POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Tartıştığı kişileri öldürüp intihar etti!
Tartıştığı kişileri öldürüp intihar etti!
'Erdoğan'ın 'Hazmedemedi' sözlerini üzerime almıyorum'
'Erdoğan'ın "Hazmedemedi" sözlerini üzerime almıyorum'
'Cumhur İttifakı devam edecektir, bizde çatlama olmaz'
'Cumhur İttifakı devam edecektir, bizde çatlama olmaz'
Yeniden ibadete açıldı: 79 yıl sonra ilk bayram namazı kılındı
Yeniden ibadete açıldı: 79 yıl sonra ilk bayram namazı kılındı
23 Mayıs 2024 Perşembe - 13:30

Uzmanından çöl tozu uyarısı, maske çağrısı!

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, Kuzey Afrika kaynaklı toz taşınımıyla solunum yolları hastalıklarında bulaş hızının yükseldiğini söyledi.

Uzmanından çöl tozu uyarısı, maske çağrısı!

Şener, AA muhabirine, yaz öncesi azalan grip gibi solunum yolları enfeksiyonlarında, Türkiye'de de etkili olan toz taşınımı gibi iklimsel kaynaklı artış gözlemlediğini anlattı.

Son günlerde burun akıntısı, burun tıkanıklığı, gözde yaşarma, sulanma, genizde tıkanıklık, kuru öksürüğün yanı sıra viral enfeksiyon şikayetiyle hastanelere başvuru olduğunu dile getiren Şener, "Bu dönemde enfeksiyon hastalıklarının sık görülmesinin temel sebebi aslında toz taşınımıyla partiküllerin havada kalma potansiyeli. Yani havada kalan toz parçacıklarına yapışan virüsler kişiden kişiye daha erken periyotta daha uzun mesafelerde taşınabiliyor. Yani partiküllerle viral enfeksiyonların taşınımı birlikte oluyor. Dolayısıyla bu açıdan dikkat etmek gerekiyor." diye konuştu.

Alerjik şikayetler ile viral enfeksiyonların karıştırıldığını hatırlatan Şener, bu iki hastalığın birbirinden ayırt edilmesinin kolay olduğunu belirtti.

Alerjik hastalıklarda gözlerde yanmanın, burun akıntısı ve hapşırmanın daha çok yaşandığına dikkati çeken Şener, şunları kaydetti:

"Viral enfeksiyonlarda geniz sarkıntısı, geniz tıkanıklığı ve gözlerde sulanma, yanma gibi tabloları daha az görüyoruz. Bunları daha çok belli belirsiz olan ateş, eklem ağrıları, kas ağrılarını ve beraberinde de hastalarda kuru öksürük görüyoruz. Alerjik tablolarda gün içerisinde alerjiye maruz kalma şikayetlerinde ciddi anlamda alevlenmeler artmalar meydana geliyor. Bu da bizim için önemli bulgulardan bir tanesi. Viral hastalıklarında ise şikayetlerde herhangi bir dalgalanma olmaz. Gündüzleri ve gece aynı şikayetler devam eder. Alerjik tabloda ise şikayetlerde artma, gözlerde yanma, batma, ağızda ve burunda sulanma veya akıntılar daha belirgin meydana gelir."

- Maske önerisi

Şener, toz taşınımının yoğun olduğu bölgelerde solunum yolu enfeksiyonları ve alerjik hastalıklardan korunmak için mutlaka maske takılması gerektiğini söyledi.

Yaşlı kişilerin hastanelerde ve toplu taşımaları kullanırken mutlaka maske kullanması gerektiğini vurgulayan Şener, "Kuzey Afrika kaynaklı toz taşınımıyla solunum yolları hastalıklarındaki bulaş hızı yükseldi. Eğer maske takamıyorsanız toz ve alerjiyle vücuttan ve gözden özellikle belli yerlere uzak tutmak için aralıklarla yüzümüzün sadece suyla yıkamak dahi yeterli olabilir. Akciğerlerinde kronik hastalığı olanların özellikle bu dönemlerde ekstra dikkat etmesi lazım. Çünkü bu hastalığın alevlenmesi hem viral enfeksiyonlarla hem de taşınan toz ve problemlerle de daha sık gördüğümüz bir şey. Birbirinden ayırt etmek için mutlaka hastanelere başvurmak gerekiyor." dedi. (AA)

 
Karşıyaka'da Ergüllü adaylık kararını açıkladı!
 
Bisikletli çocuklar ölüm kalım savaşında!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Genç Bilet’24 başvuruları başladı
İzmir Büyükşehir Belediyesi, bu yıl İzmir'de bulunan gençlere 36 bin sinema, ...
430 gramlık bebeğe İzmir'de kalp ameliyatı!
İzmir'de 430 gram doğan prematüre bebek, dünyaya geldikten bir gün sonra ...
Yaz aylarında tüketilmesi gereken 6 meyve
Yaz mevsimi yalnızca deniz, kum ve güneşten ibaret değil. Yaz aylarına ...
 
Hasta randevu sisteminde yeni dönem başlıyor!
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, MHRS'de onaylı randevu döneminin 13 Mayıs ...
SGK geri ödeme listesine 47 ilaç daha alındı
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) 8'i yenillikçi kanser ilacı olmak üzere 10'u ...
Yaz öncesi hayati 'dondurma' uyarısı!
Gıda Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Toprak, yüksek kalsiyum ...
 
Tugay da oy kullandı: Tabip Odası'nda yeni dönem!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, İzmir Tabip Odası'nın ...
36 bin sözleşmeli sağlıkçı istihdam edilecek!
Sözleşmeli 36 bin sağlık personeli istihdamı kapsamındaki sağlık birimlerinin ...
İzmir'e sağlık turizminde pastadan aslan payı!
İzmir, Türkiye'nin sağlık turizmi alanındaki pastasından en önemli pay ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
Cemil Tugay’la A’dan Z’ye siyaset… Çarpıcı mesajlar!
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri