POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT RESMİ REKLAM TÜMÜ
Hatay Depremzede Derneği'den 3. yıl raporu
Hatay Depremzede Derneği'den 3. yıl raporu
Fenomen Mükremin Gezgin tutuklandı!
Fenomen Mükremin Gezgin tutuklandı!
Böcek ailesinin ölümüne ilişkin iddianame tamamlandı
Böcek ailesinin ölümüne ilişkin iddianame tamamlandı
Flaş açıklama: Umut hakkı konusunda uzlaştık!
Flaş açıklama: Umut hakkı konusunda uzlaştık!
4 Şubat 2026 Çarşamba - 17:56

‘Vatandaşlık maaşı’nda detaylar ortaya çıktı!

Kamuoyuna “Vatandaşlık maaşı” olarak yansıtılan Gelir Tamamlayıcı Aile Destek Sistemi’nde detaylar netleşiyor. Birkaç ay içerisinde pilot bölgelerde başlatılması planlanan uygulama için her il ve ilçe için farklı ‘eşik gelir’ belirlenecek. Eşik gelir için asgari ücretin belirleyici olacağı öne sürülüyor.

‘Vatandaşlık maaşı’nda detaylar ortaya çıktı!

İktidar, "eşik gelir" olarak belirlenecek miktarın altında kalan hanelerin desteklenmesi amacıyla hazırlanan ve "vatandaşlık maaşı" olarak nitelendirilen Gelir Tamamlayıcı Aile Destek (GETAD) Sistemi'ni pilot olarak uygulamaya hazırlanıyor. İl ve ilçelere göre değişecek olan "eşik gelir"in nasıl belirleneceği ve hangi kriterlere göre verileceğine ilişkin Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı çalışma yürütüyor. Mevcut sosyal yardım programlarına entegre yürütülecek sistemle ilgili yasal düzenlemelere de gidilecek.

AKP’li kaynaklardan alınan bilgiye göre, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz Başkanlığında, GETAD sistemi ile ilgili çalışma yürütülüyor. Bu sistem, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları aracılığıyla yürütülen sosyal yardımlarına da entegre edilerek uygulanacak. Birkaç ay içinde uygulanmaya başlanması planlanan sistemin genel hatları belirlendi.

HANEDE ÇALIŞAN OLSA DA VERİLECEK

GETAD uygulaması yerleşim birimlerinin sosyal ve ekonomik yapısına göre il ve ilçelere göre farklılık gösterebilecek. Her il veya ilçenin sosyal ve ekonomik yapısına göre "eşik gelir" belirlenecek ve bu miktarın altında kalanlara destek verilecek. Hane bazlı olarak sağlanacak destek, hanede çalışan olsa bile verilecek. Eğer hanenin geliri belirlenen "eşik gelir" miktarının altında kalıyorsa "eşik gelir" düzeyine çekilecek. Bu destek kira, gıda, enerji, ısınma veya nakit şeklinde yapılacak.

EŞİK GELİR: ASGARİ ÜCRET!

Bu kapsamda eşik gelir için asgari ücretin de belirleyici olabileceği belirtiliyor. Böylece geliri asgari ücretin altında kalan hanelerde gerekiyorsa destekle asgari ücrete tamamlanması; asgari ücret geliri olup kirada oturanlara kira desteği sağlanması gibi seçenekler üzerinde çalışılıyor. Bir hanede asgari ücret geliri olsa bile destek verilecekse çocuk sayısı veya hanede yaşayan kişi sayısı da göz önünde bulundurulacak.

Her ilde geçim düzeyi ve ilin bulunduğu bölgenin iklim, ekonomik koşulları farklılık göstereceğinden eşik gelirin tüm ülke için aynı düzeyde olmayacağı, bölgelere veya illere göre farklılık göstereceği belirtiliyor.

ISINMA, GIDA, KİRA, ENERJİ DESTEĞİ GÜNDEMDE

Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, hangi şehirlerde ne tür yardım yapılabileceği konusunda çalışmalarını sürdürüyor. Bu kapsamda örneğin Ağrı ile Antalya veya Şırnak ile İstanbul'da iklim, ekonomik ve sosyal yapı açısından ihtiyaçlar ve o yerleşim biriminin özellikleri göz önünde tutularak, ısınma, gıda, kira, enerji desteği gibi destekler sağlanacak.

GETAD'a başvurular beyan üzerine olacak veya incelemeler sonucu ihtiyacı olduğu belirlenen kişiler programa dahil edilecek.

PİLOT UYGULAMA BİRKAÇ AY İÇİNDE BAŞLAYACAK

Pilot uygulama birkaç ay içinde ülke genelinde belirlenecek lokal bölgelerde başlanacak. Uygulamanın gelecek yıl tüm Türkiye'de yaygınlaştırılması hedefleniyor.

Yetkililer "Amacımız asgari ücretli ama çok çocuklu, emekli ama hiç çocuğu yok evde iki kişi yaşıyor. Evi kirada ama asgari ücretle çalışıyor, bu gibi durumda olanlar için kriter belirleniyor. Amacımız gerçekten ihtiyaç sahibi olanlara ulaşabilmek ama ihtiyacını da ona göre desteklemek, kiraysa kira, gıdaysa gıda, nakitse nakit. Önemli olan o ilin geçim standardını yakalamak ve değişkenlikleri de göz önünde bulundurmak. Bu kimi ilde kira olur, kimi ilde gıda olur. İl ve ilçe bazlı olacak. Hangi bölgede neye ihtiyaç var bunlar üzerinde çalışmalar sürüyor. Şu andaki sosyal yardım programlarıyla ilgili düzenlemeler yeterli ama gerekirse yasal düzenlemeler de yapılacak" bilgisini aktardı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Plan ve Bütçe Komisyonu'nda bütçe görüşmeleri sırasında yaptığı açıklamada, “Bu yeni destek modelimiz özü itibarıyla bir eşik gelirin altında kalan aileleri destekleyici bir model olacak ama istihdam piyasalarından caydırıcı nitelikte de olmayacak. Bu genel kavramsal çerçeve içinde yeni bir sistemi de ülkemize kazandıracağız. Sosyal yardım alanında yapısal bir reformu da hayata geçirmiş olacağız. Bu sistemin pilot uygulamasını önümüzdeki yıl başlatacağız birkaç ilimizde. 2027 yılında ise tüm ülkeye yaymayı planlıyoruz” açıklamasında bulunmuştu. (ANKA)

 
Flaş açıklama: Umut hakkı konusunda uzlaştık!
 
Böcek ailesinin ölümüne ilişkin iddianame tamamlandı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
BDDK'dan kredi kartı limitlerine yeni düzenleme
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), kredi kartı limitlerine ...
'Ekonomik programda son aşamaya girildi'
Bakan Şimşek, Suudi Arabistan tarafından yapılacak 2 milyar dolarlık enerji ...
Ekmek ve simit fiyatlarında yeni dönem
Ekmek ve simit fiyatlarının belirlenmesine ilişkin yönetmelikte değişiklik ...
 
Fark ödemeleri emeklilerin hesabına yattı
Milyonlarca emekliyi ilgilendiren en düşük emekli maaşı alan ya da yılbaşında ...
Motorine zam geldi: İşte güncel fiyatlar
Motorine 20 kuruşluk zam yansıtıldı. Brent petrol fiyatlarındaki hareketlilik, ...
Emekliler İzmir'de isyan etti: Geri adım atmayacağız!
En düşük emekli maaşının 20 bin lira olarak açıklanmasına tepki gösteren ...
 
70 yaşındaki emekli gözyaşları içinde anlattı: Geçinmek için çöp topluyorum!
TÜİK’in 2026 yılı ocak ayı enflasyon verilerine tepki gösteren emekliler, ...
Şubat ayı kira artış oranı belli oldu
Enflasyon verilerinin açıklanmasıyla birlikte şubat ayı kira artış oranı ...
Emekli ve memurun ilk zam oranı netleşti
TÜİK verilerine göre enflasyon, ocakta aylık bazda yüzde 4,84, yıllık ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
Rıfat Nalbantoğlu sessizliğini bozdu
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye İletiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri