POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
İYİ Parti Kurultayı'nda 'izleyici' kararı
İYİ Parti Kurultayı'nda 'izleyici' kararı
Danıştay'da seçim sonuçlandı: Yeni başkan belli oldu!
Danıştay'da seçim sonuçlandı: Yeni başkan belli oldu!
ABD Başkanı Biden'den '1915' açıklaması!
ABD Başkanı Biden'den '1915' açıklaması!
Hastanede dehşet! Döve döve öldürdü
Hastanede dehşet! Döve döve öldürdü
6 Aralık 2022 Salı - 12:14

'Strep A' paniği: 9 çocuğu öldürdü!

İngiltere'de Strep A bakterilerinin neden olduğu ölümcül hastalık vakaları, önceki yıllara göre yaklaşık 5 kat arttı. Ülkede Strep A'nın neden olduğu hastalıklar nedeniyle bu kış hayatını kaybeden çocukların sayısı 9'a yükseldi. Uzmanlar hastalığın küresel olarak yayılmasından endişeleniyor.

 Strep A  paniği: 9 çocuğu öldürdü!

Birleşik Krallık Sağlık Güvenlik Ajansı (UKHSA), son bir hafta içinde İngiltere'de ve Galler’de, Strep A teşhisi konulduktan sonra bakterinin neden olduğu  invasif GAS hastalığı nedeniyle bu kış  hayatını kaybeden çocukların sayısı 9'a yükseldi.  Ölen çocukların hemen hepsi 10 yaş altında. 

Henüz Türkiye'de rastlanılmayan hastalık, küresel çapta tedirginliğe neden oldu. 

A Grubu strep bakterileri, ufak hastalıklardan ölümcül hastalıklara kadar pek çok enfeksiyona neden olabiliyor. Ancak, bakteri nedeniyle şimdiye kadar ölümcül hastalıklar nadir görülmüştü. 

5 KAT ARTTI
UKHSA verilerine göre, bu yıl İngiltere'de 1-4 yaş arası 100 bin  çocuk başına 2,3 Strep A vakası yaşandı. Bu oran pandemi öncesi dönemde  (2017-2019) ortalama 0,5 olarak kayıtlara geçti. Bununla birlikte kuruluş, son birkaç hafta içinde çocuklarda alt solunum yolu Strep A  enfeksiyonlarında ciddi hastalığa neden olan artışa ilişkin raporların ardından soruşturmaların sürdüğünü bildirdi.

UKHSA, yeni bir Strep A varyantının dolaşımda olduğuna dair bir kanıt bulunmadığını ve artışın büyük olasılıkla dolaşımdaki yüksek miktarda bakteri ve sosyalleşme ile ilişkili olduğunu belirledi. 

STREP A NEDİR?
Strep A veya Grup A streptokok (GAS) boğazda ve ciltte bulunan bir bakteri türüdür ve çoğu insanda herhangi bir belirtiye neden olmaz. Bununla birlikte, burun, boğaz ve akciğerlerde farklı hastalıklara neden olabilir. 

Strep A semptomları arasında yutkunma sırasında ağrı, ateş, beyaz benekli şişmiş bademcikler, şişmiş boyun bezleri, yüksek ateş veya deri döküntüsü yer alıyor.

Strep A ayrıca aşağıdakilerden herhangi birine neden olabilir:

-Bademcik iltihabı

-Farenjit

-Kızıl

-İmpetigo veya erizipel gibi cilt enfeksiyonları

-Selülit

-Zatürre

Çoğu boğaz enfeksiyonu vakası tedavi olmaksızın kendi kendine iyileşir. Cilt enfeksiyonları antibiyotik gerektirebilir.Bununla birlikte Strep A,, zaman zaman invazif GAS (iGAS) olarak bilinen çok ciddi enfeksiyonlara da neden olabilir.

İNVASİF GAS (iGAS) HASTALIĞI NEDİR?
İnvaziv GAS hastalığı, bakteri vücudun doğal savunmasını aşıp kan, derin kas veya akciğerler gibi vücudun normalde bulunmadığı bölgelerine girdiğinde ortaya çıkıyor.

İnvaziv GAS hastalığının en şiddetli biçimleri Streptokokal Toksik Şok Sendromu ( belirtileri arasında yüksek ateş, düşük tansiyon, kızıl, böbrek veya karaciğer hasarı ve kusma ve ishal bulunur) ve Nekrotizan Fasiit veya "et yiyen hastalık" tır. Nekrotizan Fasiit hastalığı dokuların tahrip olmasına neden olan ve ameliyat gerektiren bir enfeksiyondur.  Bu hastalıkların her ikisi de nadir olarak ortaya çıkar, ancak Toksik Şok Sendromu yüksek ölüm oranına sahiptir. Tedaviler farklı antibiyotik türlerini içerir ve semptomların ne kadar şiddetli olduğuna bağlı olarak kan nakli yapılabilir.

iGAS’IN BELİRTİLERİ NELERDİR?
İnvaziv GAS'ın erken belirtileri ve semptomları şunlardır:

-Yüksek ateş

-Şiddetli kas ağrıları

-Vücudun bir bölgesinde ağrı

-Yara yerinde kızarıklık

-kusma veya ishal

STREP A  NASIL YAYILIR?
UKHSA’da sağlık danışmanı olan Dr. Yimmy Chow, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "A Grubu streptokok enfeksiyonları genellikle hafif hastalıkla sonuçlanır. Bunlar boğaz ağrısı, ateş ve küçük cilt enfeksiyonlarını içerir ve tam bir antibiyotik kürü ile tedavi edilebilir. Nadir vakalarda ciddi bir hastalık yaşanabilir. Yüksek ateşi, şiddetli kas ağrıları, açıklanamayan kusma veya ishal görüldüğünde hemen tıbbi yardım alınmalıdır" ifadelerini kullandı. 

Dr. Chow, ayrıca Strep A’nın öksürme, hapşırma ve ciltten cilde temas yoluyla yayılabileceğini belirterek, “65 yaşın üzerindeki kişiler, HIV'li olanlar, steroid ilaçları kullananlar veya diyabet, kalp hastalığı veya kanserden muzdarip olanların, Strep A’ya yakalanma riski en yüksektir” diyerek en yoğun risk altındaki grubu açıkladı.

“HIZLI HAREKET ETMEMİZ GEREKİYOR”
London College Üniversitesi Bulaşıcı Hastalıklar Salgını Eğitim Programı’ndan Oksana Pysik ise Strep A'nın genellikle gribe benzer şekilde ortaya çıkabileceğini açıkladı.

Pysik, grip ile Strep A’yı ayırt etmenin önemli yollarından birinin “çilek dil” adı verilen  ve dil üzerinde çıkan beyaz benekler olduğunu söyledi. Pysik, Strep’nın yayılma şekli nedeniyle, genellikle okul ortamlarında ve bakım evlerinde daha yaygın olduğunu ve semptomların ortaya çıkmasını önlemek için "mümkün olduğunca çabuk" antibiyotik almanın önemli olduğunu sözlerine ekledi.

Pysik, “Ebeveynler aşırı endişelenmemeli… Sadece hızlı hareket etmemiz gerekiyor" dedi. (NTV)

 
O ilçede MHP'ye CHP ve İYİ Parti'den katılım!
 
İzmir'in altında unutulan su yolu: Boyacı Deresi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
2023'te 27 bin sözleşmeli sağlık personeli alınacak
2023 yılında 27 bin sözleşmeli sağlık personeli istihdam edilecek. Cumhurbaşkanı ...
Bilimden üçlü virüs uyarısı: Ölümcül olabilir!
Prof. Dr. Oğuz Reşat Sipahi, son dönemde solunum yollarında 'üçlü virüs' ...
Koca: Şehir hastaneleri sayısı 36'ya çıkacak!
Acil Sağlık Hizmetleri Haftası dolayısıyla sosyal medya hesabından bir ...
 
Bakan Koca duyurdu: Tek kitle aynı anda 3 test
Tekirdağ'daki sahte doktora ilişkin müfettiş incelemesinin ardından gereken ...
MHRS'den geçen ay alınan yaklaşık 3 milyon randevuya gidilmedi
Sağlık Bakanlığının Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) üzerinden geçen ...
Bakan Koca duyurdu, SMA'lı çocukların ailelerine umut oldu!
SPINAL Müsküler Atrofi (SMA) hastası bebeklere etkisini göstermiş şurup ...
 
DSÖ'den korkutan 'Dünya Kupası' uyarısı!
Dünya Sağlık Örgütü’nden (DSÖ) uzmanlar, 2022 FIFA Dünya Kupası’nda Covid-19’un ...
"6 ayda bir periyodik kontrol şart"
İzmir Büyükşehir Belediyesi Eşrefpaşa Hastanesi Diş Hekimi Sırma Karaer, ...
Eczacıların Başkanı kara tabloyu anlattı: Öksürük şurubu bile yok!
Sektöre kur krizi, fiyat sabitleme, hızla artan enflasyon ve ithal firmaların ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
31 Mart’ın İzmir fotoğrafı!
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri