İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün yüzünün özel olarak tasarlandığı anıt-tabela, İzmir'in kurtuluşunun 98. yıldönümünde düzenlenen törenle açıldı. Atatürk'ün yüzünün üç boyutlu bir baskı tekniğiyle canlandırıldığı anıt-tabelanın açılışına İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa Özuslu, CHP Parti Meclisi (PM) Üyesi Rıfat Nalbantoğlu, CHP İzmir Milletvekillerinden Kani Beko, Murat Bakan, Ednan Arslan, Bedri Serter, Atila Sertel, Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, Foça Belediye Başkanı Fatih Gürbüz, Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan, Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, Dikili Belediye Başkanı Adil Kırgöz, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Dr. Buğra Gökçe katıldı.
“Herşeyi Atatürk'e borçluyuz”
Törende konuşan İzmir Büyükşehir Belediyesi Milli Bayramları Kutlama Kurulu Başkanı Ulvi Puğ, İzmir'in dağlarının, denizinin Atatürk koktuğunu söyledi. Ulvi Puğ, “Bizler milli bayramlarımızı böyle kutlayabiliyorsak, bizler bu cennet vatan toprakları üzerinde kurulmuş olan vatanın toprağına her şeye rağmen 'Türkiye' diyebiliyorsak, bu vatanın üzerinde kurulmuş olan cumhuriyete her şeye rağmen 'Türkiye Cumhuriyeti' diyebiliyorsak ve bu cumhuriyetin, vatanın sahibine her şeye rağmen 'Türk Milleti' diyebiliyorsak, bunların hepsini ama hepsini Mustafa Kemal Atatürk'e borçluyuz” dedi.
“İzmir Atatürkçülüğün başkentidir”
Bu vatanı kurtarmış bir insan olarak, bu cumhuriyeti kurmuş bir insan olarak Mustafa Kemal Atatürk'ü sevmek içi bir parça kalp sahibi olmanın yeterli olduğunu belirten Ulvi Puğ, Atatürkçülüğün ise yürek işi olduğunu kaydetti. Puğ, “İzmir'in dağları, gecekondusu Atatürk kokar. İzmir Atatürkçülüğün başkentidir. Bu da en büyük unvanlardan biri. Atatürk'ün hayata geçirmek istediği cumhuriyeti biz burada hayata geçirdik. Bizde zengin fakir, Alevi-sunni ayrımı yoktur” diye konuştu.
“Atatürk Meydanı ismi hiç kullanılmamış”
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ise “Bu anlamlı günde Atatürk Meydanı'nda İzmir ve İzmirlilere bir borcumuzu daha yerine getirmenin onur ve mutluluğunu paylaşıyoruz. Aslında bu meydana 'Atatürk Meydanı' adı 15 Şubat 1937'de belediye meclisi kararıyla verilmiş. Fakat bu isim hiç kullanılmamış. Bugüne kadar da bu eksikliğin altını çizen, bunu talep eden, belediyeye dilekçe ile başvuru yapan bir çok kişi ve kurum oldu. Ancak talepleri karşılık bulmadı. İşte bugün İzmirliye olan 83 yıllık borcumuzu ödüyor ve Atatürk Meydanı'na tabelamızı asıyoruz” dedi.
“Kurtuluş Müzesi açacağız”
Sadece bir tabela veya heykelle Atatürk'e olan borcun ödenemeyeceğine dikkat çeken Soyer, bir de müjde verdi. Başkan Soyer, İzmir Kurtuluş Müzesi kuracaklarını belirterek, şunları söyledi: “Bu nedenle bizim müjdelerimiz de bunlarla sınırlı değil. Madem ki bu memleket İzmir'i kutsal bir kurtuluşun hedefi olarak kabul etti, o halde İzmirliye de Atatürkçülüğün Başkenti İzmir'e bir Kurtuluş Müzesi yapma görevi düşer. Değerli Konak Belediye Başkanımız sayın Abdül Batur ile aldığımız ortak bir kararın müjdesini burada vermek istiyorum. Konak Belediyemize ait Alanyalı Konağı'nda, etrafında Büyükşehir Belediyesince kamulaştırmalar da yapılarak bir Kurtuluş Müzesi açacağız.”
Törenin ardından, anıt tabelanın açılışı yapıldı.