POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Merkez Bankası yılın son faiz kararını açıkladı
Merkez Bankası yılın son faiz kararını açıkladı
Tutuklanan Mehmet Akif Ersoy'un ifadesi ortaya çıktı
Tutuklanan Mehmet Akif Ersoy'un ifadesi ortaya çıktı
Güllü’nün kızı Gürcistan ya da Fransa’ya kaçacakmış
Güllü’nün kızı Gürcistan ya da Fransa’ya kaçacakmış
Trabzonspor - Beşiktaş derbisinin hakemi belli oldu!
Trabzonspor - Beşiktaş derbisinin hakemi belli oldu!
11 Aralık 2025 Perşembe - 11:52

Uzmanı uyardı: 'İzmir'de sel ve su baskınları devam edecek'

Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Koray Çetin Önalan, İzmir'de yağmur sonrası yaşanan sel ve su baskınlarının, yazın çıkan orman yangınlarının sonucu olarak beklenen ikincil afetler olduğunu belirterek, "Yağışlı mevsimin sonuna kadar seller ve su baskınları devam edecek" dedi.

Uzmanı uyardı:  İzmir de sel ve su baskınları devam edecek

Kentte sağanak sonrasında birçok ilçede sel, su baskınları ve taşkınlar oluyor. Kentteki sel ve su baskınlarının orman yangınları sonrası beklenen ikincil afetler olduğuna dikkati çeken Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Koray Çetin Önalan, “Geçen yaz bölgemizde yaşanan orman yangınları bitki örtüsüne çok ciddi hasar verdi. İzmir'de Seferihisar, Çeşme, Dikili ve Foça ilçeleri geçen yıl yangınlardan çok zarar gördü. Yağışların başlamasıyla birlikte özellikle bu bölgelerde taşkınlar, su baskınları, seller çok dikkat çekici bir noktaya geldi. Yangından zarar gören bölgedeki akaçlama alanları, kuru dere yatakları yağmurlar sonucunda sele neden oluyor. Orman alanlarının ve dere yataklarının ciddi bir biçimde ıslah edilmesi gerekiyor. Eğer orman olmaz, dere akacak yeri bulamazsa faturası kentlere sel olarak geri dönüyor. Daha kışa yeni girdik. Yağışlı mevsimin sonuna kadar seller ve su baskınları devam edecek" diye konuştu.

Önalan, ormanlarda ağaçların yok olmasının sel ve su baskınlarının yanı sıra erozyona neden olarak çok ciddi toprak kaybına yol açtığını da söyledi.

'HER YERE BETON VE ASFALT DÖKERSEK KENTLERDE SELLERLE BAŞA ÇIKAMAYIZ'

Kentlerde asfaltın yoğun kullanılmasının da su baskınlarına temel oluşturduğunu vurgulayan Önalan, "İzmir başta olmak üzere birçok kentte yağmur sonrasında çok ciddi su baskınları yaşanmasının ana nedenlerinden birinin de kent içinde asfaltı yoğun kullanmak. Kent içinde yağan yağmur sularının bir kısmı akışa geçerken, bir kısmının da yer altına gitmesi gerekiyor. Ancak kent içinde asfaltı ve betonu çok sık kullanmak geçimsizliğe neden oluyor. Yağmur suları aşağıya doğru süzülmüyor. Geçirimsizlikten dolayı yağmur suyu birikiyor ve gidecek yer bulamıyor. Her yer asfalt olduğu için su baskınları kaçınılmaz hale geliyor. Her yere beton ve asfalt dökersek kentlerde sellerle başa çıkamayız" ifadelerini kullandı.

Kentin içerisindeki ara yollarda asfalttan ziyade suyu yer altına geçirebilecek malzemeler kullanılması gerektiğini dile getiren Önalan, "Peyzajda ve yol yapımında kilit taşları, geçirimli özel malzemeler kullanılabilir. Suyun bir kısmı akışa geçerken bir kısmı da yer altına doğru süzülmeli ki su ve sel baskınlarını yaşamayalım" dedi.

'YAĞMUR SULARI TAMAMEN BOŞA GİDİYOR'

Kentte yağmur suyu altyapısının yetersiz olduğunu, en kısa sürede yenilenmesi gerektiğini belirten Önalan, “Yağmur suları tamamen boşa gidiyor. Derelere karışıyor, derelerden de denize akıp gidiyor. Yağmur sularının da barajların ötesinde kent içerisinde ve çevresinde belli noktalarda depolanması gerekiyor. Depolanan yağmur sularını peyzajda, sulamada, kullanma suyunda, temizlikte çok rahat kullanabiliriz" diye konuştu.

Önalan, "Yağmura karşı da altyapımızın çok güçlü olması lazım ki yağmur sularını drene edebilelim. Yağmur sularını, altyapı ve yollarla birlikte düşünerek ciddi bir çalışma yapmamız lazım. Her yeri asfalt yaparak, suyun düşey yönde süzülmesini engelliyor ve akışa geçmesini sağlıyoruz. Bu da su baskınlarında bir etken olarak karşımıza çıkıyor" ifadelerini kullandı. (DHA)

 
Karabağlar'da afetlere hazırlık hamlesi
 
Karşıyaka Stadı'nın projesi güncellenecek!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'de DEAŞ operasyonu!
DEAŞ terör örgütüne finans sağlayan, sosyal medya hesapları üzerinden ...
Kızı, Güllü'yü camdan itip 'Hadi bay bay' demiş!
Şarkıcı Güllü'nün yaşamını yitirdiği olaya ilişkin raporda, kızı Tuğyan ...
Balıkesir Sındırgı'da deprem: İzmir'de de hissedildi
Balıkesir'in Sındırgı ilçesinde 4,9 büyüklüğünde deprem meydana geldi. ...
 
11 Aralık Perşembe günü İzmir'de hangi ilçelerde su kesintisi yaşanacak?
İZSU, 11 Aralık Perşembe günü İzmir'de planlı su kesintisi yaşanacak ilçeleri ...
Fabrikada yangın paniği!
İzmir'in Kemalpaşa ilçesinde kompozit malzeme üreten bir fabrikada çıkan ...
Cinayetten hükümlüydü... Yorgan arası katil!
Aydın'ın Kuyucak ilçesinde, hakkında kasten öldürme suçundan 8 yıl 4 ay ...
 
Yangın faciası: 2 çocuk can verdi, 2'si yaralı!
İstanbul Pendik'teki bir evde henüz belirlenemeyen bir nedenle çıkan yangında ...
Mehmet Akif Ersoy dahil 4 kişi tutuklandı!
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen uyuşturucu operasyonunda ...
Kuyumcu vurgununda kaçış İzmir’de bitti
İstanbul Büyükçekmece’de iddiaya göre, 5 ay önce kuyumcu dükkanı açıp ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
CHP MYK'nın İzmir fotoğrafı!
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye İletiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri