POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Sağlık Bakanı Memişoğlu: 37 bin kadro açıyoruz
Sağlık Bakanı Memişoğlu: 37 bin kadro açıyoruz
Macron'dan Putin'e: Yalan söylemeyi bırakması gerek!
Macron'dan Putin'e: Yalan söylemeyi bırakması gerek!
Narin Güran cinayeti davasında ikinci duruşma
Narin Güran cinayeti davasında ikinci duruşma
Kütahya'da peş peşe depremler!
Kütahya'da peş peşe depremler!
21 Nisan 2025 Pazartesi - 15:30

Üç yıl sonra bir ilk: Dolar resmen çakıldı

ABD Başkanı Trump’ın Fed Başkanı Powell’ı görevden alma girişimlerine yönelik tartışmaları, dolara değer kaybettirdi. Dolar, yatırımcı güveninin sarsılmasıyla birçok para birimi karşısında sert şekilde düşerek, 3 yılın en düşüğüne geriledi.

Üç yıl sonra bir ilk: Dolar resmen çakıldı

Beyaz Saray Ekonomi Danışmanı Kevin Hassett, Cuma günü yaptığı açıklamada ABD Başkanı Donald Trump yönetiminin ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell’ı görevden alıp alamayacağını araştırmaya devam ettiğini söyledi. Trump ise bir gün önce Powell’ın görevden alınmasının "yeterince hızlı gerçekleşemediğini" belirterek faiz indirimleri çağrısını tekrarlamıştı.

İSVİÇRE FRANGI KARŞISINDA 10 YILIN DİBİNDE

Dolar, İsviçre frangı karşısında 0,80695 seviyesine kadar gerileyerek son 10 yılın en düşük seviyesine indi.

Japon yeni karşısında ise 140,44 ile yedi ayın en düşüğüne geriledi. Euro, 1,1533 dolarla üç yılın zirvesine yükseldi.

Sterlin yüzde 0,5'in üzerinde artışla 1,3380 dolara yükselerek 1 Ekim’den beri en yüksek seviyeyi gördü.

Trump’ın uyguladığı gümrük tarifeleri ve ticaret politikalarındaki belirsizlikler, yatırımcıların ABD varlıklarından çıkış yapmasına yol açtı. Bu durum da doların genel anlamda zayıflamasına neden oldu. Dolar endeksi (DXY), diğer para birimleri karşısında yüzde 0,7 düşerek 98,267 ile son üç yılın en düşük seviyesine geriledi.

Stratejist Cüneyt Paksoy, yaptığı değerlendirmede, yeni yıla girerken euro/dolar paritesinde böyle bir yükselişi kimsenin beklemediğini belirtti. Dolar endeksinin 98 seviyelerine gerilemesinin dolaylı olarak avro/dolar paritesini 1,15 bandına yükselttiğini ifade eden Paksoy, bunun çok kısa bir süre içinde gerçekleşmesinin dikkati çektiğini söyledi.

Paksoy, "Euro/dolar paritesinin yükselişindeki en büyük etken Trump'ın tarife süreciyle başlattığı daha sonra farklı başlıklarla desteklenen olağan dışı bir döneme geçişimizdir." dedi.

Donald Trump'ın, başlattığı tarife kriziyle bazı kazanımlar elde etmek istediğini kaydeden Paksoy, ancak işlerin ABD ekonomisinin lehine gerçekleşmediğini aktardı.

Paksoy, ABD içinde de Trump'a karşı bir cephe oluşmaya başladığını dile getirdi. Kurumlardan ve bireylerden Trump'ın politikalarının uzun vadede ABD'ye zarar vereceğine dair açıklamalar geldiğini belirten Paksoy, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Yani birçok eyalette, ABD'de Trump karşıtı gösteriler yapıldığını global basından gözlemliyoruz. Dolayısıyla Trump ciddi bir başarı ile başkan olmasına rağmen kendi hane halkından, kendi vatandaşından beklediği desteği şu an henüz alabilmiş değil. Yani politikaların beklediği sonuçları henüz gerçekleşmedi. Oluşturduğu süreç her ne kadar 3 ay için ötelense de ciddi tepkilere sebep oldu. Japonya'dan yani dünyanın majör ülkelerinden çok ciddi tepkiler gördü. Bu da ABD için bir sıkıntı oluşturdu."

 

 
İzmir milletvekilinden Yerlikaya’ya ‘Alsancak Limanı’nda uyuşturucu trafiği’ soruları!
 
Reklam Kurulu'ndan sahte indirimlere ceza
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bakanlık 40 bin mükellefi riskli buldu
Hazine ve Maliye Bakanlığı Vergi Denetim Kurulu (VDK), geçen seneki hesap ...
Akaryakıta bir zam daha geliyor!
Geçtiğimiz haftanın son iş gününde 82 kuruş, perşembe günü ise 94 kuruşluk ...
Merkez Bankası faiz kararını açıkladı
Merkez Bankası, politika faizini yüzde 42,5'ten yüzde 46'ya yükseltti. ...
 
İzmir’de suya zam! İşte yeni tarife
İZSU Genel Müdürlüğü başta tüketilen elektrik olmak üzere girdi maliyetlerindeki ...
Tabela değişiyor: Benzine zam geldi
Benzinin litre fiyatına gece yarısından itibaren geçerli olmak üzere 94 kuruş zam geldi.
İzmir’de konut satışında artış! İlk sırada o ilçe var
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre 2024 yılı Mart ayında ...
 
Bakan Şimşek'ten kripto para uyarısı
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'ten kripto hizmet sağlayıcıları ...
Benzine zam geliyor: Tabela değişecek!
Benzinin litre fiyatına perşembe gününden itibaren 1 lira civarında zam bekleniyor.
ATM'lerde para çekme limiti değişti!
Yüksek enflasyon ve artan nakit talepleri, bankacılık sektörünü yeni hazırlıklara ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
CHP İzmir’de ‘başkanvekili krizi’nin anatomisi!
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye İletiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri