POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Bakan açıkladı: Bolu Dağı Tüneli uzatılıyor
Bakan açıkladı: Bolu Dağı Tüneli uzatılıyor
Özgür Özel'den polise Taksim çağrısı!
Özgür Özel'den polise Taksim çağrısı!
1 Mayıs Emek ve İşçi Bayramı'nın tarihi
1 Mayıs Emek ve İşçi Bayramı'nın tarihi
Antrenman yaparken hayatından oldu
Antrenman yaparken hayatından oldu
Dr. Tuncay Filiz
Bahar ya da polen alerjisi
9 Mayıs 2021 Pazar

Bahar alerjisi, bahar aylarında polenlerin neden olduğu bir alerjidir. En sık kavak, servi, çam gibi ağaç polenlerinden ötürü olur. Bölgemizdeki zeytin polenleri ise mayıs ayından itibaren önde gelen nedenlerden biri olmaktadır. Bahar alerjisi saman nezlesi olarak da bilinir. Alerjinin görüldüğü organlara göre alerjik rinit, alerjik konjonktuvit gibi isimler alır. Yağmurlu havalarda bahar alerjisine ait yakınmalar bıçak gibi kesilir. Bunun nedeni yağmurun havayı polenlerden temizlemesidir. Alerjik hastalıklar, dünyada en sık görülen hastalıklar arasında altıncı sırada yer alır. Bahar Alerjisi de alerjik hastalıklar arasında ilk sırada yer alır. Genç yaşlarda daha sıktır. Kadın erkek farkı yoktur. Ailesel yatkınlık vardır yani soya çeker. Ailede ana ya da babadan birinde alerji var ise çocuklarda görülme olasılığı %40, ana ve babanın her ikisinde de var ise %80dir. En riskli olanları solunum yetmezliğine neden olan allerjilerdir. Böyle bir tablo klasik astım tablosu gibi seyreder. Astım, yaşam kalitesini çok düşüren, hayati riski olan ve bu nedenle yakın takip edilmesi gereken bir hastalıktır.

Nasıl korunuruz?

Polenlerin havada asılı kalma saatleri 05:00 ile 10:00 arasıdır. Eve gelir gelmez kıyafetler değiştirilmeli, hiçbir eşya yatak odasına sokulmamalıdır. Giysiler silinmeli, yıkanabilecek olanlar yıkanmalıdır. Gündüz gözlük ve şapka takılmalı, ev ve araç camları kapalı tutulmalıdır. Giysiler açık havada değil ev içinde havalandırılmalıdır. Ağaçlık alanlarda dolaşılmamalı, deniz kıyıları tercih edilmelidir. Parfümden uzak durulmalı, çarşaf ve yastık kılıfları her gün değiştirilmelidir.

HASTALARIN NE TÜR ŞİKAYETLERİ OLUR?

Hapşırma, öksürük, göz yaşarması, burun akması, göz ve burunda kaşınma, damak ve gırtlak kaşıntısı, hışırtılı ya da hırıltılı nefes alma başlıca yakınmalardır. Burun akıntısı su gibidir. İlerlemiş olgular astım krizlerine yol açabilir. Polenlerin deriye teması deride kızarma, kabarma ve kaşıntıya neden olur. Genel halsizlik, bedensel ve zihinsel yorgunluk sık dile getirilen yakınmalardır.

Acil durumlarda kortizon gerekir

Tedavinin esası almak zorunda olduğumuz koruyucu önlemlerdir. Tedavide genellikle antihistaminik ilaçlar kullanılır, acil durumlarda ise kortizon uygulanır. İnatçı olgularda aşı tedavisine başlanır. Tedavi ve koruyucu önlemler erken kesilmez, tüm bahar mevsimince sürdürülür.

VÜCUDA YAPIŞIRLAR

Alerjiye neden olan asıl etken ağaç ve çim polenleridir. Polenler erkek çiçek tozlarıdır ve bahar mevsiminde rüzgârın etkisiyle kilometrelerce uzaklara taşınırlar. Çapları küçük olan polenler başta solunum yolları olmak üzere deri ve göz vasıtasıyla vücuda yapışırlar. Yurdumuzda on bine yakın bitki türünden bin kadarının alerjiye neden olduğu bilinmektedir. Eğer bir kişide polen dışı alerjenlere karşı da duyarlılık var ise hastalık belirtileri daha şiddetli seyreder. Polen dışı alerjenlerin başlıcaları küf, gıda, parfüm ve ev tozlarıdır. Ev tozları içinde barınan akarlar, son derece inatçı allerjenlerdir.

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
İzmir'de CHP'li başkanların 3 sınavı
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri