Uzundere’de yer teslimi krizi: Büyükşehir yargıya taşıyacak!

11 Kasım 2025 Salı   13:29

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yeni dönemde kararlı adımlar attığı kentsel dönüşüm projeleri hızlı bir şekilde hayata geçiriliyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İZBETON AŞ arasında imzalanan protokoller ile yapım aşaması başlatılan etaplarda hukuki sorunların çözümüne yönelik çalışmalar hızla sürdürülüyor. Örnekköy 3’üncü ve 4’üncü etaplar için yapılan ikmal ihalesi neticesinde yüklenici firma faaliyetlerini aksatmadan devam ettiriyor. 2026 yılının bahar aylarından itibaren konut teslimlerine başlanması hedefleniyor.
 
Sırada Uzundere var
Uzundere 3’üncü Etap’ta ise inşaatların tamamlanması için 4734 sayılı kanun kapsamında ikmal ihalesi yapıldı, yüklenici firma ile sözleşme imzalandı. Yapım etaplarında inşaatların bir an önce tamamlanmasını hedefleyen İzmir Büyükşehir Belediyesi beklenmedik bir dirençle karşılaştı. İş Alemi Yeni Yaşam Konut Yapı Kooperatifi’nin yönetimi, İzmir Büyükşehir Belediyesi mülkiyetinde bulunan ihale konusu alanda şantiye şefi ve fenni mesulü sahaya almayarak ikmal ihalesi yüklenicisine yer teslimi yapılmasına engel oldu. Belediye Kanunu’nun 73’üncü maddesi kapsamında Cumhurbaşkanlığı Kararı ile ilan edilen kentsel dönüşüm alanında tüm yetkiye sahip olan İzmir Büyükşehir Belediyesi personeli karşılaştıkları durumu tutanakla kayıt altına aldı.
 
Engellemeler gecikme yaşatır, kamu zararı yaratır
Kooperatif yönetimlerinin ikmal inşaatlarının devam etmesini engellemeye yönelik tutumlarının hak sahiplerinin ve projelere dahil olan kooperatif üyelerinin konutları teslim alma sürecini geciktireceğini belirten İzmir Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, ayrıca bu durumun maliyet artışına neden olarak, kamu zararına yol açacağını ifade etti. İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından alınan karar doğrultusunda; kentsel dönüşüm alanlarında işlerin gecikmesine neden olan, uzlaşmadan ve iyi niyetten uzak yaklaşım gösteren kooperatif yönetimleri hakkında, oluşan ve oluşacak kamu zararı nedeniyle her türlü hukuki girişimde bulunulacağı ve gelişmeler hakkında kamuoyunun bilgilendirileceği hatırlatıldı.
 
İzmir, Türkiye’ye model olmaya devam edecek
İzmir’de uzun yıllardır yüzde yüz uzlaşıyla, yerinde, belediye garantörlüğünde Türkiye’ye model olacak şekilde yürütülen kentsel dönüşüm çalışmalarında önemli adımlar atılıyor. Mevcut inşaatların en kısa sürede tamamlanması hedefleniyor. Büyükşehir Belediyesi bir yandan da kooperatif yönetimleriyle görüşmelerini devam ettiriyor. Uzlaşmalar neticesinde hak sahiplerine ait tapuların devredilmesiyle mülkiyetin tamamı Büyükşehir Belediyesi’ne geçerken kentsel dönüşüm alanlarında hak sahibi olan ve evini tahliye eden vatandaşlara yeni konutların anahtarı teslim edilinceye kadar kira yardımı ödemesi yapılıyor.



Sayfa Adresi: http://www.gercekizmir.com/haber/Uzunderede-yer-teslimi-krizi-Buyuksehir-yargiya-tasiyacak/182042