POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER GÜNCEL SPOR KÜLTÜR-SANAT DÜNYADAN EKONOMİ TÜMÜ
Emekli maaşı açıklaması: Temmuzda masaya yatacak!
Emekli maaşı açıklaması: Temmuzda masaya yatacak!
HPV ve HIV iddiaları: Karabük'te gözaltılar!
HPV ve HIV iddiaları: Karabük'te gözaltılar!
ABD heyeti Ankara’ya geliyor: Masada kritik konular!
ABD heyeti Ankara’ya geliyor: Masada kritik konular!
BDDK'dan yeni 'Seçil Erzan' kararı!
BDDK'dan yeni 'Seçil Erzan' kararı!
1 Temmuz 2022 Cuma - 11:06

Beko: Katliamları unutmamak da bir direniştir!

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Kani Beko, Sivas Katliamı’nın 29. yılı nedeniyle bir açıklama yayınladı. Katliamları unutmamanın, unutturmamanın da bir direniş şekli olduğunu vurgulayan Beko, “Sivas Katliamı’nı yapanları da katliamın sanıklarını aklayanları da unutmayacağız, unutturmayacağız” dedi.

Beko: Katliamları unutmamak da bir direniştir!

Bundan tam 29 yıl önce, 2 Temmuz 1993'te Pir Sultan Şenlikleri’ne katılmak üzere Sivas’a giden 33 aydınımız ve halk ozanımız ile iki otel çalışanı, devletin seyirci kaldığı bir katliamda, Madımak Oteli'nde diri diri yakılarak can verdi, 51 kişi ise ağır yaralandı.

2 Temmuz 1993'te Madımak Oteli’nde gerçekleşen katliamı yapan zihniyetin, kitleselleştiğini, örgütlendiğini ve meşrulaştırılmaya çalışıldığını söyleyen Kani Beko, tüm bunlara karşı yaşananları unutmamak ve unutturmamanın önemli olduğunu vurgulayarak, “29 yıl önce Sivas'ta hem de tarih boyunca yaşanan onlarca katliamda yitirdiğimiz canlarımız için yapabileceğimiz şey, ilerici, aydın, laik, demokrat güçler olarak bir arada durma dirayetimize sahip çıkmaktır” dedi.

SİVAS KATLİAMI DAVASI ZAMAN AŞIMINA UĞRATILDI

Sivas'ta işlenen suçun insanların düşünce ve kimliklerinin yok edilmesi maksadıyla katledilmesi ve dolayısıyla insanlığın katli olduğunu belirten Milletvekili Beko, Sivas Katliamı Davası'nın zaman aşımına uğramasını eleştirerek, "Sivas Katliamı Türk Ceza Kanunu'nun 77. maddesince düzenlenen 'İnsanlığa Karşı İşlenen Suçlar' başlığı altında değerlendirilmesi gerekirken ve aynı kanun bu suçlarda zamanaşımı olamayacağını da hüküm altına almışken, uzadıkça uzatılan göstermelik yargılamaların sonucunda Sivas Katliamı Davası, AKP hükümetinin 'büyüklüğüyle' övündüğü adliyede "zaman aşımı ile sonuçlandırılmıştır” diye konuştu.

SİVAS'TA DELİLLER YOK EDİLDİ

CHP Milletvekili Kani Beko, Sivas'ta delillerin yok edildiğine, olayın gerçek sorumlu ve yönlendiricilerinin yargı karşısına çıkarılmayarak zaman aşımına uğratıldığına vurgu yaparak, dava sanıklarının dönemin Adalet Bakanlığı yapan kişi tarafından savunulduğuna dikkat çekti.

FAİLLERİN AKLANMASININ 'HAYIRLI' OLACAK YANI YOKTUR, OLAMAZ!

Beko, Sivas Katliamında 'insanlığa karşı işlenen suç'un faillerinin bir bölümünün zaman aşımı ile kurtarıldığını ve bu duruma dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'karar hayırlı olsun' ifadeleriyle değerlendirdiğini dile getirerek, "Bir katliamın faillerinin aklanmasının toplum için "hayırlı” olacak hiçbir yanı yoktur, olamaz" dedi.

UNUTMAYACAĞIZ, UNUTTURMAYACAĞIZ

“Laiklik mücadelesi, her zamankinden daha elzem durumda. Laikliğin önemini, genç kuşaklara, işçilere, emekçilere, kadınlara anlatmalı ve kavratmalıyız” diyen CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, “Katliamları unutturmamak da bir direniş şeklidir. Sivas Katliamı’nı yapanları da katliamın sanıklarını aklayanları da unutmayacağız, unutturmayacağız” ifadelerini kullandı.

İNSANLIĞA KARŞI İŞLENEN SUÇLARDA ZAMAN AŞIMI GEÇERSİZDİR

Milletvekili Beko, açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Bizler bir kez daha 'İnsanlığa karşı işlenen suçlar'  için zamanaşımının geçersiz olduğunu hatırlatıyor ve gerçek bir adalet için mücadeleye omuz vereceğimizin altını çiziyoruz. Bugün yitirdiklerimizi ağıtlarla değil, uğrunda yaşamlarını verdikleri insanlığı, demokrasiyi, hak ve özgürlükleri savunarak, ve tabii ki de bu katliamın esas olarak hedef aldığı laikliği toplumda egemen kılmak için mücadeleyi büyüterek yaşatacağız. Toplumu kutuplaştıran ayrımcı politikalarla iç siyasette güç kazanmaya çalışan, emekçileri bölmeyi-parçalamayı ve böylece teslim almayı hedefleyen bir yönetim anlayışına karşı laiklik mücadelesi, demokrasi mücadelemizin olmazsa olmaz 'işaret fişekleri'nden biri olacaktır. Sivas Katliamının yıldönümünde ölen canlarımıza borcumuz emeğin, barışın, demokrasinin ve laikliğin hüküm sürdüğü bir ülke için bir araya gelmek ve mücadeleyi yükseltmektir.”

 
Altınordu'da Kaptan Ahmet iddialı!
 
Eski Altaylı Poko'ya Süper Lig'den talip var!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Sürekli'den oda ve dernek ziyaretleri: Yerel idareye 'sandık' çıkışı!
İzmir’de faaliyet gösteren dernek ve oda ziyaretlerini, Gönül Seferberliği ...
CHP YDK'ya İzmir'den ikinci isim
CHP'den istifa eden Yüksek Disiplin Kurulu Üyesi Tuba Torun'un yerine kimin geleceği belli oldu.
İzmir siyasetinde ‘saha çalışması’ polemiği: Yücel’den Sürekli’ye: Sizi rahatsız etmeye devam edeceğiz!
İzmir siyasetinde ‘saha çalışması’ polemiği yaşanıyor. CHP’li Yücel’in ...
 
Erdoğan'dan İsveç ve Finlandiya açıklamaları
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO Liderler Zirvesi’nin kapanış ...
Beko: Asgari ücret en az 6 bin lira olmalı!
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülen Devlet Memurları Kanunu ile ...
ORC'den çarpıcı anket: İzmirli o başkan 2.sırada!
ORC Araştırma şirketi nüfusu 100 binin üzerinde olan ilçelerde toplamda ...
 
CHP’de o toplantının perde arkası: ‘Platform’ rahatsızlığı, Yücel’den kritik uyarı!
CHP İl Yönetimi’nin dün yaptığı toplantıya parti içi ve dışından isimlerle ...
CHP'li Bayır randevu krizini Meclis'e taşıdı: Alo 182 soruları!
CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, hastanelerde yaşanan randevu sorununu ...
Özdağ'dan Soyer'e o görüntüyle mülteci çıkışı!
Zafer Partisi Genel Başkanı, mülteci eksenli sert çıkışlarına bir yenisini ...
 
RÖPORTAJLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA GERÇEK İZMİR
TWITTER'DA GERÇEK İZMİR
YAZARLAR
Sercan Avcı
2019-2024’te CHP’li başkanların verdiği siyasi dersler
İlker Ağın
Atatürk ve tarım
Seray Akın
Otomobilin neyi eksik? Onun da tarihi var...
Fikret İlkiz
Yargıç dertlenmesi ve etik
Dr. Tuncay Filiz
Hipertansiyon
ÇOK YORUMLANANLAR
Gerçek İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri