POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
İYİ Parti Kurultayı'nda 'izleyici' kararı
İYİ Parti Kurultayı'nda 'izleyici' kararı
Danıştay'da seçim sonuçlandı: Yeni başkan belli oldu!
Danıştay'da seçim sonuçlandı: Yeni başkan belli oldu!
ABD Başkanı Biden'den '1915' açıklaması!
ABD Başkanı Biden'den '1915' açıklaması!
Hastanede dehşet! Döve döve öldürdü
Hastanede dehşet! Döve döve öldürdü
18 Temmuz 2021 Pazar - 11:40

Bakanlık verileriyle İzmir ekonomisi raporu: En çok hangi ülkelerle ihracat ve ithalat yapıyor?

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı verilerine göre; İzmir 191 ülkeyle ihracat, 160 ülkeyle de ithalat yapıyor. Hem ithalat hem ihracatta en çok irtibatta bulunulan ülkenin Almanya olduğu belirtildi. Ayrıca kentin en çok ilişkide olduğu ülkeler de raporda yer aldı.

Bakanlık verileriyle İzmir ekonomisi raporu: En çok hangi ülkelerle ihracat ve ithalat yapıyor?

Mehmet İŞLER/ GERÇEKİZMİR - Çevre ve Şehircilik Bakanlığı verilerine göre İzmir’in 191 ülkeyle ihracat, 160 ülkeyle de ithalat ilişkisi olduğu belirtildi. Hem ithalat hem ihracat noktasında kentin en çok irtibatta bulunduğu ülkenin Almanya olduğu vurgulandı. İhracatın ABD, İngiltere, İtalya, İspanya, Hollanda, Fransa ve Almanya’ya gibi ülkelere yapıldığı öğrenildi. İthalatın ise Çin, Rusya Federasyonu, İtalya, ABD, Polonya ve İspanya gibi ülkelerden yapıldığı aktarıldı.

KALEM KALEM İZMİR EKONOMİSİ
Raporda şu bilgiler yer aldı: İzmir’den 191 ülkeye ihracat; 160 ülkeden ithalat yapılmaktadır. Gerek ihracat; gerekse de ithalat açısından İzmir’le en çok irtibatlı olan ülke Almanya’dır. İhracatının yaklaşık yüzde 50’si Almanya başta olmak üzere ABD, İngiltere, İtalya, İspanya, Hollanda ve Fransa gibi ülkelere yöneliktir. İthalatının yaklaşık yüzde 50’si ise, Almanya başta olmak üzere Çin, Rusya Federasyonu, İtalya, ABD, Polonya ve İspanya gibi ülkelerdendir. Türkiye’nin 2014 yılı gayri safi yurtiçi hasılanın (GSYİH) yüzde 6,2’sini üreten İzmir, Türkiye’nin gelir düzeyi en yüksek 3’üncü ilidir.

58,5 Milyon dolar değerindeki GSYİH’nin yüzde 57,5’i hizmetler sektörü, yüzde 37’si sanayi sektörü; yüzde 5,5’i ise, tarım sektörüne aittir.

Felipe vd. (2012)’nin yaptığı sınıflandırmadan hareketle, düzey 2 bölgelerinin 2014 yılı kişi başına düşen gelir düzeylerine bakıldığında, Türkiye’de 26 alt bölgeden 6’sının Orta Düşük gelir grubunda olduğu; buna karşın 13 alt bölgenin orta gelir tuzağı riski taşıdığı görülmektedir.  Ancak; 14,257 dolarlık kişi başına düşen gelir düzeyi ile İzmir orta gelir tuzağı riski olmayan 7 alt bölgeden biridir.

İzmir ekonomisinde tarım, hayvancılık, balıkçılık, denizcilik, toptan perakende ve ticaret, turizm, lojistik ve enerji sektörleri yatırım açısından öne çıkan sektörlerdir. İzmir yat turizmden kongre turizmine, inanç turizminden kruvaziyer turizmine kadar hemen hemen her çeşit turizm olanağına sahiptir. Bununla beraber İzmir, zengin jeotermal kaynakları ve kaplıcaları ile dünyada sağlık turizminin merkezi olabilecek potansiyeli barındırmaktadır. Zengin yenilenebilir enerji kaynaklarına sahip İzmir özellikle rüzgar, jeotermal ve güneş enerjisinden faydalanılabilecek bir kenttir. İzmir, liman kenti olma özelliği ile tarihin her döneminde önemli bir ticaret merkezi olarak ön plana çıkmıştır. Korunaklı bir körfezin etrafında gelişen İzmir verimli topraklara sahip olması, nitelikli işgücü yapısı, hammadde ve ara mamul kaynakları, uygun iklim koşulları, gelişmiş liman ve lojistik altyapısı, dış ticaret odaklı iş ortamı ile iç ve dış pazarlara olan yakınlığı gibi avantajları ile günümüzde birçok ekonomik aktivitenin merkezi durumundadır. İzmir’in dış ticaretinde limanların büyük payı bulunmaktadır.

?1954 yılında kurulan ve yatırım alanında dünyanın en önemli yayınlarından biri olarak kabul edilen Site Selection Magazine dergisinin yapımcısı ve ABD menşeli Conway Inc.'in yaptığı Dünyanın En Rekabetçi Şehirleri Raporu'na (The World’s Most Competitive Cities) göre İzmir, 2015 yılında uzay-havacılık, kimya-plastik ve enerji sektörlerinde Doğu Avrupa ve Orta Asya'nın en rekabetçi ilk 5 şehri arasında yer almıştır.

 
Sepil'den yeni sezon mesajları ve 'yıldız transferi' sorusuna yanıt!
 
Karabağlar'da Aqua Yaşam zamanı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'de online kurban satış dönemi: Dikkat çeken ilanlar!
Milyonlarca vatandaş ibadetini yerine getirmek için kurbanlık hayvan ararken ...
Kredi borçları için yeni karar: Yapılandırma uzatıldı
Bankalara kredi borcu bulunan şirketler için başlatılan "Finansal yeniden ...
Son 24 saatte 43 can kaybı, 6 bin 907 yeni vaka!
Türkiye'nin 14 Temmuz 2021 günlük corona virüs tablosu açıklandı.
 
"Dünyadaki çalışmaları yerinde göreceğiz"
S.S. Hıdırlık Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'nin 11'inci Genel Kurulu'nda ...
Çeşme'de bayram öncesi oteller kapalı gişe!
İzmir'in turistik ilçesi Çeşme'de, bayram tatili için otellerdeki rezervasyon ...
Bayram öncesi otobüs biletlerine tavan fiyat!
Otobüs biletlerine tavan fiyat uygulaması başlatıldı. Tavan fiyat mesafeye göre uygulanacak.
 
Merkez Bankası faiz kararını açıkladı
Merkez Bankası, temmuz toplantısında politika faizini yüzde 19'da bırakma kararı aldı.
Marble İzmir’de yeni dönem başlıyor
Türkiye’nin uluslararası ihracat platformu olan Marble İzmir Fuarı, işlenmiş ...
Bayram tatili göçü: 10 milyon kişi seyahat edecek!
Yaklaşan bayram tatili nedeniyle tatil bölgeleri bir hayli hareketlendi. ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
31 Mart’ın İzmir fotoğrafı!
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri