Körfez Geçiş Projesi Meclis'e taşındı: 2 bakanlığa 6 kritik soru!

7 Mart 2018 Çarşamba   10:14

İzmir’de İnciraltı ve Sasalı arasında Hükümet tarafından yapılması planlanan Körfez Geçişi Projesi’ne verilen ÇED olumlu kararına karşı Ege Çevre ve Kültür Platformu (EGEÇEP), Doğa Derneği ve 85 kişi birlikte, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) ise ayrı bir dava açarak, ÇED olumlu kararının iptali ve yürütmesinin durdurulmasını talep etti.

Geçtiğimiz günlerde ÇED olumlu raporunun iptali istemiyle açılan dava için bilirkişi heyeti keşif yaptı.
Yapılan ilk incelemeye vatandaşlar ve gazeteciler alınmazken; inceleme ile eş zamanlı olarak “İzmir’e Sahip Çık Platformu” açıklama yaparak projenin ulaşım projesi olmadığını ve İzmir’in bu geçişe ihtiyacı olmadığını açıkladı.

TMMOB ise, proje alanında flamingo, kılıçgaga ve tepeli pelikan gibi türlerin dünya nüfusunun önemli bir kısmının yaşadığı ve söz konusu proje gerçekleştiği takdirde, köprü ayağı, geniş çaplı yüzey yapılaşması gibi faaliyetlerden bu türlerin nüfuslarının olumsuz etkileneceği ve farklı statülerle korunan Gediz Deltası’nın ekolojik ve habitat bütünlüğünün zarar göreceği konusunda uyarılarda bulundu. 

Öte yandan projenin Türkiye’nin önemli su ürünleri istihsal sahalarından biri olan İzmir Körfezi’nin bentik bölgesinde yapılması planlanan inşaat faaliyetlerinin, körfez ve İzmir balıkçılığı ile ‘yüzülebilir körfez’ hedefine zarar vereceği ifade edildi.



Konuyu TBMM gündemine taşıyan Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Murat Bakan, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki ile Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Aslan tarafından yanıtlanması istemiyle iki ayrı soru önergesi verdi. 

CHP’li Bakan, “Körfez Geçişi Projesi” ile ilgili şu soruları sordu:
1)    Bu kadar yüksek maliyetli ve çevre bakımından olumsuz etkileri olan proje hesaplanan yolculuk sayısı itibari ile yapılan yatırıma değecek midir? 
2)    Bu finansmanın İzmir’in gerçek ulaşım sorunlarının çözümünde kullanılması daha doğru değil midir?
3)    Günün her saatinde ağır vasıta oranlarının yüksek olacak Körfez Geçiş trafiği gürültüsü ve egzoz gazları ile yerleşim alanlarını olumsuz etkileyeceği hesaba katılmış mıdır?
4)    Araba vapurlarının bu hattaki talebi zaten karşıladıkları gerçeğinden hareketle, vapurların tamamen kaldırılmasına sebep olacak ve otomobil kullanımını teşvik edecek bu proje, dünyanın hemen hemen tüm gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerinden benimsenmiş olan sürdürülebilir ulaşım ilkelerine ve politikalarına aykırı değil midir?
5)    İzmir Körfez Geçişi Projesi, kentin karbonmonoksit salımına etkisi nasıl olacaktır? 
6)    3,5 milyar TL lik bir yatırımla yapılması öngörülen İzmir Körfez Geçişi projesi yerine, kentin gerçek ihtiyacı olan ve Ulaşım Ana Planı ile belirlenen raylı sistem yatırımlarına öncelik verilmesi kent için daha faydalı olmayacak mıdır?



Sayfa Adresi: http://www.gercekizmir.com/haber/Korfez-Gecis-Projesi-Meclis-e-tasindi-2-bakanliga-6-kritik-soru/41558