POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
İmamoğlu'ndan Kemal Kılıçdaroğlu açıklaması
İmamoğlu'ndan Kemal Kılıçdaroğlu açıklaması
MGK'dan terörle mücadele vurgusu
MGK'dan terörle mücadele vurgusu
Kılıçdaroğlu, Selahattin Demirtaş'ı ziyaret etti!
Kılıçdaroğlu, Selahattin Demirtaş'ı ziyaret etti!
Mourinho teklifleri doğruladı: Bir karar vermem gerekiyor!
Mourinho teklifleri doğruladı: Bir karar vermem gerekiyor!
14 Mayıs 2024 Salı - 08:19

Yüksel’den Tugay’a ‘3 konuda’ destek… ‘Tüzük’ mesajları ve ‘genelge’ eleştirisi!

CHP’nin tecrübeli ismi Yüksel, Yenigün TV’de gazeteci Avcı’nın konuğu oldu. Yüksel, Büyükşehir Belediye Başkanı Tugay’a ‘genel sekreter krizi', yapılan 'kadro atamaları’ ve ‘yanında siyasi aktör boşluğu' başlıklarında destek verdi. Yapılacak Tüzük Kurultayı ile ilgili çarpıcı tespit ve önerilerde bulunan Yüksel, önümüzdeki süreçte başlayacak parti içi yarışla ilgili uyarılarda bulundu, genel merkezin gönderdiği ‘atama’ genelgesine eleştiride bulundu.

Yüksel’den Tugay’a ‘3 konuda’ destek… ‘Tüzük’ mesajları ve ‘genelge’ eleştirisi!

GERÇEKİZMİR - Gazeteci Sercan Avcı, Yenigün TV’de Kafe Siyaset programında CHP’de önceki dönemlerde il başkanlığı, milletvekilliği ve genel başkan yardımcılığı yapan Alaattin Yüksel’i ağırladı.

CHP’nin tecrübeli ismi Yüksel, tüzük kurultayı ve kadın kollarıyla başlayacak, gençlik kolları ve ana kademeyle devam edecek olan parti içi yarış özelinde önemli mesajlar verirken, genel merkezin belediyelere gönderdiği ‘belediye başkan yardımcılıkları dahil üst yönetim kadrolarına yapılacak atamalarda Genel Merkez’e bilgi aktarılması talimatı’nın yer aldığı genelgeye eleştiride bulundu.

Yüksel, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay’a ‘genel sekreter krizi', yapılan 'kadro atamaları’ ve ‘yanında siyasi aktör boşluğu’ başlıklarında destek verdi. 

ÇARPICI TÜZÜK MESAJLARI

Yüksel, Eylül ayında yapılacak olan Tüzük Kurultayı’nın önemine dikkat çekti. Yüksel, çarpıcı tespitler ve önerilerde bulundu.

Yüksel şunları söyledi;

“ÖYLE BİR TÜZÜK YAPALIM Kİ BİR DAHA ANKARA’DAN ADAY BELİRLENMESİN”

Yerel seçimler öncesinde parti içinde ‘sandığa gitmeyeceğiz, oy vermeyeceğiz’ diyenlere hep şunu söyledim. ‘Yanlışlar yapılmış olabilir ama bu yanlışları düzeltmenin yolu sandığa küserek, sandığa gitmeyerek kentini cezalandırmak, ülkeni cezalandırmak, partini cezalandırmak değil’ dedim. Peki, ne yapacağız? Bu sistemle düzeltilir.  Her genel başkan gelirken parti içi demokrasiyi yücelteceğinin sözünü veriyor. Ama bir şekilde ya etrafındaki insanlar ya da başka nedenlerden dolayı bir şekilde bu olmuyor. Bunun olması için tüzüğü yani partinin anayasasının sistemini doğru kuracaksın. O dönem ‘şimdi sandığa oyumuzu verelim. Görevimizi yapalım. Hatta gidelim, çalışalım. Oy isteyelim. Ama seçimden sonra yapılacak olan tüzük kurultayına da bir taraftan hazır olalım. Öyle bir tüzük yapalım ki bir daha asla Ankara'dan aday belirlemesin’ dedim.

ADAY BELİRLEMEDE DÖRT ÇEYREK FORMÜLÜ

Benim mesela bir ön seçim modelim vardır. Bunu daha önce de ifade etmiştim. Yani tek başına partide olması, tek başına kamuoyunda olması,  tek başına sivil toplum örgütlerinde olması, tek başına örgütlerde olması yeterli değil. Dört bu ana dalda yarışması lazım. Yüzde 25 puan buradan alınırsa iyi olur. Dört çeyrek formülü. Bu benim formülüm. Yani bu tüzükte biz bunu sağlayabilirsek sistemi kurabilirsek başarılı olabiliriz. Her seçim öncesi hem milletvekili, hem belediye başkanlığı, hem de belediye meclis üyeleri… Bütün kamu görevlileri bu şekilde belirlenmeli diye düşünüyorum. Anayasası olmalı çünkü asla değiştirilemez, asla birinin kararına bağlı olmamalıdır. Aday buraya gelecek, kamuoyunda çalışacak. Burada parti tabanı da çalışacak. Ankara'da parti koridorlarında hem kendileri açısından, aday adayları açısından son derece onur kırıcı bir şekilde genel başkan yardımcılarının kapısının önünde beklenmemelidir. Günlerce oralarda vakit kaybederek değil. Burada çalışacak.

2 DÖNEM SINIRI GETİRİLMESİ GEREK

Dönem sınırlaması getirilmeli. Hem belediye başkanlığında hem vekillikte iki dönemde sınırlanmalıdır.

ETİK KURULU KURULMALI

İl başkanı olduğum dönemde etik kurulu kurulması talebinde bulunmuştum. Çok da güzel bir çalışma yaptılar. Biz onu bir kez Parti Meclisi’nden geçirdik ama tüzük kurultayına gelmedi. Mesela tüzükte bu yer almalı artık. Son zamanlarda Kılıçdaroğlu aday olmalı mı olmamalı tartışmaları yaşandığında ihtiyaç olarak eksikliğini gördüm. Bütün kurumların ve partinin de böyle bir danışma kurulu olmalı. Artık hani bir herhangi bir aktif görev beklemeyen ama hakikaten önemli hizmetler yapmış, önemli deneyimler kazanmış ferasetine güvenilen insanlardan oluşan bir danışma kurulu da olmalı.

PARTİ İÇİ YARIŞTA BELEDİYELERE ‘MÜDAHİL’ UYARISI

Kadın kollarıyla başlayacak, daha sonra gençlik kolları ve ana kademeyle devam edecek parti içi yarışla ilgili Yüksel belediyelerin müdahale etmemesi gerektiğine dikkat çekti.

Yüksel şunları söyledi;

“Parti içi yarış sürecini mümkün olduğunca demokratik bir şekilde geçirmek gerekiyor. Bir kere belediyelerin, yerel yönetimlerin hiçbir şekilde kongrelere müdahil olmaması gerektiğini düşünüyorum. Bu kendilerini de yüceltecektir. Yani hak gerçekten ben buna kıl işi buluyorum. Yani hani orada bir taraf oluyorsunuz, belki taraf olduğunuz tarafı kaybediyor. Bu sefer onlarla çalışmakta zorlanıyorsunuz. Kazanan ekip işte sizi böyle bir şekilde o sizi tahakküm altına almaya çalışıyor. Bunlar hiç doğru değil. O nedenle bir kere başlangıçta bu yani. Aynı şekilde mümkün oldukça genel merkezinde müdahil olmaması gerekiyor.”

O GENELGEYE ELEŞTİRİ: DOĞRU BULMADIM

CHP’nin tecrübeli ismi Yüksel, CHP Genel Merkezi’nin belediyelere yönelik gönderdiği ve ‘belediye başkan yardımcılıkları dahil üst yönetim kadrolarına yapılacak atamalarda Genel Merkez’e bilgi aktarılması talimatı’nın yer aldığı genelgeye eleştiride bulundu.

Yüksel şunları söyledi;

“Partinin belediye başkanlarına gönderdiği o genelgeyi doğru bulmadım. Belediye’de  ‘üst düzey bürokratları belirlerken bize danışın. Danışmadan yapmayın.’ Hani belki bir şeyleri kontrol etme çabası olarak değerlendir ama bence demokratik değil. Ben onu birçok yerde paylaştım. O sırada Rıza Türmen'in çok güzel bir katılımcı demokrasiyle ilgili bir yazısı çıkmıştı. Bizim şimdi belediyelerimizin en çok üzerinde durmaları gereken şey; ‘halkın katılımını nasıl sağlarız?’ olması gerekiyor. Ona yönelik bir yazıydı. O sırada da genelge çıktı. İkisini birleştirerek Genel başkanımıza gönderdim. Hangisini yapacağız? Bunu mu, diğerini mi?  Yani bunlar önemli konular.”

“GENEL SEKRETER KONUSUNDA BİR MÜDAHALE VARSA EĞER, TUGAY’IN SAĞLAM DURMASI ÖVGÜYE DEĞER”

CHP Genel Merkezi ile Büyükşehir Belediye Başkanı arasında yaşanan ‘genel sekreter’ krizi hakkında sorulan soruya yanıt veren Yüksel, “  Ben oldum olası bu tür müdahalelerin doğru olmadığını düşünüyorum. Eskiden de dün ne düşünüyorsam bugün de onu düşünüyorum. Ben bunu doğru bir yaklaşım olarak görmüyorum. Eğer bu oluyorsa tabi, hep böyle tahminler yazıldı. Böyle bir müdahale oluyorsa doğru bulmuyorum. Cemil Tugay’ın sağlam durmasını ise eğer müdahale oluyorsa övgüye değer bir şey olarak görüyorum. Bütün İzmirli Tugay’ın arkasında durdu. Burada önemli olan İzmirlilerin gönlünü kazanmak. Genel Sekreter belirleme meselesi tamamen o kurumu en iyi bilen ve o konuda sorumluluk almış en önemli sorumluluk kimde başkanda… Kendisi orada belirleyecek bence” dedi.

“GÖREVLENDİRMELER LİYAKATLİ”

Büyükşehir’deki kadro değişimini ve görevlendirmeleri değerlendiren Yüksel, “ Zamana yayılabilirdi ancak  bakıyorum ‘siyaset yaptığım partili arkadaşlarımı getireyim de onlar da yararlansın’ anlayışının olmadığını görüyorum. 5 yıl öncesi ile en büyük fark. Daha çok liyakata bağlı. Öğrendiğim kadarıyla da başkanın görevlendirdiği arkadaşlara yetki de vermesi. ‘Ben seni yönetim kurulu başkanı yapıyorum altındaki üyeler de bunlardır’ demiyor benim duyduğum. Diyor ki ‘siz sorumlusunuz. Başarılı olmak için kimlerle çalışmanız gerekiyorsa siz belirleyin’ ama sonuçta başkan onaylayacak tabi. Son derece liyakatli bu işleri başarabilecek insanları görevlendirdiğini görüyorum. Bu da mutlu ediyor.

‘SİYASİ AKTÖR BOŞLUĞU' SORUSUNA YANIT: CEMİL BEY DOĞRU YAPIYOR

Yüksel’e Büyükşehir eski Başkanı Aziz Kocaoğlu döneminde Kocaoğlu’nun yanındaki ‘siyasi aktör’ rolü hatırlatılıp “Tugay’ın etrafında siyasi boşluk olduğu, yanında ikinci adam olmadığı’ yönünde yorumlar yapıldığının sorulması üzerine Yüksel şunları söyledi;

“Bence Cemil Başkan daha da doğru bir şey yapıyor diye düşünüyorum. Biz mesele Aziz Başkan döneminde Bornova’ya ve Büyükşehir’e seçilişinde etkili de olduğum için… Hatta başlangıçta ne dendi ‘Aziz Başkan değil Alaattin Yüksel yönetiyor kenti’ dendi. Ben hiçbir görevlendirmesinde bile müdahil olmadım o dönem. Sonradan böyle bir şey yok. Bu sefer tersi de söylenmeye başladı. PM’ye seçilmem örneğin ‘Aziz Başkan seçtirdi’ bu söylenmeye başladı. Siyasi ilişkiler biraz daha riskli oluyor. Ben çok eleştiri aldım. Cemil Bey ortak akıl üzerinden götürüyor. Daha doğru olur belki de. Parti dışında kamuoyunda birikimleri olanlardan yararlanıyor, onu yaptığını düşünüyorum ben Cemil Bey’in mesele İEKK’ya çok önem veriyor. Orada farklı siyasal görüşte insanlar var. AK Partili insanlar da var. ‘Karar sürecine sizi sokmak istiyorum’ diyor. Orada bilgi birikimi olan insanlardan bu konuda yardım da aldığını sanıyorum. Bu daha doğru kesinlikle.”

 
İşte İzmir vekillerinin 1 yıllık karnesi: Dikkat çeken veriler!
 
Kurtulmuş'tan Bahçeli'ye yeni anayasa ziyareti
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Aslanoğlu’ndan ‘süreç’ ve ‘anket’ açıklaması ve ‘Soyer’ sorusuna yanıt!
CHP İl Başkanı Aslanoğlu Kafe Siyaset programında gündeme dair açıklamalarda ...
Tugay’dan çarpıcı Soyer, Kocaoğlu ve Özel mesajları!
Karşıyaka Belediye Başkanı Tugay konuk olduğu Politika Durağı’nda değişimden ...
Özlale’den '3. yol' vurgusu ve rakiplere iddialı mesaj!
İYİ Parti Büyükşehir Adayı Özlale siyasi yolculuğunu detaylandırdığı, ...
 
Bezircilioğlu’ndan aday belirleme ve ittifak mesajları, Özlale ve Duran yorumu!
İYİ Parti İl Başkanı Bezircilioğlu, konuk olduğu Kafe Siyaset programında ...
Siyaset Bilimci Tosun yanıtladı: Kim kazandı/kaybetti, 'Kazanamaz' algısı kırıldı mı?
Siyaset Bilimci Prof. Dr. Tosun, Millet İttifakı cephesinde yaşanan ve ...
Adaylık için yola çıkan Kırkpınar'la A'dan Z'ye: Koltukta 4 yıl, o karar ve kongre takvimi!
Koltuğa yeniden talip olmayacağını ve milletvekili aday adayı olacağını ...
 
İZDEDA Başkanı Özkan’dan 2 yılın Z raporu: 4 başlıkta kazanımlar!
117 kişinin hayatını kaybettiği, onlarca kişinin yaralandığı ve binlerce ...
CHP'li Balcı'dan 'kadın üye' raporu, 'AK Parti gidiyor' mesajı ve vekillik sorusuna yanıt!
CHP Kadın Kolları MYK Üyesi Balcı kadınlar için İstanbul Sözleşmesi’nin ...
CHP'li Yücel’le gündem: 'Günü geldiğinde görevi bırakırsam…'
CHP İl Başkanı Deniz Yücel, gazeteci Sercan Avcı’nın sorularını yanıtladı. ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
CHP İzmir ve Büyükşehir’de görünen o ki…
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri