POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
RTÜK'ten 'seçim yasağı' açıklaması!
RTÜK'ten 'seçim yasağı' açıklaması!
Rap dünyası karıştı: 50 Cent'e tecavüz suçlaması
Rap dünyası karıştı: 50 Cent'e tecavüz suçlaması
YSK Başkanı Yener: Tüm tedbirler alındı
YSK Başkanı Yener: Tüm tedbirler alındı
AK Partili Yavuz: Seçim sonuçlarını çok hızlı alacağız
AK Partili Yavuz: Seçim sonuçlarını çok hızlı alacağız
17 Kasım 2022 Perşembe - 10:47

"Atık antibiyotikler yaşamı tehdit ediyor!"

İlaçların çöpe gitmesinin önüne geçmek için 13 noktada atık ilaçları toplayan Gaziemir Belediyesi, Dünya Antibiyotik Farkındalık Haftası’nda sularda görülen antibiyotik kirliliğine dikkat çekti.

 Atık antibiyotikler yaşamı tehdit ediyor!

İnsanların tedavisinin yanı sıra hayvancılık ve tarım sektörlerinde kullanılan antibiyotikler,  antibiyotik direnci oluşturuyor. Dünya üzerinde tüketilen antibiyotik miktarının yüzde 80’ini, hayvancılık ve tarımda kullanılan antibiyotikler oluşturuyor. Hiç antibiyotik kullanmamış kişilere, gıdalardan ve sulardan antibiyotiğe dirençli mikroplar bulaşabiliyor. Antibiyotiğe dirençli bakteriler, her yıl 700 bin kişinin ölümüne neden oluyor. Gaziemir Belediyesi, bu tehlikeye karşı insanları bilinçlendirmek için Dünya Antibiyotik Farkındalık Haftası’nda, yaşamı tehdit eden antibiyotik direncine dikkat çekti.

Belediyenin İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü’nde görev yapan Çevre Mühendisi Gülcan Özhan, atık sularla yayılan antibiyotiklerin canlıların sağlığı ve doğa üzerindeki etkilerine dikkat çekti. Atık sularda bulunan antibiyotiklerin ayrıştırılamadığının altını çizen Gülcan Özhan, “Antibiyotik olarak kullanılan çok çeşitli maddelerin yüzde 30’u ile 60’ı insanların ve hayvanların vücutlarından hiç değişmemiş halde kanalizasyona ve oradan da atık su arıtma tesisine ulaşıyor. Arıtma tesisine ulaşan ilaçlar, burada yapılan işlemlerde, sudan ayrıştırılamıyor. Balık çiftliklerinde ve tarımda kullanılan antibiyotikler ile çöp toplama alanlarındaki antibiyotik atıklar, sularla denizlere ve okyanuslara ulaşıyor. Çevre bilimci ve mikrobiyoloji uzmanları tarafından gerçekleştirilen araştırmada, 72 ülkedeki nehirlerde, yaygın olarak kullanılan 14 antibiyotik analiz edildi. Sonuçta takip edilen alanların yüzde 65'inde yüksek seviyede antibiyotik bulundu. Sularla taşınan antibiyotikler, balıklara, suda yaşayan diğer canlılara ve insan sağlığına ciddi bir tehdit oluşturmakta. Antibiyotik kullanımının artması, antibiyotik direncini geliştirmekte ve yüz binlerce insanın antibiyotiğe dirençli mikroplar nedeniyle ölümüne neden olmaktadır. Bu yüzden atık ilaçlarımızı kesinlikle çöpe atmamalıyız” diye konuştu.

“İlaçları çöpe atmayalım!”
Atık ilaçların gelişi güzel çöpe atılmasının insan ve doğa sağlığını ciddi anlamda tehdit ettiğine bu nedenle ilaçların çöpe atılmaması gerektiğine vurgu yapan Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda şunları söyledi:

“Evlerde kullanılmayan ve son kullanma tarihi geçmiş ilaçların bilinçsizce çöpe atılması, lavabolara dökülmesi toplum ve çevre için geri dönüşü çok zor olabilecek riskler taşıyor. Tuvaletlere dökülen ilaçlar şehir kanalizasyon sistemine ve dolayısıyla arıtma tesislerinden tekrar suya, havaya ve toprağa karışarak doğayı ve insan sağlığını tehdit ediyor. Havaya, suya, toprağa karışan ilaçlar besinler ve içilen sularla insan vücuduna yerleşiyor. Bu durum da tüm canlıların sağlığının ciddi anlamda zarar görmesine yol açıyor. Çevre projelerimizle yer altı sularımızı, denizlerimizi ve doğamızı koruyoruz. Dünya Antibiyotik Farkındalık Haftası’nda, tüm yurttaşlarımızı süresi dolan, kullanmadıkları ilaçlarını çöpe değil, hizmet binalarımızda yer alan atık ilaç toplama kutularına atmaya davet ediyorum.”

 
İzmir'den Pakistan'a yardım eli
 
9 aylık denetim raporu: İzmir'de kaç bin sahte sigortalı tespit edildi?
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'in simgesi önünde diyabet farkındalığı!
İzmir'de diyabet hakkında bilinci artırmak ve farkındalık oluşturmak amacıyla ...
Uzmanından 'ikiz mantar tuzağı uyarısı!
Prof. Dr. Ilgaz Akata, "Ölümcül mantar zehirlenmelerinin yüzde 98'i alfa ...
Tekrarlanan koronavirüs enfeksiyonları ilgili kritik araştırma!
ABD'de yapılan bir araştırmada, tekrarlanan Kovid-19 enfeksiyonlarının, ...
 
Mücadelesiyle 'umut' oldu, hayata tutundu!
İzmir'de, down sendromlu dünyaya gelen ve iki kez açık kalp ameliyatı ...
Bakan Koca'dan atama açıklaması
Sağlık Bakanı Koca, personel alımlarıyla ilgili açıklamalarda bulundu. ...
Bilim Kurulu Üyesinden kış öncesi hatırlatma dozu uyarısı!
Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, ...
 
Bilim Kurulu Üyesi Şener'den 'üçlü virüs' uyarısı
Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, solunum yollarında ...
DSÖ'den artan varyantlara karşı uyarı
Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, dünya ...
O ilçede önemli gelişme: Hastane için ihale tarihi belli oldu
Kiraz ilçesinde yapımı tartışmalara yol açan hastane projesi yola çıkıyor. Kiraz ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
2019-2024’te CHP’li başkanların verdiği siyasi dersler
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Fikret İlkiz
Yargıç dertlenmesi ve etik
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri