POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Biden duyurdu: İsrail'den Hamas'a yeni teklif
Biden duyurdu: İsrail'den Hamas'a yeni teklif
AK Parti'den yeni 'uyutma' açıklaması!
AK Parti'den yeni 'uyutma' açıklaması!
Fenerbahçe’de İsmail Kartal dönemi sona erdi
Fenerbahçe’de İsmail Kartal dönemi sona erdi
Fenomen muhtar adayı dolandırıldı!
Fenomen muhtar adayı dolandırıldı!
20 Şubat 2023 Pazartesi - 08:09

ABD Dışişleri Bakanı Blinken Ankara'da

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Türkiye'yi sarsan depremlerin ardından Hatay'da Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile incelemelerde bulundu. Blinken, Türkiye'ye desteklerinin süreceğini ifade etti. İki bakan bugün ortak açıklamalarda bulunacak.

ABD Dışişleri Bakanı Blinken Ankara da

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen bölgelerde incelemelerde bulunmak üzere geldiği İncirlik Üssü'nde açıklamalarda bulundu. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile deprem bölgesinde incelemelerde bulunan Blinken, bugün Ankara'da açıklamalarda bulunacak. Blinken'ın Cumhurbaşkanı Erdoğan ile de görüşmesi bekleniyor.

Adana'daki İncirlik 10'uncu Tanker Üs Komutanlığını ziyaret eden Blinken, burada yaptığı açıklamada, yıkıcı depremlerin ardından Türk halkının yanında olduklarını söyledi.

Blinken, "Yıkımın birazını görmek için bir şehrin üzerinden uçma şansım oldu ve bunu kelimelere dökmek gerçekten zor. Yıkılmamış ve yıkılmış binalar görüyorsunuz, çöken çatıların hemen yanında hala ayakta duran bir şeyler var. Size söz konusu durumun ölçeği hakkında bir fikir veriyor. Bu depremden dolayı on binlerce ölüm ve on milyonlarca etkilenen insan var ve elbette, hala tam kapsamını bilmiyoruz." dedi.

Depremin hemen ardından ABD ve diğer ülkelerin devreye girdiğini belirten Blinken, şöyle konuştu:

"Bir gün içinde burada yaklaşık 200 kişi, köpek ve diğer uzmanlardan oluşan arama kurtarma ekipleri oluşturduk. Depremden hemen sonraki günlerde barınma, su, yiyecek, ilaç ve giyecek için yaklaşık 85 milyon dolar değerinde yardım aktarıldı. Bugün ise ihtiyacı olanlara yardım etmek için 100 milyon dolar daha getireceğimizi duyurmak isterim. Bunu, Acil Mülteci ve Göç Fonu ile Dışişleri Bakanlığı ve ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı'nın (USAID) sahip olduğu bir insani yardım fonundan aldık ve bu yakında harekete geçirilecek."

"TÜRKİYE'Yİ DESTEKLEMEKTE KARARLIYIZ"

USAID'in depreme yönelik çalışmalara çok hızlı ve etkili bir şekilde yanıt verdiğini söyleyen Blinken, şunları kaydetti:

"ABD Dışişleri Bakanlığı ve Büyükelçiliği, Türk ortaklarımızla işbirliği içinde insanlara yardım etmeye çalışmak için bir araya geliyor. Bu uzun vadeli bir çaba olacak. Arama ve kurtarma maalesef sona eriyor. İyileşme operasyonu ise sürüyor ve ardından büyük bir yeniden inşa çalışması olacak. Yıkılan bina, apartman ve ev sayısı dahil hasarın boyutlarını gördüğünüzde yeniden inşa etmek çok büyük bir çaba gerektirecek. Ancak bu çabada Türkiye'yi desteklemeye kararlıyız. Dünyanın birçok ülkesi de aynı şeyi yapıyor. Bunu başarmak için muazzam bir dayanışma ve kararlılık var."

ABD'nin Türk halkının yanında olduğunu ve çalışmalar tamamlanana kadar buna bağlı kalacaklarını belirten Blinken, "Şu anda en önemli şey ihtiyacı olan insanlara yardım ulaştırmak, kışı atlatmak ve tekrar ayaklarının üzerinde durabilmelerini sağlamak." dedi.

Birleşmiş Milletlerin (BM) Türkiye'deki depremzedeler için 1 milyar dolar insani yardım çağrısında bulunduğunu hatırlatan Blinken, "Şu an itibariyle ABD 185 milyon dolarlık yardımda bulundu, ancak başka bir şey varsa, ne yapabileceğimize bakacağız. Diğer ülkeler devreye giriyor ancak bu çağrının finanse edilmesi çok acil ve sağlayabileceğimiz ek kaynaklara bakarken bile kesinlikle başkalarını bunu yapmaya teşvik edeceğiz." ifadelerini kullandı.

"ABD TÜRK HALKININ YANINDA"

Türkiye'de depremden etkilenen insanlara yardım etmek için ellerinden gelen her şeyi yapmaya kararlı olduklarını ifade eden Blinken, sözlerini "Türk halkının en çok bilmesini istediğim şey, ABD'nin yanlarında olduğu ve bunu atlatmak için ne kadar sürerse sürsün yanlarında olacağıdır." şeklinde tamamladı.

"DEPREMİN YIKIMINI DOĞRUDAN GÖRMEK DERİNDEN ÜZDÜ"

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ile deprem bölgesinde havadan incelemelerde bulunan Blinken, Twitter üzerinden açıklama yaptı.

Blinken, "Türkiye'deki depremin yıkımını doğrudan görmek derinden üzdü." ifadesini kullanarak, ABD'nin, kurtarma ve yardım çalışmaları için elinden gelen her şeyi yapmaya kararlı olduğunu belirtti.

Çavuşoğlu ve ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen bölgelerde incelemelerde bulunmak üzere Hatay'a hareket etmişti. (AA)

 
İzmir'de korkunç kaza korkunç son!
 
İşte yıkık, acil yıkılacak ve ağır hasarlı bina sayısı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kılıçdaroğlu’ndan rapor çağrısı
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, deprem bölgesindeki binalarda hasar tespit ...
TBMM çalışmalarına verilen ara 28 Şubat'a kadar uzatıldı
AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, asrın felaketi olarak nitelenen ...
Akar: Sığınmacı akını iddiaları tamamen gerçek dışıdır
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, "Bazı fitne fesat yuvaları 'sınırlardan ...
 
Millet İttifakı’ndan kritik toplantı sonrası açıklama
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, DEVA Partisi, Gelecek Partisi ve Demokrat ...
Aslanoğlu'ndan deprem dayanışması ziyaretleri: İzmir çok iyi bir sınav veriyor!
Cumhuriyet Halk Partisi İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu, hafta boyunca ...
Sürekli'den depremzede ziyaretleri ve muhalefete 'gölge düşüremeyecekler' çıkışı!
AK Parti İzmir İl Başkanı Kerem Ali Sürekli, ‘Asrın Felaketi’nden etkilenen ...
 
AK Parti'den Başkan Tugay'a 'taşınma' tepkisi!
AK Parti Karşıyaka İlçe Başkanı Didem Keseli, Karşıyaka Belediye Başkanı ...
''YSK'nin seçimi erteleme yetkisi bal gibi var''
Eski TBMM Başkanı Bülent Arınç, "Seçimler ivedilikle ertelenmeli" çıkışının ...
Oktay 10 bin lira yardımın detaylarını açıkladı
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, AFAD'da açıklama yaptı. Oktay, depremzedeye ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
CHP İzmir ve Büyükşehir’de görünen o ki…
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri