POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Kamu işçilerinin toplu sözleşmesinde flaş gelişme!
Kamu işçilerinin toplu sözleşmesinde flaş gelişme!
AFAD duyurdu: Ege Denizi'nde deprem!
AFAD duyurdu: Ege Denizi'nde deprem!
Türkiye'nin en sıcak ili oldu: 51 derece ile rekor kırdı
Türkiye'nin en sıcak ili oldu: 51 derece ile rekor kırdı
Akşener sözlerine Anahtar Parti'den 'yalanlama'
Akşener sözlerine Anahtar Parti'den 'yalanlama'
23 Temmuz 2025 Çarşamba - 10:31

Tüketici güven endeksi temmuzda düştü

Tüketici Güven Endeksi Temmuz 2025’te yüzde 1,8 düşerek 83,5 seviyesine geriledi. Endeksin 100’ün altında olması, tüketicilerin ekonomik beklentilerinin kötümser olduğunu gösteriyor.

Tüketici güven endeksi temmuzda düştü

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası işbirliğiyle hazırlanan verilere göre, Tüketici Güven Endeksi, Temmuz 2025’te bir önceki aya göre yüzde 1,8 azalarak 85,1'den 83,5'e düştü. Endeksin 100’ün altında olması, tüketici güveninde kötümser durumu işaret ediyor.

TÜM ALT KALEMLERDE DÜŞÜŞ GÖRÜLDÜ

Tüketici güven endeksini oluşturan dört alt endeksin tamamında temmuz ayında azalma yaşandı:

Mevcut dönemde hanenin maddi durumu endeksi, haziran ayında 69,3 iken Temmuz’da 68,2’ye gerileyerek yüzde 1,6 azaldı.

Gelecek 12 aylık dönemde hanenin maddi durum beklentisi endeksi 85,8’den 84,6’ya düştü; bu kalemdeki düşüş oranı yüzde 1,4 olarak kaydedildi.

Gelecek 12 aylık dönemde genel ekonomik durum beklentisi, Haziran’da 82,4 iken Temmuz’da 79,0’a gerileyerek yüzde 4,2 oranında azaldı. Bu, en yüksek düşüş oranı olarak dikkat çekti.

Gelecek 12 aylık dönemde dayanıklı tüketim mallarına harcama yapma düşüncesi endeksi ise 102,6’dan 102,3’e gerileyerek yüzde 0,3’lük bir düşüş gösterdi.

TÜKETİCİ GÜVEN ENDEKSİ NE SÖYLÜYOR?

Tüketici güven endeksinin 0 ile 200 arasında değer alması, tüketicilerin mevcut ve gelecekteki ekonomik koşullara dair algılarını ölçmeye yarayan bir ölçek sistemidir. Endeksin 100’ün üzerinde olması tüketicilerin ekonomik gidişata dair iyimser olduğunu, 100’ün altında olması ise ekonomik beklentilerin olumsuz ve güvensiz olduğunu gösterir. 0’a yaklaştıkça kötümserlik artarken, 200’e yaklaştıkça tüketicilerin ekonomik koşullara olan güveni en üst düzeye çıkar. Bu aralık, ekonomik karar alıcılar için toplumdaki genel ekonomik algıyı sayısal olarak değerlendirme imkânı sunar.

 
İzmir'de mahkemeden emsal niteliği taşıyan kanser ilacı kararı!
 
Altınordu’nun genç kalecisi Süper Lig'de
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yerli turistin tatil adresi arkadaş ve akraba evi
Ocak-Mart 2025 döneminde yurt içinde seyahate çıkan 10,7 milyon kişi, ...
Haziranda 15 yaşlı, iş kazasında yaşamını yitirdi
Derin Yoksulluk Ağı 2024 yılına dair yaşlı yoksulluğu raporunu yayınladı. ...
Su ürünleri ihracatı 973 milyon doları aştı
Türk su ürünleri sektörü, yılın ilk yarısında ihracatı geçen yılın aynı ...
 
2025'te ele geçirilen kaçak sigara sayısı açıklandı!
Ticaret Bakanlığı Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü ekipleri bu yıl 6 ...
Araçlarda ÖTV değişti... Kanun teklifi Meclis'ten geçti
Milyonlarca vatandaşı ilgilendiren torba yasa teklifleri Meclis'ten geçti. ...
Kamu işçisine son zam teklifi açıklandı!
Kamu işçisinin zam pazarlığında artık son dönemece girildi. Hükümet, üçüncü ...
 
Bir sigara grubuna temmuz ayı içinde ikinci zam!
JTI sigara grubuna 3 Temmuz’daki zammın ardından ikinci kez zam geldiği duyuruldu.
İzmir'de konut satışları uçtu!
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre 2024 yılı Haziran ayında ...
Mehmet Şimşek'ten 'asgari ücrete ara zam' yanıtı!
AK Parti’nin Kızılcahamam kampında milletvekillerinin asgari ücrete ara ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
Parti içi yarış başlıyor: 'Olağan’ öngörüler!
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye İletiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri