İzmir Ticaret Odası'nda (İZTO), 5 Haziran 2018 tarihinde yayınlanan taşınmaz ticareti hakkında yönetmelik ile ilgili bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Moderatörlüğünü Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Başkanı Hakan Akdoğan'ın yaptığı toplantıda yönetmeliğin amacı hakkında bilgi veren Ticaret Bakanlığı Daire Başkanı Soner Kaya, mesleğe itibar kazandırmayı hedeflediklerini dile getirdi. Kayıt dışı çalışanların azaltılması açısından yönetmeliğin büyük önem taşıdığını kaydeden Kaya, "Koltuğunun altına ajanda alan herkes emlak danışmanlığı yapıyor. Kayıt dışı çalışanların sektörden temizlenmesini istiyoruz. Eğitim zorunluluğu getirilerek nitelikli insan kaynağı oluşturulmalı. Sektörümüzde hizmet ön planda. Taşınmaz ticaretin güvenli bir şekilde gerçekleştirilmesini hedefliyoruz. Hizmet kalitesine bağlı olarak tüketici memnuniyeti arttırılmalı" diye konuştu.
MAĞDURİYETLER AZALACAK
Yönetmeliğin tüm tarafların görüşleri alınarak çıkarıldığını söyleyen İzmir Ticaret İl Müdürü Şahin Ersü de sahada karşılaşılabilecek sorunlarla ilgili meslek kuruluşlarıyla temas halinde olduklarını belirtti. Yönetmeliğin daha sağlıklı uygulanarak kayıt dışılığın önüne geçmeyi hedeflediklerini belirten Ersü, şöyle konuştu:
"İzmir'de gözlemlediğimiz kadarıyla bu sektörde yaklaşık 5 bin civarında kayıt dışı çalışan var. Meslek odalarına kayıtlı yaklaşık 3 bin 200 üye bulunurken diğerleri oturdukları yerden bu işleri yapıyor. Kayıt dışı taşınmaz ticaretine bağlı olarak birçok sorun yaşanıyor ve bu sorunlar tüketici hakem heyetlerine yansıyordu. Problemlerin çözümü için tüketici mahkemelerine gidiliyordu. Ama bu iş kayıt altına alındıktan sonra mesleki ahlak kurallarına ve ticaret hükümlerine göre işlem yapılacağından bu sorunların asgariye düşeceğine inanıyoruz."
Yeni yönetmeliğin ardından emlak bürosu açmanın zorlaşmayacağını belirten Müdür Şahin Ersü, yönetmeliğin şartlarına uyan ve ticaret yapmak isteyen herkesin büro açabileceğini ifade etti. Kayıt dışı çalışanların denetlenebilmesi için yasal bir alt yapı bulunmadığını anlatan Ersü, yönetmelik kapsamında getirilen mesleki yeterlilik belgesi zorunluluğu ile denetimlerin artacağını söyledi. Kayıt dışı ticarete bağlı olarak yaşanan sorunlar hakkında bilgi veren Ersü, "Yapılan sözleşmelerde satışa veya kiralanmasına aracılık ettikleri yerle ilgili hiçbir teknik bilgi yer almıyordu. Aracı hiçbir taahhütte bulunmadığını iddia ediyor ve müşteri mağduriyet yaşıyordu. Gayrimenkul danışmanlığı yapan kişinin örtülü ayıplarla ilgili hiçbir sorumluluğu yoktu. Vatandaş ancak taşınma işlemi bittikten sonra ayıplı hizmetleri görüyordu. Bu nedenle tüketici hakem heyetlerinde yoğunluk yaşanıyordu. Bu şikayetlerin azalmasını hedefliyoruz" diye konuştu.
ÜYELERE ÜCRETSİZ EĞİTİM
İZTO 49. Emlak Danışmanlığı Faaliyetleri Grubu Meslek Komitesi Başkanı Neşet Birlik de konuşmasında sektörün yasal alt yapıya kavuşması gerektiğini söyleyerek yönetmeliğin bu sürece katkı sağlayacağını ifade etti. Taşınmaz ticaretinin güvenli bir ortamda yapılması ile haksız rekabet ve kayıtdışılık önleneceğini savunan Birlik, mesleğe itibar kazandırılması için oda olarak 6 aylık ücretsiz eğitim programı hazırladıklarını dile getirdi. (DHA)
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |