POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
37 kiloya düştü: Nihal Candan'a tahliye kararı
37 kiloya düştü: Nihal Candan'a tahliye kararı
İstiklal Caddesi'ndeki bombalı saldırı davasında karar
İstiklal Caddesi'ndeki bombalı saldırı davasında karar
İYİ Parti yarın kurultaya gidiyor: 4 aday yarışacak
İYİ Parti yarın kurultaya gidiyor: 4 aday yarışacak
'Dilan Polat'lı 23 Nisan gösterisine soruşturma
'Dilan Polat'lı 23 Nisan gösterisine soruşturma
1 Temmuz 2022 Cuma - 14:50

Aile hekimlerinden müdürlük önünde yönetmelik isyanı!

Ceza yönetmeliğine karşı 2 gün iş bırakma eylemi yapan aile hekimleri, İzmir İl Sağlık Müdürlüğü önünde basın açıklaması düzenledi. Açıklamada, “Bu yönetmelik iptal edilene kadar da mücadeleye devam edeceğiz” vurgusu yapıldı.

Aile hekimlerinden müdürlük önünde yönetmelik isyanı!

Resmi Gazete’de 30 Haziran 2021’de yayımlanan Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği ile sağlık çalışanlarının cezalandırılmasına karşı Türkiye genelinde olduğu gibi İzmir’de de iş bırakma eylemi yapan aile hekimleri, İzmir İl Sağlık Müdürlüğü önünde basın açıklaması düzenledi. Açıklamaya destek veren kurumlar arasında, İzmir Aile Hekimliği Derneği, Aile Hekimleri Sendikası, Birinci Basamak Birlik ve Dayanışma Sendikası, Genel Sağlık İş, İzmir Aile Sağlığı Çalışanları Derneği, İzmir Tabip Odası, Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası ve Hekim Birliği Sendikası İzmir Şubesi yer aldı. Sağlık emekçileri adına ortak metni İzmir Aile Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Muhteber Çolak okudu. 

GİDERLERİ KARŞILAMAMIZ İMKANSIZ
Sağlık emekçilerinin ceza yönetmeliğine karşı bir yıldır alanlarda mücadele ettiğini belirten Çolak, “Defalarca grev yaptık, basın açıklamaları yaptık, mitingler düzenledik. Duymayan kulaklara, görmeyen gözlere bu ceza yönetmeliğini kabul etmediğimizi anlatmaya çalıştık. Geldiğimiz noktada sorunun çözümü için mücadeleye devam ediyoruz fakat ne yazık ki bakanlık bizi duymuyor. Alanı temsil eden TTB, AHEF, sendikalarımızla görüşmek yerine sosyal medya fenomenleri ile görüşmeyi tercih ediyor. Pandemi nedeniyle hekim, hemşire ve her meslek grubundan arkadaşlarımızı Kovid-19 nedeniyle kaybettik. Ama Kovid-19 meslek hastalığı sayılsın talebimiz kabul edilmedi. Bütün dünyada sağlık çalışanlarına minnet duyulurken, bizler özlük haklarımızı kaybettik. Ceza yönetmeliği ile söz hakkımız kısıtlandı. Hastalık yönetim platformu diye yapılması mümkün olmayan uygulamalarla negatif performans ile tehdit edildik. Keyfi sözleşme fesihleri ile iş güvencemiz ortadan kalktı. İstanbul, Tekirdağ, Hakkari ve Mersin’de arkadaşlarımız bu yönetmeliğin infaz komisyonları ile işten atıldılar. Direndik ve kazandık. İşlerine geri döndüler. Yıllık İzinlerimizi kullanırken maaşımızdan kesildi. Ülkede artan enflasyonla birlikte ücretlerimiz yoksulluk sınırının altında kaldı. Artan fiyatlara rağmen cari gidere yapılan zamlar yetersiz kaldı. ASM kiraları, elektrik faturaları, ısınma giderleri, sarf malzemeleri dahil kullandığımız bütün malzemelere gelen zamlarla artık ASM giderlerini karşılamamız imkansız hale geldi. İzmir’de bile her 5 aile hekiminden biri tek başına hemşiresiz çalıştı, çalışıyor” dedi.

MÜCADELEYE DEVAM EDECEĞİZ
Düşük ücretlerle ve kötü çalışma koşulları nedeniyle birçok hekimin başka ülkelere gitmeyi çözüm olarak gördüğüne dikkat çeken Çolak, “Asistan hekimler zor durumda. 36 saat süren uzun nöbetler devam ediyor. Son uzmanlık sınavında plansız bir şekilde asistan kadroları arttırıldı. Sağlıkta şiddet bütün hızıyla devam ediyor. Şiddete karşı bakanlık bizden çok, ne yazık ki şiddet uygulayanların yanında duruyor. Özel hastanelerde hemşire ve diğer branştan birçok sağlık emekçisi asgari ücret karşılığında çalışıyor. Yetişmiş sağlık insan gücünün emek sömürüsü olmadığı kadar fazla. İş güvencesi yok. Çok ağır bir iş yapılıyor ve ücretler çok düşük. Bütün bu yaşadığımız sorunlar ülkede 20 yıldır uygulanan sağlık politikalarının sonucu. Sağlıkta Dönüşüm Programı ile sağlık sistemini özelleştirmek ve bizleri de ucuz iş gücü haline getirmek istiyorlar ve kısmen de başardılar. Vatandaşın sağlık alanında yaşadığı sorunların nedeni biz değiliz. Fakat sorumlu olarak bizler işaret ediliyoruz. Sağlık politikalarını üretenler. Sistemi yönetenler ve kurgulayanlar sorumlu. Bir yıldır ceza yönetmeliğini kabul etmiyoruz diye mücadele ediyoruz. Bu yönetmelik iptal edilene kadar da mücadeleye devam edeceğiz. Keyfi sözleşme fesihleri yaşamak istemiyoruz. Söz hakkımızı istiyoruz. Etkin bir şiddet yasasının çıkmasını istiyoruz. Bu hiperenflasyon ortamında cari gider ödemelerine yapılacak artışın çözüm olmayacağını biliyoruz. Sorunlar çözülene kadar mücadeleye devam edeceğiz” ifadelerini kulandı.

 
Hız limitleri değişti: İzmir'de nasıl uygulanacak?
 
Pınar Gültekin davasında yeni gelişme
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bakan Koca'dan 'Maske döner mi?' sorusuna yanıt!
Maske yasağı kalktı ama yeni vaka sayıları bir süredir artıyor. Sağlık ...
Aynı anda koronovirüs ve maymun çiçeği tehdidi: Nelere dikkat etmeli?
Türkiye önlemlerin gevşetilmesi ve maske zorunluğunun kaldırılması kararlarının ...
Bakan Koca duyurdu: Maymun Çiçeği Türkiye'de!
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye'de ilk maymun çiçeği vakasının tespit ...
 
Haftalık Covid-19 tablosu açıklandı
Türkiye'de 20-26 Haziran haftasında 26 bin 635 kişinin testi pozitif çıktı, ...
Tabip Odası uyardı: Pandemi bitmedi, o yaş grubu aşılansın!
İzmir Tabip Odası Başkanı Süleyman Kaynak, pandeminin son 4 aylık dönemde ...
Koca'dan salgın mesajı: Kötü günler geride kaldı
Sağlık Bakanı Fahhrettin Koca, Covid-19 vakalarında son iki haftada üç ...
 
Covid-19 tablosu: Vakalarda yüzde 50 artış!
Ülke genelinde 13-19 Haziran'da 10 bin 954 kişinin testi pozitif çıktı, ...
Pfizer-BioNTech duyurdu: Omicron'a karşı 2 yeni aşı!
Pfizer-BioNTech, güncellenen Covid-19 aşılarının Omicron varyantına karşı ...
KKTC'de önemli karar: Maske geri döndü!
KKTC’de COVID-19 önlemleri, yaşanan vaka artışları nedeniyle yeniden sıkılaştırıldı.
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
31 Mart’ın İzmir fotoğrafı!
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri