Efe Can TAN/GERÇEKİZMİR - Buca Belediye Başkanı Cumhuriyet Halk Partili (CHP) Erhan Kılıç görevde geçen 5 yılını ve yerel seçimleri değerlendirdiği bir basın toplantısı gerçekleştirdi. Toplantı Buca’da 2019 yerel seçimlerinden bu yana hayata geçen icraatları içeren video gösterim ile başladı. Video gösteriminin ardından Buca Belediye Başkanı Kılıç önemli başlıklarda açıklamalar yaparken sorulara da yanıt verdi. DÖNÜŞÜM BUCA’NIN PLANLARI BUCA CEZAEVİ 28 YENİ ARAÇ "TEMİZLİK ŞİKAYETİ DÜŞTÜ" 263 PARK YENİDEN DOĞDU BUCA-KUT ÖĞRENCİ YURDU TINAZTEPE’DE KIZ ÖĞRENCİ YURDU BUCA BELEDİYE LOKANTASI DİJİTAL DERSHANE BUCA’DA ÇOCUKLAR KAZANDI! BİLİM SANAT MERKEZİ SARI MASA ÇÖZÜM MERKEZİ 4.5 SENEDE 2 BİN 415 KİŞİYE İŞ İMKANI! SPORIUM OCAK AYINDA! BUCA EK HİZMET BİNASI ÇİFTÇİYE DESTEK TURİZM HAMLELERİ TREN YOLU HATTI FORBEST KÖŞKÜ BAKANIN İMZASINA KALDI! BALKAN FESTİVALİ "HİÇBİR SATIŞ YAPMADIK" 7 BİN METREKARE KAMULAŞTIRMA BENZİN İSTASYONLARI GÜNDEMİ SORU&CEVAP Başkan Kılıç toplantının sonunda soruları yanıtladı. "İŞÇİYE BİR DELİKLİ KURUŞ BORCUMUZ YOK" BUCA’NIN ÇÖPLERİNİ KARABAĞLAR VE BORNOVA MI TOPLUYOR? ‘MERKEZİ HÜKÜMET’ SORUSUNA YANIT "ÖZEL SUNUMUMU BENCE BEĞENDİ" "BUCA’DA SİYASİ REKABET BİTMEZ" '5 yılda parti içi barışa katkı koydunuz mu?' sorusuna yanıt veren Kılıç, "Görüyorsunuz ilçe kongresi şenlik havasında geçti. Buca’da siyasi rekabet bitmez hiçbir zaman Buca’nın doğası gereği böyle bu. Bu dönemde gerçekten bütün örgütün tamamına kucak açtığımızı düşünüyoruz. Buca’da çok büyük kavgaların olduğu bir nokta yok. Bütün siyasi aktörlerin tamamı ile oturur konuşuruz. Herkes birbiri ile dost" diye konuştu. "ADAYLAŞIRSAM ÇOK CİDDİ OY ALACAĞIM" SAĞLIK DURUMU "BÖYLE SAÇMALIK OLABİLİR Mİ?" "1 DÖNEM YETMİYOR" "BUCA’NIN PERSONEL AÇIĞI VAR!"
Buca Belediye Başkanı Kılıç toplatında yaptığı konuşmada sözlerine, "5 yılda birçok sorunlar yaşadık. Bireysel ve toplumsal olarak zorunlu günler geçirdik. Pandemi süreci ile karşılaştık. Yeni bir düzen ortaya çıktı. Bu tür pandemi yaşayacağımzı kötü durumlara da hazırlanmamız için de yeni gelişmeler oldu. Belediyelerde ciddi manada tecrübe edindi. Ardından deprem arkasından 11 ilimizi etkileyenHatay depremi ile de milletçe çok zor günler geçirdik’’ diyerek başladı.
Başkan Kılıç, "Göreve geldiğimiz ilk günde kentin dönüşümüne yeni imar planlarına ihtiyacı olduğunu düşünüyorduk. Ne kadar haklı olduğumuzu gördük. Çalışmalarımızı yeni imar planlarına ayırdık. Buca Belediyesi’nin merkezdeki sınırları 25 kilometrekare... 20 kilometrekarenin planlarını yeniden hazırladık. Buca’da toplam bağımsız bölüm sayısı 260 bin... İlk aşamada yaklaşık 20 bin bağımsız bölümün dönüşümünü sağlayacağız. Kentte olabilecek en iyi planlamayı yapmaya çalıştık. Buca’nın kuzey aksında bulunan bir çok mahalleyi içine alan bir plan Ufuk Mahallesi planları... Dönüşüm modellerini de düşünerek yaptık. Planlamayı yaptık dönüşsünler şeklinde değil onun en kolay dönüşebilecek halini tasalardık. 1 yıl önce Çaldıran planlarını bitirmiştik. Yargıdan iptal geldi, şimdi yeniden hazırlanacak. Mahkeme kararları zaten bir yol gösterici oluyor. Seyhan planları var. Seyhan Mahallesi Karabağlar ile sınır olan yer. Bizim mobilya atölyeleri ve sanayinin bulunduğu bir yer. Çöp yığınları, katı atıkların büyük çoğunluğu orada. 6-7 metre yol geri kalanı iş yerleri ile dolu. Katı atığın 4’te 1’i oradan çıkıyor. Mümkün değil ara sokaklara araç girmesi çok zor. Oranın da dönüşümü bakanlıkta. Bir an önce depreme dirençli kentleri yaratmak için çaba harcamamız lazım" dedi.
Kılıç, "Hizmetin siyaseti olmaz şiarı ile yola çıktık. Buca’nın göbeğinde olmaması gereken bir kütle vardı. Arkasından Adnan Kahveci’yi kesen yolun açılması önemliydi. Barış Pazarı’na yeni yer belirledik" dedi.
Buca Belediye Başkanı sözlerine şöyle devam etti:
FEN İŞLERİ
Fen işlerimiz iyi çalıştı. 285 bin metrekareye yakın asfalt döşemesi yapıldı. 265 bin kilit parke taşı döşendi.
Yeni araçlarımızı kazandık. 28 tane temizlik aracı bünyemize kazandırdık. Belediyemize çok ciddi bir ekonomik katkısı olduğunu düşünüyoruz.
En önemli şikayetlerden biri temizlik şikayetiydi. Şu anda 5.-6. sıralara düştü. Yüzde 4’lere, 5’lere düştü. En yüksek yüzde 30 yüzde 40’larda olan yollarımızın durumu. 2 bin 800’e yakın sokak var çok ciddi asfalt ihtiyacı doğuyor. Asfalt şantiyemizi kurduk.
263 parkın çok büyük bir çoğunluğunu elden geçirdik. Aslında park yeniden yapılmış gibi bir şey oluyor. Yeni yeşil alan yarattık 20 bin metrekarelik.
BUCA-KUT’u kurduk. İzmir depreminden sonra harekete geçtik. Ciddi bir çalışma yaptık. Bu konuda iddialıyız. Eğitim, teçhizat vs. Türkiye’nin en iyi ekiplerinden birisi oldu. Hepimizin onurla gururla bahsettiğimiz ekibimiz.
İnönü Mahallesi’nde erken öğrenci yurdunu Buca’mıza kazandırdık. Öğrenci kenti dediğimiz kentte öğrenci yurdu eksikliğimiz vardı. Yakında açılışı yapacağız.
Yeri hazırlandı, projesi de bitti... Tınaztepe’de kız öğrenci yurdu yapacağız. Buca’da gençlik merkezlerimiz var. Işılay Saygın, Tarık Akan Gençlik Merkezleri. Gençlerimiz faydalanıyor.
Buca Belediye Lokantası... Bu hafta bile açabiliriz. Öğrencilerimiz için özellikle önemli olduğunu düşünüyoruz.
Dijital dershane Türkiye’nin en iyilerinden biri oldu. 10 binlerce öğrenci faydalandı. Gençlerimize destekte bulunuyoruz.
6 merkezde 4, 6 yaş arası çocuklarımıza ücretsiz okul öncesi eğitim veriyoruz.
Bilim sanat merkezi kurduk. Lise çağındaki çocuklara eğitim veriyoruz. Eğitim sonrası bir çok yarışmaya katılıyorlar. Beki Türkiye’de bir ilktir ilçe ve il belediyeleri de dahil belki uluslararası bir çok yarışmaya katıldı. Birçok yerde uluslararası çapta ödül kazandılar. 6 tane patent başvurusunda bulunulmuş. 10 makale yayınlandı hakemli dergilerde. 71 altın, 53 gümüş, 41 bronz madalya ve 36 jüri ödülü kazandılar.
Sarı Masa Çözüm Merkezi’ni kurduk. 2 yılda 76 binden fazla talebi yerine getirmişiz. Yüzde 87 memnuniyet oranı ile.
Pandemide çok öne çıktı. Burada cv havuzu oluşturuldu. 4.5 senede 2 bin 415 kişinin iş sahibi olmasına sebep olduk.
Yarı olimpik bir havuzun olduğu bir yer. Birçok işi bitti. Baya büyük bir kompleks içinde su sporları var. Buca’nın çok ciddi bir ihtiyacı. Ocak sonu gibi kazandırırız inşallah.
Ek hizmet binası kazandı Buca. İçerisinde nikah salonu olan. Sosyal merkezi, kurs merkezi olan ve belediye hizmet biriminin bulunduğu bir birim kuruldu.
Buca tarımsal arazilerin en çok bulunduğu ilçe diyebiliriz. Çiftçilerin tarım yaparak topraklarından para kazanabileceklerini göstermek istiyoruz. Çiftçilerimize destekte bulunduk. 6 bin 300 üreticiye destekte bulunduk. 489 bin adet yazlık sebze fidesi dağıttık. Salep üretimi yapıldı. Direk çiftçimizin alım garantisi ile hem biz tohumundan tutun bakımına kadar destek olduk, alım garantisi ile çiftçimizin içinin rahat olmasını sağladık.
Buca tarihsel manada eserlerin yoğun olduğu bir kent. Levanten köşklerinin bulunduğu bir kent. Tarihi gün yüzüne çıkarmaya çalışıyoruz. Dumlupınar Mahallesi’nde koruma amaçlı imar planlarını yaptık. Sokak sağlıklaştırılması da devam edecek. Dumlupınar Mahallesi tüm Türkiye’de turist çeken insanların ilgiyle gelip ziyaret edecekleri bir alan haline gelecek.
Tren yolu hattımız var. Levantenlerin katkıları ile yapılmış olan bir yer. TCDD’den aldık kiraladık. İhalesi projesi bitti. Şu anda yapım aşamasında. 4,5 ayda Şirinyer’den eğitim fakültesinin oraya kadar yürüyüş yolu yapacağız. Tren yolunu vatandaşlarımızın faydalanacağı çok güzel bir alan haline getireceğiz tam kentin göbeğinde.
Forbest Köşkü’nü talep ettik. Kültür Bakanlığı’ndan talep ettik. Prensipte anlaştık sadece imzasını atıp onay verirse bakan bize geçiyor. Forbest Köşkü’nü hak ettiği noktaya getireceğiz. Bunu da alıp Buca’ya yakışır aslına uygun hizmet alanı olarak vatandaşın hizmetine sunmak istiyoruz.
Buca’da yapılan balkan festivali çok ciddi ilgi görüyor. İzmir’in belki de en kapsamlı festivallerinden biri. Geçtiğimiz dönemlerde çok olumlu tepkiler aldık.
BÜYÜKŞEHİR'E TEŞEKKÜR
Buca’nın en büyük problemi trafik ve yollar. Trafik yoğunluğunu kent içinde bitiremezsin bunun için toplu ulaşım şart. Buca Metrosu için çalışmalar başladı. Büyükşehir’e teşekkür ediyoruz.
Hiç bir şey satılmadı şu ana kadar. Sadece hisseli 3-4 metrekare yer kalmış bunları satıyoruz. Bunlar dışında hiçbir satış yapmadan yaklaşık 500 milyon değerinde kamulaştırma yaptık.
6 bin-7 bin metrekare civarın alan kamulaştırması yaptık. Oraya da Büyükşehir ile ortak proje ile bir hizmet alanı yaratmayı düşünüyoruz.
Benzin istasyonları ile ilgili bir durum var. Buca Belediyesi’nin 3 tane benzin istasyonu var. 2 merkezde, biri Kaynaklar’da. Merkez’deki benzin istasyonları 2007 yılında ilk önce 10 yıl, sonra 5 yıl uzatma yapılıyor bedelinin tamamı peşin alınmak sureti ile bir akaryakıt şirketine kiralanıyor. Ardından 2010 yada 2011 belediyemiz tarafından dava açılıyor. Kiralama miktarı için. Yerel mahkeme lehimizde karar veriliyor. Sonra üst mahkeme bozuyor, kiracı tekrar geliyor. En son Yargıtay’a gitti dosya. Hukuk Genel Kurulu’nda da 2022’nin sonunda en son artık belediye alması lazım çünkü haklı belediye. Kaymakamlık tahliye talebimizi reddetti. Şu an tahliye edildi. Buca Belediyesi’ne kazandırmak istiyoruz. Buca Mar işletsin istiyoruz. 2’si de tahliye edildi. Buca Belediyesi gelir elde edecek artık. Diğeri içinde de tahliye davası açtık. Mahkemeden kararın gelmesini bekliyoruz. Orayı da tahliye edeceğiz. Ben kendi dönemimi aşan borç yapmak istemiyorum. 15 yıl boyunca kaç tane belediye başkanı geçti.
Kılıç, Buca Belediyesi’nin borcu ile ilgili soruya, "Borçlanma olur. Göreve geldiğimizde bütçenin 2 katı borcumuz vardı. Biz ödedik. Bizim borumuz gerçekleşen bütçeye oranla devlet borcunu çıkarırsak bütçeye oranla yüzde 15, yüzde 20’dir. İşçimize bir delikli kuruş borcumuz yok. Biz mali disiplini sağladık. Bizim gerçekleşen bütçenin yatırıma ayrılan payı 3’te 1’ine yakını yatırıma ayrıldı" diye yanıt verdi.
Buca’nın çöplerini Bornova ve Karabağlar Belediyesi’nin araçlarının topladığı iddiasını yanıtlayan Kılıç, "Biz belediyeler arsında bu tür işbirliklerine gideriz. Çiğli’de, Bayraklı’da ihtiyaç olduğunda biz de gönderdik. Aynı nitelikteki araçlardan bizde küçük araçlardan 7 tane hizmet veriyor. 5 tanesi arızalı bir bakıyorsun. Mecburen dayanışıyoruz. Muhalefete bir şeyler söylüyor ama burada şunu görmek lazım depremden sonra belediyeler İller Bankası payı bakımından çok ciddi sıkıntı yaşadık. İller Bankası’ndan personel maaşının yarısı geldi çoğu zaman" diye konuştu.
Merkezi hükümet ile ilgili soruya yanıt veren Kılıç, ‘’İlçe belediyelerinde metropoldeki ilçelerde bizim merkezi hükümetle çok karşı karşıya kaldığımız bir durum olmuyor. Metropol dışımdaki ilçelerde daha çok hükümetle karşı karşıya kaldıkları durumlar oluyor. Bizde çok olmadı. Cezaevi oldu sorun çıkmadı. Bizi karşı karşıya getiren talep buna nötr diyebilirim. Cezaevi ve tren istasyonunu aldık görüyorsunuz’’ ifadelerini kullandı.
Genel Başkan Özgür Özel’in Buca ziyareti ve kendisinin sunumu hakkında konuşan Kılıç, "Bu soruya objektif cevap vermek zor. Bana göre beğendi. Ben çok hızlı şekilde 10 dakika içerisinde anlatmaya çalıştım. Bana göre beğendi" dedi.
‘2019’da CHP 133 bin oy aldı Buca’da, 90 bin AKP, 17 Bin MHP oy aldı. Yerel seçimlerde risk görüyor musunuz?’ sorusunu, "CHP tek başına 133 bin, DEM Parti’de 10 binin üzerinde oyu var. Ayrı ayrı olarak aday çıkarsalar yine CHP kazanıyor. Eğer ben adaylaşırsam ben çok ciddi bir oy alacağımı düşünüyorum. Vatandaşlarla yaptığım çalışmalarda ben bütün siyasi partilerden oy alacağımı düşünüyorum. Sorun olacağını düşünmüyorum" şeklinde yanıtladı.
Sağlık durumunun yerel seçim çalışmalarını etkileyip etkilemeyeceği yönündeki soruya yanıt veren Kılıç, "Sağlık durumun ona doktorlar karar verir ama sağlık durumum el verir. Şu anda bile kalkıyoruz ediyoruz ama Ocak başı gibi mobilize oluyoruz. O saatten sonra kendi başına yürüdükten sonra Şubat’a kadar filan destekli olacak. Aziz Başkan’ın(Kocaoğlu) da bileği burkulmuştu. Bir sorun olacağını düşünmüyorum. Bu makine ile geldik. Belediyeye gelemez deniyordu. 2 haftadır belediyedeyiz. Ocak’ta başlayacağız. Hiçbir zaman engelli biri belediye başkan adayı olmamalı demek ki o çok kötü bir şey. Öyle bir sorun yok" diye konuştu.
Bacağındaki kırıkla ilgili spekülasyonlar hakkında konuşan Kılıç, "Böyle bir saçmalık olabilir mi? Bu işin devleti var, bu işin doktoru var, hastanesi var. Seçim zamanı öyle bir şey olsa bırakır mı insanlar? Düştüm ambulans geldi. Paramedikler çıkaramadılar. Hastaneye gittik tanıdılar hemen. Sonra oradan da Tınaztepe’ye geldik. Bundan dolayı epikriz çıkartmak zorunda kaldım. Burada yüksekten düşme yazıyor. Bunları çıkarıp göstermem ayıp aslında" açıklamasını yaptı.
Kılıç sözlerini noktalarken, ‘’Buca’yı sokak biliyorum. Hangi semtte ne yapılması gerektiğini biliyorum. Buca’da neye ihtiyaç var, hepsini biliyorum. Bunların hepsini öğrendik. Her gün belediyedeydim. Tatillerim hariç her gün belediyedeydim. Bir dönem daha olursa. Sporium öyle basit bir yüzme havuzu değil. Yurt deyip geçmeyin. 6,7 katlı öyle çok büyük bir alan. Görenler şaşırıyor. Biz bu kadar zor zamanda pandemi depremler ekonomik kriz, önümüzdeki dönem çok daha iyi kaynaklarına kadar tasarladık. Belediye başkanlığı bir dönem yetmiyor. Bunların tamamlanması lazım. Kent içinde başkanın bir dönem daha yapması lazım. En az 2 dönem olmalı’’ dedi.
Kılıç personel ile ilgili soruya da, ‘’Buca Belediyesi’nde işçi fazlalığı yok. İşçi sayısı 1700 küsür olması lazım. Buca Belediyesi’nin 200’e yakın personel açığı var’’ yanıtını verdi.