POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Kırmızı bültenle aranan 12 suçlu Türkiye'ye getirildi
Kırmızı bültenle aranan 12 suçlu Türkiye'ye getirildi
Altın hızla yükseliyor: 5 haftanın zirvesinde
Altın hızla yükseliyor: 5 haftanın zirvesinde
AYM’den 'köpek ötanazisi' düzenlemesine onay
AYM’den 'köpek ötanazisi' düzenlemesine onay
ABD Başkanı Trump'ın medya savaşı büyüyor
ABD Başkanı Trump'ın medya savaşı büyüyor
Sercan Avcı
Kurultayın İzmir fotoğrafı: 3+5+1
1 Aralık 2025 Pazartesi

CHP Lideri Özgür Özel’in 4. kez genel başkan seçildiği kurultayda konuşmasında kullandığı ifadelerle birlikte, PM ve YDK listesi ile de verdiği mesaj netti:

Özel’in cezaevinde tutuklu olan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’yla olan yoldaşlıklarını, yol arkadaşlıklarını hiçbir zaman bırakmayacaklarını, İmamoğlu’ndan asla vazgeçmeyeceğini, adaylığının net arkasında duracağının mesajını verdiği bir kurultay geride kaldı.

Özel'in en çok oy alarak seçilen genel başkan olması 39. Olağan Kurultayın tarihte vitrinin farklı bir köşesinde yer almasını sağlayacak.

***

Gelelim İzmir’e…
İzmir’den PM’ye 3+5+1 kişi girdi.

İzmir’de il başkanlığı yapmış İzmir Milletvekili Deniz Yücel
Büyükşehir’de Grup Sözcülüğü yapmış İzmir Milletvekili Murat Bakan ve
Güzelbahçe’de ilçe başkanlığı görevi yürütmüş İzmir Milletvekili Ednan Arslan,

İzmir’in PM’deki asıl ve örgütten gelen temsilcileri… Yüksek ihtimalle de önümüzdeki süreçlerde kentteki parti içi siyasette söz sahibi olmaya çalışacak, kent gündemiyle ilgili konuşacak isimleri de olacaklar. 

***
İkinci 5'li ise İzmir’de ikamet eden ama İzmir Örgütü'nden gelmeyen Genel Başkan Yardımcısı Yankı Bağcıoğlu (ilk genel seçimde İzmir’den vekil listesine yazılır),
İzmir Milletvekili olan ancak kentte ikamet etmeyen Genel Başkan Yardımcısı Gökce Gökcen, 
İzmir eski Milletvekili, İzmir'de ikamet etmeyen MYK üyesi Selin Sayek Böke,
CHP’nin yakın zamanda DP’den transferi İzmir Milletvekili Salih Uzun ve
2023 genel seçimlerinde İzmir’den vekil adayı olan ve PM’ye BKSP kontenjanından giren Güldem Atabay

Bu beş isim daha çok Genel Merkez’de olacak, kentte parti içi yarışlarda parti içi meselelerde görülmeyecek, genel siyaset yapacak isimler olacak.

Artı 1 ise CHP eski Genel Sekreteri Bihlun Tamaylıgil olacak.

3 ay önce İzmir İl Başkanlığı görevini 3 kez reddeden Tamaylıgil ‘evet’ deseydi bugün CHP İzmir İl Başkanı’ydı… Kooperatif Davası için de İzmir görevi olan Tamaylıgil’i Genel Başkan Özel, belli ki İzmir için önümüzdeki süreçlerde farklı konu başlıklarında ya da krizlerde görevlendirmeye veya görüş almaya devam edecek. Tamaylıgil de kentle bağını kesmeyecektir. Tamaylıgil’in MYK’da yer alması bekleniyor.

Görünen o ki ;
----Sürece delege seçimleri, kongreler ve kurultay özelinde karışmayan ve herhangi bir ismin girmesi için kulis çalışması yapmayan ancak olmazları (Deniz Yücel, Murat Bakan, Şenol Aslanoğlu) olan Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay açısından, Genel Başkan Özel’in tüm MYK ve gölge kabinedeki isimleri listesine yazma kararı nedeniyle istediği tablo oluşmamış oldu.

Bundan sonra netleşen durum şu olur: Tugay belediye başkanlığı görevine tamamen odaklanır, İzmir’de parti içi siyaseti Genel Merkez hatta Genel Başkan'ın kendisi yönetir. Aziz Kocaoğlu’ndan sonra hem Tunç Soyer hem de Cemil Tugay İzmir’de parti içi siyasete hakimiyet kurmakta zorluk çekti. Soyer’in ekibinde hatalar vardı, Tugay ise ekibinin olmamasının sıkıntısını yaşıyor.

----Şenol Aslanoğlu ve Çağatay Güç kararlarında dışarıda bırakılan, MYK üyesi olarak örgütün tamamını kucaklayamayan ve Büyükşehir Belediye Başkanı Tugay’la yıldızı barışmayan bu nedenlerle ‘dışarıda kalacaklar’ görüşü hakim olan Deniz Yücel ve Murat Bakan’ın Genel Merkez’de karşılığının azımsanmayacak derecede olduğu ortaya çıktı.

Ancak yine de Genel Başkan Özel’in tüm MYK ve gölge kabinedeki isimleri listesine yazma kararının ikilinin listede yer almasının en önemli nedeni olduğunu ifade etmek gerek.

Gölge kabinenin kaldırılacak olmasıyla Bakan yüksek ihtimalle MYK’da olmayacak. Parti Sözcüsü Yücel’in görevi için ise Namık Tan, Bihlun Tamaylıgil dahil 3-4 isim daha geçiyor. Ulaş Karasu ve Ensar Aytekin’in MYK görevleri nedeniyle Ednan Arslan’ın MYK’da yer alması zor ihtimal, Yücel ve Bakan’ın da MYK dışında kalması halinde İzmir siyasetinde farklı bir ortam oluşabilir.

İzmir’den MYK için Yankı Bağcıoğlu, Bihlun Tamaylıgil, Gökce Gökcen ve Selin Sayek Böke isimleri geçiyor. 

---- İlçe başkanlığından, milletvekilliğine, şimdi de uzun zamandır istediği PM üyeliği görevine gelmeyi başaran Ednan Arslan, İzmir siyasetinin yükselen yıldızı.

Genel Başkan, Murat Bakan ve Deniz Yücel’e karşı denge siyaseti açısından Ednan Arslan’a da PM’de yer verdi.

İl Başkanı Çağatay Güç’ün de PM’yer yer alması için fazla mesai yaptığı Arslan, PM üyeliğiyle birlikte kentte vekiller noktasında parti içi aktör eksikliğinde çok etkin olacaktır.

---- İlk kurultay sınavına çıkan İl Başkanı Çağatay Güç ise il kongresinde protokolde sarılarak selamlaştığı tek isim olan Ednan Arslan’ın PM olmasıyla birlikte mutlu… İl başkanları toplantısında ‘PM mağduriyetlerin giderileceği yer değil. PM vefa yeri değil’ sözleriyle karşı durduğu selefi Şenol Aslanoğlu’nun listede yer almamasıyla da mutlu…

Güç’ün kurultayla birlikte konfor alanı genişledi. Son yılların en rahat il başkanlığı görevlerinden birini yapacak. Zaten Büyükşehir bürokratlığından geliyor ve Tugay’la uyumlu… Kentteki belediye başkanlarıyla sorunu yok. Genel Başkan’la arası iyi ve şimdi de Genel Merkez’le arada daha da köprü olabilecek bir isim Ednan Arslan PM oldu.

---- Kooperatif davasından ev hapsi devam eden İl eski başkanı Şenol Aslanoğlu ve cezaevinde tutuklu bulunan Büyükşehir eski belediye Başkanı Tunç Soyer bu kurultayla birlikte uzun süre siyaseten kenarda duracaklar gözüküyor. İkili genel seçimlere rotayı önseçime çevirecektir.

---- İlçe kongresinin ve il kongresinin mağdur isimlerinden Ekincan Aksoy ile il kongresinin mağdur isimleri Şenol Aslanoğlu ve Çağdaş Kaya, PM istemelerine, kendileri için kulis çalışması yapılmasına rağmen listede yer almadı.

3 isim de geriye dönük aldıkları, verdikleri karar ve tavırlarla ilgili muhakeme yapacaktır.  İlçe ve il kongrelerindeki mağduriyetlerin Genel Merkez’deki karşılığı bundan sonra sorgulanacaktır.

---- Daha önceki yazılarımda Genel Başkan, İzmir’de hiçbir isme ve gruba güç vermiyor demiştim İzmir’in PM listesi bunu doğrular nitelikte. Genel Başkan Özel, İzmir özelinde yine net şekilde kendi belirleyici olacağını MYK açıklandığında da net şekilde gösterecek gibi duruyor.
 

 

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
Kurultayın İzmir fotoğrafı: 3+5+1
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye İletiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri