turizmde tüm zamanların rekorunu kırarak 2 milyon 153 bin 881 turisti ağırladık. 2023 yılına da hızlı başlayan İzmir turizminde ilk 5 ay verilerine göre, 2022’nin aynı dönemine oranla yüzde 15 artışa ulaştık. İzmir’in turizmi, yeni bir rekora doğru ilerliyor. İzmir’e Türkiye’nin ilk ve dünyanın en çağdaş turizm destinasyonları mobil uygulamasını kazandırmıştık. Visitİzmir adlı bu uygulama sayesinde İzmir’in otuz ilçesini dünyaya bir bütün olarak üç farklı dilde tanıttık. Sonuç mükemmel oldu. İzmir, dünyanın en ünlü gezi rehberi Lonely Planet  tarafından 2024 yılında dünyada muhakkak ziyaret edilmesi gereken on şehir arasına seçildi. Öyle zannediyorum ki İstanbul’da, Ankara’da ve hatta dünyadaki mavi yakalılar bunu gördükleri için İzmir’e yerleşmeye devam ediyorlar.

“BAŞKA BİR TARIM MÜMKÜN” PROJELERİ 
“Başka Bir Tarım Mümkün” felsefesiyle yürüttüğümüz İzmir Tarımı programımızı İzmir’in refahını büyütmedeki en büyük kalemiz haline getirdik. İzmir Tarımı için ekolojiyi ve ekonomiyi aynı anda kucaklayan bir ana hedef tarif ettik: Kuraklık ve yoksullukla mücadele... 
Tarımsal planlama çalışmalarını gerçekleştirmek için Çiğli ilçemizin Sasalı köyünde İzmir Tarımı Geliştirme Merkezi’ni (İZTAM) kurduk. Merkezimiz bünyesinde yürüttüğümüz çalışmalarla İzmir’de 5117 çobanımızın kapısını tek tek çaldık. Türkiye’nin ilk çoban haritasını ortaya koyduk. Çobanlarımızdan, küçük üreticilerimizden alım garantisiyle aldığımız sütleri Cumhuriyetimizin 100. yaşına armağan ettiğimiz Bayındır Süt Fabrikamızda işliyor, dünya pazarına sunuyoruz. Bu sayede milletimizin efendilerinin alın terine sahip çıktık. Ekonomik krizin ve yoksulluğun çığ gibi büyüdüğü bir dönemde topraklarımızın bereketini koruduk. Cumhuriyetimizin 100. yılına armag?an ettig?imiz bir diğer Cumhuriyet kalesi İzdönüşüm Tesisimiz. Tesisimizde İZmir'in atıklarını İzmir’in ekonomisine kazandırırken, sokak toplayıcısı emekçilerimizi de istihdam ediyoruz. Zor koşullar altında çalışan vatandaşlarımızın yaşam şartlarını iyileştiriyoruz. İzdönüşüm'de sadece İzzmir’in atıklarını değil, vatandaşlarımızın hayatlarını da dönüştüyoruz. 

RAYLI SİSTEM PROJELERİ 
Raylı sistemler konusunda yaptığımız devrim niteliğindeki yatırımlar, İzmir’in refahını adil bir şekilde paylaşma irademizin temelidir. Yüzde 12 ile aldığımız Narlıdere Metrosu’nu 7 Şubat 2024’te açıyoruz. Çiğli Tramvayı’nı da 14 Şubat’ta açıyoruz. Öte yandan İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kendi kaynaklarıyla yaptığı ve İzmir’in en büyük raylı sistem yatırımı olan Buca Metrosu’nun temelini attık ve çalışmalara ivedilikle başladık. İzmir’i demir ağlarla öreceğiz dedik, sözümüzü pandemi ve ekonomik krize rağmen adım adım hayata geçirdik. 

SOSYAL GELİŞİM PROJELERİ 
Biz İzmir’de şehrin içinde yaşayan insanlarla beraber gelişmesi, refah ve uyumun kaynağı olması için bütün projelerimizin temelinde Sosyal Gelişme ilkesini gözetiyoruz. 

Bu çalışmalarımızdan bir tanesi gençlerin siyasete ve karar süreçlerine katılımını sağlamak için demokrasiyi yaşamın her anına yaymak ve Türkiye’nin ilk ve tek Gençlik Belediyesi’ni kurmak oldu. İzmir’i bir gençlik şehri haline getirmek için sayısız projeye imza attık. Gençlere verdiğimiz değer sonucunda 2026 yılı Avrupa Gençlik Başkenti unvanı için şehrimizin gençleriyle birlikte başvurumuzu yeniledik ve finale kaldık. Birkaç gün içerisinde 2026 Avrupa Gençlik Başkenti unvanını alarak İzmir’i dünya gençliğiyle buluşturmaya hazırlanıyoruz.

Tu?rkiye’nin ilk Çocuk Belediyesi’ni, Seferihisar Belediye Başkanı olduğum dönemde, ilçemizde açmıştık. Bu vizyonu büyüterek İzmir’e taşıdık. Çocuk Belediyesiyle dünyayı çocuklarımızın gözünden gördüğümüz bir belediyecilik anlayışıyla İzmir’i bir çocuk kenti yapıyoruz.
Sosyal gelişme hedefimizin en önemli ayaklarından birisi elbette kadınlar. Tüm hedeflerimizi kadınların ihtiyaç beyanı esasıyla oluşturuyoruz. İzmir’de, kadınların güven içerisinde yaşadığı ortamı daha da iyileştiriyoruz. Örnekköy Yerleşkesi’nde açtığımız Anahtar Kadın Çalışmaları Bütüncül Hizmet Merkezimizde kadınlara istihdama yönelik kurslar veriyoruz.

RAKAMLARLA SOSYAL YARDIM BİLANÇOSU 
Görev süremde sosyal yardımlarımız en üst düzeye ulaştı. 2019 yılında Sosyal Hizmetler Dairemizin bütçesi 202 milyon TL iken bu yıl 937 milyon TL kullandık, 2024 içinse 1.9 milyar öngördük. 2023’teki artış oranı tam beş kat oldu. 2024’de ise Sosyal Hizmetler Dairemizin bütçesini görev başlangıcıma göre 10 kat artırıyoruz. Bu doğrultuda düzenli sosyal yardım yaptığımız hane sayısı da 17 binden 80 bine yükseldi. 2019’dan bugüne 564 bin 289 vatandaşımızın kapısını tam 8 milyon 927 bin kere çaldık ve sosyal yardımlarımızı ulaştırdık.

YEŞİL PROJELER VE KÖRFEZ 
Doğayla uyum çalışmalarımızın omurgasını Yaşayan Parklar oluşturuyor. Yaşayan Parklar ile İzmir'in çevresinde bugüne kadar atıl bırakışmış açık alanları kamuya kazandırıyoruz. Her bir yaşayan parkımız; ekosistemin korunması, tarımsal üretim ve toplumsal etkileşim olmak üzere üç ana amaca hizmet ediyor. 2024 yılı sonunda İzmir için vaad ettiğimiz 35 Yaşayan Parkımızın hepsini tamamlayarak şehrimizde kişi başına düşen yeşil alan miktarını 30 metrekareye çıkarıyoruz. Şu an bu rakam 25 metrekare. 

Körfez Seferberliği ile Körfez'deki kirliliği halının altına süpürmek yerine onu kaynağında sıfırlayan kapsamlı ve yenilikçi bir yol haritası belirledik. Karada, kıyıda ve denizin içinde bir zincirin halkaları gibi uzanan 11 ayrı projeyle Körfez'deki kirliliği kuşatma altına aldık. Titiz bir bilimsel planlamayla hazırlanan “Yaşayan Körfez Seferberliği için ayırdığımız bütçe 11 milyar 95 milyon lira. Bugün geldiğimiz noktada İzmir Körfezi’nin en büyük sorunlarından biri olan koku sorununu kalıcı bir şekilde çözmüş olmak gurur verici.

İzmir’de attığımız her adımda ayağımızın altındaki taşı kaldırıp bir daha bakıyoruz. Başlattığımız UNESCO programıyla, İzmir’in tarih mirasını korumak, geçmişi bugüne ve geleceğe taşımak için Dünyanın İzmir Mirası’na sahip çıkıyoruz. Geçtiğimiz yıl içerisinde Tarihi Liman Kenti başlığıyla İzmir’in kalbi Kemeraltı, Kadifekale ve Basmane bölgesi UNESCO Dünya Mirası geçici listesine dahil edildi. Şehrimizde, UNESCO alanlarının sayısını 2’den 6’ya çıkarmak için çalışıyoruz. Bu alanlardan bir tanesi, dünya flamingo nüfusunun yüzde onuna ev sahipliği yapan İzmir’in Gediz Deltası. İzmir gibi bir metropolün içerisinde yer alan bu benzersiz doğa harikasının, UNESCO Dünya Doğa Mirası unvanını alması için gerekli yasal süreci başlatarak başvuruda bulunduk. Birgi ve Ceneviz Kaleleri’nin UNESCO hazırlık süreçleri ise devam ediyor. 

KEMERALTI SEFERBERLİĞİ 
Tarihi Kemeraltı Çarşısının İzmir için ne kadar büyük bir anlam ifade ettiğini biliyoruz. Bu vizyonla, 2022’de Tarihi Kemeraltı Çarşısı’nda altyapı ve üst yapı yenileme çalışmalarımıza başladık ve tamamlanma aşamasına geldik. Şu ana kadar Kemeraltı’nın altına 700 milyon liranın üzerinde yatırım yaptık. Altı hafta sonra ilk iki etabı tamamlıyoruz. Yılbaşında ise bu büyük yatırımı muhteşem bir kutlamayla İzmir’e armağan edeceğiz. Zorluk şuradaydı. Bir yandan o esnaf içme suyunu, elektriğini kullanmaya devam edecek bir yandan biz oranın bütün altyapısını taşıyıp dönüştüreceğiz. 6 hafta sonra yaptığımız işleri görücüye çıkartacağız ve İzmir ne kadar anlamlı işler olduğunu görecek. 

“40’A 1 ORANI, 43’E 1 OLARAK DEVAM EDİYOR”
Büyükşehir Belediye Başkanı Kemeraltı açıklamalarının ardından yatırım tartışmasına rakamlarla değindi. “Bu hükümetin İzmir’e hiç borcu yok mu?” diye soran Soyer, “İzmir’de 2019-2023 tarihleri arasında 890.99 milyar vergi toplanmış. 44.7 milyar İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne aktarılmış. Yani yaklaşık yüzde 6’sı… Toplanan vergilerden merkezi idarenin yaptığı yatırım 20.6 milyar. Yani yıllardır devam eden 40’a 1 oranı 43’e 1 olarak devam etmiş. Sizler aynı zamanda İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin meclis üyeleriniz. Hükümetin politikalarına sahip çıkma kaygınızı anlıyorum ama Büyükşehir Meclis üyeleri olarak İzmir’in hakkının verilmesi konusunda diğer üyelerimiz kadar ısrarcı olmanızı bekliyoruz” ifadelerini kullandı. 

“DAİMA CUMHURİYET, DAİMA DEMOKRASİ, DAİMA İZMİR!”
Soyer bütçe konuşmasını şu sözlerle tamamladı: 2024 Gider Bütçe Tasarımız 45.100.000.000,00 tl olarak hazırlandı. Bugüne kadar yaptığımız gibi bu bütçe de bir yatırım bütçesi. İzmir’in hem altına hem de üstüne yatırımlarımızı yapmayı sürdüreceğiz. Bütçemizin yaklaşık 18.6 milyarını sermaye giderlerine, yani şehrimize ve geleceğimize yaptığımız yatırımlara ayırdık. Ülkemizde yaşanan ekonomik krize, para birimimizin değersizleşmesine rağmen İzmir’e kazandırdığımız yatırımların bütçemizin yüzde 41’i olmasından çok büyük gurur duyuyorum. Mazbatamı aldığım günden bu yana, 5 yıl boyunca İzmir’in bu egemenlik meclisinde çok değerli bir şeyi başardık. Farklılıklarımızla uyum içerisinde, ortak bir amaç doğrultusunda çalışabilmeyi. Beş yıldır aldığımız kararların yüzde 90’ından fazlası oy birliği ile alındı. AK Partili ve MHP’li üyelerimize teşekkür ediyorum. Dün olduğu gibi, yarın da İzmir için aşkla çalışacağız. Cumhuriyetimizin 100. yaşında kurtuluşun ve kuruluşun şehri olan bu şehrin güzel insanlarıyla, Cumhuriyetimizi ve onun erdemlerini ikinci yüzyılına gururla taşıyacağız. Bu egemenlik meclisinin çatısı altında demokrasi yolundan asla sapmadan İzmir aşkıyla çalışan her birinizi saygıyla selamlıyor, her birinize içtenlikle teşekkür ediyorum. Biz Cumhuriyetiz. Biz Mustafa Kemal Atatürk’ün İzmiriyiz. Bu ülke ve bu şehir için aşkla çarpan dört buçuk milyon yüreğiz. İzmir biziz. Daima Cumhuriyet! Daima demokrasi! Daima İzmir! 

Büyükşehir Belediye Başkanı konuşmasının sonunda tüm meclisi ayakta alkışladı. 

 
45 milyarlık bütçeye meclis onayı: 7 saatlik oturumda kim/ne mesaj verdi?
 
Soyer’den ‘anket’ açıklaması: Hiç kaygımız yok, bununla iftihar ediyoruz!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
45 milyarlık bütçeye meclis onayı: 7 saatlik oturumda kim/ne mesaj verdi?
Büyükşehir Belediyesi’nin yaklaşık 5 milyar 300 milyonluk borçlanma öngören, ...
Başkan Engin'den nar çiçeklerini yetiştiren öğretmenlere 24 Kasım kutlaması
Narlıdere Belediye Başkanı Ali Engin, 24 Kasım Öğretmenler Günü’nde, Nar ...
İzmir dünyaca ünlü seyahat rehberinin 2024 listesine girdi!
Başkan Soyer, dünyaca ünlü seyahat rehberi Lonely Planet'in İzmir'i 2024 ...
 
Foça'da gün öğretmenlerin günü!
Foça’da, 24 Kasım Öğretmenler Günü dolayısı ile kutlama etkinlikleri gerçekleştirildi.
Soyer: İdam sehpasına çıkarsalar aynı şeyi söyleyeceğim!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’e açılan soruşturmalar nedeniyle ...
"Botanik EXPO’yu fırsat olarak kullanalım"
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Çin Halk Cumhuriyeti'nin ...
 
Çiğli Belediyesi'nden öğretmenlere anlamlı hediye
Çiğli Belediyesi, 24 Kasım Öğretmenler Günü kapsamında ilçedeki devlet ...
Büyükşehir'de kardeş kent Xiamen günü!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Çin Halk Cumhuriyeti'nden ...
2026 Avrupa Gençlik Başkenti unvanı için geri sayım!
İzmir’in de finale kalan adaylar arasında yer aldığı 2026 Avrupa Gençlik ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
CHP İzmir ve Büyükşehir’de görünen o ki…
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri