POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Beşiktaş'ta yol ayrımı: Bir veda daha!
Beşiktaş'ta yol ayrımı: Bir veda daha!
Enflasyon açıklandı: Emekli ve memur zammı netleşti!
Enflasyon açıklandı: Emekli ve memur zammı netleşti!
ENAG, haziran enflasyonunu açıkladı!
ENAG, haziran enflasyonunu açıkladı!
Dünya turuna çıkmıştı: Özel jet düştü!
Dünya turuna çıkmıştı: Özel jet düştü!
2 Temmuz 2025 Çarşamba - 11:54

Yenidoğan çetesi davasının duruşması başladı

İstanbul’da hasta bebekleri anlaşmalı özel hastanelere sevk ederek ölümlerine neden oldukları iddia edilen "yenidoğan çetesi" davasının duruşması devam ediyor. 19’u tutuklu 57 sanık arasında yer alan doktor Fırat Sarı’nın da yargılaması sürerken, mahkeme sanık savunmalarını almaya devam ediyor.

Yenidoğan çetesi davasının duruşması başladı

İstanbul'da bebek acil hastalarını önceden anlaştıkları özel hastanelerin yenidoğan ünitelerine sevk edip ölümlerine neden oldukları ve haksız kazanç sağladıkları öne sürülen 19'u tutuklu 57 sanığın yargılandığı davanın duruşması devam ediyor.

Bakırköy 22. Ağır Ceza Mahkemesince adliyenin konferans salonunda yapılan duruşmada, organize suç örgütü elebaşı olduğu iddia edilen doktor Fırat Sarı'nın da aralarında bulunduğu tutuklu 15 sanık ile bazı tutuksuz sanıklar, müştekiler ve taraf avukatları hazır bulundu.

Bazı tutuklu ve tutuksuz sanıklar ise duruşmaya Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katıldı.

Basın mensuplarının da takip ettiği duruşmanın yapıldığı salonda polis ekiplerince yoğun güvenlik önlemi alındı.

Duruşmada bazı sanık avukatlarının beyanlarının alınmasına devam ediliyor.

NE OLMUŞTU?

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan 1399 sayfalık iddianamede, sanık doktor Fırat Sarı'nın elebaşı olduğu suç örgütünün sevk ve idaresini sanık doktor İlker Gönen ile 112 Acil Çağrı Merkezi ambulans şoförü Gıyasettin Mert Özdemir'in yaptığı belirtiliyor.

İddianamede, suç örgütünün esas amacının, işletmesini devraldıkları yenidoğan yoğun bakım ünitelerinin 112 sevk sistemini bertaraf edip doluluğunu sağlamak, hastaların basamaklarıyla oynama yapıp, Sosyal Güvenlik Kurumundan (SGK) üst sınırda ödeme almak olduğu kaydediliyor.

Sanıklarca hasta bebeklerin durumunun olduğundan daha ağır gösterildiği, olması gerekenden daha uzun süre yatışlarının sağlandığı belirtilen iddianamede, bu şekilde SGK'den yüksek ücret tahsil edildiği ve bazı hasta yakınlarından fazla para alındığı anlatılıyor.

Bebek hastaların, uygun sağlık hizmeti almasını sağlayacak hastanelere sevki yerine şüphelilerin seçtiği, örgüt adına karlı görünen hastanelere yatırıldığı bildirilen iddianamede, karın büyük kısmının sağlık çalışanı olan örgüt üyesi sanıklarla paylaşıldığı ifade ediliyor.

Esas amacın, bebeklerin sağlık durumunun iyileştirilmesi yerine maddi açıdan en fazla kazancın elde edilmesi olduğu iddianamede yer alıyor.

İSTENEN CEZALAR

İddianamede, sanıklar Fırat Sarı ve İlker Gönen için 10 bebeğin ölümü nedeniyle "kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi", "nitelikli dolandırıcılık" ve "suç işlemek amacıyla örgüt kurmak" suçlarından 10 kez, "resmi belgede sahtecilik" suçundan da 11 kez uygulanmak üzere toplam 177 yıl 6'şar aydan 582 yıl 9'ar aya kadar hapis cezası talep ediliyor.

Sanık Gıyasettin Mert Özdemir'in ise "kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi", "kişisel verilerin hukuka aykırı ele geçirilmesi", "kamu kurum ve kuruluşlarının zararına dolandırıcılık", "suç işlemek amacıyla örgüt kurma" ve "resmi belgede sahtecilik" suçlarından 180 yıldan 589 yıl 9 aya kadar hapisle cezalandırılması isteniyor. 8'i kadın 44 sanık hakkında da benzer suçlardan hapis cezaları öngörülüyor.

Soruşturma kapsamında İstanbul'da 9, Tekirdağ Çorlu'da 1 hastanenin ruhsatı iptal edilmiş, bu hastanelerde tedavi gören bebekler ve hastalar ambulanslarla kamu hastanelerine sevk edilmişti.

Öte yandan "yenidoğan çetesi"ne ilişkin soruşturmayı yürüten Büyükçekmece Cumhuriyet Savcısı Yavuz Engin'i makamında ölümle tehdit edenler de tutuklanmıştı.

Bu arada, davanın sanıklarından İlker Gönen, Antalya'da tutuklu bulunduğu cezaevinde 1 Şubat'ta intihar etmişti.

13 SANIKLI İDDİANAME ANA DOSYAYLA BİRLEŞTİRİLDİ

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığınca "yenidoğan çetesi"ne yönelik Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığının fezlekesi doğrultusunda hazırlanan 57 sayfalık iddianamede ise 13 kişi "şüpheli", Sosyal Güvenlik Kurumu "suçtan zarar gören" olarak yer alıyor.

Firari hemşire Serenay Şenkalaycı'nın iki dosyada da şüpheli olarak yer aldığı iddianame, "yenidoğan çetesi"ne ilişkin Bakırköy 22. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılaması devam eden ana dosyayla birleştirilmişti.

Öte yandan mahkeme başkanı, cumhuriyet savcısını tehdit eden sanık Mustafa Kemal Zengin'in dosyasını ayırmış, davadaki sanık sayısı 57 olmuştu. (AA)

 
Yumaklı açıkladı: Günler süren kabus bitti!
 
Gözler enflasyonda: Memur ve emekli zammı netleşecek
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yumaklı açıkladı: Günler süren kabus bitti!
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, günlerdir süren orman yangınlarında ...
CHP'den gözaltı görüntülerine tepki!
CHP Ankara Milletvekili Umut Akdoğan, İzmir Emniyeti'nin gözaltı görüntülerine ...
Gözaltı kararı verilmişti: Traktörün altında can vermiş!
İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı’nın, İZBETON ve bazı kooperatiflerle ilgili ...
 
7 ilde operasyon: 825 kilo eroin ele geçirildi!
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Adana merkezli 7 ilde düzenlenen eş zamanlı ...
Operasyona ait görüntüler: Tunç Soyer böyle gözaltına alınmış!
İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü soruşturma kapsamında İZBETON ...
İzmir günlerdir alevlere teslim: Hem ekolojiyi hem ekonomiyi yaktı
İzmir’i günlerdir etkileyen yangınlar, beraberinde ekolojik ve ekonomik ...
 
2 Temmuz Çarşamba günü İzmir'de hangi ilçelerde su kesintisi yaşanacak?
İZSU, 2 Temmuz Çarşamba günü İzmir'de planlı su kesintisi yaşanacak ilçeleri ve saatleri açıkladı.
Bakanlık listeyi güncelledi: İzmir'de köfte diye kalp yedirmişler!
Tarım ve Orman Bakanlığı, taklit ve tağşiş yaptığı belirlenen firmaları ...
Milyonlarca kişiye kritik uyarı: 7 bin 438 TL olacak!
Eski tip sürücü belgesi kullanan 3 milyon 549 bin 583 kişi bir ay içinde ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
7 günlük kaosun anlattıkları!
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye İletiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri