POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Babasının bıçakladığı kız hayatını kaybetti
Babasının bıçakladığı kız hayatını kaybetti
Öğretmen adaylarının beklediği açıklama geldi!
Öğretmen adaylarının beklediği açıklama geldi!
Kızına şiddet uygulayan annenin ifadesi ortaya çıktı
Kızına şiddet uygulayan annenin ifadesi ortaya çıktı
Bir sigara grubuna daha zam geldi!
Bir sigara grubuna daha zam geldi!
Dr. Tuncay Filiz
Göğsün daralıyor, yüreğin yanıyorsa…
15 Mart 2020 Pazar

Koroner arter hastalığı dünyada en önde gelen ölüm nedenlerinden biridir. Koroner arter hastalığı kalbi besleyen koroner damarların tıkanması ya da daralması demektir. Doğuştan gelen ender anomaliler dışında asıl sorun koroner damarların aterosklerozudur.

Koroner arter hastalığının en önemli bulgusu göğüs ağrısıdır. Bu son derece şiddetli bir ağrıdır. Göğüs kafesine bir yük binmiş gibi ifade edilir, çok kez sıkışma ya da daralma duygusu ile birlikte dile getirilir. Çok kişide soğuk terleme ile birlikte seyreder.

Göğüs ağrısı sol omuz, sol kol ve çeneye yayılabilir ya da sadece bunlardan biriyle sınırlı kalabilir. Sırta, iki kürek kemiği arasına hatta mideye vuran ağrılar da olabilir. Ağrının yayılması neredeyse kuraldır. 

Üst karın ve çeneye vuran ağrılar da olabilir. Gaz ve hıçkırık dikkatleri tamamen sindirim sistemine çekerek yanıltabilir. Sebepsiz mide gazı, geğirme ve uzun süren hıçkırıklarda koroner arter hastalığı olasılığı hep vardır.

Öte yandan ağrısız seyreden sessiz koroner arter hastalıkları da vardır ki bu durum en sık diyabet hastalarında görülür.

Ateroskleroz
Ateroskleroz, kandaki LDL kolesterolün sebep olduğu bir çeşit damar sertleşmesidir. Ülkemizde on milyondan fazla erişkinde LDL kolesterol yüksekliği söz konusudur. Öte yandan 
HDL kolesterolün düşüklüğü de tek başına ateroskleroza yol açan etkenlerden biridir. 

Sigara büyük risktir
Kolesterol, sigara, hipertansiyon, diyabet, ailesel yatkınlık, aşırı şişmanlık, hareketsiz yaşam, yoğun stres, depresyon ve aşırı alkol kalp krizine yol açan başlıca risk faktörleridir.
Koroner arter hastalığı riski 40 yaşından sonra her iki cins için yüksek olup erkeklerde kadınlardan biraz daha fazladır. Erkekler ortalama 45 yaş, kadınlar ise ortalama 55 yaş civarında kalp krizi ile tanışırlar. Kadınlarda menopoz sonrası risk artar. 70 yaşlarında ise her iki cins için de risk eşit olur.

Ne yapmalı?
*Dengeli beslenin
*Spor yapın
*Stresten uzak durun
*Sigara içmeyin
*Alkolü azaltın

Nasıl beslenmeliyiz?
    *Doymuş yağlardan uzak durun
    *Şekeri az tüketin
    *Tuzu azaltın
    *Beyaz unlu mamulleri azaltın
    *Bol sebze ve meyve tüketin
    *Günde en az iki litre su tüketin     

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
İzmir'de CHP'li başkanların 3 sınavı
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri